دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42539220210823Investigation of nutrition rumen digesta of cattle and sheep on growth performance, carcass quantitative and qualitative traits and some blood parameters of Dalagh fattening lambsبررسی تغذیه محتویات شکمبه گاو و گوسفند بر عملکرد رشد، صفات کمی و کیفی لاشه و برخی فراسنجههای خونی برههای پرواری دالاق118563910.22069/ejrr.2021.17413.1723FAحمیدرضا گلویفارغ التحصیل دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی سارییداله چاشنی دلدانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعیnullاسدا... تیموری یانسریاستاد ، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی3333-3333-3333-3333زربخت انصاریدانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعیبهرام شهرهاستادیار ، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعیJournal Article20191203Background and objectives: Ruminal contents are the nutrients consumed by the animal prior to slaughter, which is processed almost exclusively by rumination and exposure to the various enzymes and protozoa present in the rumen and a complete, ready-to-digest feed. It can be re-fed to ruminant animals when it is processed. The use of digestive remains of slaughter cattle can be a cheap, nutritious, and always available alternative to concentrate replacement. Therefore, the purpose of this study was to investigate the potential of replacing rumen contents of cattle and sheep as an alternative feed on growth performance, carcass quantitative and qualitative traits and some blood parameters of Dalagh fattening lambs.<br />Materials and methods: To do this study 24 Dalagh fattening male lambs were investigated at the age of 4.5 months with a mean live weight (27 ± 2.0 kg) to 6 treatments and 4 lambs (replication) in individual cages for 90 days. Experimental treatments consisted of: 1) control treatment, without rumen contents of cattle and sheep, 2) treatment 15% rumen contents of cattle, 3) treatment 30% rumen contents of cattle, 4) treatment 15% of sheep contents, 5) treatment 30% of sheep contents, and 6) treatments containing 15% of rumen contents of cattle and 15% of sheep contents.<br />Results: The results of growth performance showed that there was a significant difference between the treatments at the end weight of feed, daily gain and FCR (P <0.05). The highest daily weight gain and final feed weight as well as the improving feed conversion ratio were observed in the treatments 30% rumen content of sheep.The results of body biometric showed that body length was significantly higher in the treatments 30% rumen content of sheep than control treatment (P <0.05). The results of quantitative carcass traits showed that treatment 30% rumen content of sheep in hot carcass weight, cold carcass weight, crustacean were significantly higher than control treatment (P <0.05).<br />The results of some blood parameters of day 90 showed that there was a significant difference in the concentrations of glucose, cholesterol, BUN and total protein between the experimental treatments (P <0.05). So, in the treatment 30% of rumen contents of sheep the concentration of the desired parameters were higher.<br />Conclusion: The results of this study showed that the use of rumen dried contents in fattening lamb diets was effective in improving growth performance especially live weight gain, FCR and carcass traits. Consumption of dried rumen contents of sheep also had a significant effect on some blood parameters of experimental lambs. Also, 30% of rumen contents of sheep had better performance than other levels.سابقه و هدف: محتویات شکمبه، مواد خوراکی مصرف شده توسط حیوان قبل از کشتار میباشد که تقریباً به واسطه عمل نشخوار و قرارگرفتن در معرض آنزیمهای مختلف و تک یاختههای موجود در شکمبه عملآوری شده و یک خوراک کامل و آماده هضم میباشد که در صورت عمل آوری مجدداً قابل تغذیه حیوانات نشخوارکننده میباشد. استفاده از بقایای گوارشی دامهای کشتاری میتواند یک جایگزین ارزان، با ارزش تغذیهای و همیشه در دسترس برای جایگزینی بخشی از جیره و جلوگیری از آلودگی محیط زیست و جلوگیری از اتلاف ارزش غذایی هضم و جذب نشده آن باشد. بنابراین، هدف از انجام این تحقیق، قابلیت جایگزینی محتویات شکمبه گاو و گوسفند به عنوان یک خوراک جایگزین در جیره مصرفی بر عملکرد رشد، صفات کمی و کیفی لاشه و برخی فراسنجه های خونی برههای پرواری دالاق بود. <br />مواد و روشها: در این آزمایش از تعداد 24 رأس بره نر نژاد دالاق با میانگین سن 5/4 ماه و میانگین وزن 2±27 کیلو گرم به مدت 90 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل؛ 1) شاهد، بدون محتویات شکمبه گاو و گوسفند، 2) 15 درصد محتویات شکمبه گاو، 3) 30 درصد محتویات شکمبه گاو، 4) 15 درصد محتویات گوسفند، 5) 30 درصد محتویات گوسفند و 6) 15 درصد محتویات شکمبه گاو و 15 درصد محتویات گوسفند بودند.<br />یافتهها: نتایج عملکرد رشد نشان داد که در وزن پایان پروار، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری وجود داشت (05/0>P). بالاترین افزایش وزن روزانه و وزن نهایی پروار و همچنین بهبود ضریب تبدیل غذایی در تیمار 30 درصد محتویات شکمبه گوسفند مشاهده شد. نتایج ابعاد بدن دامهای آزمایشی نشان داد که طول بدن در تیمار 30 درصد محتویات شکمبه گوسفند به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد بالاتر بود (05/0>P). نتایج صفات کمی لاشه نشان داد که تیمار 30 درصد محتویات شکمبه گوسفند در وزن لاشه گرم، وزن لاشه سرد، راندمان سردست و ران به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد دارای مقادیر بالاتری بود (05/0>P). نتایج برخی فراسنجههای خونی روز 90 آزمایش تفاوت معنیداری را در غلظت گلوکز، کلسترول، BUN و پروتئین تام بین تیمارهای آزمایشی نشان داد (05/0>P)؛ طوری که در تیمار 30 درصد محتویات شکمبه گوسفند غلظت فراسنجههای مورد نظر بالاتر بود. <br />نتیجهگیری: نتایج کلی تحقیق نشان داد که مصرف محتویات خشک شده شکمبه گوسفند در جیره برههای پرواری در بهبود عملکرد رشد به خصوص افزایش وزن زنده، وزن نهایی پروار، ضریب تبدیل غذایی و صفات لاشه موثر بود. مصرف محتویات خشک شده شکمبه بر برخی فراسنجههای خونی برههای آزمایشی نیز به طور معنیداری اثرگذار بود. همچنین سطح 30 درصد محتویات شکمبه گوسفندی نسبت به سایر تیمارها به نسبت دارای عملکرد بهتری در این تحقیق بود.دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42539220210823Influence of processing type and level of flaxseed on the nutrient digestibility and blood parameters and safety of infant calvesتاثیر نوع فرآوری و سطح دانه کتان بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای خونی و ایمنی گوسالههای شیرخوار1938564010.22069/ejrr.2020.17969.1749FAمصطفی حسین آبادیفارغ التحصیل دکتری، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان0000-0002-3287-0735نورمحمد تربتی نژاداستاد ، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانتقی قورچیاستاد ، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان0000-0002-6869-2932عبدالحکیم توغدریاستادیار ، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانnullJournal Article20200528Background and objectives: Flax products (seeds and meal) are one of the sources of energy and protein for ruminants. Flaxseed is an vegetable oil that contains 45-40% of oil and 23-30% of protein. In addition to extracting oil, its meal can be used as a protein source in animal feed diets. Although flaxseed is a very inexpensive and affordable source of omega-3s, more than 50 percent of its fatty acids are made from alpha-linolenic acid, but it cannot be used at high levels due to its anti-nutritional properties. Flaxseed processing improves nutrient consumption while reducing the negative effects of anti-nutritional substances such as lintine and makes food more palatable. This study was conducted to investigate the effect of processing type and level of flaxseed on the nutrient digestibility and blood parameters and safety of infant calves.<br /><br />Materials and Methods: In order to investigate the effect of processing type and flaxseed level on the digestibility of nutrients and blood parameters and safety of infant calves, was used from 20 newborn Holstein male (with an initial weight of 41±5.4 kg). This experiment was performed in the form of a 2 × 2 factorial design with 4 treatments and 5 replications. Treatments included: 1- Treatments containing 5% micronized flaxseed, 2- Treatment containing 10% micronized flaxseed, 3- Treatment containing 5% extruded flaxseed and 4- Treatment containing 10% extruded flaxseed. The rations were provided to calves as pellets and were adjusted. The entire trial period was 60 days, including 14 days of habituation. Feed and fecal samples were collected in the last 5 days of each treatment period to determine nutrient digestibility. On the last day of the blood test, each of the treatments was performed to determine blood and immune parameters. Flaxseed replaced corn and soybean meal in the starter diet. Given that the effect of treatments on the amount of dry matter, daily weight gain, final weight of calves and also due to improved digestibility of nutrients was not significant, It is recommended to use flaxseed in the diet of infant calves at the level of 5% as a source of energy and protein. <br />Results: Based on the results of this experiment, different levels of processed grains had a significant effect on the digestibility of dry matter, organic matter, crude protein, insoluble fiber in neutral detergent, insoluble fiber in acidic detergent and crude fat (P <0.05). so that the highest digestibility of nutrients belonged to treatments containing 10% extruded flax and 10% micronized flaxseed. Also Experimental treatments also had a significant effect on blood urea nitrogen (P <0.05), but other blood and immune supplements such as cholesterol, triglycerides, glucose, crude protein, albumin, HDL, LDL, VLDL, IGG, and the number of blood cells White, neutrophils, lymphocytes, monocytes, and the ratio of neutrophils to lymphocytes were not affected by experimental treatments (P <0.05).<br /><br />Conclusion: Considering that the results of this experiment show that using processed flaxseed at the 10% level improves the digestibility of nutrients, We can use 10% extruded flaxseed as a source of energy and protein in the diets of infants.سابقه و هدف: محصولات کتان (بذر و کنجاله) یکی از منابع انرژی و پروتئین برای نشخوارکنندگان محسوب میشوند. کتان گیاهی است روغنـی کـه دانـه آن 45-40 درصـد روغـن و 30-23 درصد پروتئین دارد. علاوه بر استخراج روغن، کنجاله آن مـی-توانـد بـه عنوان یک منبع پروتئینی در جیـره غـذایی دام اسـتفاده گـردد. اگر چه دانه کتان منبع بسیار ارزان و قابل دسترسی برای امگا- 3 است، بیش از 50 درصد اسیدهای چرب آن از اسید چرب آلفالینولنیک است، ولی به دلیل وجود ترکیبات ضدتغذیهای، در سطوح بالا قابل استفاده نیست. فرآوری دانه کتان باعث میشود مصرف مواد مغذی را بهبود بخشیده و در عین حال تاثیر منفی مواد ضد تغذیهای نظیر لیناتین را کاهش داده و باعث خوشخوراکی خوراک گردد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر نوع فرآوری و سطح دانه کتان بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای خونی و ایمنی گوسالههای شیرخوار صورت پذیرفت.<br />مواد و روشها: به منظور بررسی تاثیر نوع فرآوری و سطح دانه کتان بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای خونی و ایمنی گوسالههای شیرخوار، از20 راس گوساله نر نژاد هلشتاین شیرخوار تازه متولد شده که وزن اولیه آنها 5/4±41 کیلوگرم بود، استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح فاکتوریل 2×2 با 4 تیمار و 5 تکرار انجام شد. تیمارها شامل: 1- تیمار حاوی 5 درصد کتان میکرونیزه، 2- تیمار حاوی 10 درصد کتان میکرونیزه، 3- تیمار حاوی 5 درصد کتان اکسترود و 4- تیمار حاوی 10 درصد کتان اکسترود بودند. جیرهها بهصورت پلت در اختیار گوسالهها قرار گرفت. کل دوره آزمایشی 60 روز بود که شامل 14 روز عادتپذیری بود. نمونههای خوراک و مدفوع در 5 روز آخر دوره از هر تیمار به منظور تعیین قابلیت هضم مواد مغذی جمعآوری گردید. در روز آخر آزمایش نمونهگیری از خون هر یک از تیمارها جهت تعیین فراسنجههای خونی و ایمنی انجام گرفت.<br />یافتهها: بر اساس نتایج بهدست آمده از این آزمایش سطوح مختلف دانه فرآوری شده تاثیر معنیداری بر قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و چربی خام داشت (05/0p <) بهطوریکه بیشترین قابلیت هضم مواد مغذی متعلق به تیمارهای حاوی 10 درصد کتان اکسترود و 10 درصد کتان میکرونیزه بود. همچنین تیمارهای آزمایشی تاثیر معنیداری بر ازت اورهای خون داشت (05/0p <) ولی سایر فراسنجههای خونی و ایمنی از جمله کلسترول، تری گلیسیرید، گلوکز، پروتئین تام، آلبومین، لیپوپروتئینهای با چگالی زیاد ، لیپوپروتئینهای با چگالی کم ، لیپوپروتئینهای با چگالی بسیار کم ، ایمونوگلوبین نوع G، تعداد گلبولهای سفید، نوتروفیلها، لمفوسیتها، مونوسیتها و نسبت نوتروفیل به لمفوسیت تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0< p).