تأثیر استفاده از جیره های کاملاً مخلوط سیلوشده بر پایه یونجه تازه با و بدون کاه گندم بر عملکرد، کیفیت گوشت و فراسنجه ‏های خونی و شکمبه ای بره های پرواری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran

2 عضو هیات علمی بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. کرمان. ایران

3 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. ایران

چکیده

سابقه و هدف: اطلاعات کمی در رابطه با اثر جیره‌های کاملاً مخلوط سیلوشده بر پایه یونجه تازه با و بدون کاه گندم بر عملکرد، کیفیت و میزان اکسیداسیون چربی گوشت، فراسنجه‏های شکمبه و خون بره‌های پرواری وجود دارد. از طرفی، به‌دلیل روش نادرست ذخیره‌سازی یونجه در ایران، قسمت عمده‌ی پروتئین خام آن که در برگ متمرکز است از بین می‌رود. علاوه بر این، در مواقعی که امکان خشک کردن یونجه وجود ندارد، لازم است تا روش مطلوبی برای ذخیره‌سازی آن ارائه گردد. همچنین استفاده از خوراک کاملاً مخلوط سیلوشده سبب مدیریت بهتر خوراک و حفظ ارزش غذایی آن می‌شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر تغذیه جیره‌های کاملاً مخلوط سیلوشده بر پایه یونجه تازه، با و بدون کاه گندم، بر عملکرد، کیفیت گوشت و فراسنجه‏های خونی و شکمبه‌ای بره‌های پرواری بود.
مواد و روش‌ها: در این آزمایش تعداد ۳۰ راس بره نر کرمانی (با میانگین وزنی 5/±0 ۵/۲۰ کیلوگرم و سن حدود شش ماهگی) انتخاب و به سه گروه ده تایی در قالب طرح کاملاً تصادفی تقسیم شدند. جیره‌های آزمایشی شامل: ۱) جیره کاملاً مخلوط سیلونشده (شاهد)، ۲) جیره کاملاً مخلوط سیلوشده بدون کاه گندم، ۳) جیره کاملاً مخلوط سیلوشده با کاه گندم بودند. در پایان هر دو هفته، بره-ها جهت تعیین افزایش وزن روزانه وزن‌کشی می‌شدند. در پایان ۹۰ روز دوره اصلی پرواربندی، از مایع شکمبه بره‌ها در ساعت صفر و سه ساعت پس از مصرف خوراک توسط لوله مری متصل به دستگاه ساکشن، جهت تعیین pH، نیتروژن آمونیاکی، جمعیت پروتوزوآ و اسیدهای چرب فرار نمونه‌گیری به‌عمل آمد. در آخرین روز دوره و در ساعت پیش از مصرف خوراک، خون‌گیری از بره‌ها از ورید وداج جهت تعیین فراسنجه‌های بیوشیمیایی انجام گرفت. سپس بره‌ها در پایان دوره و پس از یک گرسنگی شبانه کشتار شده و لاشه سرد و گرم آن‌ها توزین شد. برای اندازه‌گیری ظرفیت نگهداری آب، افت ناشی از پخت، افت خون‌آبه و میزان اکسیداسیون چربی، نمونه‌ای از ماهیچه راسته گرفته شد و در کیسه‌های نایلونی عایق به هوا بسته‌بندی و تا زمان ارزیابی در دمای ۲۰- درجه سانتی‌گراد نگهداری شدند.
یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان دادند مصرف ماده خشک و ضریب تبدیل خوراک بره‏های تغذیه‌شده با جیره کاملاً مخلوط سیلوشده با کاه گندم در مقایسه با سایر گروه‏های آزمایشی بیشتر بود (05/0P<). همچنین وزن نهایی، افزایش وزن روزانه، وزن لاشه‏های گرم و سرد، درصد لاشه سرد و افت لاشه بره‏های تغذیه‌شده با جیره کاملاً مخلوط سیلوشده با کاه گندم در مقایسه با سایر گروه‏های آزمایشی بیشتر بود (05/0P<). در بره‏های تغذیه‌شده با جیره کاملاً مخلوط سیلوشده با کاه گندم نسبت به گروه شاهد، غلظت اسید پروپیونیک مایع شکمبه بیشتر بود (05/0P<). میزان pH، غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و جمعیت پروتوزوآ تحت تأثیر جیره‏های آزمایشی قرار نگرفت. سطح تری‌گلیسرید خون بره‏های تغذیه‌شده با جیره کاملاً مخلوط سیلوشده با کاه گندم در مقایسه با سایر گروه‏های آزمایشی کمتر بود (05/0P<). همچنین گلوکز خون در بره‏های تغذیه‌شده با جیره کاملاً مخلوط سیلوشده با کاه گندم در مقایسه با سایر گروه‏های آزمایشی بیشتر بود (05/0P<)، لیکن آنزیم‌های کبدی، نیتروژن اوره‌ای خون و کلسترول تحت تاثیر قرار نگرفتند. افت ناشی از پخت، افت خونآبه، مالون دی‌آلدهید، ظرفیت نگهداری آب و pH گوشت تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به‌دست آمده، با تولید جیره‌های کاملاً مخلوط سیلوشده با یونجه تازه به‌ویژه برای دامداران خرده‌پا، می‌توان جیره‌های کامل و متوازن با حفظ کیفیت علوفه یونجه فراهم کرد. از طرفی، با توجه به نتایج درون‌تنی و بهبود عملکرد بره‌‏های پرواری، می‌توان از جیره کاملاً مخلوط سیلوشده بر پایه علوفه تازه در تغذیه دام‏های پرواری استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of using total mixed ration silage based on alfalfa forage with or without wheat straw on performance, meat quality, and blood and rumen parameters in fattening lambs

