اثر متیونین محافظت شده بر فراسنجه‌های خونی، تولید و ترکیبات شیر در بز های شیرده آلپاین‌‌

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار ، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران،

2 دانش‌آموخته کارشناسی‌‌ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران،

3 دانشیار ، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران

4 دانشجوی کارشناسی‌‌ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران،

چکیده

اثر متیونین محافظت شده بر فراسنجه‌های خونی، تولید و ترکیبات شیر در بز های شیرده آلپاین‌‌
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: روند رو به رشد تولید و مصرف شیر بز و فرآورده‌های آن در صنعت لبنیات مدرن نیازمند بهبود تولید و ترکیب شیر توسط روش های تغذیه ای است. عدم تعادل بهینه پروتئین قابل تجزیه و غیر‌قابل تجزیه در شکمبه در نشخوارکنندگان می‌تواند تولید پروتئین میکروبی، راندمان استفاده از نیتروژن، هضم فیبر و قابلیت دسترسی به سطح بهینه اسیدآمینه در روده باریک را محدود سازد. مکمل‌سازی منابع پروتئینی با تجزیه‌پذیری پایین کارایی استفاده از نیتروژن و الگوی اسید‌‌آمینه بهینه در سطح روده باریک را بهبود می‌بخشد. اسید‌آمنیه با منشا میکروبی در صورتی نیاز حیوان را برطرف می‌سازد که حیوان در حالت نگهداری یا حداقل رشد باشد در صورتی که برای دستیابی به حداکثر رشد یا تولید نیاز باید از طریق پروتیین غیر‌قابل تجزیه در شکمبه تامین شود، از سویی تولید حداکثری نیازمند مقادیر کافی اسید‌آمینه های ضروری است لذا برای حمایت از نیاز های فیزیولوژیکی و تولیدی دام استفاده از مکمل اسید‌آمینه محافظت شده در شکمبه توصیه می‌شود. اسید‌آمینه های لیزین و متیونین محافظت شده بیشتر به عنوان اسید‌آمینه‌های محدود‌کننده تولید شیر شناخته می‌شوند، همچنین متیونین نقش منحصر ‌به ‌فردی را به عنوان اسید‌آمینه آغازگر در سنتز پروتیین بازی می‌کند. این مطالعه به منظور ارزیابی متیونین محافظت شده و بررسی اثرات آن بر تولید و ترکیبات شیر در بز‌های شیری آلپاین انجام شد.
مواد و روش‌ها: آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با حداقل 15 تکرار در هر تیمار انجام شد، به طوریکه 45 راس بز شیرده آلپاین با روز‌های شیردهی 200 به مدت 4 هفته به صورت تصادفی به سه جیره آزمایشی شامل: 1- جیره پایه به علاوه 2 گرم متیونین محافظت شده تجاری 2- کنترل(جیره پایه بدون متیونین محاقظت شده) 3-جیره پایه به علاوه 2 گرم متیونین محافظت شده سنتز شده داخل آزمایشگاه، اختصاص یافتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد پوشش‌دار کردن متیونین به طور معنی داری موجب کاهش تجزیه پذیری متیونین داخل شکمبه می‌شود.((p<0.001. همچنین اثر تیمار‌های آزمایشی بر تولید و ترکیبات شیر و همچنین فراسنجه‌های خونی در بز-های شیرده از قبیل آلبومین،کلسترول،پروتئین کل،گلوکز و تری‌گلیسرید معنی دار نبود(p>0.05). kk k kk k
نتیجه‌گیری کلی: استفاده از متیونین محافظت شده اگرچه موجب کاهش قابل توجه تجزیه‌پذیری متیونین داخل شکمبه می‌شود اما در سطح مزرعه‌ای اثری بر تولید و ترکیبات شیر و همچنین فرانجه‌های خونی در بز‌های شیرده ندارد.
واژه‌های کلیدی: اسید‌آمینه، قابلیت هضم، متیونین محافظت شده، شیر، پروتئین

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of rumen protected methionine on blood parameters, milk production and milk composition of Alpine dairy goats

نویسندگان [English]

  • Mahdi Ganjkhanlou 1
  • Javad Baqeri 2
  • Ahmad Alipour 3
  • Abolfazl Zali 4
1 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences and Engineering, School of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran.
2 Master's student, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences and Engineering, School of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran.
3 Associate Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agricultural Sciences and Engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran
4 Master's student, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences and Engineering, School of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran.
چکیده [English]

Effect of rumen protected methionine on blood parameters, milk production and milk composition of Alpine dairy goats
Extended abstract

