تأثیر آبیاری با پساب فاضلاب تصفیه شده و آب چاه بر ترکیب شیمیایی و ویژگی‌های کیفی سیلاژ ذرت

نوع مقاله : مقاله کامل علمی- پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای گروه علوم دامی، دانشگاه صنعتی اصفهان

2 عضو بازنشسته هبات علمی، گروه علوم دامی، دانشگاه صنعتی اصفهان

3 عضو هبات علمی ،گروه علوم دامی، دانشگاه صنعتی اصفهان

4 دانشجوی دکترای، گروه علوم دامی، دانشگاه صنعتی اصفهان

5 دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی سلولی مولکولی-میکروبیولوژی، دانشگاه اصفهان

6 عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

سابقه و هدف: با توجه به کمبود آب، استفاده از آب‌های نامتعارف در کشور به خصوص پساب فاضلاب تصفیه شده شهری برای آبیاری محصولات کشاورزی اجتناب‌ناپذیر می‌باشد. با این حال نگرانی‌هایی در زمینه آلودگی‌های احتمالی این منابع و ورود این آلودگی‌ها به زنجیره غذایی انسان وجود دارد. ذرت علوفه‌ای به‌دلیل احتمال کاهش آلودگی میکروبی در مراحل مختلف سیلو کردن، به‌عنوان یکی از محصولات مناسب برای آبیاری با پساب فاضلاب مطرح است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تأثیر آبیاری با پساب فاضلاب تصفیه شده و آب چاه بر ترکیب شیمیایی و ویژگی‌های کیفی سیلاژ ذرت بود.
مواد و روش‌ها: برای این منظور، نمونه‌های سیلاژ 11 گله گاو شیری که علوفه ذرت مورد نیاز خود را از مزارع واقع در محدوده تصفیه‌خانه شمال اصفهان تهیه می‌کردند، به‌همراه 11 گله دیگر که منبع خرید علوفه ذرت آن‌ها از مزارع تحت آبیاری با آب چاه بود، جمع‌آوری شدند. ترکیبات شیمیایی نمونه‌های سیلاژ شامل ماده خشک، خاکستر، پروتئین خام و عصاره اتری با استفاده از روش تجزیه تقریبی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی براساس روش ون‌سوست اندازه‌گیری شد. همچنین انرژی خالص شیردهی و کربوهیدرات‌های غیرالیافی به ترتیب با استفاده از معادله آدامز و روش تفریق محاسبه گردید. اسیدهای چرب فرار و جمعیت میکروبی به‌ترتیب با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی و روش‌های استاندارد میکروبیولوژی اندازه‌گیری شد. میانگین ترکیب شیمیایی و ویژگی‌های کیفی دو گروه سیلاژ به‌وسیله نرم‌افزار آماری SAS و رویه Ttest مقایسه گردید.
یافته‌ها: تفاوت معنی‌داری در میزان ماده خشک، عصاره اتری، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، انرژی خالص شیردهی و خاکستر بین دو گروه سیلاژهای ذرت آبیاری شده با پساب فاضلاب تصفیه شده و آب چاه مشاهده نشد. با این حال درصد پروتئین خام و مقدار اسید استیک موجود در سیلاژهای ذرت آبیاری شده با پساب فاضلاب کمتر از گروه شاهد بود (01/0>P). در مقابل، نمونه‌های آبیاری شده با پساب فاضلاب دارای مقدار بیشتری کربوهیدرات غیر الیافی به‌همراه اسیدهای چرب فرار پروپیونیک و بوتیریک بودند که در نهایت باعث کاهش معنی‌دار pH گردید (01/0>P). از لحاظ شاخص‌های بهداشتی، علی‌رغم عدم مشاهده تفاوت معنی‌دار در مقدار کلنی‌های اشرشیاکلی و سالمونلا بین دو گروه، تعداد باکتری‌های گرم منفی، لاکتوباسیل و کل شمارش باکتری در سیلاژ آبیاری شده با پساب فاضلاب بیشتر بود (05/0>P).
نتیجه‌گیری: استفاده از پساب فاضلاب تصفیه شده برای آبیاری ذرت علوفه‌ای منجر به تغییر نوع تخمیر سیلاژ ذرت و افزایش اسید پروپیونیک و بوتیریک و کاهش اسید استیک می‌شود که در نهایت منجر به کاهش بیشتر pH سیلو می‌گردد. بر اساس یافته‌های حاضر به‌نظر می‌رسد با توجه به اثرات مخرب استفاده از پساب فاضلاب تصفیه شده در کیفیت تخمیر، کاهش پروتئین خام و افزایش برخی از فاکتورهای میکروبی، بایستی تمهیداتی جهت بهبود فرآیند تصفیه فاضلاب شهری به ویژه کاهش غلظت نیتروژن آمونیومی انجام گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of irrigation with treated sewage wastewater on contamination and quality of corn silage

