نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
2
عضو هیات علمی گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی
3
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
4
استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
5
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
10.22069/ejrr.2024.22788.1978
چکیده
سابقه و هدف: گامه پیش از شیرگیری یک دوره حیاتی در زندگی یک تلیسه جایگزین است و شرایط پرورشی مطلوب ماندگاری آن را در گله افزایش میدهد. نرخ رشد در این دوره بر سن اولین تلقیح و وزن بدن و تولید شیر در اولین شکم زایش تاثیر بسزایی دارد. عوامل زیادی بر میزان رشد گوسالهها در این دوره موثر هستند که از آن جمله میتوان به انتقال ایمنی غیرفعال از طریق آغوز، تغذیه و شرایط محیطی اشاره کرد. با وجود پیشرفتهای اخیر در صنعت گاو شیری، نرخ مرگ و میر و بیماری گوسالههای شیرخوار هنوز بالا است و نیازمند اقدامات بیشتری است. استفاده از آنتیبیوتیکها با هدف بهبود رشد و پیشگیری از بیماریها به دلیل مقاومت دارویی ممنوع اعلام شده است. بنابراین، یافتن یک ترکیب موثر و ایمن با اثرات جانبی کمتر موضوع بسیاری از مطالعات در دهه گذشته بوده است. در پژوهش حاضر نیز اثر مفید احتمالی سیاه دانه بر عملکرد رشد اسکلتی و فراسنجههای خونی گوسالههای شیرخوار در دوره پیش از شیرگیری بررسی شد.
مواد و روشها: سی و دو راس گوساله نر سالم با میانگین وزنی 92/1 ± 37/39 کیلوگرم از سه روزگی به طور تصادفی به چهار گروه شاهد (CON، فاقد مکمل)، NSP2 (2 گرم پودر سیاه دانه در روز)، NSP4 (4 گرم پودر سیاه دانه در روز) و NSP6 (6 گرم پودر سیاه دانه در روز) تقسیم شدند. برنامه شیر ارائه شده به گوسالهها از 2 تا 20 روزگی پنج لیتر، 21 تا 60 روزگی هفت لیتر، 61 تا 64 روزگی سه و نیم لیتر بود و روز 65 شیرگیری صورت گرفت. گوسالهها در جایگاههای انفرادی نگهداری شدند و از پوشال به-عنوان بستر استفاده شد. خوراک آغازین نیز از همان شروع آزمایش در اختیار گوسالهها قرار گرفت و دسترسی به آب آزاد بود. مصرف خوراک آغازین بهصورت روزانه اندازه گیری شد. وزن بدن و فراسنجههای رشد اسکلتی شامل طول بدن، دوره سینه، دوره شکم، عرض هیپ و ارتفاع هیپ در ابتدای تولد و هر 10 روز یکبار و درانتهای آزمایش اندازه گیری شد. نمونهبرداری از خون همه گوسالهها در ابتدای آزمایش، روز 35 و نیز در انتهای آزمایش صورت گرفت. دادههای این آزمایش در قالب طرح اندزاهگیریهای تکرار شونده و با رویه MIXED نرم افزار SAS آنالیز شدند.
