اثر سطوح مختلف پودر ریشه شیرین‌بیان در جیره آغازین بر عملکرد، شاخص‌های رشد اسکلتی و سلول‌های خونی گوساله‌های شیرخوار نژاد هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی‌ارشد تغذیه دام بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. ایران،

2 استاد بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. کرمان. ایران

3 استادیار بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. ایران

4 دانشجوی دکتری تغذیه دام بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. ایران

چکیده

سابقه و هدف: استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها به‌طور گسترده‌ به‌عنوان محرک رشد در تغذیه حیوانات ممنوع شده‌، زیرا مقاومت آنتی‌بیوتیکی به یک مشکل عمده بالینی و بهداشت عمومی تبدیل شده‌است. این موضوع سبب‌شده محققین به‌دنبال جایگزینی مناسب برای آنتی‌بیوتیک‌ها در تغذیه دام باشند که از جمله آن‌ها می‌توان به پروبیوتیک‌ها و افزودنی‌های گیاهی اشاره کرد. شیرین‌بیان با نام علمی Glycyrrhiza glabra و نام انگلیسی Licorice گیاهی چندساله و از خانواده لگومینه است. ریشه شیرین‌بیان ترکیبات متنوعی از جمله گلیسریزین دارد که حدود 50 برابر از شکر شیرین‌تر است. در مطالعات متعددی از گیاه شیرین‌بیان به‌صورت ترکیب با سایر گیاهان و ترکیبات ثانویه گیاهی به‌عنوان افزودنی غذایی در گوساله‌های شیرخوار و گوسفند استفاده شده‌است. با این حال، اثرات استفاده از شیرین‌بیان به‌تنهایی در جیره دام‌ها به‌ندرت بررسی شده‌است. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر استفاده از سطوح مختلف پودر ریشه شیرین‌بیان در جیره بر عملکرد، سن و وزن از شیرگیری، سلول‌های خونی و شاخص‌های رشد اسکلتی گوساله‌های شیرخوار هلشتاین بود.
مواد و روش: در این آزمایش از تعداد 30 رأس گوساله هلشتاین (15 رأس نر و 15رأس ماده) از سه روزگی تا دو هفته پس از شیرگیری با میانگین وزن تولد 40±1/9 کیلوگرم با 3 تیمار و 10 تکرار به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. جیره‌های آغازین دارای صفر، 5/2 و 5 درصد پودر ریشه شیرین‌بیان (جایگزین سبوس‌گندم شد) بود. گوساله‌ها در طول آزمایش دسترسی آزاد به آب و خوراک داشتند. ملاک از شیرگیری مصرف یک کیلوگرم استارتر در روز برای 3 روز متوالی بود و سپس گوساله‌ها به‌روش تدریجی در مدت چهار روز از شیر گرفته شدند. صفات اندازه‌گیری‌شده شامل، خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی، سن از شیرگیری، قوام مدفوع، شاخص‌های رشد اسکلتی (ارتفاع از جدوگاه تا زمین، فاصله جدوگاه تا زیر سینه، دور سینه، دور شکم، فاصله زاویه استخوان کتف تا نقطه هانش) و سلول‌های خونی بود. بررسی قوام مدفوع به-روش ارزیابی چشمی صورت گرفت. از تولد تا پایان آزمایش گوساله‌ها هر هفته با ترازوی دیجیتال توزین شدند. گوساله هر هفته از لحاظ صفات بیومتریک مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه خون در سه نوبت (سه‌هفتگی، شش‌هفتگی و دو هفته پس از شیرگیری) از گوساله‌ها گرفته شد.
یافته‌ها: میانگین ماده خشک مصرفی در گوساله‌های تغذیه‌شده با جیره‌های دارای پودر ریشه شیرین‌بیان به‌طور معنی‌داری نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (05/0 P<). میانگین مصرف ماده خشک در کل دوره در گوساله‌ها با 5 درصد پودر ریشه شیرین‌بیان 7/738 و در گروه شاهد 538 گرم در روز بود. میانگین افزایش وزن روزانه گوساله‌ها در دوره پیش و پس از شیرگیری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت و گوساله‌های تغذیه‌شده با جیره‌های آغازین دارای ریشه شیرین‌بیان، میانگین افزایش وزن روزانه بالاتری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0 P<). گوساله‌های تغذیه‌شده با جیره‌های آغازین دارای پودر ریشه شیرین‌بیان ده روز سن از شیرگیری کمتر و وزن از شیرگیری بالاتری داشتند (05/0 P<). اثر جیره‌های آزمایشی بر میانگین قوام مدفوع و صفات رشد اسکلتی گوساله‌ها معنی‌دار نبود. سلول‌های خونی شامل تعداد گلبول‌های قرمز، پلاکت‌ها، گلبول‌های سفید، و درصد لنفوسیت‌ها، گرانولوسیت‌ها و مونوسیت‌ها و غلظت هموگلوبین خون در گوساله‌ها تحت تاثیر تغذیه با جیره‌های آغازین قرار نگرفت.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد افزودن پودر ریشه شیرین‌بیان در جیره آغازین گوساله‌های شیرخوار هلشتاین سبب افزایش وزن از شیرگیری و ماده خشک مصرفی، بهبود عملکرد و کاهش سن از شیرگیری گوساله‌‌ها شد، لذا می‌توان از 5 درصد آن برای تغذیه‌ گوساله‌ها بهره برد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of different levels of licorice root powder in the starter diet on performance, skeletal growth indicators and blood cells of Holstein suckling calves

