بررسی ارزش غذایی سیلاژ خوراک کامل بر پایه قصیل تریتیکاله و قصیل گندم و تأثیر آن بر عملکرد گوسفندان نر بالغ زل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشگاه زابل، ایران

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، ایران

3 استاد پژوهشی، بخش تغذیه و فیزیولوژی دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی ایران، کرج، ایران

4 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

چکیده

سابقه و هدف: طی سالهای اخیر، تهیه جیره غذایی به‌صورت خوراک کامل سیلوشده مورد توجه پژوهشگران تغذیه دام قرار گرفته است. جیره‌های سیلوشده حاوی اجزای علوفه‌ای، کنسانتره و مکمل‌های مغذی بوده که ضمن تأمین احتیاجات غذایی دام‌، باعث بهبود فرآیند تخمیر و گوارش‌پذیری می‌شوند. این مطالعه، با هدف تهیه سیلاژ خوراک کامل بر پایه قصیل گیاهان تریتیکاله و گندم و تعیین ارزش غذایی آن‌ها (مصرف اختیاری خوراک، گوارش‌پذیری و فراسنجه‌های شکمبه) در مقایسه با خوراک کامل روزانه با همان مواد خوراکی (مخلوط‌کردن روزانه سیلاژ علوفه مورد نظر با مواد خشک جیره) انجام شد.
مواد و روش‌ها: قصیل تریتیکاله و گندم (در مرحله خمیری‌شدن دانه) با چاپر برداشت و چهار جیره‌ آزمایشی شامل: 1) جیره حاوی سیلاژ قصیل گندم، 2) سیلاژ خوراک کامل بر پایه قصیل گندم، 3) جیره حاوی سیلاژ قصیل تریتیکاله، 4) سیلاژ خوراک کامل بر پایه قصیل تریتیکاله تهیه گردید. آزمایش گوارش‌پذیری بر روی 8 رأس گوسفند نر زل با سن 18 ماه و میانگین وزن 31 کیلوگرم پس از دو هفته دوره عادت‌پذیری طی4 دوره 20 روزه، به روش جمع‌آوری کل مدفوع انجام شد. میزان خوراک مصرفی، باقی‌مانده خوراک، کل مدفوع و ادرار روزانه برای هر گوسفند، به‌طور جداگانه جمع‌آوری شد. نمونه‌های مدفوع در آون خشک و پس از آن درصد ماده خشک محاسبه گردید. از خوراک مصرفی روزانه نیز نمونه‌برداری و ماده خشک آن‌ها محاسبه شد. در نمونه‌های خشک‌شده مدفوع و خوراک میزان خاکستر و الیاف نامحلول در شوینده خنثی اندازه‌گیری شد. انرژی قابل متابولیسم و میزان تولید پروتئین میکروبی در شکمبه با استفاده از اطلاعات گوارش‌پذیری ماده آلی و مشتقات پورینی ادرار تعیین شد.
یافته‌ها: مقدار ماده خشک در سیلاژ قصیل ترتیکاله بیشترین (30/47 درصد) و جیره های حاوی قصیل سیلاژ قصیل گندم و سیلاژ خوراک کامل قصیل گندم کمترین (50/46 درصد) بود، اما بین تیمارها اختلاف معنی دار نبود (05/0 p >). میانگین گوارش‌پذیری ماده خشک، و الیاف نامحلول در شوینده خنثی در تیمار سیلاژ خوراک کامل قصیل ترتیکاله بیشترین مقدار نسبت به تیمارهای دیگر داشت (05/0 p <). انرژی قابل متابولیسم در تیمار سیلاژ خوراک کامل گندم بیشترین مقدار (42/11 مگاکالری در کیلوگرم ماده خشک) نسبت به سه تیمار دیگر داشت (05/0 p <). تولید پروتئین میکروبی با تغذیه سیلاژ خوراک کامل با قصیل گندم بالاترین مقدار و با تغذیه جیره حاوی سیلاژ قصیل تریتیکاله کم‌ترین مقدار بود (05/0p <).
نتیجه‌گیری: به‌طور کلی مقایسه بین جیره‌های مورد آزمایش نشان داد که سیلاژ خوراک کامل بر پایه قصیل گندم، دارای ارزش غذایی بالاتری نسبت به جیره حاوی قصیل گندم بود. اما در مورد قصیل تریتیکاله چنین نتیجه‌ای حاصل نشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Determining the nutritive value of complete feed silage based on triticale and wheat and its effect on the performance of mature Zel male sheep

نویسندگان [English]

