اثر سطوح مختلف عصاره سیر بر عملکرد و برخی فراسنجه های خون و لاشه بره های پرواری نژاد زل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دانشگاه ساری

2 عضو هیئت علمی دانشگاه ساری

3 عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی ساری

4 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه گرگان

5 معاون بهبود تولیدات دامی استان گلستان

چکیده

چکیده
سابقه و هدف: این پژوهش با هدف بررسی اثر افزودن سطوح مختلف عصاره سیر بر عملکرد پرواری (شامل افزایش وزن روزانه، مقدار خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک) و برخی فراسنجه های ذبح و لاشه (شامل وزن لاشه گرم، سر، پوست، قلب، جگر، شش، کلیه ها، چربی دور کلیه ها، دستگاه گوارش خالی، ران، سردست، دنده ها، گردن و دم) و همچنین خون (شامل گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، HDL و LDL) صورت پذیرفت.

مواد و روش ها: بدین منظور از 12 راس بره نر زل در 3 تیمار و 4 تکرار استفاده شد. جیره ها در تیمار یک فاقد عصاره سیر و تیمار دو و سه به ازای هر کیلوگرم وزن زنده، بترتیب حاوی 125 و 250 میلی لیتر عصاره سیر بود که در دو نوبت به خوراک اسپری شد. زمان پرواربندی 14 هفته (2 هفته عادت پذیری و 12 هفته پرواربندی) بود و بره‌ها هر 2 هفته یکبار وزن کشی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SAS و رویه GLM و مقایسه میانگین با دانکن در سطح 5% انجام شد.

یافته ها: نتایج این پژوهش در بخش عملکرد پرواری نشان داد افزایش وزن روزانه در تیمار یک، دو و سه بترتیب 128، 137 و 146 گرم در روز، میانگین خوراک مصرفی بترتیب 77/1، 83/1 و 87/1 کیلوگرم در روز و ضریب تبدیل خوراک نیز بترتیب 5/15، 9/14 و 1/13 بدست آمد که اختلاف معنی داری در افزایش وزن روزانه نشان داد و در آن با اضافه شدن مقدار عصاره سیر به جیره، افزایش وزن روزانه بالاتر بدست آمد. در میانگین خوراک مصرفی روزانه و ضریب تبدیل خوراک اختلاف معنی داری مشاهده نشد. پس از ذبح سه راس بره از هر تیمار، نتایج نشان داد فراسنجه های لاشه با افزایش مقدار عصاره سیر جیره سبب افزایش معنی دار وزن نیم لاشه، قلب، جگر، معده چهار قسمتی، سردست، ران و نسبت ران به لاشه و همچنین کاهش معنی دار چربی دور کلیه ها شد. در فراسنجه های خونی مقدار کلسترول، LDL و تری گلیسرید با افزایش عصاره سیر در جیره، کاهش و مقدار گلوکز و HDL افزایش معنی داری را نشان دادند.

نتیجه گیری: یافته های این پژوهش نشان داد عملکردهای رشد و فراسنجه های لاشه در بره های پرواری با استفاده از عصاره سیر بهبود یافت و باعث کاهش چربی و در نتیجه افزایش وزن روزانه بالاتر شد. همچنین کاهش معنی دار کلسترول، LDL و تری گلیسرید در تیمارهای حاوی عصاره سیر نشان داد با استفاده از عصاره سیر می توان به تولید گوشت سالم و کم کلسترول رسید که در نتیجه بهبود شرایط سلامت در جامعه حاصل می شود. این پژوهش نشان داد بهترین مقدار افزودن عصاره سیر به جیره، 250 میلی گرم روزانه بوده است. اگرچه استفاده از مقادیر بالاتر عصاره سیر در جیره، محتاج مطالعات بیشتری می باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects different levels of Garlic exteract on some blood parameters and performance and carcasses in fattening Zel lambs

