اثر سطوح مختلف پودر ریشه شیرین‌بیان در جیره آغازین بر عملکرد، شاخص‌های رشد اسکلتی و سلول‌های خونی گوساله‌های شیرخوار نژاد هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. ایران

2 استاد بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. کرمان. ایران

3 استادیار بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. ایران

4 دانشجوی دکتری تغذیه دام بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. ایران

10.22069/ejrr.2024.22242.1945

چکیده

سابقه و هدف: استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها به‌طور گسترده‌ به‌عنوان محرک رشد در تغذیه حیوانات ممنوع شده‌، زیرا مقاومت آنتی‌بیوتیکی به یک مشکل عمده بالینی و بهداشت عمومی تبدیل شده‌است. این موضوع سبب‌شده محققین به‌دنبال جایگزینی مناسب برای آنتی‌بیوتیک‌ها در تغذیه دام باشند که از جمله آن‌ها می‌توان به پروبیوتیک‌ها و افزودنی‌های گیاهی اشاره کرد. شیرین‌بیان با نام علمی Glycyrrhiza glabra و نام انگلیسی Licorice گیاهی چندساله و از خانواده لگومینه است. ریشه شیرین‌بیان ترکیبات متنوعی از جمله گلیسریزین دارد که حدود 50 برابر از شکر شیرین‌تر است. در مطالعات متعددی از گیاه شیرین‌بیان به‌صورت ترکیب با سایر گیاهان و ترکیبات ثانویه گیاهی به‌عنوان افزودنی غذایی در گوساله‌های شیرخوار و گوسفند استفاده شده‌است. با این حال، اثرات استفاده از شیرین‌بیان به‌تنهایی در جیره دام‌ها به‌ندرت بررسی شده‌است. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر استفاده از سطوح مختلف پودر ریشه شیرین‌بیان در جیره بر عملکرد، سن و وزن از شیرگیری، سلول‌های خونی و شاخص‌های رشد اسکلتی گوساله‌های شیرخوار هلشتاین بود.
مواد و روش: در این آزمایش از تعداد 30 رأس گوساله هلشتاین (15 رأس نر و 15رأس ماده) از سه روزگی تا دو هفته پس از شیرگیری با میانگین وزن تولد 40±1/9 کیلوگرم با 3 تیمار و 10 تکرار به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. جیره‌های آغازین دارای صفر، 5/2 و 5 درصد پودر ریشه شیرین‌بیان (جایگزین سبوس‌گندم شد) بود. گوساله‌ها در طول آزمایش دسترسی آزاد به آب و خوراک داشتند. ملاک از شیرگیری مصرف یک کیلوگرم استارتر در روز برای 3 روز متوالی بود و سپس گوساله‌ها به‌روش تدریجی در مدت چهار روز از شیر گرفته شدند. صفات اندازه‌گیری‌شده شامل، خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی، سن از شیرگیری، قوام مدفوع، شاخص‌های رشد اسکلتی (ارتفاع از جدوگاه تا زمین، فاصله جدوگاه تا زیر سینه، دور سینه، دور شکم، فاصله زاویه استخوان کتف تا نقطه هانش) و سلول‌های خونی بود. بررسی قوام مدفوع به-روش ارزیابی چشمی صورت گرفت. از تولد تا پایان آزمایش گوساله‌ها هر هفته با ترازوی دیجیتال توزین شدند. گوساله هر هفته از لحاظ صفات بیومتریک مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه خون در سه نوبت (سه‌هفتگی، شش‌هفتگی و دو هفته پس از شیرگیری) از گوساله‌ها گرفته شد.
یافته‌ها: میانگین ماده خشک مصرفی در گوساله‌های تغذیه‌شده با جیره‌های دارای پودر ریشه شیرین‌بیان به‌طور معنی‌داری نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (05/0 P<). میانگین مصرف ماده خشک در کل دوره در گوساله‌ها با 5 درصد پودر ریشه شیرین‌بیان 7/738 و در گروه شاهد 538 گرم در روز بود. میانگین افزایش وزن روزانه گوساله‌ها در دوره پیش و پس از شیرگیری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت و گوساله‌های تغذیه‌شده با جیره‌های آغازین دارای ریشه شیرین‌بیان، میانگین افزایش وزن روزانه بالاتری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0 P<). گوساله‌های تغذیه‌شده با جیره‌های آغازین دارای پودر ریشه شیرین‌بیان ده روز سن از شیرگیری کمتر و وزن از شیرگیری بالاتری داشتند (05/0 P<). اثر جیره‌های آزمایشی بر میانگین قوام مدفوع و صفات رشد اسکلتی گوساله‌ها معنی‌دار نبود. سلول‌های خونی شامل تعداد گلبول‌های قرمز، پلاکت‌ها، گلبول‌های سفید، و درصد لنفوسیت‌ها، گرانولوسیت‌ها و مونوسیت‌ها و غلظت هموگلوبین خون در گوساله‌ها تحت تاثیر تغذیه با جیره‌های آغازین قرار نگرفت.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد افزودن پودر ریشه شیرین‌بیان در جیره آغازین گوساله‌های شیرخوار هلشتاین سبب افزایش وزن از شیرگیری و ماده خشک مصرفی، بهبود عملکرد و کاهش سن از شیرگیری گوساله‌‌ها شد، لذا می‌توان از 5 درصد آن برای تغذیه‌ گوساله‌ها بهره برد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of different levels of licorice root powder in the starter diet on performance, skeletal growth indicators and blood cells of Holstein suckling calves