نویسندگان [English]

  • Mehrdad Haliroodi 1
  • Omid Dayani 2
  • Mohammad Mehdi Sharifi Hosseini 3
  • Maryam Jeshari 4
1 Master's degree student in Animal Nutrition, Department of Animal Science Engineering, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University, Kerman. Iran,
2 Department of Animal Science, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
3 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
4 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
چکیده [English]

Background and objectives: Using of antibiotics as promoters of growth has widely been prohibited in animal nutrition, because antibiotic resistance has become a major clinical and public health problem. This issue has caused researchers to look for a suitable alternative to antibiotics in animal nutrition, among which probiotics and plant additives can be mentioned. Licorice with the scientific name Glycyrrhiza glabra and the English name licorice, is a perennial plant from the legume family. Licorice root has various compounds, one of which is glycyrrhizin, which is about 50 times sweeter than sugar. In several studies, licorice plant has been used as a supplement in combination with other plants and secondary plant compounds as a feed additive in suckling calves and sheep. However, the use of licorice alone in animal diets has rarely been investigated, therefore, the aim of this study was to investigate the effect of using different levels of licorice root powder (LRP) on the performance, weaning age and weight, blood cells and skeletal growth indicators of Holstein suckling calves.
Materials and methods: In this experiment, 30 Holstein calves (15 males and 15 females) from three days to two weeks after weaning with an average weight of 40±1.9 kg were used with 3 treatments and 10 replications as a factorial trial in a completely randomized design. Starter diets containing 0, 2.5 and 5% LRP (replaced with wheat bran). Calves had free access to diet and fresh water all times. The weaning criteria was to consume 1 kg of starter per day for 3 consecutive days, and then the calves were gradually weaned during 4 days. The measured traits were dry matter intake (DMI), daily weight gain (DWG), feed conversion ratio, weaning age, feces consistency, skeletal growth indicators and blood cells. Daily DMI was measured with a digital scale. Feces consistency was checked by visual evaluation method. From birth to the end of the experiment the calves were weighed every week with a digital scale. Calves were examined every week in terms of skeletal growth parameters. Blood samples were taken from the calves on three times (three and six weeks old and two weeks after weaning).
Results: The DMI in calves fed diets containing LRP was significantly higher than the control group (P<0.05). The DMI in the entire period of experiment was 738.7 g/d with 5% LRP and 538 g/d with control diet. The DWG in before and after weaning was affected by the treatments, and the calves fed with starter diets containing LRP had a higher DWG than the control group (P<0.05). Compared to the control group, the calves fed experimental diets with LRP had a lower weaning age (P<0.05). The weaning age in calves fed with LRP was about 10 days lower than the control group. The effect of experimental diets on the feces consistency and skeletal growth parameters of calves was not significant. Blood cells, including the number of RBC, platelets, WBC, and the percentage of lymphocytes, granulocytes, and monocytes, and blood hemoglobin concentration are not affected by feeding with starter diets.

