تأثیر استفاده از محرک رشد گیاهی نانوکپسوله بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و رشد اسکلتی گوساله‌های شیرخوار هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات تغذیه و فیزیولوژی دام، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان)

10.22069/ejrr.2024.22594.1965

چکیده

سابقه و هدف: تحریک گوساله‌های شیرخوار به مصرف بیشتر خوراک سبب انتقال سریع‌تر آن‌ها از مصرف شیر به خوراک جامد می‌شود. بسیاری از گیاهان دارویی باعث بهبود طعم و مزه خوراک شده و با افزایش مصرف خوراک عملکرد رشد و تولید حیوانات بهبود می‌یابد. این آزمایش به‌منظور بررسی اثرات محرک رشد گیاهی نانوکپسوله حاوی آویشن، پونه کوهی و زنیان بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و شاخص‌های رشد اسکلتی گوساله‌های شیرخوار انجام شد.
مواد و روش‌ها: برای این منظور از 40 رأس گوساله هلشتاین با میانگین وزنی 79/0±6/37 کیلوگرم در قالب یک طرح آماری کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 10 تکرار با نسبت مساوی از هر دو جنس به مدت 68 روز (4 تا 72 روزگی) استفاده شد. گوساله‌ها در 4 روزگی به‌صورت تصادفی به یکی از 4 گروه آزمایشی شامل: گروه 1 (شاهد) (خوراک آغازین)، گروه 2 (خوراک آغازین+ 1/0 درصد محرک رشد گیاهی نانو کپسوله)، گروه 3 (خوراک آغازین+ 2/0 درصد محرک رشد گیاهی نانو کپسوله) و گروه 4 (خوراک آغازین+ 3/0 درصد محرک رشد گیاهی نانو کپسوله) اختصاص داده شدند. وزن‌کشی از گوساله‌ها در زمان تولد، 10، 30، 60 و 72 (شیرگیری) روزگی انجام شد. در سن 56 روزگی، 2 ساعت پس از مصرف شیر وعده صبح‌گاهی، از خون سیاهرگ گردنی گوساله‌ها نمونه‌برداری انجام شد و در پلاسمای آن غلظت تری‌گلیسرید، کلسترول، پروتئین کل و ایمنوگلوبین G تعیین شد. هم‌چنین در سن 30 و 60 روزگی و در زمان ازشیرگیری طول بدن، قد، محیط شکم و محیط قفسه سینه گوساله‌ها با استفاده از نوار متر استاندارد اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد وزن بدن گوساله‌ها در زمان ازشیرگیری با جیره‌ حاوی 3/0 درصد محرک رشد گیاهی 6/8 درصد نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (04/0=P) و با افزایش سطح محرک رشد گیاهی در جیره‌ها وزن بدن گوساله‌ها به صورت خطی افزایش یافت (02/0=P). میانگین افزایش وزن روزانه گوساله‌های تغذیه‌شده با جیره حاوی 3/0 درصد محرک رشد گیاهی از سایر گروه‌ها بیشتر بود (05/0>P) و با افزایش سطح محرک رشد در جیره‌ها میانگین افزایش وزن روزانه به‌‌صورت خطی افزایش یافت (01/0>P). میانگین مصرف خوراک روزانه گوساله‌ها در گروه‌های آزمایشی در دوره‌های مختلف و در کل دوره مشابه بود و تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. نسبت تبدیل خوراک گوساله‌های آزمایشی با مصرف سطوح مختلف محرک رشد گیاهی بین 80/1 تا 98/1 متغیر بود (01/0>P) و بررسی روند تغییرات نیز نشان داد که با افزایش سطح محرک رشد گیاهی در جیره‌ها نسبت تبدیل خوراک به‌صورت خطی کاهش یافت (05/0=P). در پلاسمای خون گروه با جیره حاوی 2/0 درصد محرک رشد گیاهی بیشترین غلظت کلسترول، و در گروه با جیره حاوی 1/0 درصد محرک رشد کمترین غلظت پروتئین کل مشاهده شد (05/0>P)، در حالی‌که غلظت تری‌گلیسرید و ایمنوگلوبولین G تحت تأثیر سطوح مختلف محرک رشد گیاهی قرار نگرفت. تفاوت معنی‌داری در میانگین قد، طول بدن، دور سینه و دور شکم گوساله‌ها در سنین 30، 60 و 72 روزگی مشاهده نشد، اگرچه با افزایش سطح محرک رشد گیاهی در جیره‌های آزمایشی، دور سینه گوساله‌ها در 30 روزگی به‌صورت خطی تمایل به افزایش (08/0=P) و در زمان از شیرگیری به‌صورت خطی افزایش (04/0=P) نشان داد.
نتیجه‌گیری: به‌طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از محرک رشد نانو کپسوله در جیره آغازین گوساله‌های شیرخوار، بر مصرف خوراک گوساله‌ها تأثیری نداشت اما با افزایش سطح محرک رشد در جیره‌های آزمایشی، افزایش وزن روزانه گوساله‌ها به‌صورت خطی افزایش و نسبت تبدیل خوراک بهبود یافت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of nano-encapsulated plant promoter on the performance, blood parameters and structural growth of Holstein dairy calves

