اثر روش های عمل آوری بستر طیور بر جمعیت های میکروبی، ارزش تغذیه ای پروتئین، قابلیت هضم مواد مغذی و متابولیت های خونی در میش های آبستن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

3 گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند، ایران

چکیده

سابقه و هدف: سیستم‌های متراکم پرورش طیور به‌خصوص جوجه‌های گوشتی، تولید مقادیر قابل توجهی از کود را به‌همراه دارند که به عنوان خوراک برای نشخوارکنندگان قابل استفاده است. با این حال، تولید آمونیاک، متان و سولفید هیدروژن و همچنین انتشار پاتوژن‌های بیماری‌زا از جمله اصلی‌ترین نگرانی‌ها زیست محیطی در این زمینه است. لذا هدف از این مطالعه بررسی روش‌های حرارتی مختلف بر جمعیت‌های میکروبی و خصوصیات متابولیکی پروتئین بستر طیور و اثرات آن بر قابلیت هضم مواد مغذی و متابولیت‌های خونی در میش‌های آبستن است.
مواد و روش‌ها: عمل‌آوری بستر طیور با 1- حرارت مرطوب در دمای ℃121 به مدت 15 دقیقه (5/1 اتمسفر) ، 2-حرارت خشک در دمای ℃150 به مدت 20 دقیقه، 3- حرارت خشک در دمای ℃80 به مدت 40 دقیقه و 4- حرارت خشک در دمای ℃60 به مدت 24 ساعت انجام شد. بار میکروبی کل، جمعیت کلی‌فرم‌ها، قارچ و کپک و نیز پاتوژن‌های سالمونلا و اشریشیا کلی با استفاده از روش توصیه شده توسط سرویس ایمنی و بازرسی مواد غذایی تعیین شد. خصوصیات متابولیکی پروتئین با استفاده از سیستم ارزیابی DVE/OEB تعیین شد. عمل‌آوری بستر طیور در حجم بالا با توجه به نتایج بدست‌آمده در دمای ℃150 به مدت 20 دقیقه انجام شد. در ادامه 96 رأس میش آبستن (آمیخته کردی × بلوچی) در قالب طرح کاملاً تصادفی به 4 گروه 24 رأسی تقسیم شدند و چهار سطح صفر، 8، 16 و 24 درصد بستر عمل‌آوری شده به تغذیه میش‌ها رسید. دوره آزمایش به‌مدت 6 هفته قبل از زایش و 3 هفته بعد از زایش بود و اثرات تیمارهای آزمایشی بر خصوصیات تولید مثلی، قابلیت هضم مواد مغذی و برخی از متابولیت‌های خونی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: تمامی عمل‌آوری‌های حرارتی سبب کاهش بار میکروبی کل در مقایسه با بستر خام شدند (P<0.05). به‌علاوه، عمل‌آوری در دمای ℃150 و نیز حرارت مربوط ضمن حذف کامل کلی‌فرم‌های بستر سبب غیرفعال‌سازی سالمونلا و اشریشیا کلی شد. میانگین جمعیت قارچ و کپک در بستر خام و عمل‌آوری شده در دمای ℃80 و ℃60 یکسان بود (P>0.05). به‌علاوه بستر عمل-آوری شده در دمای ℃60 در مقایسه با بستر خام سبب افزایش مقدار OEB (17- در مقابل 15- گرم بر کیلوگرم) و DVBE (13 در مقابل 10 گرم بر کیلوگرم) شد (P<0.05). جایگزینی 24 درصد بستر طیور عمل‌آوری شده سبب کاهش 67/20 درصدی در حفظ آبستنی و کاهش 86/19 درصدی در وزن تولید بره‌ها در مقایسه با گروه شاهد شد (P<0.05). به‌علاوه تغذیه میش‌ها با 16 درصد بستر تغییری در قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی و پروتئین خام در دوره‌های قبل و بعد از زایش ایجاد نکرد (P>0.05). با این حال سطح 24 درصد بستر عمل‌آوری شده سبب افزایش غلظت گلوکز خون (81/68 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر) در مقایسه با میش‌های تغذیه نشده با بستر (07/63 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر) در دوره قبل از زایمان گردید (P<0.05)، اما تغییری در دوره‌ی بعد از زایش مشاهده نشد (P>0.05). همچنین افزایش خطی غلظت نیتروژن اوره‌ای خون و کلسترول در هر دو دوره با افزایش سطح بستر عمل‌آوری شده مشاهده گردید (P<0.05).
نتیجه‌گیری: بهبود خصوصیات متابولیکی پروتئین در تمامی روش‌های عمل‌آوری بستر حاصل شد. عمل‌آوری در دمای ℃150 با توجه به ایجاد امنیت میکروبی و از بین بردن پاتوژن‌های بستر (سالمونلا و اشریشیا کلی) برتری بیشتری در مقایسه با روش حرارت مرطوب دارد؛ زیرا نیاز به تجهیزات و هزینه تولید کمتر ضمن استفاده از حجم بالا این محصول فرعی را فراهم می‌کند. به‌طور‌کلی سطح 8 درصد بستر عمل‌آوری شده برای تغذیه میش‌های آبستن در دوره‌ قبل از زایش و سطح 16 درصد در دوره بعد از زایش بدون اثر منفی بر قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و پروتئین خام می‌تواند کاهش هزینه تمام شده جیره را به همراه داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of poultry broiler litter processing methods on microbial populations, nutritional value of protein, nutrient digestibility and blood metabolites in pregnant ewes

