بررسی تغذیه محتویات شکمبه گاو و گوسفند بر عملکرد رشد، صفات کمی و کیفی لاشه و برخی فراسنجه‌های خونی بره‌های پرواری دالاق

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی

3 استاد ، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی

4 استادیار ، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی

چکیده

سابقه و هدف: محتویات شکمبه، مواد خوراکی مصرف شده توسط حیوان قبل از کشتار می‌باشد که تقریباً به واسطه عمل نشخوار و قرارگرفتن در معرض آنزیم‌های مختلف و تک یاخته‌های موجود در شکمبه عمل‌آوری شده و یک خوراک کامل و آماده هضم می‌باشد که در صورت عمل آوری مجدداً قابل تغذیه حیوانات نشخوارکننده می‌باشد. استفاده از بقایای گوارشی دام‌های کشتاری می‌تواند یک جایگزین ارزان، با ارزش تغذیه‌ای و همیشه در دسترس برای جایگزینی بخشی از جیره و جلوگیری از آلودگی محیط زیست و جلوگیری از اتلاف ارزش غذایی هضم و جذب نشده آن باشد. بنابراین، هدف از انجام این تحقیق، قابلیت جایگزینی محتویات شکمبه گاو و گوسفند به عنوان یک خوراک جایگزین در جیره مصرفی بر عملکرد رشد، صفات کمی و کیفی لاشه و برخی فراسنجه های خونی بره‌های پرواری دالاق بود.
مواد و روش‌ها: در این آزمایش از تعداد 24 رأس بره نر نژاد دالاق با میانگین سن 5/4 ماه و میانگین وزن 2±27 کیلو گرم به مدت 90 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل؛ 1) شاهد، بدون محتویات شکمبه گاو و گوسفند، 2) 15 درصد محتویات شکمبه گاو، 3) 30 درصد محتویات شکمبه گاو، 4) 15 درصد محتویات گوسفند، 5) 30 درصد محتویات گوسفند و 6) 15 درصد محتویات شکمبه گاو و 15 درصد محتویات گوسفند بودند.
یافته‌ها: نتایج عملکرد رشد نشان داد که در وزن پایان پروار، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری وجود داشت (05/0>P). بالاترین افزایش وزن روزانه و وزن نهایی پروار و همچنین بهبود ضریب تبدیل غذایی در تیمار 30 درصد محتویات شکمبه گوسفند مشاهده شد. نتایج ابعاد بدن دام‌های آزمایشی نشان داد که طول بدن در تیمار 30 درصد محتویات شکمبه گوسفند به طور معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد بالاتر بود (05/0>P). نتایج صفات کمی لاشه نشان داد که تیمار 30 درصد محتویات شکمبه گوسفند در وزن لاشه گرم، وزن لاشه سرد، راندمان سردست و ران به طور معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد دارای مقادیر بالاتری بود (05/0>P). نتایج برخی فراسنجه‌های خونی روز 90 آزمایش تفاوت معنی‌داری را در غلظت گلوکز، کلسترول، BUN و پروتئین تام بین تیمارهای آزمایشی نشان داد (05/0>P)؛ طوری که در تیمار 30 درصد محتویات شکمبه گوسفند غلظت فراسنجه‌های مورد نظر بالاتر بود.
نتیجه‌گیری: نتایج کلی تحقیق نشان داد که مصرف محتویات خشک شده شکمبه گوسفند در جیره بره‌های پرواری در بهبود عملکرد رشد به خصوص افزایش وزن زنده، وزن نهایی پروار، ضریب تبدیل غذایی و صفات لاشه موثر بود. مصرف محتویات خشک شده شکمبه بر برخی فراسنجه‌های خونی بره‌های آزمایشی نیز به طور معنی‌داری اثرگذار بود. همچنین سطح 30 درصد محتویات شکمبه گوسفندی نسبت به سایر تیمارها به نسبت دارای عملکرد بهتری در این تحقیق بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation of nutrition rumen digesta of cattle and sheep on growth performance, carcass quantitative and qualitative traits and some blood parameters ‌of Dalagh fattening lambs

