تأثیر جایگزینی ذرت سیلو شده با یونجه بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی، قابلیت هضم مواد مغذی و خصوصیات لاشه بره‌های نر مغانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

2 هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی

3 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

4 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

5 دانشجوی دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

سابقه و هدف: یونجه از جمله گیاهانی هست که در بین گیاهان زراعی، نیاز آبی فراوانی دارد. ایران دارای اقلیم خشکی است و با افزایش روزافزون نیاز به آب، مسئله کم آبی در سال‌های آتی حادتر خواهد شد. بنابراین تنوع بخشی به خوراک‌های دامی می‌تواند از اثرات منفی کم آبی بر صنعت دامپروری بکاهد. ذرت علوفه‌ای یکی از مغذی‌ترین علوفه‌های سبز غیر لگومی بوده و فاقد هر گونه عامل ضد تغذیه‌ای است. سیلاژ ذرت، غذایی بسیار خوش خوراک و منبعی اقتصادی و غنی از انرژی برای نشخوارکنندگان است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر نسبت‌های مختلف یونجه به ذرت سیلو شده بر عملکرد پروار، فراسنجه‌های خونی، قابلیت هضم مواد مغذی و خصوصیات لاشه بره‌های نر مغانی بود.
مواد و روش‌ها: این پژوهش با استفاده از 20 راس بره نر مغانی با میانگین سنی حدود 6 ماه و با متوسط وزن بدن 2±25 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 گروه آزمایشی و 5 تکرار (بره) در هر جیره انجام شد. طول مدت زمان آزمایش 75 روز و 15 روز آن دوره عادت پذیری بود. جیره‌های آزمایشی در این پژوهش شامل: 1) جیره دارای 100 درصد یونجه خشک ، 2) جیره با نسبت 75 درصد یونجه خشک به 25 درصد ذرت سیلو شده ، 3) جیره با نسبت 50 به 50 درصد یونجه خشک به ذرت سیلو شده و 4) جیره با نسبت 25 یونجه خشک به 75 درصد ذرت سیلو شده بودند. بره‌ها بر اساس وزن بدن و به صورت تصادفی بین تیمارهای مختلف گروه‌بندی و هر گروه با یکی از چهار جیره غذایی تغذیه شدند. قبل از شروع دوره پرورشی، بره‌ها علیه بیماری آنتروتوکسمی واکسینه شدند و جهت کنترل انگل‌های داخلی و خارجی داروی ضد انگل دریافت کردند. خوراک‌دهی بره‌ها در دو وعده غذایی و در ساعت 9 صبح و 5 عصر در باکس انفرادی انجام شد. بره‌ها دسترسی آزاد به آب داشتند. جیره پایه بر اساس احتیاجات غذایی توصیه‌شده توسط شورای ملی تحقیقات (2007 NRC) به‌وسیله نرم‌افزار (SRNS، نسخه 4468 .1.9) گوسفندی و بر اساس احتیاجات غذایی بره با وزن حدود 30 کیلوگرم و افزایش وزن روزانه 220 گرم تنظیم شد. خون‌گیری به‌صورت ماهانه از تمامی بره‌ها 3 ساعت پس از مصرف خوراک از رگ گردنی، به عمل آمد. اندازه گیری قابلیت هضم ظاهری در پایان دوره در طی هفته آخر به مدت 5 روز متوالی عمل جمع آوری مدفوع از ناحیه مقعد با استفاده از کیسه های تهیه شده برای این منظور انجام گردید.
یافته‌ها: تغذیه جیره‌های با 25 و 50 درصد سیلاژ ذرت در بخش علوفه‌ای موجب بهبود مصرف خوراک و میانگین افزایش وزن روزانه کل دوره پروار شد (05/0 >P ). تغذیه جیره‌های که بخش علوفه‌ای آن کاملاً از یونجه یا 75 درصد یونجه و 25 درصد سیلاژ ذرت تشکیل شده بود موجب بهبود قابلیت هضم ظاهری ماده خشک و ماده آلی بره‌های پرواری شد (01/0 >P ). فراسنجه‌های خونی تحت تأثیر جیره‌های آزمایش قرار نگرفت. تغذیه سطوح مختلف یونجه و سیلاز‌ ذرت هیچ یک از خصویات لاشه بره‌های پرواری را تحت تأثیر قرار نداد.
نتیجه‌گیری: با توجه به بهبود مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه کل دوره و نیز به علت عدم تأثیر منفی بر سایر فراسنجه‌های پرورشی و قابلیت هضمی ماده خشک و آلی استفاده از ذرت علوفه‌ای به میزان 25 درصد بخش علوفه‌ای در جیره‌ بره‌های پرواری توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of replacing silage corn with alfalfa on fattening performance, blood parameters, nutrient digestibility and carcass characteristics of male Moghani lambs

