تاثیر عوامل غیر ژنتیکی بر تولید و ترکیب شیر بزهای مودار بومی شهرکرد

نوع مقاله : مقاله کامل علمی- پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

چکیده

چکیده:
سابقه و هدف: شیر بز در کشورهای در حال توسعه، بویژه در مناطق روستایی که بزها بیشتر در آن پرورش می یابند، نقش مهمی در تغذیه انسان ایفا می نمایند. با در نظر گرفتن این موضوع، امکان استفاده از بز به عنوان منبع پروتئینی بالقوه (شیر و گوشت) و درآمدزایی (پوست و چرم) برای بهبود معیشت مردم، به ویژه روستاییان، وجود دارد. در مقایسه با گوسفند و گاو، استفاده از بز و فرآورده های تولیدی آن برای کاهش فقر و بهبود تغذیه انسان، به صفات متمایز آنها نسبت داده می شود که در شرایط محیطی با پوشش گیاهی ضعیف بدون نیاز به غذای متراکم و یا مقدار کمی از آن توانایی تولید دارند. در مناطقی که دسترسی به شیر گاو محدود است، بزها پتانسیل تولید شیر برای خانوارهای روستایی را دارند. بز بومی استان چهار محال و بختیاری با جمعیتی بالغ بر یک میلیون راس که به روش های عشایری و روستایی پرورش می یابند، نقش مهمی در ایجاد اشتغال و درآمد پرورش دهندگان دارد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر عوامل غیر ژنتیکی بر تولید شیر، درصد چربی، پروتئین، لاکتوز و مواد جامد بدون چربی شیر بز بومی استان چهار محال و بختیاری در شرایط اقلیمی شهرکرد است.
مواد و روش ها: در این پژوهش از اطلاعات 2812 رکورد روز آزمون تولید شیر و ترکیبات آن، که طی سال های 1385 تا 1388 در ایستگاه تحقیقات و پرورش دام دانشگاه شهرکرد جمع آوری شده بود استفاده شد. مدیریت گله بصورت نیمه باز بود، بطوری که بزها از اوایل آذر تا اوایل اردیبهشت ماه در محل ایستگاه تغذیه دستی و بقیه ماه های سال از مراتع به صورت چرا پرورش یافتند. در تغذیه دستی جیره بزها متناسب با سن، جنس، مرحله آبستنی و شیردهی تنظیم می گردد. ترکیب جیره بزها به صورت 40 درصد کنسانتره (شامل جو، سبوس گندم، تفاله چغندر قند و کنجاله تخم پنبه) و 60 درصد یونجه تنظیم بود. در روز رکوردگیری بعد از وزن کردن شیر هر بز 40 میلی لیتر نمونه شیر برای اندازه گیری ترکیبات شیر درصد چربی، پروتئین، لاکتوز و مواد جامد شیر برداشت شد. نمونه‌های شیر با استفاده از دستگاه لاکتواستار ساخت شرکت Funk Gerber کشور آلمان و برنامه تخصصی مربوط به شیر بز تجزیه شدند. میانگین نتایج نمونه‌های شیر صبح و عصر محاسبه و مقادیر هفتگی ترکیبات شیر بدست آمد. برای محاسبه کل شیر تولیدی در یک دوره شیردهی از روش Fleischman استفاده شد (Ruiz، 2007). داده ها با استفاده از مدل مختلط با اندازه گیری های تکراری در نرم‌افزار SAS (version 9.4) برای عوامل ثابت سال زایش، ماه زایش، تعداد بزغاله متولد شده، سن بز، هفته شیردهی، اثر تصادفی بز و طول دوره شیردهی (متغیر کمکی تنها بر کل شیرتولیدی) تجزیه واریانس شدند.
یافته ها: کلیه عوامل ثابت بر صفات تولید شیر و ترکیبات آن تاثیر معنی دار (001/0>p) داشتند. اما عامل تعداد بزغاله متولد شده بر کل شیر تولیدی تاثیر معنی دار (05/0>p) نداشت. بالاترین مقدار تولید شیر روزانه مربوط به بزهای زایش کرده در سال زایش 1388 (04/024±0/1 کیلوگرم)، اردیبهشت ماه (04/0±945/0 کیلوگرم)، بزهای 5 ساله (06/0±857/0 کیلوگرم) و نوع زایش سه قلو (05/872±0/0 کیلوگرم) بود. درصد چربی، لاکتوز و مواد جامد شیر از اوایل تا آخر دوره شیردهی افزایش یافتند. درصد پروتئین تا اواسط دوره شیردهی تغییرات زیادی نشان نداد و سپس افزایش یافت.
نتیجه گیری: این نتایج داده های مهمی را ارائه می دهد از جمله تاثیر معنی دار عوامل ثابت بر صفات تولید شیر و ترکیبات آن واین داده‌ها می تواند به عنوان پایه در طراحی برنامه های اصلاح ژنتیکی برای بهبود صفات تولیدی بز بومی استفاده شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of non-genetic factors on milk yield and composition of Shahrekord’s indigenous hair goats breed

