اثر مکمل رومینوبافر، بیکربنات‌سدیم و مخلوط گیاهان داروئی بر اسیدوز ،اسیدهای چرب فرار، فراسنجه های خونی و عملکرد بره‌های پرواری کردی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی دانشگاه رازی

2 دانشگاه رازی

چکیده

سابقه و هدف: اسیدوز یکی از مشکلات اکثر دامداری‌ها است که همه ساله خسارات مالی فراوانی به دامداری‌ها تحمیل می‌نماید. با افزایش کنسانتره جیره و افزایش اسیدیته شکمبه، قابلیت هضم فیبر کاهش می‌یابد و تغییر در جمعیت میکروبی شکمبه مشاهده خواهد شد. جیره‌هایی که دارای سطوح بالایی از کنسانتره هستند ممکن است با اختلال در مکانیسم گوارش منجر به کاهش ظرفیت بافری شکمبه شوند، متعاقباً اسیدیته شکمبه را تغییر دهند که منجر به اسیدوز می‌‌شود. مطالعات نشان داده‌اند استفاده از بافرها در تغذیه دام، شرایط محیطی شکمبه را بهبود بخشیده و بوسیله تعدیل اسیدیته شکمبه، از افت pH جلوگیری می‌نماید. مکمل رومینوبافر به منظور پیشگیری از اسیدوز و بهبود عملکرد دام از ترکیب بافرهای رایج و گیاهان دارویی تولید شده است. تحقیق حاضر جهت مقایسه اثر مکمل رومینوبافر، بیکربنات سدیم و مخلوط گیاهان داروئی بر پیشگیری از اسیدوز و بهبود عملکرد دام‌های پرواری انجام شد.
مواد و روش‌ها: سی و شش رأس بره نر نژاد کردی پنج ماهه با وزن اولیه 2±25 کیلوگرم به مدت 100 روز به طور تصادفی در چهار گروه 9 راسی مورد بررسی قرار گرفتند و بصورت انفرادی نگهداری شدند. تیمارها شامل گروه 1: تیمار شاهد (فقط جیره پایه بدون افزودن مکمل دریافت نمودند)؛ گروه 2: رومینوبافر (دو درصد از جیره پایه)؛ گروه 3: بی‌کربنات سدیم (یک درصد از جیره پایه) و گروه4: مخلوط گیاهان داروئی (دو درصد از جیره پایه)، مورد مطالعه قرار گرفتند. در طول دوره آزمایش؛ عملکرد بره‌ها، pH شکمبه، میزان ابتلا به اسیدوز، نمونه‌برداری از فراسنجه‌های شکمبه‌ای و فراسنجه‌های خونی انجام گرفت. برای تعیین دام‌های مبتلا به اسیدوز، ابتدا با مشاهده علائم ظاهری همچون کم ‌اشتهایی، اسهال و دانه‌های هضم نشده در مدفوع، بعنوان دام ابتلا به اسیدوز شناسایی می‌شد سپس pH مایع شکمبه دام مورد نظر در ساعت های دو، چهار، شش و هشت بعد از خوراک دهی مورد بررسی قرار می‌گرفت.
یافته‌ها: اثر تیمارهای آزمایشی بر اضافه وزن روزانه، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل معنی‌دار بود (01/0.(P< اثر تیمارهای آزمایشی در جیره‌های پر کنسانتره بر عدم بروز اسیدوز معنی‌دار بود (01/0P< و 55/52χ2=). مکمل رومینوبافر و بی‌کربنات سدیم از کاهش pH شکمبه در طول دوره پرواربندی جلوگیری نمودند (05/0.(P< اثر تیمارهای آزمایشی بر فراسنجه‌های شکمبه‌ای از قبیل کل اسیدهای چرب فرار، اسید استیک، اسید پروپیونیک، اسید بوتیریک، نسبت استیک به پروپیونیک، نیتروژن آمونیاکی شکمبه و آنزیم TAC شکمبه مثبت و معنی‌دار بود (05/0>P). اثر تیمارهای آزمایشی بر سطح گلوکز، پروتئین تام، نیتروژن اوره‌ای خون، کلسترول، بتا هیدورکسی بوتیرات، آنزیم TAC سرم خون در طول دوره آزمایش معنی‌دار بود (05/0>P).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این آزمایش مکمل رومینوبافر سبب بهبود عملکرد و کاهش هزینه تولید در پرواربندی بره شد، بنابراین استفاده از مکمل رومینوبافر تا سطح دو درصد جیره‌های پرواری پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of supplementing Rumenobuffer, Sodium bicarbonate and mixed herbs on acidosis, VFA, blood parameters and performance of fattening Kurdy lambs

1. Abdullah, N. 1995. Effects of bentonite on rumen protozoa population and rumen fluid characteristics of sheep fed palm kernel cake. Asian, Australian J. Animal Science. 8: 249-254.
