مقایسه بین‌المللی اقتصاد تولید شیر در گله‌های هلشتاین اصفهان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران

2 دانشیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران

3 استاد ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران

4 اقتصاددان، مدیر عامل شبکه جهانی مقایسه بین المللی دامداری‌ها، کیل،

چکیده

سابقه و هدف: ﻳﻜﻲ از مهم‌ترین اﻫﺪاف ﭘﺮورشﮔﺎو ﺷﻴﺮی، اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻮدآوری از ﻃﺮﻳﻖ ﻛﺎﻫﺶ ﻫﺰﻳﻨﻪ‌ﻫﺎی ﺗﻮﻟﻴﺪ اﺳﺖ. ﺗﺤﻠﻴﻞ ﻫﺰﻳﻨﻪ‌ها، یکی از ﻧﻴﺎزهای اﺳﺎﺳﻲ ﺑﺮای ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻣﻴﺰان ﺑﺎزدﻫﻲ اﻗﺘﺼﺎدی پرورش گاو در جهت کاهش قیمت تمام شده شیر می‌باشد. با توجه به آنکه تاکنون موضوع پیش رو، مورد توجه جدی پژوهشگران و مسئولان قرار نگرفته است، مطالعه‌ای با هدف بررسی جنبه‌های اقتصادی تولید شیر در گله‌های هلشتاین ایران در مقایسه با برخی کشورهای دنیا طراحی و اجرا شد.
مواد و روش: برای این منظور، شاخص‌های اقتصادی، بهره‌وری و عوامل مؤثر بر بهای تمام شده شیر در پنج گله‌ شیری استان اصفهان به صورت نمونه در سال 1396 در بازه زمانی یک سال محاسبه شد. جمع آوری داده از طریق پرسش‌نامه، و تحلیل‌های اقتصادی با استفاده ازTIPI-CAL مدل، که توسط شبکه جهانی مقایسه بین‌المللی دامداری‌ها توسعه یافته، و واکاوی‌های آماری با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. شبکه بین‌المللی مقایسه مزارع اطلاعات گله‌های ممتاز را از بیش از 100 کشور جهان به لحاظ اقتصادی و تولیدی تجزیه و تحلیل کرده و به منظور درک صحیح‌تر و جامع‌تر از دنیای لبنی با تدوین نقشه جهانی شیر با یکدیگر مقایسه می‌کند.
یافته‌ها: نتایج این پژوهش نشان داد که بیش‌ترین هزینه دامداری‌ها در ایران متعلق به خوراک با میانگین 68 درصد از کل هزینه‌ها می‌باشد در صورتی که در مقیاس جهانی خوراک سهم 55 درصدی نسبت به هزینه کل داشت. هزینه نیروی کار سهم 7 درصدی، هزینه استهلاک و تعمیر ماشین آلات سهم 8/7 درصدی از هزینه‌های کل را شامل می‌شد. در مزارع مورد بررسی، به طور میانگین به ازای 100 کیلوگرم شیر تصحیح شده، هزینه خوراک برابر با 26 دلار، هزینه بهداشت و دامپزشکی 1/4 دلار، هزینه ماشین آلات 1/3 دلار و نیروی کار هزینه‌ی 8/2 دلاری را به خود اختصاص دادند. در مزارع مورد بررسی به صورت میانگین، هزینه‌های نقدی مزرعه برابر با 36 دلار و هم‌چنین هزینه استهلاک 7/1 دلار و هزینه‌های فرصت از دست رفته 7/0 دلار به ازای هر 100 کیلوگرم شیر تصحیح شده بود. میانگین هزینه تولید شیر به صورت مجزا در مزارع نمونه به ازای هر 100 کیلوگرم شیر تصحیح شده برابر با 8/29 دلار بود. شاخص قیمت جهانی شیر، شاخص قیمت جهانی خوراک و شاخص پایداری در 10 سال گذشته برای مقیاس جهانی و ایران محاسبه شد. نتایج این مطالعه نشان داد از نظر شاخص-های اقتصادی واحدهای مورد بررسی با شاخص پایداری 2/1 در سال 1396، داری توجیه مالی و سودآور بودند.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشانگر وجود سودآوری و توجیه مالی و اقتصادی در واحد‌های مورد بررسی می‌باشد که از طریق بررسی عوامل تاثیرگذار برای بهای تمام شده شیر و همچنین محاسبه شاخص‌های اقتصادی برآورد گردید. بررسی مالی و اقتصادی واحدهای دامداری شیری می‌تواند باعث شناسایی بهتر موقعیت این واحدها و افزایش سطح آگاهی سیاست گذاران و سرمایه گذاران فعالیت‌های کشاورزی در جهت تصمیم گیری اصولی و یا رفع مشکلات موجود گردد. نتایج این تحقیق می‌تواند رویکرد جدیدی در رابطه با مقایسه مزارع در ایران و با سایر کشورها با استفاده از شاخص‌های بهره‌وری، در اختیار متخصصین قرار دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