  • Mahdi Nikbakhti 1
  • Mostafa YousefElahi 2
  • Hasan Fazaeli 3
  • YadoAllah Chashnidel 4
  • Mohammad Reza Dehghani 2
  • Kamal Shojaeian 2
1 PhD student in Animal Nutrition, Department of Animal Sciences, University of Zabol, Iran
2 Associate Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Iran
3 Research Professor, Department of Nutrition and Physiology of Livestock and Poultry, Iranian Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
4 Associate Professor, Department of Animal Sciences, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran
چکیده [English]

Backgrant and objective: Total mixed ration silage (TMRS) is a new technology that has been considered by animal nutritionist in recent years. The TMRS is balance feed prepared from fodder components (mainly silage), concentrate and mineral-vitamin supplements that provides the nutritional requirements of livestocks due to the presence of these components, its use has been expanded in livestock breeding units, where the fermentation process improved the nutrients digastibility. This study, with the aim of preparing complete feed silage based on triticale and wheat plants and determining their nutritional value (optional feed consumption, digestibility and rumen parameters) in comparison to daily complete feed with the same food ingredients (daily mixing the desired fodder silage with dry ration) was done.
Mateials and methods: Four experimental diets were prepared including: 1) diet containing wheat silage, 2) complete feed silage based on wheat, 3) diet containing triticale silage, 4) complete feed silage based on triticale. The digestibility and voluntary consumption of the experimental rations were determined by the in vivo method on adult male sheep of Zel breed. The amount of feed consumed, the remaining feed, total feces and daily urine for each sheep were collected separately. Stool samples were dried in an oven at a temperature of 60 degrees Celsius and then the percentage of dry matter was calculated. In the dried samples of feces and feed, the amount of ash and insoluble fibers in neutral detergent was measured
Results: The amount of dry matter in terticale silage was the highest (47.30%) and the diets containing silage, wheat silage and complete wheat silage were the lowest (46.50%), but there was no significant difference between the treatments (p>0.05). The average digestibility of dry matter and insoluble fibers in neutral detergent fiber in the silage treatment of terticale complete feed was the highest compared to other treatments (p < 0.05). The treatment 2 had the highest, but the treatment 1 had the lowest digestible nutrients intake (p<0.05), whereas no significantly differences were obtained among the other treatments. Metabolizable energy in whole wheat silage treatment had the highest (11.42 megacalories per kilogram of dry matter) compared to other three treatments (p < 0.05). The production of rumen microbial protein was highest when feeding on whole grain wheat silage and the lowest when feeding on ration containing triticale silage (p < 0.05).
Conclution: In general, ensiling the food ration in the form of complete feed based on wheat fodder improved its nutritional value, but no such improvement was achieved in the case of triticale fodder.

کلیدواژه‌ها [English]

