بررسی اثر تفاوت آنیون-کاتیون جیره و نژاد بر عملکرد رشد و فراسنجه‌های خونی در بره‌های لری بختیاری و آمیخته

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ‌ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران،

3 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران

4 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: آمیخته‌گری روشی متداول جهت بهره برداری از تفاوت‌های ژنتیکی بین نژاد‌های مختلف یک گونه‌ است که طی آن معمولا از دو نژاد خالص طی آمیزش نتاجی حاصل می‌شود که توقع می‌رود صفات والدینی در آنها بهبود پیدا کند که شامل صفات تولیدی و صفات مربوط به سلامت و زنده مانی حیوان می‌شود که ممکن است هر کدام از والدین در یکی ازین صفات برتری داشته باشند لذا آمیخته‌گری با هدف تجمیع برتری‌های صفات والدینی و بهبود آنها در نتایج صورت می‌گیرد. در گوسفند نیز آمیخته‌گری روشی شناخته شده جهت بهبود تولیدات از جمله گوشت، شیر، پشم و تولید مثل می‌باشد. که بسته به نژاد‌های والدینی و درصد خلوص آنها نتایج متفاوتی ممکن است در نتاج مشاهده شود. از سویی جیره غذایی عاملی تعیین کننده در بروز توان ژنتیکی دام می‌باشد که در این بین تعادل آنیون-کاتیون جیره (DCAB) با تاثیر بر تعادل اسید-باز و هموستازی بدن نقش مهمی را ایفا می‌کند. از آنجا که حفظ تعادل اسید و باز بدن مربوط به نگهداری حیوان می‌باشد و بر تولید مثل، شیردهی و رشد ارجحیت دارد لذا عملکردحیوان با تغییر در تعادل اسید و باز به طور شایان توجهی تحت تاثیر قرار می‌گیرد. لذا هدف از این تحقیق بررسی میزان تفاوت آنیون-کاتیون جیره بر عملکرد، فراسنجه‌های خون و هضم و فراسنجه‌های شکمبه می‌باشد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه 30 راس بره نر لری بختیاری و لری بختیاری× رومانف×پاکستانی با میانگین سنی 10 ± 90 روز و میانگین وزنی به ترتیب 5/1±9/32 و 5/1±25/32 کیلوگرم استفاده شد. بره‌ها در قالب طرح فاکتوریل 2*2 در دو گروه نژادی و با دو سطح تفاوت آنیون-کاتیون جیره DCAD)) 100- و 100 میلی‌اکی والان در کیلوگرم ماده خشک به مدت 90 روز قرار گرفتند. کل دوره پروار 84 روز بوده و در 14 روز پایانی دوره جیره آنیونی استفاده شد.

یافته‌ها: بر اساس نتایج این مطالعه، ماده خشک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک تحت تاثیر نژاد قرار نگرفت. با این حال ماده خشک مصرفی در بره‌هایی که جیره آنیونی مصرف کرده بودند کاهش یافت (003/0>P). همچنین فراسنجه‌های خونی، قابلیت هضم ظاهری ماده مغذی و غلظت نیتروژن آمونیاکی و PH مایع شکمبه نیز تحت تاثیر جیره و نژاد قرار نگرفت.

نتیجه گیری: نتایج این مطالعه بیانگر این هستند که آمیخته گری نژاد لری بختیاری با نژاد‌های خارجی اثری بر خصوصیات پرواری آن نداشته و استفاده از جیره آنیونی در کنار مزایای بالقوه آن می‌تواند موجب کاهش ماده خشک مصرفی شود لذا با توجه به نتایج این تحقیق تصور می-شود که جیره‌های آنیونیک یا کاتونیک را با اهداف گوناگون بدون اثر قابل توجه بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی و همچنین فراسنجه-های مربوط به مایع شکمبه می‌توان مورد استفاده دام‌های پرواری قرار داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of diet anion-cation difference and breed on growth performance and blood parameters in Lori Bakhtiari and crossbred lambs