Conclusion: The results showed that the addition of LRP in the starter diet of Holstein dairy calves increases DMI and weaning weight, improves performance and decreases weaning age, and therefore it can be used 5% LRP to improve the nutritional system in calves.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Holstein calves
  • licorice root powder
  • performance
  • skeletal growth indicators
  • weaning age
Ababakri, R., Riasi, A., Fathi, M.H., Naimipour, H., & Khorsandi, S. (2013). The effect of peppermint essential oil added to starter diet on ruminal fermentation, weaning age and growth performance of Holstein calves. Animal Science Research, 22(4): 141-154.
Ameneh, N.M., Soroor, M.E.N., & Hozhabri, F. (2023). The effect of licorice extract on growth performance of fattening lambs, fermentation parameters and rumen protozoan population. Journal of Animal Production. Homepage: https://jap.ut.ac.ir/ Online ISSN: 2382-994X.
Benchaar, C., Calsamigilia, S., Chaves, A.V., Fraser, G.R., Colombatto, D., Mcallister, T.A., & Beauchemin, K.A. (2008). A review of plant derived essential oils in ruminant nutrition and production. Animal Feed Science and Technology, 145: 209-228.
Dayani, O., Tahmasbi, R., & Mohebi, A. (2014). Calf and heifer breeding, principles of new dairy heifer breeding from birth to calving. Shahid Bahonar University publications, Kerman. (in Persian).
Ebrahimi, M., Dehghan Banadaki, M., & Fakhari, D. (2013). The effect of vanilla flavoring to the starter diet on the performance of Holstein calves. 5th Congress of Animal Sciences of Iran, Isfahan University of Technology.
Franz, C., Baser, K.H.C., & Windisch, W. (2010). Essential oils and aromatic plants in animal feeding  a European perspective. A review. Journal of Flavour and Fragrance, 25: 327-340.
Godfrey, N.W. (1961). The functional development in the calf. I. Growth of the stomach of the calf. Journal of Agricultural Science, 57: 173-175.
Gong, W., Tsao, J. R., Zhou, T. YU, H., Poppe, C., Johnson, R., & Du, Z. (2006). Antimicrobial activity of essential oils and structurally related synthetic food additives towards selected pathogenic and beneficial gut bacteria. Journal of Applied Microbiology, 100: 296-305.
Grashorn, M.A. (2010). Use of photobiotic in broiler nutrition-an alternative to infeed antibiotics. Journal of Animal and Feed Sciences, 9: 338-347.
Guo, X., Chng, L., Liu, J.F., Zhang, S., Sun, X., & Al-Marashdeh, O. (2019). Effects of Licorice Extract Supplementation on Feed Intake, Digestion, Rumen Function, Blood Indices and Live Weight Gain of Karakul Sheep. Journal of Animals, 9,279.
Hristov, A.N., Mcallister, T.A., Van Herk, F.H., Cheng, K.J., Newbold, C.J., & Cheeke, P.R. (1999). Effect of Yucca schidigera on ruminal fermentation and nutrient digestion in heifers. Journal of Animal Science, 77: 2554-2563.
Hong, J.C., Steiner, T., Aufy, A., & Lien, T.F. (2012). Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Livestock Science, 144: 253-262.
Jamroz, D., & Kamel, C. (2002). Plant extracts enhance broiler performance, in nonruminant nutrition:  Antimicrobial agent and plant extracts on immunity, health and performance. Journal of Animal Science, 80 (E. Suppl.1): 41.
Jeshari, M., Riasi, A., Mahdavi, A.H., Khorvash, M., & Ahmadi, F. (2016). Effect of essential oils and distillation residues blends on growth performance and blood metabolites of Holstein calves weaned gradually or abruptly. Livestock Science, 185: 117-122.