2. Bechaar, C., Wang, Y., Chaves, A.V., McAllister, T.A., and Beauchemin, K.A. 2008. Use of plant extracts in ruminant nutrition. In: Acharya. S.N., Thomas, J.E., (Eds.) advanced in medicinal plant.
3. Bodas, R., Frutos, P., Giraldez, F.J., Hervas, G., and Lopez, S. 2009. Effect of sodium bicarbonate supplementation on feed intake, digestibility, digest, kinetics, nitrogen balance and ruminal fermentation in young fattening lambs. Spanish j. Agricultural Research. 7(2): 330-341.
4. Broderick, G.A., and Kang, J.H. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. J. Dairy Science. 63: 64–75.
5. Busquet, M., Calsamiglia, S., Ferret, A., Cardozo, P.W., and Kamel, C. 2005. Effects of cinnamaldehyde and garlic oil on rumen microbial fermentation in a dual flow continuous culture. J. Dairy Science. 88: 2508-2516.
6. Cheng, R.C., Hall, G., and Burroughs, W. 1955. A method for the study of cellulose digestion by wash suspensions of rumen microorganisms. J. Dairy Science. 38: 1135.
7. Conner, D.E. 1993. Naturally occurring compounds. In: Davidson. P.M., Branen, A.L. Eds. Antimicrobials in Food. Dekker. New York. pp: 441-468.
8. Cowan, M.M. 1999. Plant product as antimicrobial agents. J. Microbiological Reviews. 12: 564-582.
9. Daneshmesgaran, M. Tahmasebi, A.M., and Vakiley, A.R. 2008. Digestion and metabolism in ruminant. Ferdowsi University Press, Mashhad. (In Persian)
10. Davidson, S., Hopkins, B.A., Diaz, D.E., Bolt, S.M., Brownie, C., Fellner, V., and Whitlow, L.W. 2003. Effects of amounts and degradability of dietary protein on lactation, nitrogen utilization, and excretion in early lactation Holstein cows. J. Dairy Science. 86: 1681-1689.
11. Erdman, R.A., Hemken, R.W., Douglass, L.W., Thee, T.H., and Mann, L.M. 1982. Effects of sodium bicarbonate on palatability and voluntary intake of concentrates fed lactating dairy cows. J. Dairy Science 65: 1647-1651.
12. Gorinstein, S., Leontowicz, H., Leontowicz, M., Namiesnik, J., Najman, K., Drzewiecki, J., Cvikrová, M., Martincová, O., Katrich, E., and Trakhtenberg, S. 2008. Comparison of the Main Bioactive Compounds and Antioxidant Activities in Garlic and White and Red Onions after Treatment Protocols. J. Agriculture Food Chemistry. 56: 4418– 4426.
13. Hashemi, M., Zamani, F., Vatankhah, M., and HosseinZadeh, S. 2012. Effect of Sodium Bicarbonate and Magnesium Oxide on Performance and Carcass Characteristics of Lori-Bakhtiari Fattening Ram Lambs. Global Veterinarian. 8: 89-92.
14. Johny, K.A., Darre, M.J., Hoagland, T.A., Schreiber, D.T., Donoghue, A.M., Donoghue, D.J., and Venkitanarayanan, K. 2008. Antibacterial effect of trans-cinnamaldehyde on Salmonella enteritidis and Campylobacter jejune in Chicken Drinking Water. J. Apply Poultry Research. 17: 490–497.
15. Kennelly, J.J., Robinson, B., and Khorasani, G.R. 1999. Influence of carbohydrate source and buffer on rumen fermentation characteristics, milk yield, and milk composition in early-lactation Holstein cows. J. Dairy Science. 82: 2486-2496.