<br />نتیجهگیری: با توجه به اینکه نتایج این آزمایش نشان میدهد استفاده از دانه کتان فرآوری شده در سطح 10 درصد باعث بهبود قابلیت هضم مواد مغذی میشود، میتوان از دانه کتان اکسترود در سطح 10 درصد به عنوان منبع انرژی و پروتئین در جیره گوساله-های شیرخوار استفاده نمود.دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42539220210823Screening and selection of lactic acid bacteria suitable for enhancing the quality of maize silageغربالگری و انتخاب باکتریهای اسید لاکتیک مناسب برای افزایش کیفیت سیلاژ ذرت3958564110.22069/ejrr.2021.18537.1770FAناهید آقامحمدیدانشجوی دکتری ، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه،فردین هژبریدانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه،0000 0002 0165 7974داریوش علیپوردانشیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان0000-0000-0000-0000Journal Article20201111Background and objectives: The effects of lactic acid bacteria as a microbial additive on the fermentation properties of silage are mainly due to the production of beneficial metabolites that can inhibit the growth of pathogenic and destructive microorganisms. Therefore, the ability of a strain to use numerous substrates in forage plants and produced different metabolites can be useful in competition with other microorganisms. This ability can be used as a principle for selecting inoculants. Nevertheless, research has shown that published articles on inoculant selection to limit the growth of these destructive and pathogenic microorganisms are still scarce. Some researchers have reported the effects of microbial inoculants on silage fermentation. However, despite numerous articles on the effects of inoculants on silage fermentation, there is little descriptions for the systematic selection of strains. The aim of this study was to isolate, identify and select strains of lactic acid bacteria with the ability to improve fermentation properties and prevent the growth of pathogenic and destructive microorganisms and evaluate the effect of inoculation of these strains on nutritional value and aerobic stability of maize silages.<br /><br />Materials and methods: This study was performed to select the lactic acid bacterial (LAB) strains isolated from different sources and evaluate their effect on the quality of maize silage. Lactic acid bacteria strains were inoculated to evaluate metabolite production and pH reduction in aqueous extract obtained from maize forage. One hundred and twenty-one strains were isolated from various sources in the laboratory. All isolated strains were gram-positive, catalase-negative and mainly lactic acid-producing, which were considered lactic acid bacteria. 16S ribosomal DNA sequence analysis of 22 representative strains was used to confirm the presence of dominant groups. The sequences of different isolates of lactic acid bacteria had a high degree of similarity to the GeneBank type strains, which showed between 99 and 100% similarity. Four strains of lactic acid bacteria that showed the best results were evaluated in experimental silos. This experiment was performed in a completely randomized design with five treatments (four strains of lactic acid bacteria and one control without inoculum) and nine replications. Inoculants were used in 106 colony forming unit/g of fresh forage to chopped maize forage, which were then ensiled for 105 days. After opening the silos, silages were sampled for analysis of chemical compositions and fermentation products.<br /><br />Results:Inoculation of lactic acid bacterial strains affected the chemical composition, fermentation properties and microbial population. Inoculation of lactic acid bacterial strains significantly affected the chemical composition and concentration of lactic and acetic acids, ethanol and 1,2-propandiol of silage. Among all treatments, silages inoculated with Lactobacillus fermentum had higher acetate concentration (p < 0.0001), but lactate concentration (p < 0.008) and yeast counts (p < 0.0001) were lower than other silages. Also, inoculation of silage with L. fermentum (strain 16) resulted in silage with higher lactic acid bacterial population and improved aerobic stability after air exposure (p < 0.0001). Silages inoculated with L. fermentum and fallowed by with L. salivarius contained the lowest number of yeasts (p < 0.0001) and filamentous fungi during fermentation. Between silages, silage inoculated with L. fermentum showed higher aerobic stability (p < 0.0001).<br /><br />Coclusion:The pre-selection method based on the production of metabolites was efficient in selecting new inoculation strains along good correlation with experiments in laboratory silos. Inoculation of lactic acid bacterial strains in maize silage resulted in differences in nutritional value or population of pathogenic and destructive microorganisms. Strains 16 and 7, identified as Lactobacillus fermentum and Lactobacillus salivarius, were considered promising sources for use as inoculants in maize silages because they provide silages with better fermentation properties and improve aerobic stability after exposure to air.سابقه و هدف: اثرات استفاده از باکتریهای اسیدلاکتیک بهعنوان مکمل میکروبی بر ویژگیهای تخمیر سیلاژ عمدتاً بهدلیل تولید متابولیتهای مفیدی است که میتوانند رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا و مخرب را مهار کنند. بنابراین، توانایی یک سویه در استفاده از سوبستراهای متعدد موجود در گیاه علوفهای و تولید متابولیتهای مختلف میتواند در رقابت با سایر میکروارگانیسمها مفید باشد. از این توانایی میتوان بهعنوان یک اصل برای انتخاب مواد تلقیحی استفاده کرد. با این وجود، تحقیقات نشان دادهاند که مقالات منتشر شده در انتخاب ماده تلقیحی با هدف محدود کردن رشد این میکروارگانیسمهای مخرب و بیماریزا هنوز کمیاب است. برخی از محققان اثرات مواد تلقیحی میکروبی بر تخمیر سیلاژ را گزارش کردهاند. با این حال، با وجود مقالات متعددی که در مورد اثرات ماده تلقیحی بر تخمیر سیلاژ منتشر شدهاند، در مورد انتخاب سیستماتیک سویهها توضیحات کمی وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر جداسازی، شناسایی و انتخاب سویههای باکتریهای اسیدلاکتیک با قابلیت بهبود ویژگیهای تخمیری و جلوگیری از رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا و مخرب و ارزیابی اثر تلقیح این سویهها بر ارزش غذایی و پایداری هوازی سیلاژهای ذرت بود.