تاثیر استفاده از متیونین محافظت شده در سطوح مختلف پروتئین قابل متابولیسم در جیره‌ قبل از زایش بر عملکرد میش‌های قزل در دوره انتقال و بره‌های تازه متولد شده

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه

2 دانشیار گروه علوم دامی/ دانشگاه ارومیه

چکیده

سابقه و هدف: متیونین مهم‌ترین اسید آمینه ضروری موردنیاز پستانداران بوده و برای سنتز پروتئین به منظور رشد، تولید پروتئین شیر، نگهداری، بازسازی بافت ها و تولیدمثل استفاده می‌شوند. متیونین محافظت شده به‌تنهایی و یا در ترکیب با لیزین باعث افزایش عملکرد حیوان می‌شود. آبستنی دوقلویی یکی از مهمترین عوامل در افزایش قابل توجه نیاز به‌انرژی و پروتئین قابل متابولیسم در میش ها و عامل اصلی افزایش خطر ابتلا به ناهنجاری های مختلف متابولیکی از جمله مسمومیت آبستنی است. عدم تامین مقادیر کافی گلوکز در اواخر آبستنی می تواند ضمن افزایش استفاده از اسیدهای آمینه در فرایند گلوکونئوژنزیس، می تواند منجر به ایجاد کمبود ثانویه پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری از جمله متیونین شود. به نظر می‌رسد بررسی اثر استفاده از متیونین محافظت شده در سطوح مختلف پروتئین قابل متابولیسم جیره برای دستیابی به حداکثر عملکرد مفید باشد. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی تاثیر استفاده از متیونین محافظت شده در شکمبه در سطوح مختلف پروتئین قابل متابولیسم جیره‌ بر عملکرد میش‌های آبستن قزل و بره‌های متولد شده در دوره انتقال می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل 2×2 با استفاده از 40 رأس میش قزل هتروزیگوت برای ژن‌های Fecb با آبستنی دوقلویی حاصل از همزمان سازی فحلی در فصل تولیدمثلی تایید شده با دستگاه اولتراسونوگرافی با میانگین سنی 36±2 ماه و میانگین وزن ‌(kg 2/3±56) انجام شد. طرح آزمایشی در یک دوره‌ی 74 روزه از 44 روز قبل از زایش موردانتظار تا 30 روز پس از زایش (14روز عادت‌پذیری به جیره های آزمایشی و محل انجام آزمایش، 30 روز قبل از زایش و 30 روز پس از زایش) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره با پروتئین قابل متابولیسم در حد نیاز بدون متیونین محافظت شده، 2- جیره با پروتئین قابل متابولیسم در حد نیاز به همراه 6 گرم متیونین محافظت شده، ۳- جیره با 10 درصد پروتئین قابل متابولیسم بیشتر از حد نیاز و بدون متیونین محافظت شده، ۴- جیره با 10 درصد پروتئین قابل متابولیسم بیشتر از حد نیاز به همراه 6 گرم متیونین محافظت شده بودند. نمونه‌ی خون وریدی میش‌ها و بره‌ها با استفاده از لوله‌های خلا حاوی هپارین و ترکیبات ضد متابولیسم بی هوازی گلوکز از طریق ورید وداج، 4 ساعت پس از مصرف خوراک وعده صبح، به صورت هفتگی در طول دوره آزمایش، به منظور اندازه‌گیری فرآسنجه‌های خونی گرفته شد. به منظور بررسی فراسنجه های تخمیر شکمبه‌ای، نمونه‌ی مایع شکمبه، 4 ساعت پس از مصرف خوراک در روز سی‌ام بعد از زایش با استفاده از روش سوند مری گرفته شد.
نتایج: گوارش‌پذیری پروتئین خوراک در میش‌های مصرف‌کننده خوراک حاوی پروتئین در حد نیاز، کمترین مقدار بود(05/0>P). گوارش‌پذیری الیاف نامحلول در شوینده خنثی با افزودن متیونین محافظت‌شده به جیره نسبت به تیمارهای فاقد مکمل متیونین افزایش معنی‌داری نشان داد (05/0>P). عملکرد میش‌ها تحت تاثیر تیمارها تفاوت معنی‌داری نشان داد(05/0>P). وزن تولد بره‌ها و میزان شیرتولیدی در تیمار حاوی 10 درصد پروتئین قابل متابولیسم بیشتر از نیاز به همراه 6 گرم متیونین محافظت‌شده، افزایش معنی‌داری نسبت به سایر تیمارها نشان داد (05/0>P). غلظت پروتئین کل و آلبومین در میش‌های تغذیه‌شده با جیره‌های پروتئین 10 درصد بیش از نیاز به همراه 6 گرم متیونین محافظت‌شده بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0>P). استات در مایع شکمبه میش‌های تغذیه‌شده با جیره دارای پروتئین در حد نیاز و بدون متیونین محافظت‌شده بیشترین و در میش‌های تغذیه‌شده با جیره دارای 10 درصد پروتئین و بدون متیونین محافظت‌شده کمترین مقدار بود (05/0>P).
نتیجه‌گیری: بطور کلی می‌توان نتیجه گرفت که افزودن متیونین محافظت شده در جیره‌ی میش‌های قزل دوقلوآبستن در دوره‌ی انتقال با بهبود متابولیت‌های خونی و شکمبه‌ای سبب افزایش تولید شیر و همچنین عملکرد حیوان می‌شود. هرچند نیازمند مطالعات بیشتر در این زمینه می‌باشد..