نویسندگان [English]

  • Arezoo Imanpour 1
  • Mahdi Ganjkhanlou 2
  • Ahamdreza Alipour 3
  • Abolfazl Zali 3
  • Mohammad Moradi 4
1 Master's student, Department of Animal Science, School of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran.
2 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran.
3 Department of animal science, College of agriculture and natural resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran
4 Department of animal science, College of agriculture and natural resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran
چکیده [English]

Background and purpose: Crossbreeding is a common method for exploiting genetic differences between different breeds of a species, during which offspring are usually obtained from two pure breeds through mating, which are expected to have parental traits. to improve, which includes productive traits and traits related to the health and survival of the animal that each of the parents may have superiority in one of these traits, therefore, hybridization with the aim of combining the superiority of parental traits and improving them in the results It takes place. In sheep, cross-breeding is a well-known method to improve production, including meat, milk, wool, and reproduction. Depending on the parent breeds and their purity percentage, different results may be observed in the offspring. On the other hand, food ration is a determining factor in the manifestation of the genetic power of livestock, and in the meantime, the anion-cation balance of the diet (DCAB) plays an important role by affecting the acid-base balance and homeostasis of the body. Since maintaining the acid and base balance of the body is related to the maintenance of the animal and is preferable to reproduction, lactation and growth, therefore the performance of the animal is significantly affected by the change in the acid and base balance. Therefore, the purpose of this research is to investigate the difference of diet anion-cation on performance, blood and digestion parameters and rumen parameters.

Materials and methods: In this study, 30 Lori Bakhtiari and Lori Bakhtiari × Romanov × Pakistani lambs with an average age of 90 ± 10 days and an average weight of 32.9 ± 1.5 and 32.25 ± 1.5 kg respectively used. The lambs were placed in two racial groups in the form of a 2x2 factorial design and with two levels of anion-cation difference (DCAD) of -100 and 100 milliequivalents per kilogram of dry matter for 90 days. The whole fattening period was 84 days and anionic diet was used in the last 14 days of the period.

Result: Based on the results of this study, dry matter consumption, weight gain and feed conversion ratio were not affected by breed. However, dry matter consumption decreased in lambs that consumed anionic diet (P<0.003). Also, blood parameters, apparent nutrient digestibility, ammonia nitrogen concentration and rumen fluid pH were not affected by diet and breed.

Conclusion: The results of this study indicate that the mixing of Lori Bakhtiari breed with foreign breeds has no effect on its fattening characteristics, and the use of anionic ration, along with its potential benefits, can lead to a reduction in dry matter consumption, so according to the results This research suggests that anionic or cationic rations can be used for fattening animals with various purposes without significant effect on growth performance and digestibility of nutrients as well as parameters related to rumen fluid

کلیدواژه‌ها [English]