International comparisons of the economics of milk production in Isfahan’s Holstein farms

نویسندگان [English]

  • Leila Ashrafi 1
  • Ali Sadeghi-Sefidmazgi 2
  • Gholareza Ghorbani 3
  • Torsten Hemme 4
1 Isfahan University of Technology
2 Department of Animal Science College of Agriculture Isfahan University of Technology
3 Isfahan University of Technology
4 IFCN Dairy
چکیده [English]

Abstract
Background and objectives: One of the most important goals of dairy cows breeding is to increase profitability by reducing production costs. Cost analysis is one of the basic needs to calculate the economic efficiency of cattle breeding to reduce the cost of milk. Considering that the study of the present subject has not been seriously considered by researchers and officials, we conducted a study aimed at investigating the economic aspects of milk production in Holstein herds in Iran compared it to other countries in the world.
Materials and Methods: For this purpose, economic and returns indicators, and affecting factors on milk production costs in five Isfahan dairy herds as a sample in 1396 over one year was calculated. Data were collected through a questionnaire and economic analyses were performed by using the TIPI-CAL model which was developed by the IFCN Dairy World Network, and statistical analyses were performed using SAS software. IFCN Dairy is an international farm Comparison network that economically and productively analyzes the information of best farms from more than 100 countries, and for a more accurate and comprehensive understanding of the dairy world with compiles, a milk global map Compares together.
Results: Studies showed that the highest cost of the dairy herd with an average of 68% in Iran and 55% on a world scale was related to feed. The labour costs had a 7% share and the share of depreciation on machinery and buildings was 7.8% of total costs. In typical farms, per 100 kg energy-corrected milk (ECM), an average of Feed cost was 26.0 USD, Vet & medicine cost was 4.1 USD, machinery and buildings costs was 3.1 USD and the labor costs had an average of 2.8 USD. On average, Cash costs were adjusted to 36 USD, depreciation, and lost opportunity costs were also 1.7 and 0.7 USD/100 kg ECM. The average cost of producing milk only in typical farms was 29.8 USD/100 kg ECM. World milk price indicator, world feed price indicator, and IFCN sustainability indicator were calculated on IRAN and global scale in the last 10 years, and also was seen in 1396 typical farms with 1.2 sustainability indicator were financially justified and profitable.
Conclusion: The results of the study indicate the existence of profitability and financial and economic justification in the studied farms, which was estimated by examining the factors affecting the cost of milk and also calculating economic indicators. The financial and economic study of dairy farms can better identify the location of these farms and increase the level of awareness of policymakers and investors of agricultural activities to make principled decisions or solve existing problems. The results of this research can provide a new approach to comparing dairy herds in different countries and compare it with dairy farms in Iran by using the economic, return, and profitability indicators to dairy farmers and experts.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cost
  • Cow
  • Economic Indicators
  • IFCN Dairy
  • Milk Price
  1. Alam, J., Nartea, G.V. and Sarkej, M.A. 1999. A note on the profitability of dairy farms in selected areas of Bangladesh: A comparison with New Zealand dairy farms. Farm and horticultural management group. Lincoln University: 1174-8796.