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of using protected methionine at different levels of metabolisable protein in pre-partum diet on the performance of transition Ghezel ewes and new born lambs

نویسندگان [English]

  • Ramin Araste 1
  • Rasoul Pirmohammadi 2
  • Hamed Khalilvandi-Behroozyar 1
1 Urmia University
2 Urmia University
چکیده [English]

Background and objectives: Methionine is the most important essential amino acid in mammals’ nutrition and is used for protein synthesis, growth, milk protein, maintenance, tissue regeneration and reproduction. Protected methionine alone or in combination with lysine increases animal performance. The addition of protected forms of lysine and methionine to the diet of dairy cows in early lactation has the greatest potential to improve milk yield for high-producing cows in early lactation. It seems that investigating the effect of using methionine individually when reducing dietary protein is useful to achieve maximum performance. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of using protected methionine at different levels of metabolic protein in the diet of heavily pregnant ewes on the performance of ewes and lambs born during the transition period. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of using protected methionine at different levels of protein in the diet on the performance of ewes Ghezel ewes and lambs born during the transition period
Materials and Methods: This experiment was carried in a 2x2 factorial experiment using 40 ewes heterozygous for Fecb genes with twin pregnancy resulting from estrous synchronization in the reproductive season confirmed by ultrasound with an average age of 2±36 months, the average weight (56±3.2 kg) was done. The experimental design was carried out in a period of 74 days, from 44 days before the expected calving to 30 days after calving (14 days of getting used to the experimental rations and the test site, 30 days before calving and 30 days after calving). The experimental treatments include: 1- Diet with metabolisable protein to the required level without protected methionine, 2- Diet with metabolisable protein to the required level with 6 grams of protected methionine, 3- Diet with 10% more metabolisable protein than required, without protected methionine, 4-diet with 10% of metabolisable protein was more than required along with 6 grams of protected methionine. Weekly milk samples were collected on two consecutive days, in order to evaluate the milk composition, the milk samples of the ewes were analyzed using an infrared milkoScan device. Venous blood samples were collected using venipuncture from ewes and lambs via anti-coagulant containing vacuum tubes, 4 hours after the morning meal, every week through experimental period. In order to investigate the effects of dietary interventions on rumen fermentation parameters, rumen fluid sample was taken 4 hours after morning meal on the last day of the experiment using the esophageal tube method.
Results: Crude protein digestibility increased in ewes consuming feed containing protein at required levels, but, the lowest digestibility coefficient was resulted in ewes receiving 10% protein more than requirement irrespective of methionine supplementation (P<0.05). The digestibility of NDF showed a significant increase with the addition of protected methionine to the diet compared to treatments without methionine supplementation (P<0.05). The birth weight of lambs significantly increased in ewes received extra protein supplemented with rumen protected methionine compared to other treatments. Milk production showed a significant increase in the treatment of consuming 10% more protein supplemented with 6 grams of protected methionine compared to other treatments (P<0.05). Total protein and albumin levels were affected both by dietary protein levels and methionine supplementation. Acetate was the highest in the rumen fluid of ewes fed with basal diet and was reduced in diets with higher protein level (P<0.05).
Conclusion: Results of this study revealed that protected methionine supplementation in late pregnant twin bearing ewes improved plasma parameters, lamb birth weights and increases milk production.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Essential amino acid
  • fat tailed ewes
  • Dietary Energy to Protein ration
  • Twin birth
  • Late pregnancy