نویسندگان [English]

  • Hamidreza Galavi 1
  • Yadollah Chashnidel 2
  • Asadollah Teymouri 3
  • Zarbakht Ansari 2
  • Bahram Shohreh 4
1 PhD student animal nutrition of University of Agricultural Sciences and Natural Resources Sari
2
3 Associate professor of Animal nutrition, College of Animal Science and
4 Associate professor of Animal nutrition, College of Animal Science and Fisheries
چکیده [English]

Background and objectives: Ruminal contents are the nutrients consumed by the animal prior to slaughter, which is processed almost exclusively by rumination and exposure to the various enzymes and protozoa present in the rumen and a complete, ready-to-digest feed. It can be re-fed to ruminant animals when it is processed. The use of digestive remains of slaughter cattle can be a cheap, nutritious, and always available alternative to concentrate replacement. Therefore, the purpose of this study was to investigate the potential of replacing rumen contents of cattle and sheep as an alternative feed on growth performance, carcass quantitative and qualitative traits and some blood parameters‌ of Dalagh fattening lambs.
Materials and methods: To do this study 24 Dalagh fattening male lambs were investigated at the age of 4.5 months with a mean live weight (27 ± 2.0 kg) to 6 treatments and 4 lambs (replication) in individual cages for 90 days. Experimental treatments consisted of: 1) control treatment, without rumen contents of cattle and sheep, 2) treatment 15% rumen contents of cattle, 3) treatment 30% rumen contents of cattle, 4) treatment 15% of sheep contents, 5) treatment 30% of sheep contents, and 6) treatments containing 15% of rumen contents of cattle and 15% of sheep contents.
Results: The results of growth performance showed that there was a significant difference between the treatments at the end weight of feed, daily gain and FCR (P <0.05). The highest daily weight gain and final feed weight as well as the improving feed conversion ratio were observed in the treatments 30% rumen content of sheep.The results of body biometric showed that body length was significantly higher in the treatments 30% rumen content of sheep than control treatment (P <0.05). The results of quantitative carcass traits showed that treatment 30% rumen content of sheep in hot carcass weight, cold carcass weight, crustacean were significantly higher than control treatment (P <0.05).
The results of some blood parameters of day 90 showed that there was a significant difference in the concentrations of glucose, cholesterol, BUN and total protein between the experimental treatments (P <0.05). So, in the treatment 30% of rumen contents of sheep the concentration of the desired parameters were higher.
Conclusion: The results of this study showed that the use of rumen dried contents in fattening lamb diets was effective in improving growth performance especially live weight gain, FCR and carcass traits. Consumption of dried rumen contents of sheep also had a significant effect on some blood parameters of experimental lambs. Also, 30% of rumen contents of sheep had better performance than other levels.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Growth performance
  • Blood parameters
  • Carcass traits
  • Ruminal digesta
  • ‌ Dalagh fattening lambs
  1. Abbator, F.I., Kolo, U.M., Taimako, A.R. and Kwaghe, A.L. 2016. Performance of goats fed bovine rumen content and wheat offal as supplement to groundnut haulms. Global Journal Agric Research. 4:9-16.
  2. Abouheif, M.A., Kraidees, M.S. and Al-Selbood, B.A. 1999. The utilization of rumen content-barley meal in diets of growing lambs. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 12:1234-1240.‏