  • anion-cation difference
  • performance
  • fattening
  • anionic diet
Cho, Y. M., Choi, H., Hwang, I. H., Kim, Y.K. and Myung, K.H. 2006. Effects of 25-hydroxyvitamin D3 and manipulated dietary cation-anion difference on the tenderness of beef from cull native Korean cows. Journal of Animal Science, 84: 1481-1488.
Ebrahimi-Khorramabadi, E., Tahmasebi, A., Daneshmesgaran, M., Naserian, A. and Vakili, S.A. 2015. The effect of different ratios of degradable protein to non-degradable protein in the rumen on nitrogen efficiency and UT-B gene expression in growing Baluchi lambs. Journal of Ruminant Research, 2: 1-22. (In Persian).
Fauchon, C., Seoane, J. R. and Bernier, J. F. 1995. Effects of dietary cation–anion concentrations on performance and acid–base balance in growing lambs. Canadian Journal of animal Animal Science, 75: 145-151.
Kashan, N. E. J., Azar, G. M., Afzalzadeh, A. and Salehi, A. 2005. Growth performance and carcass quality of fattening lambs from fat-tailed and tailed sheep breeds. Small Ruminant Research, 60: 267-271.
Kawas, J. R., Garcia-Castillo, R., Garza-Cazares, F., Fimbres-Durazo, H., Olivares-Saenz, E., Hernandez-Vidal, G. and Lu, C. D. 2007. Effects of sodium bicarbonate and yeast on productive performance and carcass characteristics of light-weight lambs fed finishing diets. Small Ruminant Research, 67: 157-163.
Khojastehkey, M., Yeganehparast,M. and Kalantar-Neyestanaki, M. 2016. Investigating the crossbreeding of Zandi ewes with Romanov rams and comparing the performance of crossbred and pure Zandi lambs until weaning. Journal of Ruminant Research, 4: 133-144. (In Persian).
Liesegang, A., Chiappi, C., Risteli, J., Kessler, J. and Hess, H. D. 2007. Influence of different calcium contents in diets supplemented with anionic salts on bone metabolism in periparturient dairy cows. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 91: 120-119.
Rasali, D. P., Shrestha, J. N. B. and Crow, G. H. 2006. Development of composite sheep breeds in the world: A review. Canadian Journal of Animal Science, 86: 1-24.
Relman, A. S. 1972. Metabolic consequences of acid-base disorders. Kidney international, 1: 347-359.
Salles, M. S. V., Zanetti, M. A., Negrão, J. A., Salles, F. A., Ribeiro, T. M. C., Saran Netto, A. and Del Claro, G. R. 2012. Metabolic changes in ruminant calves fed cation-anion diets with different proportions of roughage and concentrate. Revista Brasileira de Zootecnia, 41: 414-420.
Salvatori, G., Pantaleo, L., Di Cesare, C., Maiorano, G., Filetti, F. and Oriani, G. 2004. Fatty acid composition and cholesterol content of muscles as related to genotype and vitamin E treatment in crossbred lambs. Meat Science, 67: 45-55.
Santra, A. and Karim, S. A. 2001. Nutrient utilization and growth performance of Malpura and Awassi× Malpara crossbred lambs under intensive feeding. Small Ruminant Research, 41: 277-282.
Sarwar, M., Shahzad, M. A. and Nisa, M. U. 2007. Nutrient intake, acid base status and growth performance of Thalli lambs fed varying level of dietary cation-anion difference. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 20: 1713-1720.
Spears, J. W., Lloyd, K. E. and Fry, R. S. 2011. Tolerance of cattle to increased dietary sulfur and effect of dietary cation-anion balance. Journal of Animal Science, 89: 2502-2509.
Tripathi, M. K., Santra, A., Chaturvedi, O. H. and Karim, S. A. 2004. Effect of sodium bicarbonate supplementation on ruminal fluid pH, feed intake, nutrient utilization and growth of lambs fed high concentrate diets. Animal Feed Science and Technology, 111: 27-39.
Tucker, W. B., Harrison, G. A. and Hemken, R. W. 1988. Influence of dietary cation-anion balance on milk, blood, urine, and rumen fluid in lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science, 71: 346-354.
Vagnoni, D. B. and Oetzel, G. R. 1998. Effects of dietary cation-anion difference on the acid-base status of dry cows. Journal of Dairy Science, 81: 1643-1652.
Yen, J. T., Pond, W. G. and Prior, R. L. 1981. Calcium chloride as a regulator of feed intake and weight gain in pigs. Journal of Animal Science, 52: 778-782.
Yousefi, A. R., Kohram, H., Shahneh, A. Z., Nik-Khah, A. and Campbell, A. W. 2012. Comparison of the meat quality and fatty acid composition of traditional fat-tailed (Chall) and tailed (Zel) Iranian sheep breeds. Meat Science, 92: 417-422.