نویسندگان [English]

  • ebrahim asadi-khoshouei
  • nasim zabihi
ANIMAL SCIENCE DEPARTEMENT. SHAHREKORD UNIVERSITY
چکیده [English]

Extended Abstract:
Background and purpose: Goat milk plays an important role in human nutrition in developing countries, especially in rural areas where goats are commonly raised. It is possible to use goat as a potential source of protein (milk and meat) and income (skin and leather) to improve the livelihood of rural people. Compared to sheep and cattle, raising goats could help reducing poverty and improving human nutrition in harsh and unfavorable environmental conditions with no or little concentrated feed. In situations where access to cow's milk is limited, goats have the potential to produce milk for rural households. The native goat of Chahar Mahal and Bakhtiari province, with a population exceeding one million heads, which are mainly raised in nomadic and rural conditions plays an important role in creating employment and income for breeders. The purpose of this study was to investigate the effect of non-genetic factors on milk production, percentage of fat, protein, lactose and solids not-fat of native goat milk of Chahar Mahal and Bakhtiari province in the climatic conditions of Shahrekord.
Materials and methods: In this research, data (n=2812) on test days of milk production and its components were collected during 2006 to 2009 from the livestock research and breeding station of Shahrekord University. The management of the herd was semi-extensive, so that the goats were reared from the beginning of December to the beginning of May at the station by hand feeding and the rest of the year on pastures. In hand feeding, the ration of goats was adjusted according to age, sex, stage of pregnancy and lactation. The composition of goats' diet was 40% concentrate (including barley, wheat bran, sugar beet pomace and cottonseed meal) and 60% alfalfa hay. On the day of recording, after weighing the milk of each goat, 40 ml of milk samples were sampled to measure the composition of milk, the percentage of fat, protein, lactose and milk solids. The milk samples were analyzed using the Lactostar device made by Funk Gerber, Germany and the specialized program related to goat milk. The average results of morning and evening milk samples were calculated and weekly values of milk composition were obtained. The Fleischman method was used to calculate the total milk production in one lactation period (Ruiz, 2007).
Data analysis of variance was performed using SAS software (version 9.4). The data were analyzed using a mixed statistical model with repeated measures for the fixed factors year of kidding, month of
kidding, number of kids born, age of goat in kidding, week of lactation, length of lactation period (covariable only on total milk production) and random effect of goat and the means were compared using the Tukey test.
Results: All fixed factors had a significant effect (P<0.001) on milk production traits and its components. However, the number of kids born had no significant effect on the total milk production (P<0.05). The highest amount of daily milk production related to goats born in the year of production 2009 (1.024±0.04 kg), May (0.945±0.04 kg), 5-year-old goats (0.857±0.06 kg)) and the type of birth was triplets (0.872±0.05 kg). The percentage of fat, lactose and milk solids-not-fat increased from the beginning to the end of the lactation period. The percentage of protein did not change much until the middle of the lactation period, and then it increased.
Conclusion: These results provide important data that can be used as a basis in the design of a genetic progress program to improve the productive traits of native goats.
Key words: milk production, milk quality, native goat of Shahrekord.

کلیدواژه‌ها [English]

  • milk production
  • milk quality
  • native goat of Shahrekord