اثرات افزودن مکمل لیزوفسفولیپید در شیر بر عملکرد رشد و ظرفیت دفاع آنتی‌اکسیدانی گوساله‌های شیرخوار هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه مهندسی علوم دامی ، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

10.22069/ejrr.2024.22229.1944

چکیده

چکیده
سابقه و هدف: لیزوفسفولیپیدها جزء ضروری سلول‌ها می‌باشند و در تامین انرژی مورد نیاز سلول‌های اپیتلیال روده دارای نقش اصلی هستند. گوساله‌های شیرخوار به دلیل ترشح پایین نمک‌های صفراوی، حداکثر استفاده را از چربی جیره نمی‌کنند، بنابراین افزودن امولسیون کننده‌های چربی در تغذیه گوساله‌ها برای بهبود کارایی خوراک ضروری بنظر می‌رسد. لیزوفسفولیپید یک امولسیفایر ضد التهابی است که با بهبود هضم ظاهری چربی کل جیره و بهبود کارایی خوراک در گاوهای شیری مرتبط است. با این حال، مشخص نیست که آیا لیزوفسفولیپید عملکرد را در گوساله‌های شیرخوار بهبود می‌بخشد . علاوه بر این، از آنجایی که بسیاری از جایگزین‌های شیر معمولی از چربی‌های گیاهی (مانند روغن پالم) استفاده می‌کنند، جذب مواد مغذی و امتیاز مدفوع ممکن است در گوساله‌های شیرخوار تحت ‌تاثیر قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات استفاده از مکمل لیزوفسفولیپید در شیر بر عملکرد رشد، ظرفیت دفاع آنتی‌اکسیدانی و امتیاز مدفوع گوساله‌های شیرخوار انجام شد.
مواد و روش‌ها: در آزمایش حاضر 30 راس گوساله هلشتاین، از 3 روز بعد از تولد بطور تصادفی در 3 گروه آزمایشی تقسیم شدند و در یک دوره 75 روزه مورد بررسی قرار گرفتند.گوساله‌ها بعد از تولد طی 3 روز متوالی با آغوز تغذیه شده و بعد از آن تا پایان دوره شیرخواری روزانه در دو نوبت به مقدار یکسان با شیر تغذیه شدند (4 لیتر تا 7 روزگی، 6 لیتر تا 14 روزگی، 8 لیتر تا 50 روزگی، 6 لیتر تا 60 روزگی، 4 لیتر تا 70 روزگی و 3 لیتر تا 75 روزگی). تیمارهای آزمایشی شامل گروه اول (شاهد، جیره آغازین و شیر بدون لیزوفسفولیپید)، گروه دوم (جیره آغازین و شیرحاوی 2 گرم لیزوفسفولیپید در روز) و گروه سوم (جیره آغازین و شیرحاوی 4 گرم لیزوفسفولیپید در روز) به مدت 75 روز مورد استفاده قرار گرفتند. خوراک مصرفی به طور روزانه و تغییرات وزن زنده هر دو هفته یکبار اندازه‌گیری شد. مدفوع گوساله‌ها در روزهای 1، 30 و60 آزمایش ارزیابی و امتیازدهی شد. خونگیری در ابتدا و انتهای آزمایش از طریق رگ وداج صورت گرفت. 9 میلی لیتر از خون تازه در لوله‌های ونوجکت در مجاورت یخ به آزمایشگاه فرستاده شد. در آزمایشگاه نمونه-های خون به مدت 15 دقیقه با سرعت 2500 دور در دقیقه سانتریفیوژ شدند و پلاسما و سرم آنها جدا گردید. نمونه‌های پلاسما و سرم تا زمان اندازه‌گیری پارامترهای مورد نظر در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. بعد از پایان دوره آزمایش متابولیت‌های خونی توسط دستگاه اتوآنالایزر اندازه گیری شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که مصرف روزانه 4 گرم لیزوفسفولیپید بدون تأثیر بر میزان مصرف خوراک، سبب افزایش وزن زنده شد (05/0>P). مکمل 4 گرم لیزوفسفولیپید فعالیت آنزیم‌های سوپراکسیددیسموتاز و گلوتاتیون‌پراکسیداز را در پلاسمای خون نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. امتیاز مدفوع گوساله‌های تغذیه شده با شیر حاوی ۲ گرم مکمل لیزوفسفولیپید در سن ۳۰ روزگی و گوساله‌های تغذیه شده با شیر حاوی 4 گرم مکمل لیزوفسفولیپید در سن ۶۰ روزگی به طور معنی‌داری بالاتر از سایر گروه‌های آزمایشی بود.
نتیجه‌گیری: بطورکلی نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از مکمل لیزوفسفولیپید در شیر روزانه می‌تواند عملکرد رشد در گوساله‌های شیرخوار، سلامت مدفوع و ظرفیت دفاع آنتی‌اکسیدانی را بهبود بخشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of supplementation of lysophospholipid in milk on growth performance and antioxidant defense capacity of suckling Holestein calves

