بررسی اثر منبع غله و سطح تفاله چغندر قند بر سوخت و ساز نیتروژن، تقسیم انرژی و الگوهای تغذیه‌ای گاوهای شیری هلشتاین

نوع مقاله : مقاله کامل علمی- پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران

2 علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

4 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

10.22069/ejrr.2024.22745.1976

چکیده

سابقه و هدف: افزایش سطح کنسانتره جیره یک روش رایج به‌منظور به حداکثر رساندن عملکرد در گاوهای شیری می‌باشد. راهکارهایی که سطح جو و ذرت جیره را کاهش دهند می‌توانند موجب افزایش سودمندی گاوهای شیری، به شرط عدم کاهش عملکرد دام گردند. استفاده از منابع الیاف علوفه‌ای به دلیل ایجاد خاصیت پرشدگی شکمبه، موجب محدودیت مصرف خوراک می‌گردد. لذا هدف از این مطالعه بررسی اثرات استفاده از تفاله چغندر قند در جیره گاوهای شیری پرتولید به جای دانه جو و ذرت یود. تحقیق حاضر بر این فرض استوار بود که جایگزینی دانه ذرت و جو با تفاله چغندر قند یک راهکاری در جهت کاهش سطح دانه ذرت و جو و اثرات منفی جیره‌هایی با نشاسته بالا بدون تاثیر بر عملکرد دام‌ها می باشد می باشد.
مواد و روش ها: تعداد هشت رأس گاو شکم دوم (میانگین روزهای شیردهی 2 ± 62 و میانگین تولید شیر 2/1 ± 54 کیلوگرم در روز) در قالب یک طرح مربع لاتین 4 × 4 تکرار شده و آرایش فاکتوریل 2 × 2 با استفاده از دو منبع دانه (دانه ذرت و جو) و دو سطح تفاله چغندر قند (5 و 15 درصد) در جیره با دوره های 21 روزه مورد آزمایش قرار گرفتند (15 روز عادت پذیری به جیره و 6 روز نمونه و داده برداری). تیمارهای آزمایشی شامل جیره‌ها با استفاده از سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل (ورژن 5) فرموله گردید. نمونه‌ها در سه تکرار به‌منظور اندازه گیری پروتئین خام، چربی خام، خاکستر، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و کربوهیدارت‌های غیر الیافی آنالیز گردیدند.
نمونه‌گیری از خوراک و پس ماند خوراک سه روز متوالی در روزهای 17 تا 19 آزمایش انجام گرفت و خوراک مخلوط و باقیمانده به‌منظور محاسبه اندازه قطعات ماده خشک مصرفی مورد آنالیز قرار گرفت. رفتار تغذیه‌ای گاوها به‌صورت مشاهدات چشمی در فواصل زمانی پنج دقبقه به مدت 24 ساعت ثبت گردید. در روز 20 دوره آزمایشی، نمونه‌های خونی (7 میلی‌لیتر) تقریباً 4 ساعت پس از وعده خوراک‌دهی صبح از سیاهرگ دمی گرفته شد.
یافته ها: مصرف نیتروژن و بازدهی سوخت و ساز نیتروژن در تیمارهایی بر پایه دانه ذرت بیشتر از تیمارهایی بر پایه دانه جو بود . هم‌چنین در گاوهایی که کنسانتره بر پایه دانه ذرت مصرف می‌کنند، نیتروژن بیشتری از طریق شیر و ادرار دفع گردید (05/0P<). تعداد دفعات فعالیت نشخوار به ازای کیلوگرم خوراک مصرف شده و مدت زمان صرف شده برای فعالیت نشخوار و جویدن در تیمارهای بر پایه دانه ذرت به ازای هر کیلوگرم الیاف نامحلول در شوینده خنثی مصرفی بیشتر بود ( 05/0 P<). مدت زمان مصرف خوراک به ازای هر کیلوگرم الیاف نامحلول در شوینده خنثی مصرفی در تیمارهایی بر پایه دانه ذرت تمایل به افزایش داشت . هم‌چنین در گاوهای دریافت کننده تیمار بر پایه دانه ذرت بخش بیشتری از انرژی به سمت تولید شیر جریان داشت . تغییرات چربی پشت بدنی گاوها تحت اثر متقابل تیمارها قرار گرفت و افزایش سطح تفاله در تیمارهایی بر پایه ذرت موجب افزایش ضخامت چربی پشتی گردید (05/0P<). هم‌چنین، جایگزینی دانه جو با تفاله چغندر قند (کاهش سطح دانه جو و افزایش سطح تفاله چقندر قند) موجب افزایش جریان انرژی به سمت تولید شیر گردید، در حالیکه در تیمارهایی بر پایه دانه ذرت این اثر مشاهده نگردید .
نتیجه‌گیری: نتیجه این مطالعه نشان داد که کاهش سطح نشاسته در جیره گاوهای شیری از طریق جایگزینی دانه ذرت و دانه جو با تفاله چغندر قند هیچ اثر منفی بر عملکرد گاوهای شیری پرتولید نداشت. دانه ذرت موجب جریان بهتر انرژی به سمت تولید شیر در مقایسه با دانه جو گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the Effects of cereal grain type and sugar beet pulp level on nitrogen utilization, Energy Partitioning and Nutritional patterns of Holstein Dairy cows

