در این مطالعه به بررسی مقایسه هضم پذیری پیت نیشکر عمل آوری شده با بخار تحت فشار توسط کل میکروارگانیسمها یاباکتریهای شکمبه گاو هلشتاین و گاومیش خوزستان در شرایط تغذیهای مشابه پرداخته شده است. قابلیت هضم ماده خشک (DM)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) پیت نیشکر عمل آوری شده توسط کل میکروارگانیسم¬ها و باکتریهای شکمبه گاو و گاومیش به روش هضم دو مرحلهای و استفاده از تکنیک تولید گاز اندازه گیری شد. قابلیت هضم ماده خشک توسط کل میکروارگانیسمهای شکمبه گاومیش (71/63 درصد) بیشتر از گاو (04/60 درصد) شد، همچنین قابلیت هضم ماده خشک و ADF توسط باکتریهای شکمبه گاومیش (18/38 و 19/22 درصد) بیشتر از گاو (74/34 و 72/13 درصد) شد (05/0P<). صرف نظر از نوع میکروارگانیسم قابلیت هضم ماده خشک و ADF توسط میکروارگانیسمهای شکمبه گاومیش (94/50، 23/33 درصد) بیشتر از گاو (39/47، 35/28 درصد) شد (05/0P<). پتانسیل تولید گاز (B) پیت نیشکر عمل آوری شده توسط کل میکروارگانیسمها و باکتریهای شکمبه گاومیش (02/91 و 25/61 میلیلیتر) بیشتر از گاو (83/68 و 27/24 میلیلیتر) بود (05/0P<). نرخ گاز تولید شده (C) پیت نیشکر عمل آوری شده توسط کل میکروارگانیسم¬ها و باکتریهای شکمبه گاو به طور معنیداری بیشتر از گاومیش بود (05/0P<). پارتیشنینگ فاکتور، تولید توده میکروبی و راندمان تولید توده میکروبی برای باکتریها و کل میکروارگانیسمهای شکمبه گاو به طور معنیداری بیشتر از شکمبه گاومیش به دست آمد (05/0P<). جمعیت کل باکتریهای شکمبه گاومیش خوزستان بیشتر از گاو هلشتاین بود (05/0P<).
چاجی, مرتضی, رفیعی, محمود, محمدآبادی, طاهره, & ساری, محسن. (1392). مقایسه قابلیت هضم پیت نیشکر عمل آوری شده با بخار تحت فشار توسط باکتریها یا میکروارگانیسمهای شکمبه گاو هلشتاین و گاومیش خوزستان. نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان, 1(1), 53-75.
MLA
مرتضی چاجی; محمود رفیعی; طاهره محمدآبادی; محسن ساری. "مقایسه قابلیت هضم پیت نیشکر عمل آوری شده با بخار تحت فشار توسط باکتریها یا میکروارگانیسمهای شکمبه گاو هلشتاین و گاومیش خوزستان". نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان, 1, 1, 1392, 53-75.
HARVARD
چاجی, مرتضی, رفیعی, محمود, محمدآبادی, طاهره, ساری, محسن. (1392). 'مقایسه قابلیت هضم پیت نیشکر عمل آوری شده با بخار تحت فشار توسط باکتریها یا میکروارگانیسمهای شکمبه گاو هلشتاین و گاومیش خوزستان', نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان, 1(1), pp. 53-75.
VANCOUVER
چاجی, مرتضی, رفیعی, محمود, محمدآبادی, طاهره, ساری, محسن. مقایسه قابلیت هضم پیت نیشکر عمل آوری شده با بخار تحت فشار توسط باکتریها یا میکروارگانیسمهای شکمبه گاو هلشتاین و گاومیش خوزستان. نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان, 1392; 1(1): 53-75.