<br /><br />مواد و روشها: این تحقیق بهمنظور انتخاب سویههای باکتریهای اسید لاکتیک جدا شده از منابع مختلف و ارزیابی تأثیر آنها بر کیفیت سیلاژ ذرت انجام شد. سویههای باکتریهای اسیدلاکتیک برای ارزیابی تولید متابولیتها و کاهش pH در عصاره آبی بهدست آمده از علوفه ذرت تلقیح شدند. یکصدوبیست ویک سویه از منابع مختلف در آزمایشگاه جدا شد. همهی سویههای جدا شده گرم مثبت، کاتالاز منفی و عمدتاً تولیدکننده اسیدلاکتیک، که باکتریهای اسیدلاکتیک در نظر گرفته شدند. تجزیه و تحلیل توالی 16S ریبوزومی DNA، 22سویه نماینده برای تأیید حضور گروههای غالب استفاده شد. توالی جدایههای مختلف باکتریهای اسیدلاکتیک درجه شباهت بالایی به سویههای نوع بانکژن داشتند که بین 99 و 100 درصد شباهت نشان دادند. چهار سویه باکتریهای اسیدلاکتیک که بهترین نتایج را نشان دادند، در سیلوهایآزمایشی مورد ارزیابی قرار گرفتند. این آزمایش در یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار (چهار سویه باکتریهای اسیدلاکتیک و یک شاهد بدون ماده تلقیحی) و نه تکرار انجام شد. مواد تلقیحی در 106 واحد تشکیل دهنده کلنی/ گرم علوفه تازه به علوفه ذرت خرد شده که پس از آن به مدت 105 روز سیلو شدند، استفاده شد. پس از باز شدن سیلوها، از سیلاژها برای تجزیه و تحلیل ترکیبات شیمیایی و فرآوردههای تخمیری نمونهبرداری شد.<br /><br />یافتهها: تلقیح سویههای باکتریهای اسیدلاکتیک بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری و جمعیت میکروبی سیلاژها تأثیرگذاشت. تلقیح سویههای باکتریهای اسیدلاکتیک بر ترکیب شیمیایی و غلظت اسیدهای لاکتیک و استیک، اتانول و 1،2-پروپاندیال سیلاژها تأثیر معنیدار داشت. در میان تیمارها، سیلاژ تلقیح شده با لاکتوباسیلوسفرمنتوم دارای غلظت استات بالاتر (0.0001>P)، اما غلظت لاکتات (0.008>P) و تعداد مخمر کمتر (0.0001>P) نسبت به سایر سیلاژها بود. همچنین، تلقیح سیلاژ با لاکتوباسیلوسفرمنتوم (سویهی 16) منجر به سیلاژی با جمعیت باکتریهای اسیدلاکتیک بیشتر و بهبود پایداری هوازی پس از در معرض قرار گرفتن هوا شد (0001/0>P). سیلاژهای تلقیح شده با لاکتوباسیلوسفرمنتوم و بهدنبال آن لاکتوباسیلوسسالیواریوس حاوی کمترین تعداد مخمر (0001/0>P) و قارچهای رشتهای در طول تخمیر بودند. بین سیلاژها، سیلاژ تلقیح شده با لاکتوباسیلوس فرمنتوم، پایداری هوازی بالاتری را نشان داد (0.0001>P). <br /><br />نتیجه گیری: روش پیش انتخاب بر اساس تولید متابولیتها در انتخاب سویههای جدید تلقیحی و همبستگی بالا با سیلوهای آزمایشگاهی، کارآمد بود. تلقیح سویههای باکتریهای اسیدلاکتیک در سیلاژ ذرت منجر بهتفاوت در ارزش غذایی یا جمعیت میکروارگانیسمهای بیماریزا و مخرب شد. سویه های 16 و 7، که بهعنوان لاکتوباسیلوسفرمنتوم و لاکتوباسیلوسسالیواریوس شناخته شدند، منابع امیدوارکنندهای برای استفاده بهعنوان ماده تلقیحی در سیلاژهای ذرت در نظر گرفته شدند، زیرا آنها سیلاژهایی با ویژگیهای تخمیری بهتر فراهم میکنند و باعث بهبودی پایداری هوازی پس از قرار گرفتن در معرض هوا میشوند.دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42539220210823Comparison of heat-stressed purebred Holstein vs. crossbred Holstein × Montbeliarde and Holstein × Simmental cows: Production, reproduction, metabolism and healthمقایسه عملکرد تولیدی، تولیدمثلی و سلامت گاوهای آمیخته مونتبلیارد × هلشتاین وسیمنتال × هلشتاین با هلشتاین خالص در شرایط پرورشی دامداری صنعتی تحت اقلیم نیمه گرمسیری مرطوب5972564210.22069/ejrr.2021.18575.1772FAعبداله رضاقلی وند لاهرودپژوهشگر، مجتمع شیر و گوشت مهدشت، شرکت دشت ناز، ساری، مازندراناکبر نیکخواهپژوهشگر، شرکت گسترش (هلدینگ) کشاورزی و دامپروری فردوس پارس، تهران، ایرانعظیم رجاییپژوهشگر، شرکت گسترش (هلدینگ) کشاورزی و دامپروری فردوس پارس، تهران، ایرانمحمد هادی خبازانپژوهشگر، شرکت گسترش (هلدینگ) کشاورزی و دامپروری فردوس پارس، تهران، ایرانسعید مختارزادهپژوهشگر، شرکت گسترش (هلدینگ) کشاورزی و دامپروری فردوس پارس، تهران، ایرانمجید دهقانپژوهشگر، مجتمع شیر و گوشت مهدشت، شرکت دشت ناز، ساری، مازندرانJournal Article20201203Comparison of heat stressed purebred Holstein vs. crossbred Holstein × Montbeliarde and Holstein × Simmental cows : Production, reproduction, metabolism and health <br />Abstract <br />Background and objectives : Crossbred lactating cows were hypothesized to outperform Holsteins under environmental stresses . The objective of this study was , therefore, to compare production, reproduction, metabolism and health of purebred Holstein cows vs . crossbred Holstein × Montbeliarde and Holstein×Simmental cows under hot and humid conditions of north of Iran ( Sari , Mazandaran ) .<br />Material and methods : Dairy crosses were produced by crossing Holstein ( H ) cows with Montbeliarde ( M ) and Simmental ( S ) bulls’ semen . The performance and health of 70 primiparous cows from each breed ( 210 cows in total) were compared during their first lactation . Blood samples were taken from 15 primiparous cows from each breed at stages of close-up , calving , 21 days after calving. Samples were analyzed for glucose , BHBA, NEFA, calcium and mangium . Statistical analyses were performed using SAS programs ( GLM and MIXED procedures ). <br />Results: Results showed that Montbeliarde × Holstein and Simmental×Holstein crossbred cows were not different (P> 0.05) from pure Holsteins in rectal temperature , fertility and other reproductive indices , 305-d milk yield, milk fat and protein yield, stillbirth, mastitis, and laminitis rates and close-up blood metabolites. However , Montbeliarde × Holstein cows had greater calving difficulty than did Simmental×Holstein cows (P < 0.05 ) . Also , both crossbred groups had higher incidence of metritis compared to purebred Holstein cows ( P < 0.05 ) . The purebred Holsteins exhibited more desirable udder traits than did crossbred cows (P < 0.05). The crossbred cows had more body condition score ( BCS ) during the transition period than did the pure Holsteins (p < 0.05 ). However, stature of Simmental × Holstein crossbred cows