نویسندگان [English]

  • Seyed Morteza Vaghar Seyedin 1
  • Mohsen Mojtahedi 1
  • Seyyed Homayoun Farhangfar 2
  • Seyyed Ehsan Ghiasi 3
1 Animal science department, Agriculture Faculty, University of Birjand
2 Animal Science Department, Agriculture Faculty , University of Birjand, Birjand, Iran
3 Department of Animal science, university of Birjand, iran
چکیده [English]

Background and objectives: Dense poultry production systems, especially broiler chickens, generate significant amounts of manure that can be utilized as feed for ruminants. However, the production of ammonia, methane, and hydrogen sulfide, along with the spread of pathogenic microorganisms, are major environmental concerns in this field. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effects of different thermal processing methods on microbial populations and the metabolic properties of poultry broiler litter (PBL) protein, as well as their impacts on nutrient digestibility and blood metabolites in pregnant ewes.
Materials and methods: PBL was treated using four methods: 1) moist heat at 121°C for 15 minutes (1.5 atmospheres) (HPT), 2) dry heat at 150°C for 20 min (HT150), 3) dry heat at 80°C for 40 min (HT80), and 4) dry heat at 60°C for 24 h (HT60). The total microbial count, as well as the populations of coliforms, fungi and mold, and the pathogens Salmonella and Escherichia coli, were determined using the method recommended by the Food Safety and Inspection Service. Additionally, the DVE/OEB protein evaluation system was used to determine the protein metabolic properties. Next, 96 pregnant ewes (Kurdish × Baluchi mixed) were divided into 4 groups of 24 each in a completely randomized design. PBL processing was carried out in high volume using the selected processing method. The ewes were fed diets containing four levels of treated PBL: 0%, 8%, 16%, and 24%. The experimental period lasted for 6 weeks before lambing and 3 weeks after lambing, during which the effects of the experimental treatments on reproductive characteristics, nutrient digestibility, and some blood metabolites were investigated.
Results: All thermal processing methods resulted in a reduction of the total microbial count compared to the raw PBL. Using HT150 inactivated Salmonella and Escherichia coli and completely removed coliforms. The average fungus and mold populations were similar in the raw and 80°C and 60°C treated PBL (P>0.05). The 60°C processed PBL increased OEB (-17 vs. -15 g/kg) and DVBE (13 vs. 10 g/kg) compared to the raw PBL (P<0.05). The substitution of 24% processed poultry litter resulted in a 20.67% decrease in pregnancy retention and a 19.86% decrease in lamb birth weight compared to the control group (P<0.05). Furthermore, feeding ewes with 16% processed poultry litter did not significantly alter the apparent digestibility of dry matter, organic matter, and crude protein during the pre-partum and post-partum periods (P>0.05). However, 24% treated PBL increased blood glucose in the prepartum period (68.81 vs. 63.07 mg/dL, P<0.05) but not postpartum (P>0.05). Blood urea nitrogen and cholesterol concentrations linearly increased with higher processed litter levels in both periods (P<0.05).
Conclusion: Enhancements in the CP metabolic properties were observed across all PBL processing methods. The HT150 method was superior to HPT due to microbial inactivation and pathogen elimination (Salmonella and Escherichia coli) while requiring less equipment and cost. Feeding pregnant ewes 8% treated PBL in the pre- partum period and 16% in the post- partum period, without compromising the DM, OM, and CP digestibility, can help reduce dietary costs without adverse effects.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Digestibility
  • Glucose
  • Nitrogen
  • Pregnancy
  • Protein evaluation