  3. Al-wazeer, A. 2016. Effect of different levels of dried rumen content on nutrient intake, digestibility and growth performance of Awassi lambs. International Journal of Advanced Research. 4:2106-2113.
  4. 1995. Official methods of analysis. (16th ed.) Association of Official Analytical Chemists. Arlington, USA.
  5. Al-Shorepy, S.A. and Notter, D.R. 1996. Genetic variation and covariation for ewe reproduction, lamb growth and lamb scrotal circumference in a fall-lambing sheep flock. Journal Animal Science. 74:1490- 1498.
  6. Boorman, K.N. and Ellis, G.M. 1996. Maximum nutritional response to poor‐quality protein and amino acid utilisation. British Poultry Science. 1:145-156.‏
  7. Burtis, C.A. and Ashwood, E.R. 1999. Tietz Texbook of clinical Chemistry. 3 ed. Philadelphia: w. b Saunders Company. Pp: 18-38.
  8. Cherdthong, A., Wanapat, M., Saenkamsorn, A., Supapong, C., Anantasook, N. and Gunun, P. 2015. Improving rumen ecology and microbial population by dried rumen digesta in beef cattle. Tropical Animal Health and Production. 5:921-926.‏
  9. Can, A., Denek, N. and Yazgan, K. 2005. Effect of replacing urea with fish meal in finishing diet on performance of Awassi lamb under heat stress. Small Ruminant Research. 1:1-5.‏
  10. Dairo, F.A.S., Aina, O.O. and Asafa, A.R. 2005. Performance evaluation of growing rabbits fed varying levels of rumen content and blood rumen content mixture. Nigerian Journal of Animal Production. 1: 67-72.
  11. Donaldson, W.E. 1985. Lipogenesis and body fat in chicks: Effects of calorie-protein ratio and dietary fat. Poultry Science. 6:1199-1204.‏
  12. ­Elfaki, M.O. and Abdelatti, K.A. 2015. Nutritive evaluation of rumen content from cattle, camel, sheep and goat. Global Journal of Animal Scientific Research. 3:617-621.
  13. Garg, M.R. and Gupta, B.N. 1992. Effect of supplementing urea molasses mineral block lick to straw based diet on DM intake and nutrient utilization. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 1:39-44.‏
  14. Haapapuro, E.R., Barnard, N.D. and Simon, M. 1997. Animal waste used as livestock feed: dangers to human health. Preventive Medicine. 5: 599-602.‏
  15. Hermier, D. and Dillon, J.C. 1992. Characterization of dietary-induced hypercholesterolemia in the chicken. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Lipids and Lipid Metabolism. 2:178-184.‏
  16. Jafari, S. and Hashemi, A. 2014. Estimation of genetic parameters for body measurements and their association with yearling liveweight in the Makuie sheep breed. South African Journal of Animal Science. 2:141-147.
  17. Janssens, S. and Vandepitte, W. 2004. Genetic parameters for body measurements and linear type traits in Belgian Blue du Maine, Suffolk and Texel sheep. Small Ruminant Research. 54:13-24.
  18. Jeacocke, R.E. 1977. Continuous measurements of the pH of beef muscle in intact beef carcases. International Journal of Food Science and Technology. 4:375-386.
  19. Kaneko, J.J. 1989. Cinical Biochemistry of Domestic Animals4th edition Academic Press Inc. New York.‏
  20. Kazemi, A., Ghasemi, A., Ghorbani, Q. and Karimi, K. 2018. The effect of adding rumen contents, alfalfa hay at the beginning on ruminal development and performance of suckling calves, MSc in Animal Nutrition, Faculty of Agricultural Engineering, Isfahan University of Technology. (In Persian).
  21. Khattab, H.M., Gado, H.M., Kholif, A.E., Mansour, A.M. and Kholif, A.M. 2011. The potential of feeding goats sun dried rumen contents with or without bacterial inoculums as replacement for berseem clover and the effects on milk production and animal health. International Journal of Dairy Science. 6:267-277.‏