was shorter than pure Holstein . Foot angle was steeper for Holstein×Simmental and Holstein × Montbeliarde crossbred cows , but Holstein × Montbeliarde crossbred cows were similar to pure Holstein cows for hoof measurements . <br />Conclusions: findings of this study suggest that Holstein×Simmental and Holstein × Montbeliarde crossbred cows did not outperform first - lactation purebred Holstein cows, and that they experienced higher rates of dystocia and metritis under stressful hot and humid conditions . <br />Key words : Crossbreeding , Heat stress , Holstein , Mahdasht, Montbeliarde , Simmentalسابقه و هدف: فرضیه پژوهش این بود که گاوهای آمیخته شیرده عملکرد بهتری نسبت به گاو های نژاد هلشتاین تحت شرایط پرورشی تنش زا داشته باشند . هدف از پژوهش حاضر مقایسه عملکرد تولیدی ، تولیدمثلی و وضعیت سلامت و متابولیکی گاو های نژاد خالص هلشتاین با آمیخته های سیمنتال × هلشتاین و مونتبلیارد × هلشتاین در نیمه گرمسیری مرطوب در یک گاوداری صنعتی در ساری بود.<br />مواد و روش ها : این تحقیق در واحد شیر و گوشت مهدشت از شرکت های تابعه بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی (مازندران ، ایران) انجام شد . آمیخته های شیری حاصل از تلقیح گاو های ماده هلشتاین با اسپرم نژاد های سیمنتال و مونتبلیارد بودند. عملکرد گاو های آمیخته با گاو های هلشتاین در زایش اول با استفاده از 70 راس به ازای هر یک از سه گروه ژنتیکی (مجموع 210 راس تلیسه) مورد مقایسه قرار گرفت . نمونه های خون جهت انجام آزمایشات متابولیت های خونی (شامل گلوکز، بتاهیدروکسی بوتیرات یا BHBA ، اسید های چرب غیر استریفیه یا NEFA ، کلسیم و منیزیم ) در زمان کلوزآپ (سه هفته قبل از زایش)، زمان زایش و 21 روز پس از زایش از دام های تحت مطالعه (از هر گروه 15رأس) اخذ شد. تجزیه و تحلیل آماری دادهها با استفاده از نرم افزار SAS انجام گرفت .<br />یافته ها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، تفاوت عملکرد در صفات باروری، تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین 305 روز، دمای رکتال، درصد مردهزایی، ورم پستان، لنگش و شاخص های متابولیت خون گاو های هلشتاین خالص نسبت به آمیخته ها معنیدار نبود (05/0<P). درصد وقوع سخت زایی آمیخته مونتبلیارد × هلشتاین نسبت به آمیخته سیمنتال × هلشتاین بطور معنیداری بالاتر بود و همچنین بروز متریت آمیخته ها نسبت به هلشتاین خالص به طور معنیداری بالاتر بود (05/0>P). تفاوت خصوصیات صفات پستانی نژاد هلشتاین نسبت به آمیخته ها به طور معنیداری مناسبتر بود (05/0>P) . نمره وضعیت بدنی بالاتر آمیخته ها نسبت به هلشتاین خالص طی دوره انتقال بالا بود. به هرحال قد و قامت آمیخته هلشتاین×سیمنتال نسبت به لشتاین خالص کوتاه بود. زاویه پاهای نژاد هلشتاین نسبت به آمیخته های سیمنتال و مونتبلیارد تندتر بود (05/0>P) . <br />نتیجه گیری : با توجه به نتایج پژوهش حاضر، این فرضیه که آمیخته های حاصل از تلاقی گاو های نژاد مونتبلیارد و سیمنتال و هلشتاین منجر به تولید تلیسه هایی می شوند که عملکرد بالاتری نسبت به هلشتاین خالص زایش اول دارند، مورد تایید قرار نگرفت .دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42539220210823Estrogenic effects of pomegranate seed pulp on blood and antioxidant variables in Saanen female goatsاثرات استروژنیک تفاله هسته انار بر فراسنجههای خونی و آنتی اکسیدانی بزهای ماده سانن7392564310.22069/ejrr.2021.18611.1773FAفاطمه سادات ثالثیدانشآموخته کارشناسیارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجندسید احسان غیاثیاستادیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند0000-0003-3017-0820محسن مجتهدیاستادیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجندسید جواد حسینی واشاندانشیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجندJournal Article20201212Abstract:<br />Background and objectives: Pomegranate (Punica granatum) seed pulp is one of the wastes of agricultural conversion industries that has been increasingly used in recent years due to its antioxidant properties in animal nutrition. Pomegranate seed pulp contains polyphenolic compounds that mainly contain ellagic acid, punicalagin and punicallin, which have antioxidant properties and prevent the peroxidation of fats and the activity of free radicals. In addition to polyphenolic compounds, pomegranate seeds contain estrogens such as "estradiol, estrone and estriol" and in lower concentrations also contain testosterone, beta-sitosterol and coumestrol, but there are many reports about its side effects on the physiology and metabolism of ruminants. Due to the role of estrogens in lipid metabolism, pomegranate seed pulp as an estrogen-rich plant source may be able to mimic the regulatory role of endogenous estrogens on metabolism and reproduction. In this study, the estrogenic effects of pomegranate seed pulp on serum estradiol concentration and other blood and antioxidant variables of dry non-pregnant Saanen goats were investigated.<br />Materials and Methods: In this experiment, 18 non-pregnant dry Saanen goats in 3rd to 4th parity number with average weight of 44.85 ± 5.16 kg were used in a completely randomized design with 3 treatments and 6 replications. Experimental treatments included: 1) control treatment 2) Basal diet with 12% of pomegranate seed pulp 3) Basal diet with 12% of pomegranate seed pulp + ozone gas (estrogen removal agent from pomegranate). Blood parameters of estradiol, albumin, direct bilirubin, total bilirubin, creatinine, glucose, betahydroxybutyrate, urea, uric acid, blood urea nitrogen, alkaline phosphatase, aspartate and alanine aminotransferase, Triglycerides, HDL, LDL and plasma antioxidant factors of MDA and TAC were measured. Experimental data were statistically analyzed by SAS software with mixed procedure as repeated data over time.<br />Results: Based on the results, the parameters of standard estradiol concentration and the area under the serum estradiol concentration curve increased (33.36 pg.ml-1 and 605.12 cm2 respectively) significantly during the estrus cycle under the influence of treatment 2 (p <0.05). Ozone gas in treatment 3 significantly reduced these variables (28.13 and 543.91) compared to treatment 2 and was not significantly different from the control (25.56 and 515.12). Blood parameters other than phosphorus and some antioxidant variables were not significantly affected by experimental treatments, indicating insufficient estrogen intake to disrupt homeostasis of blood parameters at level of 12% Replacement of pomegranate seed pulp with wheat bran.