نویسندگان [English]

  • Milad Zeynali
  • Manouchehr Souri
Department of Animal Science Engineering, College of Agricultural Science and Engineering, Kermanshah, Iran
چکیده [English]

ABSTRACT
Background & Objective: Lysophospholipids are an essential component of the cells as well as their major role in meeting the energy needs of the epithelial cells of the intestine. The dairy calves do not achieve maximum benefit from fat due to the lack of bile salts, so adding fat emulsions to the diet is very necessary to fill those Nutritional needs. Lysophospholipid is an antiinflammatory emulsifier as sociated with improved apparent digestibility of total dietary fat and improved feed efficiency in dairy cattle. However, it is unknown if Lysophospholipid improves performance in calves. Moreover, since many conven tional milk replacers use vegetable-sourced fat (e.g., palm oil), nutrient absorption and fecal score may be affected in neonatal calves. The present study was conducted with the aim of investigating the effects of using lysophospholipid supplement in milk on growth performance, antioxidant defense capacity and fecal score of dairy calves
Materials and methods: In the present experiment, 30 Holstein calves were randomly divided into 3 experimental groups 3 days after birth and were examined for 75 days. After birth, the calves were fed with colostrum for 3 consecutive days and then until the end of the lactation period, they were fed the same amount of milk twice a day (4 liters until 7d, 6 liters until 14d, 8 liters until 50d, 6 liters up to 60d, 4 liters up to 70d and 3 liters up to 75d). Experimental treatments include the first group (control, starter diet and milk without lysophospholipid), the second group (starter diet and milk containing 2 grams of lysophospholipid per day) and the third group (starter diet and milk containing 4 grams of lysophospholipid per day) for 75 days. were used Feed intake was measured daily and changes in live weight were measured every two weeks. The feces of the calves were evaluated and scored on the 1st, 30th, and 60th days of the experiment. Blood samples were taken on days 1 and 75 experiment from the vedaj vein. 9 ml of fresh blood was sent to the laboratory in venoject tubes near ice. In the laboratory, the blood samples were centrifuged for 15 minutes at a speed of 2500 rpm and their plasma and serum were separated. Plasma and serum samples were kept at -20°C until the desired parameters were measured. After the end of experiment, blood metabolites were measured by an autoanalyzer.
Results: The results showed that the use of 4 grams of lysophospholipid increased the live weight without affecting the amount of feed intake (P<0.05). Supplementation of 4 g of lysophospholipid increased the activity of superoxide dismutase and glutathione peroxidase in plasma compared to the control treatment. The fecal score of calves fed with milk containing 2 g of lysophospholipid supplement at the age of 30 days and calves fed with milk containing 4 g of lysophospholipid supplement at the age of 60 days was significantly higher than other experimental groups.
Conclusion: In general, the obtained results showed that the use of lysophospholipid supplement in milk can improve growth performance, fecal health, and antioxidant defense capacity in dairy calves.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Malondialdehyde
  • Fecal score
  • Total antioxidant capacity
  • Daily weight gain