نویسندگان [English]

  • Mohamad hosein Hashemzadeh 1
  • Mohamad Khorvash 2
  • Amirhosein Mahdavi 3
  • Ali Jbarzareh 4
  • reyhaneh amini 5
  • Hassan rafiee 6
1 PhD student in Department of Animal Sciences, Isfahan University of Technology
2 Faculty member of Department of Animal Sciences (Retired), Isfahan University of Technology
3 Faculty member of Department of Animal Sciences (Retired), Isfahan University of Technology
4 PhD student in Department of Animal Sciences, Isfahan University of Technology
5 MSc student in Molecular Cell Biology-Microbiology, Isfahan University
6 Animal Science Research Department, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan
چکیده [English]

Background and objective: As a result of the water scarcity, the use of unconventional water in the country, especially municipal wastewater, is inevitable. However, worries have always been existing about the possible contamination of these sources and the entry of these contaminants into the human food chain. Corn silage is regarded as one of the candidate products for irrigation with wastewater due to the possible reduction of microbial contamination resulting from various processing steps. The objective of this study was to investigate the quality and hygienic characteristics of corn silage irrigated by well water and treated wastewater.

Materials and methods: For this purpose, information of 11 industrial dairy herds that provided their corn forage from lands located around of northern Isfahan water treatment plant were compared with 11 other dairy herds whit source of purchased corn forage from lands irrigated with well water. The chemical composition of the silage samples, including dry matter, ash, crude protein, and ether extract, were measured using the approximate degradation. Also, neutral detergent fiber and acid detergent fiber were measured based on the Van Soest method. Furthermore, the net energy for lactation and non-fiber carbohydrates were calculated using Adams’ equation and the subtraction method, respectively. Volatile fatty acids were measured using gas chromatography, while microbial population were measured according to the instructions of microbiological tests. The comparison of the mean values of the two groups of corn silage irrigated with the well water and treated wastewater was performed using SAS statistical software and the T-test procedure.

Results: There was no significant difference between the two groups of corn silage in dry matter, ether extract, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, net energy for lactation and ash. However, the percentage of crude protein and the amount of acetic acid in the corn silage irrigated with treated wastewater were significantly lower than the control group (P<0.01). In contrast, samples irrigated with treated wastewater had higher levels of non-fiber carbohydrates, along with propionic and butyric volatile fatty acids, which ultimately decreased the pH of silage (P<0.01). In terms of hygienic indicators, despite no significant difference in the amount of E. coli and Salmonella colonies between the two groups, the number of gram-negative bacteria, lactobacilli and the total bacterial count in the silage irrigated with treated wastewater were higher (P<0.05).

Conclusion: When treated sewage wastewater is utilized for irrigating corn forage, it alters the type of fermentation that takes place in the corn silage, leading to an increase in the levels of propionic and butyric acids, while decreasing the levels of acetic acid. As a result, the pH of the corn silage decreases further. According to this research, using treated sewage wastewater can negatively impact the quality of corn silage fermentation. This can result in a reduction of crude protein levels and an increase in certain microbial components. Therefore, it is crucial to improve the urban wastewater treatment process by reducing the concentration of ammonium nitrogen.