نویسندگان [English]

  • morteza nemati 1
  • Farzad Hashemzadeh 2
  • Gholam Reza Ghorbani 1
  • Ebrahim Ghasemi 3
  • Mohammad Khorvash 1
  • Sayyed Mahmoud Nasrollahi 4
1 department of Animal Science, college of Agriculture, Isfahan University ofTechnology, isfahan, Iran
2 Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan 84156&amp;amp;ndash;83111, Iran
3 department of Animal Science, college of Agriculture, Isfahan University of Technology, Iran
4 Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
چکیده [English]

Background and objectives:
Increasing dietary concentrate level is a common diet-formulation approach to maximize dairy cow performance. However, strategies that reduced inclusion of corn and barley grains in diets may improve cow profitability if cow performance is not reduced. Using of forage fibre source in high producing dairy cow diets may limited feed intake as a result of the gastrointestinal tract distention. Therefore, our objective was to investigate of the effect of feeding sugar beet pulp in high producing dairy cow diets replaced for corn and barley grain. We hypothesized that replacing the corn and barley grain with sugar beet pulps is a method to reducing grains level and negative effects of high starch diets.
Materials and Methods: Eight second parity Holstein dairy cows (62 ±2 DIM and milk production: 54 ± 1.2 kg / day) were used in a replicated 4×4 Latin square design with a 2×2 factorial arrangement of 2 grain sources (corn or barley grain) and 2 levels of BP inclusion (5 or 15% of DM) in the diet with 21 d periods (15 d for diet adaptation and 6 d for sampling and data collection). Diets were formulated using the Cornell Net Carbohydrate and Protein System (version5.0). All samples were analyzed in triplicate for CP, ether extract (EE), ash, NDF and Non-fibrous carbohydrate component. For three consecutive days between d 17 to 19 of the study, TMR and orts were collected daily for determination of particle size. Feeding behavior were monitored visually for a 24-h (every 5 min) period. On day 20 of each period, blood samples (7 ml) were collected at 4 h after the a.m. feeding via the coccygeal vein.
Results:
N intake was greater for cows receiving corn compared with barley grain based diets, (p<0.05), as well as, cows fed corn based diets had higher (P < 0.05) N efficiency than those fed barley based diets. The result of this experiment data showed that cows receiving corn based diet had greater milk and urinary N excretion compared with barley based diet (p < 0.05). Rumination bout (no/day) was greater for corn compared to barley-based diets. Also, Cows fed corn based diets had greater rumination and chewing time per kg of NDF intake. Feeding time as minutes per unit of NDF intakes tended to be greater in corn-based diets (P < 0.1). Results demonstrate that cows consuming corn based diets increase the partitioning of energy into milk (P < 0.05). The backfat thickness of cows was influenced by the interactions of treatments, with an increase in the level of beet pulp in corn based treatments leading to an increase in backfat thickness (P < 0.05). Furthermore, substituting barley grain with beet pulp resulted in an increased energy flow towards milk production, whereas this effect was not observed in treatments based on corn grain (P < 0.05).
Conclusion: Results of this study show that reducing dietary starch content by a partial replacement of dietary corn and barley grain with sugar beet pulp has no adverse effects of high-yielding cow. Also, Nitrogen Metabolism and Meal patterns increased in corn-based diets. dietary treatment did not affect blood metabolites, and corn based diets increase the partitioning of energy into milk.
Keywords: Barley grain, Corn grain, Dairy cow, Sugar beet pulp.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Barley grain
  • Corn grain
  • Dairy cow
  • Sugar beet pulp