<br />Conclusion: Generally, the level of 12% of pomegranate seed pulp in the studied physiological stage, did not have significant negative effects on normal metabolic parameters of Saanen goats. Elimination of the effect of estrogen in treatment 3 indicates that ozone gas is able to diminish the effect of dietary phytoestrogens.چکیده:<br />سابقه و هدف: تفاله هسته انار(Punica granatum) یکی از پسماندهای صنایع تبدیلی است که در سالهای اخیر به دلیل خواص آنتیاکسیدانی در تغذیه دام به طور فزآیندهای به کار میرود. تفاله هسته انار حاوی ترکیبات پلی فنولی است که عمدتاً شامل اسید الاژیک، پونیکالاژین و پونیکالین بوده که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و از پراکسیداسیون چربیها و فعالیت رادیکالهای آزاد ممانعت میکند. دانههای انار علاوه بر ترکیبات پلیفنولی در بردارنده استروژنهای "استرادیول، استرون و استریول" و با غلظت کمتری حاوی تستوسترون، بتاسیتوسترول و کامسترول نیز میباشند که گزارشات زیادی پیرامون اثرات جانبی آن بر فیزیولوژی و متابولیسم نشخوارکنندگان در دست نیست. با توجه به نقش استروژنها در متابولیسم لیپیدها ممکن است تفاله هسته انار به عنوان منبع گیاهی غنی از استروژن قادر به تقلید نقش تنظیمی استروژنهای اندوژنوس بر متابولیسم و تولید مثل باشد. در این مطالعه اثرات استروژنیک تفاله هسته انار بر غلظت استرادیول سرم خون و سایر فراسنجههای خونی و آنتیاکسیدانی بزهای خشک غیرآبستن سانن مورد بررسی قرار گرفت. <br />مواد و روشها: در این آزمایش از 18 رأس بز سانن خشک غیر آبستن 3 تا 4 شکم زایش با میانگین وزنی 16/5 ±85/44 کیلوگرم، در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) تیمار شاهد 2) جیره پایه + 12 درصد تفاله هسته انار 3) جیره پایه+ 12 درصد تفاله هسته انار و گاز ازون ( عامل حذف استروژن از انار) بود. فراسنجههای خونی هورمون استرادیول، آلبومین، بیلی روبین مستقیم، بیلیروبین کل، کراتینین، گلوکز، بتاهیدرکسی بوتیرات، اوره، اسید اوریک، نیتروژن اورهای خون، آلکالین فسفاتاز، آسپارتات و آلانین آمینوترانسفراز، کلسیم، فسفر، کلسترول، تریگلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی بالا، لیپوپروتئین با چگالی کم و متغییرهای آنتیاکسیدانی مالون دی آلدهید و ظرفیت آنتیاکسیدانی کل پلاسما مورد اندازه گیری قرار گرفت. دادههای آزمایش با نرم افزار SAS و با رویه مخلوط به صورت داده های تکرار دار در زمان مورد آنالیز آماری قرار گرفت. <br />یافتهها: بر اساس نتایج میزان فراسنجههای غلظت استرادیول استاندارد و سطح زیر منحنی غلظت استرادیول سرم خون در طول چرخه فحلی به طور معنیداری تحت تأثیر تیمار 2 افزایش (به ترتیب: pg ml-1 36/33 و cm2 12/605) یافت (05/0 > P). تیمار حاوی گاز ازون به طور معنی داری این متغییرها را نسبت به تیمار دوم کاهش داد (13/28 و 91/543) و تفاوت معنی داری با شاهد (56/25 و 12/515) نداشت. سایر فراسنجههای خونی به جز فسفر و برخی متغییرهای آنتی اکسیدانی تحت تأثیر معنی دار تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت که نشان دهنده کافی نبودن دریافت استروژن برای بر هم زدن هموستاز فراسنجه های خونی در سطح 12 درصد جایگزینی تفاله هسته انار با سبوس گندم می باشد. <br />نتیجه گیری: به طور کلی سطح 12 درصد تفاله هسته انار در گامه فیزیولوژیکی مورد مطالعه اثر منفی معنی داری بر فراسنجه های متابولیکی طبیعی بز های سانن نداشت. حذف اثر استروژن در تیمار 12 درصد تفاله هسته انار و گاز ازون نشان میدهد که گاز ازون قادر است اثر فیتواستروژن های جیره را کاهش دهد.دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42539220210823Evaluation of the effect of PMSG dose on the fertility rate of nomadic sheep in Golestan provinceبررسی اثر دوز PMSG بر میزان برهزایی گوسفندان عشایری استان گلستان93106564410.22069/ejrr.2021.18644.1774FAمختار مهاجراستادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویجرضا کمالیاستادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویجJournal Article20200910Abstract<br />Background and purpose: In recent years, various tools for reproductive management have been introduced, the most important of which are drugs that regulate estrus time and mating of sheep and goats. Due to the poor reproductive management of nomadic herds and in order to improve the existing conditions, one of the main needs of this project is to study the use of estrus synchronization methods and create controlled off-season reproductions in one of the herds. Nomadic herds in order to observe the objective results in the same herd and also to introduce and model these methods in other herds in the region. This study was performed to investigate the increase in twinning and to determine the best amount of PMSG on fertility and calving in Kurdish sheep. Therefore, due to the weak reproductive management of nomadic herds and in order to improve the existing conditions, one of the main necessities of this project is to study the use of synchronous estrus methods and create controlled out-of-breeding reproductive seasons in one of the herds. Nomads are in order to observe the objective results in the same herd and also to introduce and model these methods in other herds in the region. Therefore, in this project, the effects of the duration of cider progestogen use (14 days) along with injection of different amounts and times of PMSG hormone in sheep in two nomadic herds of the province were investigated.<br /><br />Materials and Methods: In this experiment, 90 Kurdish ewes aged 3 and 4 years were used in nomadic herds in 3 experimental groups in Golestan province. Cider was used to synchronize the herd for 14 days. Simultaneously with cider withdrawal, each experimental group received different amounts of PMSG muscle intramuscularly. 36 hours after CIDR ejaculation, the ewes showed estrus and were placed in front of the ram for mating for 7 days. It was recorded on ovulation day and calving day, and finally the effect of different amounts of hormone on the performance of each treatment was investigated. Data were analyzed using SAS software using Duncan's method and GLM procedure at 5% alpha level.<br /><br />Results: No significant level was observed between the treatments that received 400 and 500 units of PMSG, but the weight of the three-month-old lamb in the group that received 400 and 500 units of PMSG compared to the group that received 600 units of PMSG was significant. Has been.