Introduction & Objective: The growing trend of production and consumption of goat milk and its products in the modern dairy industry requires improving milk production and composition by nutritional methods. Optimal imbalance of biodegradable and non-biodegradable protein in ruminants can limit microbial protein production, nitrogen utilization efficiency, fiber digestion, and access to optimal amino acid levels in the small intestine. Supplementation of protein sources with low degradability improves nitrogen utilization efficiency and optimal amino acid pattern at the surface of the small intestine. Microbial amino acids meet the animal's need if the animal is in a state of maintenance or minimal growth, while to achieve maximum growth or production the need must be met by non-biodegradable protein in the rumen. Maximum production requires sufficient amounts of essential amino acids, so to support the physiological and production needs of livestock, the use of protected amino acid supplements in the rumen is recommended. Protected amino acids lysine and methionine are more commonly known as milk-limiting amino acids, and methionine also plays a unique role as a starting amino acid in protein synthesis. This study was performed to evaluate the protected methionine and its effects on milk production and composition in Alpine dairy goats.

Materials and Methods: The experiment was performed in a completely randomized design with at least 15 replications per treatment, so that 45 Alpine lactating goats with 200 lactation days for 4 weeks, randomly were allocated for three experimental diets included: 1- Basal diet plus 2 g of commercially protected methionine 2- Control (basal diet without protected methionine) 3- Basal diet plus 2 g of protected methionine synthesized in vitro.

Results: The results showed that methionine coating significantly reduced the degradability of methionine in the rumen (p <0.001). Also, the effect of experimental treatments on milk production and composition as well as blood parameters such as albumin, cholesterol, total protein, glucose and triglyceride was not significant in lactating goats (p> 0.05).

Conclusion: using protected methionine can significantly reduce the degradability of methionine in the rumen but may has no effect on milk production and composition as well as blood parameters in dairy goats at farm situation, Of course more studies and data are needed.

Keywords: Amino acid, Rumen protected methionine, Protein, Digestibility
h h h h h h h h h

کلیدواژه‌ها [English]