  • metabolizable energy
  • microbial protein
  • digestibility
  • male sheep
AOAC. (2012). Official method of analysis, 19th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA.
Bueno, A.V.I., Lazzari, G., Jobim, C.C. & Daniel, J.L.P. )2020(. Ensiling total mixed ration for ruminants: a review. Agronomy, 10(6): 879.
Cao, Y., Takahashi, T., Horiguchi, K., Yoshida, N. & Cai, Y. (2010). Methane emissions from sheep fed fermented or non-fermented total mixed ration containing whole-crop rice and rice bran. Animal Feed Science and Technology, 157: 72-78.
Chen, X.B., Mejia, A.T.,  Kyle, D.J.  & Orskov, E.R. (1995). Evaluation of the use of the purine derivative: creatinine ratio in spot urine and plasma samples as an index of microbial protein supply in ruminants: studies in sheep. Journal of Agricultural Science, 125: 137-143.
Fazaeli, H. (2023). Complete Feed Silage, a new Technology in Livestock Nutrition Management. Publication of agricultural education, Iran, 220 pages. (In Persian).
Fazaeli, H., Aliverdi nasab, R., Ebrahimi, D., Sarmadi, A., Baghjeri, A. & Golbakht, A.R. (2020). Determining the digestibility and optional consumption of complete feed silage based on orange pomace by in vivo method in sheep. Research project report (in progress). Animal Science Research Institute of Iran. (In Persian).
Fazaeli, H., Hajilari, D., Yazdani, A, R., Zerehdaran, S. & Mohajer, M. (2011). Comparison of different levels of replacing corn silage with triticale silage in the diet of growing male lambs. Journal of Animal Science Research, Iran, 21(3): 43-55. (In Persian).
Fazaeli, H., Sadeghi shoaa, M., Agha shahi, A.R. & Aliverdi nasab, R. (2023). Nutritional value of complete silage feed based on beet and fodder corn in the feeding of Shall sheep. Journal of Research in Ruminants, Iran,  11(3) (in press). (In Persian). 
Harper, M. T., Oh, J., Giallongo, F., Roth, G. W. & Hristov, A. N. (2017). Inclusion of wheat and triticale silage in the diet of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 100: 6151–6163.
Hao, W., Wang, H. & Xu, C. (2015). Dynamic changes of proteolysis and microorganism composition of total mixed ration silages with different moisture levels. Proceedings of the International Conference on Energy Equipment Science and Engineering, Guangzhou, China, pp. 269–273.
Higgins, J.T., Campion, D., Lott, S., Lynch, B., McEvoy, M., McGovern, F. & Boland, T.M. (2020). Examining the effects of whole crop wheat silage on ewe performance during late gestation compared to traditional grass silage across three prolific breed Ttpes, Animal, 10:1554     
Keady, T.W.J., Lively, F.O., Kilpatrick, D.J. & Moss, B.W. (2007). Effects of replacing grass silage with either maize or whole-crop wheat silages on the performance and meat quality of beef cattle offered two levels of concentrates. 1: 613–623.
Kernan, J.A. & Coxworth, E.C. (1981). New crop residues and forages for western Canada: assessment of feeding value in vitro and response to ammonia treatment. Animal Feed Science and Technology, 6: 257-271.
Kilic, U. (2010). Nutritive Values of Whole-crop Wheat Hay and Silage and Effect of Microbial Inoculants on In Vitro Gas Production. Journal of Applied Animal Research, 37(1): 67-71.
Kondo, M., Shimizu, K., Jayanegara, A., Mishima, T., Matsui, H., Karita, S., Gotoa, M. & Fujihara, T. (2016). Changes in nutrient composition and in vitro ruminal fermentation of total mixed ration silage stored at different temperatures and periods. Journal of Science Food Agriculture, 96(4):1175-80.
Lindgren, E. (1980). Estimation of energy losses in methane and urine by ruminants. A review. Report 47: pp. 51, Department of Animal Nutrition, Swedish University of Agricultural Sciences, Ultuna, Uppsala, Sweden.
MAFF: Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. (1975). Energy allowances and feeding systems for ruminants. Technical Bulletin 33, Her Majesty’s Stationary Office, London.
Mannerkorpi, P. & Brandt, M. (1993). Feeding value of whole-crop wheat silage for ruminants related to stage of maturity and cutting height. Archive Tierernahrung, 45(1):89-100.
Nishino, N., Wu, H., Minh, T., Tu, M. & Tsuruta, T. (2017). Ensiling total mixed ration: A method of reserving wet by-products with enhanced aerobic stability. The 11th Jkuat Scientific, technological and industrialization conference, available on website:http://hdl.handle.net/123456789/ 3042.
Papi, N. (2015). The potential of using dried and ensiled artichoke fodder in animal nutrition. Doctoral thesis on animal nutrition. Razi University, Kermanshah, Iran. (In Persian).
Rustas, B.O., Bertilsson, J., Martinsson, K., Elverstedt, T. & Nadeau, E. (2011). Intake and digestion of whole-crop barley and wheat silages by dairy heifers. Journal of Animal Science, 89(12): 4134-41.
SAS. (2002). Statistical Analysis Systems/SAS, STAT User's Guide Statistics. Version 9.1. Cary, Institute: USA.
Shahbazi, S., Alizadeh, kh., Jalilian, j. & Javanmard, A. (2021). The effect of chemical and biological organic fertilizer treatments on the yield and quality of triticale fodder and maragheh under single-ship and multi-ship systems in rainy conditions. Iranian Journal of Rainfed Agriculture,  10(2): 199-265. (In Persian).
Shahi, Gh., Pasandi, M., Okhovat, M.H., Hoseini, M., Ane Ghareh che, GH.M. & Zamani, M.T. (2012). Determining the nutritional value of triticale silage. Final report of the research project. Animal Science Research Institute of Iran. (In Persian).
Shakeri, P., Ryasi, A., Alikhani, M., Ghorbani, Gh. & Fazaieli, H. (2011). Investigating the effects of pistachio by-product silage feeding on microbial protein synthesis and kidney function in Holstein fattening male calves. Animal Science Research Journal,  21(3): 97-110. ( In persian).
Vakil faraji, i.e., Jafari Korshidi, K. & Zahedi Far, M. (2009). Investigating the effect of using different levels of concentrate in the diet on the amount of microbial protein synthesis in the rumen of native buffalo of Mazandaran province. Journal of Veterinary Medicine of Islamic Azad University, Iran, 3(7): 61-66. (In Persian).
Van Soest, P.J., Robertson, J.D. & Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber. Neutral detergent fiber and non-starch polysaccharide in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.