نویسندگان [English]

  • Pirouz Shakeri 1
  • Amir Davar Forozandeh Shahraki 2
1 Animal Nutrition and Physiology Research Department, Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
2 Department of Animal Science, Khorasgan (Isfahan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
چکیده [English]

Effects of nano-encapsulated plant stimulants (based on Thyme, Oregano and Ajwain) on the performance of Holstein dairy calves

Abstract
Background and Objectives: Stimulating dairy calves to consume more feed results faster transition from milk to solid feed. Many medicinal plants improve the taste of feed, and by increasing feed consumption, they improve the growth performance and production of animals. This study aimd to determine the effects of nano-encapsulated plant stimulants (NPS) based on thyme, oregano and ajwain on the growth performance, blood metabolites and structural growth of calves.
Material and methods: Individually housed calves (n=40; body weight=37.6±0.79 kg) were randomly assigned in a completely randomized design for 68- days (4 to 72 days, n=10 calves per treatment: 5 males and 5 females) to one of the following four treatments: 1) control diet- starter, 2) starter + 0.1% NPS), 3) starter + 0.2% NPS and 4) starter + 0.3% NPS. The calves were weighed at birth and it was repeated at 10, 30, 60 and 72 (weaning) days. Blood was sampled 2 hours after the morning milk on the 56th day of the experiment, and the concentration of triglyceride, cholesterol, total protein and immunoglobulin G was determined. Also, the structural growth of calves was measured using standard measuring tapes on days 30 and 60 of experimen.
Results: The results showed that at the time of weaning, the calves fed 0.3 % NPS in the diets, had the highest average body weight and it was 8.6% more than the control group (P=0.04), and linearly increased (P=0.02) as the level of NPS increased in the diets. The average daily gains of calve were higher in the calves fed rations containing 0.3% NPS than other groups (P<0.05), and linearly increased (P<0.01) as the level of NSP increased in the diets. Daily dry matter intake was not affected by different levels of NSP in the diets. Feed conversion ratio ranged from 1.80 to 1.98 in the experimental groups (P<0.01), and responded linearly (P = 0.05) as the level of NPS increased in the diets. The concentration of cholesterol and total protein in the blood plasma, were highest (P<0.05) in calves fed 0.2% and 0.1% NPS in the diets respectively, while the concentration of triglyceride and immunoglobulin G was not affected by different levels of NPS in the diets. No significant difference was observed in the average structural growth of calves such as body length, height, body barrel and heart girth between calves of different groups at the age of 30, 60 and 72 days. However, heart girth tended to increase linearly (P=0.08) at day 30, and increase linearly (P=0.04) at day 72 as the level of NPS increased in the diets.
Conclusion: It was concluded that, the use of NPS in the starter of dairy calves did not affect the dry matter intake, but by increasing the level of NPS in the diets, the average daily gain increased linearly and the feed conversion ratio improved linearly.

کلیدواژه‌ها [English]

  • "Thyme"
  • "Oregano"
  • "Ajwain"
  • "Performance"
  • "Dairy calf" "Nano-encapsulated"