نویسندگان [English]

  • Farhad Sahraei 1
  • Hossein Abdi benemar 2
  • Jamal Seifdavati 3
  • Reza Seyedsharifi 3
  • Hossein Mohebodini 4
  • Mojtaba Alipour Ainuddin 5
1 Master's degree graduate in Animal Nutrition, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
2 Dep, Animal Sci Mohaghegh Ardabili
3 Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
4 Associate professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
5 Doctoral student in Animal Nutrition, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
چکیده [English]

Background and Objectives: Alfalfa is one of the plants that requires a lot of water among crops. Iran has an arid climate and with the increasing need for water, the problem of water shortage will become more acute in the coming years. Therefore, diversifying animal feeds can reduce the negative effects of water shortage on the livestock industry. Forage corn is one of the most nutritious non-legume green forages and does not contain any anti-nutritional factors. Corn silage is a very palatable food and an economical and energy-rich source for ruminants. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of different ratios of alfalfa to silage corn on fattening performance, blood parameters, nutrient digestibility and carcass characteristics of male Moghani lambs.

Materials and Methods: This study was conducted using 20 male Moghani lambs with an average age of about 6 months and an average body weight of 25±2 kg in a completely randomized design with 4 experimental groups and 5 replications (lambs) per diet. The duration of the experiment was 75 days and 15 days of the adaptation period. The experimental diets in this study included: 1) diet with 100% dry alfalfa, 2) diet with a ratio of 75% dry alfalfa to 25% corn silage, 3) diet with a ratio of 50% dry alfalfa to corn silage, and 4) diet with a ratio of 25% dry alfalfa to 75% corn silage. The lambs were randomly grouped between different treatments based on body weight, and each group was fed one of four diets. Before the start of the rearing period, lambs were vaccinated against enterotoxaemia and received antiparasitic medication to control internal and external parasites. Lambs were fed two meals a day at 9 am and 5 pm in individual pens. Lambs had free access to water. The basal diet was based on the nutritional requirements recommended by the National Research Council (2007 NRC) using sheep software (SRNS, version 1.9.4468) and based on the nutritional requirements of lambs weighing approximately 30 kg and gaining 220 g daily. Blood samples were taken monthly from all lambs 3 hours after feeding from the jugular vein. Apparent digestibility was measured at the end of the period by collecting feces from the anus for 5 consecutive days during the last week using bags prepared for this purpose.
Results: Feeding diets with 25 and 50% corn silage in the forage portion improved feed intake and average daily weight gain throughout the fattening period (P<0.05). Feeding diets with a forage portion consisting entirely of alfalfa or 75% alfalfa and 25% corn silage improved the apparent digestibility of dry matter and organic matter in fattening lambs (P<0.01). Blood metabolites were not affected by the experimental diets. Feeding different levels of alfalfa and corn silage did not affect any of the carcass traits of fattening lambs.
Conclusion: Considering the improvement in feed consumption, daily weight gain throughout the entire period, and the lack of negative effects on other rearing parameters and the digestibility of dry matter and organic matter, it is recommended to use forage corn at a rate of 25% of the forage portion in the diet of fattening lambs.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood parameters
  • Carcass characteristics
  • Ensiled corn
  • Fattening lambs