استفاده از لیزین و متیونین محافظت نشده و آنالوگ‌های کلسیمی آن‌ها در جیرۀ گاوهای شیری بر گوارش‌‌پذیری، فعالیت آنزیم‌های هیدرولیتیک و فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای در شرایط آزمایشگاهی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان خرم آباد

3 عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه لرستان

4 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان خرم آباد

10.22069/ejrr.2024.22532.1963

چکیده

سابقه و هدف: تغذیه سطوح بالای پروتئین جیره و تجزیه پروتئین در شکمبه غلظت آمونیاک را افزایش می‌دهد که باعث کاهش بازده استفاده از نیتروژن برای تولید شیر می‌گردد. تغذیه بیش از حد پروتئین باعث تجمع نیتروژن در محیط زیست می‌شود. آمونیاک ایجاد‌شده در اثر دفع اوره از طریق ادرار دام‌‌ها می‌تواند روی کیفیت خاک و آب اثرگذار باشد. یکی از ترکیبات مضر برای لایه ازن آمونیاک است. بنابراین با متوازن کردن جیره‌های غذایی گاوهای شیرده جهت تأمین اسیدهای آمینه محدود‌‌کننده می‌توان پاسخ تولیدی به جیره‌های کم‌پروتئین را بدون افزایش دفع ادراری نیتروژن بهبود بخشید. اسیدهای آمینه محدودکننده متیونین و لیزین دارای اثرات مثبت بر دام‌ها هستند. هدف از انجام این پژوهش مطالعه تأثیر مکمل کردن جیرۀ گاو شیری با لیزین، متیونین و آنالوگ کلسیمی آن‌ها بر فراسنجه‌های تولید گاز، فعالیت آنزیم‌های میکروبی و تخمیر شکمبه‌ای در شرایط آزمایشگاهی بود.
مواد و روش ها: به‌منظور بررسی استفاده از مکمل لیزین و متیونین و آنالوگ کلسیمی آن‌ها بر روی فراسنجه‌های تولید گاز، تخمیر و فعالیت آنزیمی شکمبه در شرایط برون‌تنی (مایع شکمبه از 2 رأس گاو شیری بومی نژاد لری مجهز به فیستولای شکمبه‌ای با وزن 33±320 کیلوگرم شکم زایش دوم تهیه شد) در قالب طرح کاملا تصادفی آزمایشی با 7 تیمار، 12 تکرار و در 3 دوره مجزا با تیمارهای زیر انجام شد: 1) جیره شاهد، 2) جیره شاهد + 30/0 درصد لیزین (لیزین هیدروکلراید)، 3) جیره شاهد + 30/0 درصد لیزین (آنالوگ لیزین)، 4) جیره شاهد + 30/0 درصد متیونین (دی ال متیونین)، 5) جیره شاهد + 30/0 درصد متیونین (آنالوگ متیونین)، 6) جیره شاهد + 30/0 درصد متیونین (آنالوگ متیونین) + 30/0 درصد لیزین (آنالوگ لیزین) و 7) جیره شاهد + 30/0 درصد متیونین (دی‌ال متیونین) + 30/0 لیزین (لیزین هیدروکلراید) بود. همه جیره‌ها 96 ساعت انکوبه شدند و گاز تولیدی در ساعت 2، 4، 8، 16، 24، 48، 72 و 96 ثبت شد.
یافته ها: بیشترین گاز تولیدی در 16 ساعت پس از انکوباسیون، مربوط به تیمار دریافت‌کننده لیزین هیدروکلراید و کمترین گاز تولیدی مربوط به تیمار دریافت‌کننده دی ال متیونین بود (05/0>P). همچنین روند مشابه‌ای در سایر زمان‌ها و کل گاز تولیدی مشاهده شد (05/0>P). گاز تولیدی در تمامی زمان‌ها در تیمار دریافت‌کننده آنالوگ کلسیمی لیزین و تیمار دریافت‌کننده آنالوگ کلسیمی لیزین بعلاوه آنالوگ کلسیمی متیونین تفاوت معنی‌داری با تیمار شاهد نشان نداد. قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم و غلظت اسیدهای چرب فرار در تیمار لیزین هیدروکلراید نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود (05/0>P). غلظت آمونیاک در تیمارهای دریافت‌کننده آنالوگ کلسیمی لیزین یا متیونین مشابه با تیمار شاهد بود، اما اضافه کردن لیزین هیدروکلراید و دی ال متیونین به جیره شاهد به طور معنی‌داری غلظت آمونیاک را افزایش داد (05/0P<). فعالیت آنزیم‌های میکروبی تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت.
نتیجه گیری: استفاده از آنالوگ کلسیمی لیزین و متیونین می‌تواند روشی امیدوارکننده برای بهبود محدودیت اسیدهای آمینه (لیزین و متیونین) در تغذیه گاو شیری بدون هر گونه اثر منفی بر تخمیر شکمبه‌ای باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