<br /><br />Conclusion: The results showed that with increasing the amount of PMSG, the number of ewes that showed estrus, estrus percentage, number of pregnant ewes, average weight of three-month-old lamb and weight of production lambs per treatment increased and the average weight of three lambs increased. The month showed a significant increase.چکیده<br />سابقه و هدف: طی سالیان اخیر ابزارهای مختلفی برای مدیریت تولید مثل معرفی شده اند که مهم ترین آنها داروهای تنظیم کننده زمان فحلی و جفت گیری گوسفند و بز می باشد. با توجه به ضعف مدیریت تولیدمثلی گلههای عشایر و به منظور بهبود شرایط موجود، از ضرورتهای اصلی این پروژه، بررسی استفاده از روشهای همزمانی فحلی و ایجاد زایشهای کنترل شده در خارج از فصل تولیدمثل در یکی از گلههای عشایری به منظور مشاهده نتایج عینی آن در همان گله و همچنین آشنا نمودن و الگو سازی این روشها در سایر گلههای منطقه میباشد. این تحقیق بهمنظور بررسی افزایش دوقلوزایی و مشخص کردن بهترین مقدار PMSG بر باروری و زایش در گوسفندان نژاد کردی انجام شد. لذا با توجه به ضعف مدیریت تولیدمثلی گلههای عشایر و به منظور بهبود شرایط موجود، از ضرورتهای اصلی این پروژه، بررسی استفاده از روشهای همزمانی فحلی و ایجاد زایشهای کنترل شده در خارج از فصل تولیدمثل در یکی از گلههای عشایری به منظور مشاهده نتایج عینی آن در همان گله و همچنین آشنا نمودن و الگو سازی این روشها در سایر گلههای منطقه میباشد. لذا در این پروژه اثرات طول دوره استفاده از پروژستاژن سیدر (14 روز) به همراه تزریق مقادیر و زمانهای مختلف هورمونPMSG در گوسفندان در دو گله عشایری استان مورد بررسی قرار گرفت.<br /><br />مواد و روشها: در این آزمایش از 90 راس میش نژاد کردی با سن 3 و 4 سالگی در دوگله عشایری در 3 گروه آزمایشی در استان گلستان استفاده شد. برای همزمانسازی گله از سیدر به مدت 14 روز استفاده شد. همزمان با خروج سیدر هر گروه آزمایشی مقادیر متفاوتی از هورمون PMSG را بصورت عضلانی دریافت کرد.36 ساعت پس ازخروج CIDR میشها فحلی را نشان داده و جهت جفتگیری به مدت 7 روز در برابرقوچ قرارگرفتند.امتیاز وضعیت بدنی(BCS) میشها در روز قوج-اندازی و روز زایش ثبت شد و در نهایت تاثیر مقادیر مختلف هورمون بر عملکرد هر تیمارمورد بررسی قرارگرفت. دادههای بدست آمده به کمک نرمافزار SAS و با استفاده از روش دانکن و رویه GLM در سطح آلفا 5 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.<br /><br />یافتهها: بین تیمارهایی که 400 و 500 واحد PMSG دریافت کرده بودند هیچگونه سطح معنیداری مشاهد نگردید ولی وزن بره سه ماهه در گروهی که 400 و 500 واحد PMSG دریافت کرده بودند نسبت به گروهی که 600 واحد PMSG دریافت کرده بود معنیدار بوده است.<br /><br />نتیجهگیری: نتایج نشان داد که با افزایش مقدار PMSG تعداد میشهایی که فحلی رانشاندادهاند،درصد فحلی، تعداد میش آبستن، متوسط وزن بره سه ماهه و وزن برههای تولیدی در هر تیمار افزایش یافتند و متوسط وزن بره سه ماهه افزایش معنی-داری را نشان داد.دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42539220210823International comparisons of the economics of milk production in Isfahan’s Holstein farmsمقایسه بینالمللی اقتصاد تولید شیر در گلههای هلشتاین اصفهان107120564510.22069/ejrr.2021.18721.1776FAلیلا اشرفیدانشآموخته کارشناسیارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایرانعلی صادقی سفیدمزگیدانشیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایرانغلامرضا قربانیاستاد ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایرانتورستن همهاقتصاددان، مدیر عامل شبکه جهانی مقایسه بین المللی دامداریها، کیل،Journal Article20210105Abstract<br />Background and objectives: One of the most important goals of dairy cows breeding is to increase profitability by reducing production costs. Cost analysis is one of the basic needs to calculate the economic efficiency of cattle breeding to reduce the cost of milk. Considering that the study of the present subject has not been seriously considered by researchers and officials, we conducted a study aimed at investigating the economic aspects of milk production in Holstein herds in Iran compared it to other countries in the world.<br />Materials and Methods: For this purpose, economic and returns indicators, and affecting factors on milk production costs in five Isfahan dairy herds as a sample in 1396 over one year was calculated. Data were collected through a questionnaire and economic analyses were performed by using the TIPI-CAL model which was developed by the IFCN Dairy World Network, and statistical analyses were performed using SAS software. IFCN Dairy is an international farm Comparison network that economically and productively analyzes the information of best farms from more than 100 countries, and for a more accurate and comprehensive understanding of the dairy world with compiles, a milk global map Compares together.<br />Results: Studies showed that the highest cost of the dairy herd with an average of 68% in Iran and 55% on a world scale was related to feed. The labour costs had a 7% share and the share of depreciation on machinery and buildings was 7.8% of total costs. In typical farms, per 100 kg energy-corrected milk (ECM), an average of Feed cost was 26.0 USD, Vet & medicine cost was 4.1 USD, machinery and buildings costs was 3.1 USD and the labor costs had an average of 2.8 USD. On average, Cash costs were adjusted to 36 USD, depreciation, and lost opportunity costs were also 1.7 and 0.7 USD/100 kg ECM. The average cost of producing milk only in typical farms was 29.8 USD/100 kg ECM. World milk price indicator, world feed price indicator, and IFCN sustainability indicator were calculated on IRAN and global scale in the last 10 years, and also was seen in 1396 typical farms with 1.2 sustainability indicator were financially justified and profitable. <br />Conclusion: The results of the study indicate the existence of profitability and financial and economic justification in the studied farms, which was estimated by examining the factors affecting the cost of milk and also calculating economic indicators. The financial and economic study of dairy farms can better identify the location of these farms and increase the level of awareness of policymakers and investors of agricultural activities to make principled decisions or solve existing problems. The results of this research can provide a new approach to comparing dairy herds in different countries and compare it with dairy farms in Iran by using the economic, return, and profitability indicators to dairy farmers and experts.