نویسندگان [English]

  • Mehrdad Haliroodi 1
  • Omid Dayani 2
  • Mohammad Mehdi Sharifi Hosseini 3
  • Maryam Jeshari 4
1 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
2 Department of Animal Science, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
3 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
4 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
چکیده [English]

Background and objectives: Using of antibiotics as promoters of growth has widely been prohibited in animal nutrition, because antibiotic resistance has become a major clinical and public health problem. This issue has caused researchers to look for a suitable alternative to antibiotics in animal nutrition, among which probiotics and plant additives can be mentioned. Licorice with the scientific name Glycyrrhiza glabra and the English name licorice, is a perennial plant from the legume family. Licorice root has various compounds, one of which is glycyrrhizin, which is about 50 times sweeter than sugar. In several studies, licorice plant has been used as a supplement in combination with other plants and secondary plant compounds as a feed additive in suckling calves and sheep. However, the use of licorice alone in animal diets has rarely been investigated, therefore, the aim of this study was to investigate the effect of using different levels of licorice root powder (LRP) on the performance, weaning age and weight, blood cells and skeletal growth indicators of Holstein suckling calves.
Materials and methods: In this experiment, 30 Holstein calves (15 males and 15 females) from three days to two weeks after weaning with an average weight of 40±1.9 kg were used with 3 treatments and 10 replications as a factorial trial in a completely randomized design. Starter diets containing 0, 2.5 and 5% LRP (replaced with wheat bran). Calves had free access to diet and fresh water all times. The weaning criteria was to consume 1 kg of starter per day for 3 consecutive days, and then the calves were gradually weaned during 4 days. The measured traits were dry matter intake (DMI), daily weight gain (DWG), feed conversion ratio, weaning age, feces consistency, skeletal growth indicators and blood cells. Daily DMI was measured with a digital scale. Feces consistency was checked by visual evaluation method. From birth to the end of the experiment the calves were weighed every week with a digital scale. Calves were examined every week in terms of skeletal growth parameters. Blood samples were taken from the calves on three times (three and six weeks old and two weeks after weaning).
Results: The DMI in calves fed diets containing LRP was significantly higher than the control group (P<0.05). The DMI in the entire period of experiment was 738.7 g/d with 5% LRP and 538 g/d with control diet. The DWG in before and after weaning was affected by the treatments, and the calves fed with starter diets containing LRP had a higher DWG than the control group (P<0.05). Compared to the control group, the calves fed experimental diets with LRP had a lower weaning age (P<0.05). The weaning age in calves fed with LRP was about 10 days lower than the control group. The effect of experimental diets on the feces consistency and skeletal growth parameters of calves was not significant. Blood cells, including the number of RBC, platelets, WBC, and the percentage of lymphocytes, granulocytes, and monocytes, and blood hemoglobin concentration are not affected by feeding with starter diets.

Conclusion: The results showed that the addition of LRP in the starter diet of Holstein dairy calves increases DMI and weaning weight, improves performance and decreases weaning age, and therefore it can be used 5% LRP to improve the nutritional system in calves.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Holstein calves
  • licorice root powder
  • performance
  • skeletal growth indicators
  • weaning age