کلیدواژه‌ها [English]

  • corn silage
  • microbial factors
  • quality indicators
  • treated wastewater
  • volatile fatty acids
Abbasi, P., Babazadeh, H., Yargholi, B. & Bakhoda, H. (2021). The effect of treated municipal wastewater usage on corn yield and yield component under deficit irrigation management (Case Study: Marvdasht, Fars Province). Iranian Journal of Irrigation and Drainage, 15: 402–413. (In Persian).
Adams, M.R. & Moss, M.O. (2000). Food microbiology. 2nd Edition, The Royal Society of Chemistry, London.
Ávila, C.L.S. & Carvalho, B.F. (2020). Silage fermentation-updates focusing on the performance of microorganisms. Journal of Applied Microbiology, 128: 966–984.
Chen, C.Y., Stemberger, R.S., Klaue, B., Blum, J.D., Pickhardt, P.C. & Folt, C.L. (2000). Accumulation of heavy metals in food web components across a gradient of lakes. Wiley Online Library, 45: 1525–1536.
Dirilgen, N. (2001). Accumulation of heavy metals in freshwater organisms: Assessment of toxic interactions. Turkish Journal of Chemistry, 25: 173–179.
FAO. (2023). The State of Food Security and Nutrition in the World. The State of Food Security and Nutrition in the World; FAO; IFAD; UNICEF; WFP; WHO.
Goering, H.K. & Van Soest, P.J. (1970). Forage fibre analysis (apparatus, reagent, procedure and some applicants). Agricultural Research Service, USDA. P,20.
Haruta, S., Chen, W., Gan, J., Šimůnek, J., Chang, A.C. & Wu, L. (2008). Leaching risk of N-nitrosodimethylamine (NDMA) in soil receiving reclaimed wastewater. Ecotoxicology and Environmental Safety, 69: 374–380.
Horwitz, W. (1975). Official methods of analysis (Vol. 222). Association of Official Analytical Chemists Washington, DC.
Hutjens, M. (2009). Forage Management for Dairy. W. D. Hoard & Sons. Jebely, J. 1999. Global experiences of using wastewater in irrigation. Environmental Aspects of Using Wastewater in Irrigation, 28: 35–52.
Kaps, M. & Lamberson, W.R. (2017). Biostatistics for animal science. 3rd Edition. CABI Pub.
Khoshravesh, M., Erfanian, F. & Pourgholam-Amiji, M. (2021). Effect of irrigation with treated magnetic effluent on yield and yield components of maize. Water Management in Agriculture, 8: 115-128. (In Persian).
Kung, L., Shaver, R.D., Grant, R.J. & Schmidt, R.J. (2018). Silage review: Interpretation of chemical, microbial, and organoleptic components of silages. Journal of Dairy Science, 101: 4020–4033.
Kung, L. and Shaver, R. 2001. Interpretation and use of silage fermentation analysis reports. Focous on Forage, 13: 20-28.
Marschner, H. (1995). Mineral nutrition of higher plants. Universitat of Hohenheim, Germany.
Mortazavi, A., Khanipour, E.& Hosseiniparvar, H. (2007). Atlas of food microbiology. Ferdowsi University of Mashhad. (In Persian).
Nasre Esfahani, E. (2017). Estimate of sensitivity of economic efficiency to changes in production, reproduction performances and culling rate in dairy herds of Isfahan. Journal of Animal Production, 19: 533–543. (In Persian).
Ogunade, I.M., Jiang, Y., Pech Cervantes, A.A., Kim, D.H., Oliveira, A.S., Vyas, D., Weinberg, Z.G., Jeong, K.C. & Adesogan, A.T. (2017). Bacterial diversity and composition of alfalfa silage as analyzed by Illumina MiSeq sequencing: effects of Escherichia coli O157:H7 and silage additives. Journal of Dairy Science, 101: 1–12.
Queiroz, O.C.M., Ogunade, I.M., Weinberg, Z. & Adesogan, A.T. (2018). Silage review: Foodborne pathogens in silage and their mitigation by silage additives. Journal of Dairy Science, 101: 4132–4142.
Russell, J.B., Diez-Gonzalez, F.& Jarvis, G.N. (2000). Potential effect of cattle diets on the transmission of pathogenic Escherichia coli to humans. Microbes and Infection, 2: 45–53.
Safari Sanjani, A.A. & Haj Rasoliha, S. (2001). Effects of irrigation with secondary effluent of north Isfahan sewage refinery on some chemical properties of Borkhar region soils. Iranian Journal of Agriculture Science, 32: 79–88. (In Persian).
Sheinbaum, M. and Tromp, A. (1982). Diseases during cattle breeding. Agricultural Encyclopedia, 4 301–341.
Weinberg, Z.G., Ashbell, G., Chen, Y., Gamburg, M. & Sela, S. (2004). The effect of sewage irrigation on safety and hygiene of forage crops and silage. Animal Feed Science and Technology, 116: 271–280.