16. Le Ruyet, P., and Tucker, B. 1992. Ruminal buffers: Temporal effects on buffering capacity and pH of ruminal Fluid from cows fed a high concentrate diet. J. Dairy Science. 75: 1069-1077.
17. Leanna, E., and Wester, A. 2002. Offering sodium bentonite and sodium bicarbonate ere-choice to lactating dairy cattle. Virginia Polytechnic Institute and State University (MS). 69 p.
18. Mohsen, M.K., and Tewfik, E.S. 2000. Growth performance, rumen fermentation and blood constituents of goats fed diets supplemented with bentonite. Faculty of Agriculture. Kafr El-Sheikh. Tanta University. Egypt.
19. Mostaghni, kh. 2004. Nutritional and Metabolic Diseases of Livestock. Shiraz University Publisher. Second edition. Pp: 188-192. (In Persian)
20. Newbold, C.J., Thomas, P.C., and Chamberlain, D.G. 1988. Effect of dietary supplements of sodium bicarbonate on the utilization of nitrogen in the rumen of sheep receiving a silage-based diet. J. Agriculture Science. 110: 383-386.
21. NRC. 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids and New World Camellias. National Research Council. National Academies Press. Washington. USA.
22. Richard, A., and Erdman, A. 1988. Dietary Buffering Requirements of the Lactating Dairy Cow: A Review. J. Dairy Science. 71: 3246-3266.
23. SahraeiBelverdy, M., and Pirmohammadi, R. 2013. Effect of Rosemary (Rosemary officinalis L.) essential oils on Digestibility, Blood and Rumen Parameters of Ghezel sheep. Animal Science J. (Pajouhesh and Sazandegi). 103: 71-82. (In Persian)
24. Santra, A., Chaturvedi, O.H., Tripathi, M.K., Kumer R., and Karim, S.A. 2003. Effect of dietary Sodium bicarbonate supplementation o fermentation characteristics and ciliate protozoa population rumen of lamb. Small Ruminant Research. 47: 203-212.
25. SAS. 2004. User's guide: Statistics, Version 9.1. SAS Inst. Inc. and Cary. NC.
26. Stewart, C.S., and Duncan, S.H. 1985. The effect of Avoparcin on cellulolytic bacteria of the ovine rumen. J. General Microbiology. 131: 427-435.
27. Tajik, J., and Nazifi, S. 2011. Diagnosis of sub-acute ruminal acidosis: A review. Asian j. Animal Science. 5:80-90.
28. TorabiGoudarzi, M., Bahonar, A.R., Raoofi, A,.Akbari, H., and Haghi, G.H. 2010. Clinical evaluation of chicory (Cichoriumintybus L.) and anise (Pimpinellaanisum L.) on cattle appetite and comparison with common product. Iranian j. Medicinal and Aromatic Plants. 26: 275-282. (In Persian)
29. Walz, L.S., White, T.W., Fernandez, J.M., Gentry, L.R., Blouin, D.C., Froetsche, M.A., Brown, T.F., Lupton C.J., and Chapa, A.M. 1998. Effects of fish-meal and sodium bentonite
on daily gain, wool growth, carcass characteristics and ruminal and blood characteristics of lambs fed concentrate diets. J. Animal Science. 76: 2025-2030.
30. Zakian, A., Lotfollahzadeh, S., Tehrani-Sharif, M., Faramarzian, K., and Gholami, N. 2015. Correlation among beta hydroxy butyric Acid (BHBA), Total Antioxidant Capacity (TAC) and Protein Profile Pre and Post-Partum in Shall Ewes. J. Veterinary Medicine Research. 2: 1038.
31. Talebzadeh, R., Alipour, D., Saharkhiz, M.J., Azarfar, A., and Malecky, M. 2012. Effect of essential oils of Zatariamultiflora on in vitro rumen fermentation, protozoal population, growth and enzyme activity of anaerobic fungus isolated from Mehraban sheep. J. Animal Feed Science and Technology. 172: 115–124.
32. Gozho, S., Li, G.N., Gakhar, N., Khafipour, E., Krause, D.O., and Plaizier, J.C. 2012. Evaluation of diagnostic measures for sub acute ruminal acidosis in dairy cows. Can. J. Animal Science. 92: 353-364.