Khan, M.A., Lee, H.J., Lee, W.S., Kim, H.S., Ki, K.S., Hur, T.Y., Suh, G., Kang, S., & Choi, Y.J. (2007). Structural growth, rumen development, and metabolic and immune responses of Holstein male calves fed milk through step-down and conventional methods. Journal of Dairy Science, 90: 3376-3387.
Khan Ahmadi, M., Naghdi Badi, H., Akhondzadeh, S., Khalighi Sigaroodi, F., Mehrafarin, A., Shahriari, S., & Hajiaghaee, R. (2013). A review on medicinal plant of Glycyrrhiza glabra L. Journal of Medicinal Plants, 12(46): 1-12.
Kim, D.H., Kim, K.H., Nam, I.S., Lee, S.S., Choi, C.W., Kim, W.Y., Kwon, E.G., Lee, K.Y., Lee, M.J., & Oh., Y.K. (2013). Effect of indigenous herbs on growth, blood metabolites and carcass characteristics in the late fattening period of Hanwoo steers. Asian- Australasian Journal of Animal Science, 26: 1562-1568.
Lyfoed, S.J., & Huber, J.T. (1988). Digestion, Metabolism and Nutrient Needs in Pre Ruminants. In: The Ruminant Animal: Digestive Physiology and Nutrition. D.C. Church, ed. Prentice-Hall, Englewood Cliffs, NJ. (PP. 401).
Meriden, A.H. (2009). Orego-Stim promotes a balanced intestinal microbiota. Tech. Bulletin. Edition 18.
Mery-Chanu, Y., Sundar Paul, S., Dey, A., & Dahiya, S. (2020). Reducing ruminal ammonia production with improvement in feed utilization efficiency and performance of Murrah Buffalo (Bubalusbubalis) through dietary supplementation of plant-based feed additive blend. Frontiers in Veterinary Science, 7: 1-10.
Miller, M.C., Duckett, S.K., & Andrae, J.G. (2011). The effect of forage species on performance and gastrointestinal nematode infection in lambs. Small Ruminant Research, 95: 188-192.
Mohammadi, G.H., Mehri, R., & Ahmadi, A. (2010). Effect of probiotic Saccharomyces cerevisiae CNCMA - 1079 on health and blood parameters of Holstein calves. Iranian Journal of Animal Sciences, 2(1): 19-32.
Najafi, A., Ghasemzadeh, N., & Razavi, S. (2008). Study on antibacterial effects of (Mentha spicata L., Salvia officinalis L. and Satureja hortensis L.) on Escherichia coli. The Journal of Qazvin University of Medical Sciences, 33: 15-20.
Naserian, A., Saremi, B., Bashtani, M., & Foroghi, A. (2006). Calf Feeding and Breeding Management. First edition, Ferdowsi University of Mashhad Publications.
National Research Council. (2001). Nutrient Requirement of Dairy Cattle. 7th rev. ed. National academy press. Washington.
Nowroozinia, F., Kargar, S., Akhlaghi, A., Raouf-Fard, F., Bahadori-Moghaddam, M., Kanani, M., & Zamiri, M.J. (2022). Feeding fennel (Foeniculum vulgare) seed as a potential appetite stimulant for Holstein dairy calves: Effects on growth performance and health. Journal of Dairy Science, 105: 654-664.
Nowakowska, Z. (2006). A review of anti-infective and anti-inflammatory chalcones. European Journal of Medicine Chemistry, 42: 125-137.
Olagaray, K.E., & Bradford, B.J. (2019). Plant flavonoids to improve productivity of ruminants–A review. Animal Feed Science and Technology, 1-58.
Olumi, H., & Haseibi N. (2013). Investigation of the content of secondary metabolites of Licorice root in some natural habitats of Kerman Province, Medicinal Plants Quarterly, 11(2): 137-144.
Rahchamani, R., Faramarzi, M., Moslemipor, F., & Bayat-Kohsar, J. (2018). Effect of supplementing sheep diet with glycyrrhiza glabra and Urticadioica powder on growth performance, rumen bacterial community and some blood biochemical constituents. Iranian Journal of Applied Animal Science, 9(1): 95-103.