  • Amino acid
  • Rumen protected methionine
  • Protein
  • Digestibility
Al-Qaisi, M.A. and Titi, H.H. 2014. Effect of rumen-protected methionine on production and composition of early lactating Shami goats milk and growth performance of their kids. Archives Animal Breeding, 57: 1-11.
Amaro, F.X., Kim, D., Restelatto, R., Carvalho, P., Arriola, K., Duvalsaint, E.J.C. and Vyas, D. 2022. Lactational performance of dairy cows in response to supplementing N-acetyl-l-methionine as source of rumen-protected methionine. Journal of Dairy Science, 105: 2301-2314.
Bach, A. and Stern, M.D. 2000. Measuring resistance to ruminal degradation and bioavailability of ruminally protected methionine. Animal Feed Science and Technology, 84: 23-32.
Berthiaume, R., Thivierge, M. C., Patton, R. A., Dubreuil, P., Stevenson, M., McBride, B. W. and Lapierre, H. 2006. Effect of ruminally protected methionine on splanchnic metabolism of amino acids in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 89: 1621-1634.
Brosnan, J.T., Brosnan, M.E., Bertolo, R.F. and Brunton, J.A. 2007. Methionine: a metabolically unique amino acid. Livestock Science, 112: 2-7.
Butler, W. R. 1998. Effect of protein nutrition on ovarian and uterine physiology in dairy cattle. Journal of Dairy Science, 81: 2533-2539.
Drackley, J. K., James K. 1999. Biology of dairy cows during the transition period: The final frontier." Journal of Dairy Science ,82: 2259-2273.
Flores, A., Mendoza, G., Pinos-Rodriguez, J. M., Plata, F., Vega, S. and Bárcena, R. 2009. Effects of rumen-protected methionine on milk production of dairy goats. Italian Journal of Animal Science, 8: 271-275.
Ghorbani, G. R., Kianzad, D., Alikhani, M. and Nikkhah, A. 2007. Rumen-protected methionine improves early-lactation performance of dairy cattle under high ambient temperatures. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 2: 184-195.
Haddad, S. G., Mahmoud, K. Z. and Talfaha, H. A. 2005. Effect of varying levels of dietary undegradable protein on nutrient intake, digestibility and growth performance of Awassi lambs fed on high wheat straw diets. Small Ruminant Research, 58: 231-236.
Ipharraguerre, I. R. and Clark, J. H. 2005. Varying protein and starch in the diet of dairy cows. II. Effects on performance and nitrogen utilization for milk production. Journal of Dairy Science, 88: 2556-2570.
Karimi, M., Ganjkhanlou, M., Zali, A., Parnian-khajehdizaj, F., Karimi-Azandariyani, S., Fatehi, F. and Khanaki, H. 2022. Encapsulation of soybean meal and barley grain with calcium soap of sunflower fatty acids: Effects on growth performance and carcass characteristics in Mahabadi kids. Small Ruminant Research, 215: 106764.
Kröber, T. F., Kreuzer, M., Senn, M., Langhans, W. and Sutter, F. 2000. Effects of rumen‐protected methionine in a low protein ration on metabolic traits and performance of early lactating cows as opposed to rations with elevated crude protein content. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 84: 148-164.
Lara, A., Mendoza, G. D., Landois, L., Barcena, R., Sánchez-Torres, M. T., Rojo, R. and Vega, S. 2006. Milk production in Holstein cows supplemented with different levels of ruminally protected methionine. Livestock Science, 105: 105-108.
Li, L. I., Xinyi, L. A. N., Hao, L. I. N. G., Jintao, Q. U., JIANG, Q., Shengguo, T. A. N. G. and Zhang, P. 2022. Effects of supplementation with rumen-protected methionine on milk performance, plasma biochemical indices and amino acid concentration in dairy goats' subject to heat stress. Kafkas university faculty of veterinary Journal, 28 :401-411
Li, Y., Wei, J., Dou, M., Liu, S., Yan, B., Li, C. and Xiao, J. 2022. Effects of rumen-protected methionine supplementation on production performance, apparent digestibility, blood parameters, and ruminal fermentation of lactating Holstein dairy cows. Frontiers in Veterinary Science, 9: 1101-1109
Lynch, J. M., Barbano, D. M. and Fleming, J. R. 1998. Indirect and direct determination of the casein content of milk by Kjeldahl nitrogen analysis: collaborative study. Journal of AOAC International, 81: 763-774.
Mustafa, A. F., McKinnon, J. J. and Christensen, D. A. 2000. Protection of canola (low glucosinolate rapeseed) meal and seed protein from ruminal degradation-review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 13: 535-542.
Papadomichelakis, G., Koutsotolis, K., Zabeli, G. and Zervas, G. 2002. The effect of lactating dairy ewes’ diet supplementation with ALIMET (liquid methionine) on milk yield and milk composition. Italian Journal of Animal Science, 1: 301-305.
Pisulewski, P. M., Rulquin, H., Peyraud, J. L. and Verite, R. 1996. Lactational and systemic responses of dairy cows to postruminal infusions of increasing amounts of methionine. Journal of Dairy Science, 79: 1781-1791.
Poljičak-Milas, N. I. N. A. and Marenjak, T. S. 2007. Dietary supplement of the rumen protected methionine and milk yield in dairy goats. Archives Animal Breeding, 503: 273-278.
Rossi, F., Maurizio, M., Francesco, M., Giovanna, C. and Gianfranco, P. 2003. Rumen degradation and intestinal digestibility of rumen protected amino acids: comparison between in situ and in vitro data. Animal Feed Science and Technology, 108: 223-229.
Rostami, A., Azizi O., Jahani-Azizabadi H. 2018.  The effect of redusing diet protein level and supplementing rumen protected lysine and methionine on performance in early lactation Holstein  dairy cows. Journal of Ruminant Research, 6: 43-60
 Santos, F. A. P., Santos, J. E. P., Theurer, C. B. and Huber, J. T. 1998. Effects of rumen-  undegradable protein on dairy cow performance: A 12-year literature review. Journal of Dairy Science, 81: 3182-3213.
Sharma, S., Singh, M., Roy, A. K. and Thakur, S. 2016. Effect of pre-partum prilled fat supplementation on feed intake, energy balance and milk production in Murrah buffaloes. Veterinary World, 9: 256.
Sipőcz, P., Schmidt, J., Sipőcz, J. and Cenkvári, É. 1999. Use of protected methionine (Mepron M 85) in cattle. Acta Veterinaria Hungarica, 47: 409-418.
Thomas, L. (Ed.). 1998. Clinical laboratory diagnostics: use and assessment of clinical laboratory results. TH-books Verlagsgesellschaft; p. 136-46
Tsiplakou, E., Mavrommatis, A., Kalogeropoulos, T., Chatzikonstantinou, M., Koutsouli, P., Sotirakoglou, K. and Zervas, G. 2017. The effect of dietary supplementation with rumen‐protected methionine alone or in combination with rumen‐protected choline and betaine on sheep milk and antioxidant capacity. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 101: 1004-1013.
Zhang, J. H., Li, H. H., Zhang, G. J., Zhang, Y. H., Liu, B., Huang, S. and Zhong, R. Z. 2022. Supplementation of guanidinoacetic acid and rumen-protected methionine increased growth performance and meat quality of Tan lambs. Animal Bioscience, 35: 1556-1565.