نوع مقاله : مقاله کامل علمی- پژوهشی
نویسندگان
1
دانشآموخته دکتری تخصصی، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
3
علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
4
گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی و محیطزیست، دانشگاه اراک
چکیده
سابقه و هدف: در سالهای اخیر موضوع پرورش گوساله شیرخوار در گلههای گاوشیری و راهبردهای بهینه تغذیهای آنها مورد توجه قرار گرفته است. فرآوری دانه ذرت بهصورت ورقهای شده با بخار (با استفاده از دما و رطوبت زیاد) باعث ژلاتینه شدن شکل نیمهبلوری نشاسته میشود که این موضوع دسترسی به نشاسته را تسهیل میکند و در نتیجه هضم نشاسته و توسعه شکمبه را بهبود میبخشد. همچنین پروتکل از شیر گرفتن از عوامل حیاتی در رشد فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی شکمبه گوساله محسوب میشود. مطالعات متعددی برای شناسایی روش مناسب شیرگیری انجام شده است. نتایج مطالعات گذشته نشان میدهد که شیرگیری موفق تحت تأثیر توسعه شکمبه قرار میگیرد؛ بنابراین، هدف از مطالعه حاضر برسی اثر متقابل روش فرآوری دانه ذرت (ورقهای شده با بخار و آسیاب) با روش شیرگیری (تدریجی و ناگهانی) بر متابولیتهای خون، سلامت و رفتار تغذیهای گوسالههای شیرخوار هلشتاین بود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر با استفاده از 48 رأس گوساله شیرخوار با میانگین وزن بدن 60/1 ± 26/38 (12 رأس در هر تیمار، 6 رأس نر و 6 رأس ماده) در سن 3 روزگی و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 که به 4 تیمار آزمایشی شامل: 1- ذرت ورقهای شده با بخار و شیرگیری تدریجی، 2- ذرت ورقهای شده بخار و شیرگیری ناگهانی، 3- ذرت آسیاب شده و شیرگیری تدریجی و 4- ذرت آسیاب شده و شیرگیری ناگهانی انجام شد. شیرگیری ناگهانی در روز 68 و 69 با کاهش روزانه 5/3 لیتر شیر صورت گرفت، در حالی که شیرگیری تدریجی به طبق یک برنامه کاهشی بین روز های 60 تا 69 انجام شد. شیرگیری در همه تیمار ها در روز 70 انجام شد و آزمایش تا روز 90 ادامه پیدا کرد. به منظور بررسی اثر تیمارهای آزمایشی بر فراسنجههای خونی در روز های 40، 60 و 80 از گوسالهها خونگیری انجام شد. ثبت فعالیتهای رفتار تغذیهای سه روز متوالی در روز های 70 تا 72 انجام شد. همچنین شاخصهای سلامت به صورت روزانه ثبت شد.
یافتهها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که غلظت پروتیئن تام و آلبومین خون در گوسالههایی که به روش ناگهانی از شیر گرفته شدند نسبت به گوسالههایی که به صورت تدریجی از شیر گرفته شده بودند بیشتر بود. اثر متقابل بین نوع فرآوری ذرت و روش شیرگیری برای آسپارتات آمینوترانسفراز معنیدار بود و گوسالههای دریافت کننده ذرت آسیاب شده و شیرگیری به صورت ناگهانی غلظت بالاتری از این آنزیم را در مقایسه با گوسالههای دریافت کننده ذرت ورقهای شده با بخار و شیرگیری به صورت ناگهانی داشتند. گوسالههای دریافتکننده ذرت ورقهای شده با بخار نسبت به گوسالههای دریافت کننده ذرت آسیاب شده نمره تنفسی و نمره وضعیت عمومی سلامت پایینتر بود. اثر متقابل بین روش فرآوری دانه ذرت و برنامه شیرگیری بر دمای رکتوم معنیدار بود به حالتی که در گوسالههای دریافت کننده ذرت آسیاب شده، از شیرگیری ناگهانی منجر به افزایش دمای رکتوم گوسالهها شد. به جز زمان خوردن ، رفتار گوسالهها تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. از شیرگیری تدریجی گوسالهها منجر به طولانی تر شدن زمان خوردن خوراک در مقایسه با از شیرگیری ناگهانی شد.