  1. Ahmed, A.A., Bassuony, N.I., Awad, E.S., Aiad, A.M., and Mohamed, S.A. 2009. Adding natural juice of vegetables and fruitage to ruminant diets (B) nutrients utilization, microbial safety and immunity, effect of diets supplemented with lemon, onion and Garlic juice fed to growing buffalo calves. W.J. Agri. Sci. 5 (4): 456-465.
  2. Ankri, S., and Mirelman, D. 1999. Antimicrobial properties of Allicin from garlic. Microbes Infect., 1: 125–129.
  3. Badias, G., and Yaniz, J. 2004. Effect of addition of aromatic plants in feed for lambs on daily weight gain and production index. Georgica. 10: 7-11.
  4. Bampidis, V.A., Christodoulou, V., Christaki, E., Florou-Paneri, P., and Spais, A.B. 2005. Effect of dietary garlic bulb and garlic husk supplementation on performance and carcass characteristics of growing lambs. Anim. Feed Sci. Technol., 121(2005): 273-283.
  5. Benchaar, C., McAllisters, T.A., and Chouinard, P.Y. 2008. Digestion, ruminal fermentation, ciliate protozoal populations, and milk production from dairy cows fed cinnamaldehyde, quebracho condensed tannin, or Yucca schidigera saponin extracts. J. Dairy Sci. 91: 4765-4777.
  6. Benchaar, C., Petit, H.V., Berthiaume, R., Ouellet, D.R., Chiquette, J., and Chouinard, P.Y. 2007. Effects of essential oil on digestion, ruminal fermentation, rumen microbial populations, milk production, and milk composition in dairy cows fed alfalfa silage or corn silage. J. Dairy Sci. 90: 887-897.
  7. Boelens, M.H. 1997. Production of essential oil. In: Franz Ch., Mathe A and Bunchbauer, G (Eds). Essential oil: Basic and Applied Research. Allured publishing corporation, Carol stream, IL, USA, Pp. 283-292.
  8. Borek, C. 1997. Antioxidants and cancer. Science and Medicine. 4: 51-62.
  9. Borek, C. 2001. Antioxidant health effects of aged garlic extract. J. Nutr Sci 131(Supplement), 1010S-1015S. 966 Trop Anim. Health Prod. 42: 961–968.
  10. Buckenhüskes, H., Jensen, H.A., Andersson, R., Fernández, A.G., and Rodrigo, M. 1990.  Fermented vegetables. Zeuthen P., Cheftel J.C., Eriksson C., Gormley T.R., Linko P., Paulus K. Editors, Processing and Quality of Food. Vol. 2. Food Biotechnology: Elsevier; London: 1990. Fermented vegetables. (Avenues to Healthy and Nutritious Products).
  11. Busquet, M., Calsamiglia, S., Ferret, A., and Kamel, C. 2005. Screening for the effects of natural plant extracts and secondary plant metabolites on rumen microbial fermentation in continuous culture. Anim. Feed Sci. Technol. 123/124: 597-613.
  12. Busquet, M., Calsamiglia, S., Ferret, A., Cardozo, P.W., and Kamel, C. 2005. Effects of cinnamaldehyde and garlic oil on rumen microbial fermentation in a dual flow continuous culture. J. Dairy Sci. 88: 2508-2516.
  13. Calsamiglia, S., Busquet, M., Cardozo, P.W., Castillejos, L., and Ferret, A. 2007. Invited Review: Essential oil as modifiers of rumen microbial fermentation. ADSA. 90: 2580-2595.
  14. Chaves, A.V., Stanford, K., Dugan, M.E.R., Gibson, L.L., McAllister, T.A., Van Herk, F., and Benchaar, C. 2008. Effects of cinnamaldehyde, garlic and juniper berry essential oil on rumen fermentation, blood metabolites, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. Livest. Sci. 117: 215-224.
  15. Demir, E., Sarica, S., Ozcan, M.A., and Suimez, M. 2003. The use of natural feed additives as alternatives for an antibiotic growth promoter in broiler diets .J. British Poult. Sci. 44(1, Supplement), S44–S45.
  16. Dudareva, N., Pichersky, E., and Gershenzon, J. 2004. Biochemistry of plant volatiles. Plant Physiol. 135: 1893-1902.
  17. Elson, C., and Yu, S.G. 1994. The Chemoprevention of Cancer by Vevalonatederived Constituents of Fruits and Vegetables. J. Nut., 124: 607-14.