  22. Khan, M.W., Pasha, T.N., Koga, A., Anwar, S., Abdullah, M. and Iqbal, Z. 2014. Evaluation and utilization of rumen content for fattening of Nili-Ravi male calves. Journal of Animal and Plant Sciences. 1:40-43.‏
  23. Messersmith, T.L. 1973. Evaluation of dried paunch feed as a roughage source in ruminant finishing rations.‏ Thesis (M.S.),University of Nebraska—Lincoln, Department of Animal Science.
  24. Osman, A.A., Hamed, A.H. and Elimam, M.E. 2015. Effects of dried rumen contents level in rations on the performance of Shugor Desert Sheep in Halfa Elgadeda, Kassala State, Sudan. Animal Review. 4:81-86.‏
  25. Olafadehan, O.A., Okunade, S.A. and Njidda, A.A. 2014. Evaluation of bovine rumen contents as a feed for lambs. Tropical Animal Health and Production. 6:939-945.
  26. Ramanzin, M., Bailoni, L., Schiavon, S. and Bittante, G. 1997. Effect of monensin on milk production and efficiency of dairy cows fed two diets differing in forage to concentrate ratios. Journal of Dairy Science. 6:1136-1142.‏
  27. Rezakhani, A.H., Rouzbahan, Y. and Mehdipour, H. 2004. Investigating the possibility of prepared silage rumen content using wheat and molasses straw, Final research report, Tehran Agricultural and Natural Resources Research Center, Registration No. 1205/83, Publication Date.Pp:29. (In Persian).
  28. Rezakhani, A.H., Abasi, A., Pakzad, M.R. and Teymournejad, N. 2010. Determining nutritional value of dried rumen content, final research report, Tehran Agricultural and Natural Resources Research Center, Registration No. 966/86, p 39. (In Persian).
  29. Reynolds, C.K., Tyrrell, H.F. and Reynolds, P.J. 1991. Effects of diet forage-to-concentrate ratio and intake on energy metabolism in growing beef heifers: whole body energy and nitrogen balance and visceral heat production. The Journal of Nutrition. 7:994-1003.‏
  30. 2001. Statistical Analysis System User's Guide: Statistics. SAS Institute, Cary, NC.
  31. Salinas-Chavira, J., Dominguez-Munoc, M., Bernal-Lorenzo, R., Garcia-Castillo, R.F. and Arzola-Alvarez, C. 2007. Growth performance and carcass characteristics of feedlot lambs fed diets with pig manure and rumen contents. Journal of Animal and Veterinary Advances. 4:505-508.‏
  32. Seankamsorn, A., Cherdthong, A., Wanapat, M., Supapong, C., Khonkhaeng, B., Uriyapongson, S. and Chanjula, P. 2017. Effect of dried rumen digesta pellet levels on feed use, rumen ecology, and blood metabolite in swamp buffalo. Tropical Animal Health and Production. 1:79-86.‏
  33. Starnes, S.R., Spears, J.W., Froetschel, M.A. and Croom Jr, W.J. 1984. Influence of monensin and lasalocid on mineral metabolism and ruminal urease activity in steers. The Journal of Nutrition. 3:518-525.‏
  34. Tedeschi, L.O., Cannas, A. and Fox, D.G. 2010. A nutrition mathematical model to account for dietary supply and requirements of energy and other nutrients for domesticated small ruminants: The development and evaluation of a Small Ruminant Nutrition System. Small Ruminant Research. 89:174-184.
  35. Thomas, L. 1998. Clinical laboratory diagnostics. 1 st English ed. Frankfurt/Main; TH-Books-Verl-Ges. 548-640.
  36. Utomo, R., Yusiati, L.M., Noviandi, C.T., Aryogi, A., and Isnandar, I. 2016. Rumen contents from slaughter house as alternative feed for replacing forage in ruminant diets. In Proc. The 17th Asian-Australasian Association of Animal Production Societies Animal Science Congress, Fukuoka, Japan. Pp: 715-717.‏
  37. Umaguing, B.S. 2009. Digestibility and feeding value of cattle rumen contents in swine. Journal of ISSAAS, [International Society for Southeast Asian Agricultural Sciences](Philippines).‏
  38. Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharide in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74:3583- 3597.