In vitro investigation of the effects of supplementing dairy cow diet with lysine, methionine and their calcium analogs on digestibility, microbial enzymes activities and ruminal fermentation parameters

نویسندگان [English]

  • amir fadayifar 1
  • Neda Rashidi 2
  • Ayobe Azizi 3
  • Ali Kiani 4
1 Department,Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Islamic Republic of Iran
2 MSc of Animal Science, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Islamic Republic of Iran
3 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Islamic Republic of Iran
4 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Islamic Republic of Iran
چکیده [English]

Background and purpose: Feeding high levels of dietary protein and protein breakdown in the rumen increases the concentration of ammonia, which reduces the efficiency of using nitrogen for milk production. Feeding too much protein causes nitrogen accumulation in the environment. Ammonia created as a result of excretion of urea through the urine of animals can affect the quality of soil and water. One of the harmful compounds for the ozone layer is ammonia. Therefore, by balancing the rations of dairy cows to provide limiting amino acids, it is possible to improve the production response to low-protein diets without increasing urinary nitrogen excretion. Limiting amino acids methionine and lysine have positive effects on livestock. The purpose of this research was to study the effect of supplementing the ration of dairy cows with lysine, methionine and their calcium analogues on parameters of gas production, microbial enzyme activity and rumen fermentation in laboratory conditions.
Materials and methods: In order to investigate the use of lysine and methionine supplements and their calcium analogues on parameters of gas production, fermentation and rumen enzyme activity in vitro in a completely randomized experimental design with 7 treatments, 12 repetitions and in 3 separate periods with treatments The following was done: 1) control diet, 2) control diet + 0.30% lysine (lysine hydrochloride), 3) control diet + 0.30% lysine (lysine analog), 4) control diet + 0.30% methionine. DL-methionine), 5) control diet + 0.30% methionine (methionine analog), 6) control diet + 0.30% methionine (methionine analog) + 0.30% lysine (lysine analog) and 7) control diet + It was 0.30 percent methionine (DL-methionine) + 0.30 lysine (lysine hydrochloride). All diets were incubated for 96 hours and gas production was recorded at 2, 4, 8, 16, 24, 48, 72 and 96 hours.
Findings: The highest gas production in 16 hours after incubation was related to the treatment receiving lysine hydrochloride and the lowest gas production was related to the treatment receiving DLmethionine (P<0.05). Also, a similar trend was observed in other times and total gas production (P<0.05). Gas produced at all times in the treatment receiving the calcium analogue of lysine and the treatment receiving the calcium analogue of lysine plus the calcium analogue of methionine did not show a significant difference with the control treatment (P<0.05). Digestibility of organic matter, metabolizable energy and concentration of volatile fatty acids were higher in the lysine hydrochloride treatment than in the control treatment (P<0.05). Ammonia concentration in the treatments receiving calcium analogue of lysine or methionine was similar to the control treatment, but adding lysine hydrochloride and DL-methionine to the control diet significantly increased ammonia concentration (P<0.05). The activity of microbial enzymes was not affected by the treatments (P<0.05).
Conclusion: The use of calcium analogue of lysine and methionine can be a promising method to improve the limitation of amino acids (lysine and methionine) in dairy cattle nutrition without any negative effect on rumen fermentation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • dairy cow
  • lysine hydrochloride
  • protected amino acid
  • rumen
  • methionine