نویسندگان [English]

  • Forogh Badouei Dalfardi 1
  • Omid Dayani 2
  • Alireza Aghashahi 3
  • Mohammad Mehdi Sharifi Hosseini 4
1 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
2 Department of Animal Science, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
3 Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran
4 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
چکیده [English]

Background and objectives: Little information is available about the effect of fermented total mixed rations (FTMR) based on alfalfa forage on he performance, quality and oxidation rate of meat fat, rumen parameters and blood of fattening lambs. On the other hand, due to the wrong way of storing alfalfa in Iran, the main part of its protein is lost, which is in the leaves of plant. In addition, when it is not possible to dry alfalfa, it is necessary to provide a suitable method for its storage. Also, the use of FTMR leads to better feed management and preservation of its nutritional value. The purpose of the present study was to survey effects of feeding total mixed ration silage based on alfalfa forage with or without wheat straw on performance, meat quality, blood and rumen parameters in fattening male lambs.
Materials and methods: Thirty Kermani male lambs (with an average initial weight of 20.5±0.5 kg and six months’ age) were divided into three groups of ten as completely randomized design. Each group was assigned an experimental diet. Experimental diets include: 1) CON, fresh TMR with alfalfa hay; 2) FTMR with fresh-cut alfalfa without wheat straw; and 3) FTMR with fresh-cut alfalfa and wheat straw. To estimate feed intake, the remaining feed of lambs is collected and weighed daily before the morning meal. At the end of every two weeks the lambs are weighed for calculation of daily weight gain. At the end of the fattening period, the rumen fluid of the lambs was sampled at 0 and 3 hours after feeding through the esophageal tube connected to the suction device to determine pH, NH3-N, protozoa population and volatile fatty acids. On the last day of the period and one hour before feeding, blood was taken from the lambs from the jugular vein to determine biochemical parameters. Then the lambs were killed at the end of the period and after a night of starvation and their warm and cold carcasses were weighed. In order to measure pH, water holding capacity, cooking loss, dripping loss, and the amount of fat oxidation, a sample was taken from the eye muscle and packed in air-insulated nylon bags and kept at -20 °C until evaluation.
Results: The results of the research showed that the dry matter intake and feed conversion ratio of lambs fed FTMR with wheat straw was higher compared to the other experimental groups (P<0.05). Also, final weight, daily weight gain, warm and cold carcass weight, cold carcass percentage and carcass loss in lambs fed FTMR with wheat straw were higher compared to other groups (P<0.05). The ruminal propionic acid in lambs fed FTMR with wheat straw was higher (P<0.05) compared to control group. The pH, NH3-N concentration and protozoa population were not affected by experimental diets. The blood triglyceride level of lambs fed FTMR with wheat straw was lower compared to other experimental groups (P<0.05). Also, blood glucose was higher in lambs fed TMRS with wheat straw compared to other groups (P<0.05), but liver enzymes, blood urea nitrogen and cholesterol were not affected. Also, the cooking loss, dripping loss, malondialdehyde, water holding capacity and pH of the meat were not affected by the experimental diets.
Conclusion: In general, based on the obtained results, it is possible to provide complete and balanced rations while maintaining the quality of alfalfa forage, especially for small-scale farmers, by producing TMRS with fresh alfalfa. On the other hand, considering the results in vivo and improving the performance of lambs, it is possible to use TMRS based on fresh fodder in feeding fattening animals.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fattening lambs
  • Meat quality
  • Total mixed rations silage
  • Volatile fatty acid