    1. Garcia, O., Balikowa, D., Kiconco, D., Ndambi, A, and Hemme, T. 2008. Milk production in Uganda: Dairy Farming Economic and Development Policy Impacts: IGAD Livestock Policy Initiative: Working paper. 09-08.
    2. Garcia, O., Hemme, T., Nho, L.T. and Tra, H.T.H. 2006. The economics of milk production in Hanoi,Vietnam, with particular emphasis on small-scale producer. Pro-Poor Livestock Policy Initiative: Working Paper No. 33.
    3. Garcia, O., Hemme, T., Rojanasthien, S. and Younggad, J. 2005. The economics of milk production in Chiang Mai, Thailand, with particular emphasis on small-scale producers. Pro-Poor Livestock Policy Initiative: Working Paper No. 20.
    4. Hassanvand-Javanmard, S., Sadeghi-Sefidmazgi, A., Hassanvand, S., Dadpasand, D., Alikhani, M. and Amer, R.P. 2016. Genetic and phenotypic analysis for profitability in Iranian Holsteins. Canadian Journal of Animal Science. 97:365–371.
    5. Hemme, T. 1396. For a better understanding of the dairy world. International Farm Comparison Network [Online]. Available at http://www.ifcndairy.org/. IFCN Dairy Report: 1396/224.
    6. Hemme, T. 2016. For a better understanding of the dairy world. International Farm Comparison Network [Online]. Available at http://www.ifcndairy.org/. IFCN Dairy Report: 2016/223.
    7. Hemme, T., Ndambi, A. and Schröer-Merker, E. 2013. Overview on milk prices and production costs worldwide. International Farm Comparison Network [Online]. Available at http://www.ifcndairy.org/.
    8. Hemme, T., Uddin, M.M. and Ndambi, A. 2014. Benchmarking cost of milk production in 46 countries. Journal of Reviews on Global Economics. 3:254-270.
    9. Hemme, T. 2012. Better understanding of milk production world-wide. International Farm Comparison Network [Online]. Available at http://www.ifcndairy.org/. IFCN Dairy Report 2012/242.
    10. https://itpnews.com/ [Online].
    11. Isermeyer, F., Hemme, T, and Holzner, J. 2003. Analysis of international competitiveness of milk production in the framework of the IFCN. Agricultural Economic- UZPI (Czech Republic). 49:94–100.
    12. Ndambi, A., Garcia, O., Balikowa, D., Kiconco, D., Hemme, T. and Latacz-Lohmann, U. 2008. Milk production systems in Central Uganda: a farm economic analysis. Tropical Animal Health and Production. 40:269–279.
    13. Ndambi, A. and Hemme, T. 2009. An economic comparison of typical dairy farming systems in South Africa, Morocco, Uganda and Cameroon. Tropical Animal Health and Production, 41:979-994.
    14. Shadparvar, A., Emam jomeh, N. and Chizari, A. 1997. Review of Economic values for milk production, fat percentage and herd life in dairy cattle in IRAN. Journal of Agricultural Science and Technology, 11(2):93-108. (In Persian).
    15. Shirzad Kebriai, A and Zibaei, M. 2005. The systematic survey of profit problems of milk production in cow industrial farms of Fars province. Journal of Agricultural Economics and Development, 13:185-209. (In Persian).
    16. Uddin, M., Sultana, M., Ndambi, A., Hemme, T. and Peters, K. 2010. A farm economic analysis in different dairy production systems in Bangladesh. Livestock Research for Rural Development. 22 (7).