Saeedi, S., Dayani, O., Khezri, A., & Tahmasbi, R. (2016). The effect of using fennel powder in starter diets on performance, immunity system and biometric parameters of Holstein calves. Iranian Journal of Animal Science, 46: 371–378. (in Persian).
Saeedi, S., Dayani, O., Tahmasbi, R., & Khezri, A. (2017). Effect of supplementation of calf starter with fennel powder on performance, weaning age and fermentation characteristics in Holstein dairy calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 101: 81–87.
Sajjadi, R., Solati, A.A., Khodaei-Motlagh, M., & Kazemi-Bonchenari, M.  (2014). Immune responses and some blood metabolite responses of female Holstein calves to dietary supplementation with licorice root (Glycyrrhiza glabra). Iranian Journal of Animal Science Applied, 4: 505–508.
Saremi, B., Naserian, A.A., Bannayan, M., & Shahriary, F. (2004). Effect of yeast (Saccharomyces cerevisiae) on rumen bacterial population and performance of Holstein female calves. Agricultural Sciences and Technology, 18: 91-103. (in Persian).
Sarker, M.S.K., Ko, S.Y., Lee, S.M., Kim, G.M., Choi, J.K., & Yang, C.J. (2010). Effect of different feed additives on growth performance and blood profiles of Korean hanwoo calves. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 23(1): 52-60.
SAS. (2005). SAS User’s Guide. Statistics. Version 9.1.3 Edition. SAS Inst., Inc., Cary NC.
Soltan, M.A. (2009). Effect of essential oils supplementation on growth performance, nutrient digestibility, health condition of Holstein male calves during pre- and postweaning periods. Pakistan Journal of Nutrition, 8: 642-652.
Tahmasbi, A.M., Abadi, S.H.J., & Naserian, A.A. (2014). The effect of 2 liquid feeds and 2 sources of protein in starter on performance and blood metabolites in Holstein neonatal calves. Journal of Dairy Science, 97: 363-371.
Teixeira, A.G.V., Stephens, L., Divers, T.J., Stokol, T., & Bicalho, R.C. (2015). Effect of crofelemer extract on severity and consistency of experimentally induced enterotoxigenic Escherichia coli diarrhea in newborn Holstein calves. Journal of Dairy Science, 98: 8035-8043.
Tipu, M.A., Akhtar, M.S., Anjum, M.I., & Raja, M.L. (2006). New dimension of medicinal plants as animal feed. Pakistan Veterinary Journal, 26(3): 144-148.
Towaje, M.A., Kuttar, A.H., Abdulrahman, A.F., Salman, M.D., & Bushra, R.D. (2020). Different rates of licorice root (glycyrrhiza glabra) in diets and effect it in some quality of carcass of local goat males. Plant Archives, 20: 110-114.
Walaa, M.A., Ahmad, M.I., El-kolany, M.E., El-kotamy, E.M., & Shedeed, S.M. (2023). The effect of adding Licorice extract on productive performance of lactating Zaraibi goats. Egypt. Journal of Applied Science, 38: 9-10.
Zamiri, M.J., Sharifabadi, H.R., Bagheri, A.S., & Solhjoo, A. (2015). Effects of inclusion of licorice (Glycyrrhiza glabra L.) leaves, a tannin-containing plant, in a low-protein diet on feedlot performance and carcass characteristics of fat-tailed lambs. Tropical Animal Health and Production, 47: 597-602.
Zhang, Y., Luo, H., Liu, K., Jia, H., Chen, Y., & Wang, Z. (2015). Antioxidant effects of liquorice (Glycyrrhiza uralensis) extract during aging of Longissimus thoracis muscle in Tan sheep. Meat Science, 105: 38-45.