نتیجهگیری: نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از ذرت ورقهای شده با بخار در جیره گوسالههای شیرخوار باعث کاهش گلوکز و اوره خون شد که شاخصی از بهبود توسعه شکمبه و افزایش استفاده از نیتروژن شکمبهای است. از طرفی روش شیرگیری تدریجی در مقایسه با روش شیرگیری ناگهانی موجب بهبود سلامت گوسالهها شد و پاسخهای مشاهده شده به نوع فرآوری ذرت بستگی داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که استراتژی از شیرگیری تدریجی میتواند بهبود سلامت گوساله را به دنبال داشته باشد و این پاسخ زمانی که گوسالهها از جیره حاوی ذرت ورقهای شده با بخار تغذیه کردند مشهودتر بود.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The interaction Effect of corn grain processing and weaning method of Holstein sukling calves on blood metabolites, health and nutritional behavior
نویسندگان [English]
-
Amin Rahimi
1
-
Gholam reza Ghorbani
2
-
Farzad Hashemzadeh
3
-
Mehdi Mirzaee
4
1
PhD, Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan 84156–83111, Iran.
2
Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan 84156–83111, Iran.
3
Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan 84156–83111, Iran
4
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources,
Arak University, Arak, Iran.
چکیده [English]
Background and objectives: In recent years, the issue of rearing suckling calves in cattle herds has been highly considered. Corn processing in the form of steam flaked (using high temperature and humidity) causes gelatinization of the semi-crystalline form of starch, which facilitates access to starch and thus improves starch digestion and rumen development. Also, the weaning protocol is a vital factor in the physiological and morphological development of the calf's rumen. Several studies have been conducted to identify the appropriate method of weaning. The results of past studies show that weaning method is affected by rumen development. Therefore, the aim of the present study was to investigate the interaction effect of corn grain processing method (steam flaked and finaly ground) with weaning method (gradual and abrupt) on blood metabolites, health and nutritional behavior of Holstein calves.
Materials and method: The present study conducted with using 48 Holstein calves with 38.2 ± 1.60 kg body weight (12 in each treatment, 6 males and 6 females) at the age of 3 days. The experimental design was a 2 × 2 factorial arrangement, resulting in four treatment groups: 1) steam-flaked corn and gradual weaning, 2) steamed flaked corn and abrupt weaning, 3) ground corn and gradual weaning, and 4) ground corn and abrupt weaning were allocated. Abrupt weaning was don on day 68 and 69 with daily reduction 3.5 liters of milk, while gradual according to reduction plan weaning was don between days 60 and 69. Weaning was performed on day 70 in all treatments and the experiment continued until day 90.In order to investigate the effect of experimental treatments on blood parameters, blood samples were taken from the calves on days 40, 60 and 80. Feeding behavior activities were recorded for three consecutive days on days 70 to 72. Also, health indicators were recorded on a daily basis.
Results: The results of the present study showed that the concentration of total protein (P=0.02) and albumin (P=0.04) in blood was higher in calves that were weaned abruptly than in calves that were weaned gradually. The interaction between corn processing type and weaning method for aspartate aminotransferase was significant (P=0.01), and calves receiving ground corn and weaned abruptly had higher concentrations of this enzyme compared to calves receiving steam-flaked corn and weaned abruptly. Calves receiving steam-flaked corn had lower respiratory scores (P=0.01) and general health status scores (P=0.01) than calves receiving ground corn. The interaction between corn grain processing method and weaning schedule on rectal temperature was significant (P=0.01), such that in calves receiving ground corn, abrupt weaning led to an increase in rectal temperature of calves.Except for feeding time (P=0.01), calf behavior was not affected by the experimental treatments. Gradual weaning of calves resulted in longer feeding time compared to abrupt weaning.
Conclusion: Based on the results obtained from this study, the use of steam-flaked corn decreased the level of blood urea nitrogen, which is probably due to the improvement of nitrogen utilization. Gradual weaning method decreased rectal temperature, albumin concentration, and also increased spent time for eating, which indicates stress reduction. In general, feeding the suckling calves with steam-flaked corn in combination with the gradual weaning method improved the performance of the suckling calves.
کلیدواژهها [English]
-
Abrupt weaning
-
Calf
-
Corn processing
-
Gradual weaning
-
steam-flaked corn