  18. Ghosh, S., Mehla, R.K., and Sirohi, S.K. 2010. The effect of dietary garlic supplementation on body weight gain, feed intake, feed conversion efficiency, faecal score, faecal coliform count and feeding cost in crossbred dairy calves. Trop Anim. Health Prod. 42: 961-968.
  19. Gureshi, A.A., Crenshaw, T.D., Abuirmeileh, N., Peterson, D.M., and Elson, C. E. 1987.Influence of minor plant constituents on porcine hepatic lipid metabolism: impact on serum lipid. Atherosclerosis. 64: 109-115.
  20. Jamroz, D., Wertelecki, T., Houszka, M., and Kamel, C. 2006. Influence of diet type on the inclusion of plant origin active substances on morphological and histochemical characteristics of the stomach and jejunum walls in chicken. J. Anim. Physiol. Anim. Nut., 90: 255–268.
  21. Lancaster, J. E., and Shaw, M.L. 1989. Glutamyl peptides in the1 biosynthesis of S-alk (en) yl-L-cysteine sulfoxides (flavor precursors) in Allium. Phyto. 28:455–460.
  22. Lawson, L. 1996. The composition and chemistry of garlic cloves and processed garlic. Pages 37-107 in Garlic. The Science and Therapeutic Application of Allium sativum L. and Related Pieces. Koch H.P., and Lawson L. D., ed. Williams & Wilkins, Baltimore, MD.
  23. Molero, R., Ibars, A., Calsamiglia, S., Ferret, A., and Losa, R. 2004. Effects of a specific blend of essential oil compounds on dry matter and crude protein degradability in heifers fed diets with different forage to concentrate ratios, Anim. Feed Sci. Technol. 114: 91–104.
  24. Newbold, C.J., McIntosh, F.M., Williams, P., Losa, R., and Wallace, R.J. 2004. Effects of a specific blend of essential oil compounds on rumen fermentation. Anim. Feed Sci. Technol. 114: 105–112.
  25. Patra, A.K., Kamra, D.N., and Agarwal, N. 2006. Effect of plant extracts on in vitromethanogenesis, enzyme activities and fermentation of feed in rumen liquor of buffalo. Anim. Feed Sci. Techonl. 128: 276-291.
  26. Rahimi, S., Teymouri Zadeh, Z., Karimi Torshizi, M.A., Omidbaigi, R., and Rokn, H. 2011. Effect of the Three Herbal Extracts on Growth Performance, Immune System, Blood Factors and Intestinal Selected Bacterial Population in Broiler Chickens. J. Agri. Sci. Tech. 13: 527-539
  27. Rao, R.R., Patel, K., and Srinivasan, K. 2003. In vitro influence of spices and spice active principles on digestive enzymes of rat pancreas and small intestine. Nahrung. 47(6): 408–412.
  28. Reuter, H.D., Koch, J.P., and Lawson, L. 1996. Therapeutic effects and applications of garlic and its preparations. Pages 135-212 in Garlic. The Science and Therapeutic Application of Allium sativum L. and Related Species. Koch H. P., and Lawson L.D. ed. Williams & Wilkins, Baltimore, MD.
  29. Ross, Z.M., O'Gara, E.A., Hill, D.J., Sleightholme, H.V., and Maslin, D.J. 2001. Antimicrobial properties of garlic oil against human enteric bacteria: evaluation of methodologies and comparisons with garlic oil sulfides and garlic powder. Appl. Environ. Microbiol., 67: 475–480.
  30. Ruiz Garcia, I.J., Orozco Hernandez, J.R., Hernandez Ibarra, J.N., Ortiz Munoz, E.P., Cortes Garcia, G., and Olmedo Sanchez, J.A. 2011. Effect of a herbal growth enhancer feed additive on lamb performance. J. Anim. VetAdv. 10(3): 332-333.
  31. SAS. 2002. User’s guide: Statistics, 8th ed. SAS Institute Inc., Cary, NC.
  32. Tamminga, S. 1996. A review on environmental impacts of nutritional strategies in ruminants. J. Anim. Sci. 74:3112-3124.
  33. Van Nevel, C.J., and Demeyer, D.I. 1988. Manipulation of rumen fermentation. Pages 387-443 in The Rumen Microbial Ecosystem. P.N. Hobson, ed. Elsevier Applied Sci. NY.
  34. Yeh, Y.Y., and Liu, L. 2001. Cholesterol-lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: human and animal studies. J. Nut. 131: 989S–993S.