یافتهها: بررسی دادههای رشد نشان داد که وزن نهایی بدن در تیمار NSP2 نسبت به NSP4 و افزایش وزن بدن و افزایش روزانه وزن بدن در تیمار NSP2 نسبت به شاهد و NSP4 به طور معنیداری بالاتر بود (05/0 >P ). مصرف خوراک آغازین و ماده خشک مصرفی کل در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری نداشت، اما بازدهی خوراک در گروه NSP2 نسبت به شاهد و نیز NSP4 به طور معنیداری بالاتر بود (05/0 >P ). گوسالههایی که سطوح مختلف سیاه دانه را دریافت کرده بودند، نسبت به گروه شاهد افزایش بیشتری در طول بدن داشتند (تقریبا 14 در برابر 10 سانتیمتر). سایر پارامترها شامل دور سینه، دور شکم و ارتفاع هیپ در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری نداشت، اما عرض هیپ در گروه NSP4 نسبت به شاهد بهطور معنیداری کمتر بود (05/0 >P ). بررسی نتایج مربوط به فراسنجههای خونی نشان داد که غلظت پروتئین کل، گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول و ازت اورهای خون در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری نداشتند (05/0
نتیجهگیری: در آزمایش حاضر افزودن 2 گرم پودر سیاه دانه به شیر مصرفی روزانه گوسالهها در دوره پیش از شیرگیری تاثیر مثبتی بر عمکلرد رشد گوسالهها داشت، اما این اثر در سطوح بالاتر سیاه دانه (4 و 6 گرم در روز) مشاهده نشد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Feeding Holstein dairy calves with Nigella sativa: Assessments of body weight, skeletal growth and blood variables
نویسندگان [English]
-
Ali Hosein Khani
1
-
Vahid Vahedi
2
-
Azadeh Boustan
3
-
Mehdi Ansari
4
-
Morteza Behroozlak
5
1
Department of Animal Science, Moghan College of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil,
2
Department of Animal Science, Moghan College of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil
3
Associate professor, Department of Animal Science, Moghan College of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
4
Assistant professor, Department of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan,
5
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Payame Noor University, Tehran, Iran
چکیده [English]
Background and objectives: The preweaning phase is a critical period in the life of a substitute heifer, and optimal rearing will guarantee its longevity on a farm. The growth rate has a profound impact on age at first service as well as body weight and milk production at first lactation. Numerous factors including passive immune transfer through colostrum, nutrition and environment, affect the growth rate during the preweaning period. Despite the recent advances in the dairy industry, morbidity and mortality rates are still high and further measures are required. Using antibiotics to improve growth and prevent disease has been prohibited. Thus, finding an appropriate compound that is also safe and has fewer side effects has been the subject of various studies during the last decades. In the current experiment, the potential benefit of Nigella sativa on the skeletal growth performance and blood variables of dairy calves was assessed during the preweaning period.
Materials and methods: Thirty-two male healthy calves with 39 kg BW in their 3rd day of life were randomly allocated to the control (CON, no supplement), NSP2 (2 g/d Nigella Sativa powder), NSP4 (4 g/d Nigella Sativa powder), and NSP6 (6 g/d Nigella Sativa powder) groups. Calves were stored in individual pens and fresh wood shavings was used as bedding. Calves were offered milk 5 L/d from d 2 to 20, 7 L/d from d 21- 60, 3.5 L/d from d 61-64 and weaned at d 65. Starter was provided from the beginning till end of the experiment and water provided adlibtum. Starter intake was measured daily. Body weight and skeletal growth performance, including body length, heart girth, body barrel, hip width and height, were recorded at birth and every ten days afterward. Blood samples were collected from all calves at the start of the experiment, d 35 and at the end of the experiment. Data from this study was analyzed in repeated measured design and using a MIXED PROC of SAS software.
Results: Growth data shows that the final body weight was significantly higher in NSP2 compared to NSP4 and body weight gain and daily weight gain were significantly higher compared to the control and NSP4 groups. Starter intake and total feed intake were not significantly affected by NSP levels. However, feed efficiency was significantly higher in NSP2 compared to NSP4 and CON groups. Calves fed with different NSP levels had higher body length increases compared to the non-supplemented group. Other parameters including heart girth, body barrel, and hip height, were not significantly affected by treatments. However, hip-width was significantly lower in NSP4 compared to the CON group. Blood concentrations of total protein, glucose, triglyceride, cholesterol and urea nitrogen did not significantly change in the current study.
Conclusion: In the current study adding 2 g/d NSP to the liquid feed of dairy calves showed a promising impact on the growth performance of dairy calves. However, the same effect was not observed at the higher levels (4 and 6 g/d NSP).
کلیدواژهها [English]
-
Antibiotic
-
Blood Metabolite
-
Calf
-
Growth
-
Nigella Sativa