سابقه و هدف: ﻳﻜﻲ از مهمترین اﻫﺪاف ﭘﺮورشﮔﺎو ﺷﻴﺮی، اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻮدآوری از ﻃﺮﻳﻖ ﻛﺎﻫﺶ ﻫﺰﻳﻨﻪﻫﺎی ﺗﻮﻟﻴﺪ اﺳﺖ. ﺗﺤﻠﻴﻞ ﻫﺰﻳﻨﻪها، یکی از ﻧﻴﺎزهای اﺳﺎﺳﻲ ﺑﺮای ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻣﻴﺰان ﺑﺎزدﻫﻲ اﻗﺘﺼﺎدی پرورش گاو در جهت کاهش قیمت تمام شده شیر میباشد. با توجه به آنکه تاکنون موضوع پیش رو، مورد توجه جدی پژوهشگران و مسئولان قرار نگرفته است، مطالعهای با هدف بررسی جنبههای اقتصادی تولید شیر در گلههای هلشتاین ایران در مقایسه با برخی کشورهای دنیا طراحی و اجرا شد.<br />مواد و روش: برای این منظور، شاخصهای اقتصادی، بهرهوری و عوامل مؤثر بر بهای تمام شده شیر در پنج گله شیری استان اصفهان به صورت نمونه در سال 1396 در بازه زمانی یک سال محاسبه شد. جمع آوری داده از طریق پرسشنامه، و تحلیلهای اقتصادی با استفاده ازTIPI-CAL مدل، که توسط شبکه جهانی مقایسه بینالمللی دامداریها توسعه یافته، و واکاویهای آماری با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. شبکه بینالمللی مقایسه مزارع اطلاعات گلههای ممتاز را از بیش از 100 کشور جهان به لحاظ اقتصادی و تولیدی تجزیه و تحلیل کرده و به منظور درک صحیحتر و جامعتر از دنیای لبنی با تدوین نقشه جهانی شیر با یکدیگر مقایسه میکند.<br />یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین هزینه دامداریها در ایران متعلق به خوراک با میانگین 68 درصد از کل هزینهها میباشد در صورتی که در مقیاس جهانی خوراک سهم 55 درصدی نسبت به هزینه کل داشت. هزینه نیروی کار سهم 7 درصدی، هزینه استهلاک و تعمیر ماشین آلات سهم 8/7 درصدی از هزینههای کل را شامل میشد. در مزارع مورد بررسی، به طور میانگین به ازای 100 کیلوگرم شیر تصحیح شده، هزینه خوراک برابر با 26 دلار، هزینه بهداشت و دامپزشکی 1/4 دلار، هزینه ماشین آلات 1/3 دلار و نیروی کار هزینهی 8/2 دلاری را به خود اختصاص دادند. در مزارع مورد بررسی به صورت میانگین، هزینههای نقدی مزرعه برابر با 36 دلار و همچنین هزینه استهلاک 7/1 دلار و هزینههای فرصت از دست رفته 7/0 دلار به ازای هر 100 کیلوگرم شیر تصحیح شده بود. میانگین هزینه تولید شیر به صورت مجزا در مزارع نمونه به ازای هر 100 کیلوگرم شیر تصحیح شده برابر با 8/29 دلار بود. شاخص قیمت جهانی شیر، شاخص قیمت جهانی خوراک و شاخص پایداری در 10 سال گذشته برای مقیاس جهانی و ایران محاسبه شد. نتایج این مطالعه نشان داد از نظر شاخص-های اقتصادی واحدهای مورد بررسی با شاخص پایداری 2/1 در سال 1396، داری توجیه مالی و سودآور بودند.<br />نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشانگر وجود سودآوری و توجیه مالی و اقتصادی در واحدهای مورد بررسی میباشد که از طریق بررسی عوامل تاثیرگذار برای بهای تمام شده شیر و همچنین محاسبه شاخصهای اقتصادی برآورد گردید. بررسی مالی و اقتصادی واحدهای دامداری شیری میتواند باعث شناسایی بهتر موقعیت این واحدها و افزایش سطح آگاهی سیاست گذاران و سرمایه گذاران فعالیتهای کشاورزی در جهت تصمیم گیری اصولی و یا رفع مشکلات موجود گردد. نتایج این تحقیق میتواند رویکرد جدیدی در رابطه با مقایسه مزارع در ایران و با سایر کشورها با استفاده از شاخصهای بهرهوری، در اختیار متخصصین قرار دهد.دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42539220210823Processing of Feather meal using ozone (o3) gas and evaluation of its nutritional value using in vitro and in situ nylon bags techniquesفرآوری پودر پر با استفاده از گاز ازن و ارزیابی ارزش تغذیهای آن به صورت آزمایشگاهی و تکنیک کیسه-های نایلونی121136564610.22069/ejrr.2021.18751.1777FAبهزاد اسدنژاددانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران0000-0001-6807-2383رسول پیرمحمدیاستاد ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران0000-0001-5114-8089حامد خلیل وندی بهروزیاراستادیار ،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران0000-0002-2834-6260Journal Article20210111Background and objectives: The use of bio-waste in animal feed, in addition to reducing the cost of feed, reduces environmental pollution resulting from the disposal of this waste. Feathers make up about 10% of a bird's weight. 90% of full weight contains creatine, which is rich in the serine amino acids cysteine, glycine, alanine and threonine. The strength of fibrous protein is due to its high hydrogen, disulfide bonds and low hydrophilicity, which makes creatine insoluble and stable against degradation by enzymes such as trypsin and pepsin. Although the poultry industry in the country is expanding day to day, there are no plans to process and return this valuable product to the production cycle. Therefore, the purpose of this project is Processing of Feather meal using ozone (o3) gas and evaluation of its nutritional value using in vitro and in situ nylon bags techniques.<br /><br />Materials and methods: To process the Feather meal with ozone gas, for this purpose a reactor with a capacity to withstand twice the pressure was designed and built. The processing reactor was a double-walled steel tank with a steel surface with a capacity of 1 kg. An ozone generator with a capacity of ten grams of ozone per hour was connected to it and an oxygen capsule was used to supply the oxygen needed by the device and also to increase the pressure inside the reactor. Experimental treatments include: control (without processing), ozone-processed Feather meal in 30 minutes, ozone-processed Feather meal in 60 minutes, ozone-processed Feather meal in 90 minutes and ozone-processed Feather meal in The time was 180 minutes. In order to determine the degradability coefficients of dry matter, three fistulated Holstein male steers were used to prepare and incubation of the samples in situ within the rumen. In order to determine the effect of processing on the amount of gas produced in the laboratory, the pressure of the produced gas was determined in three separate cycles and three repetitions per sample in each run.<br />Results: Feather meal dry matter under the influence of ozone gas showed a significant decrease in treatments of 60, 90 and 180 minutes (P <0.05) The amount of crude fat under the influence of ozone gas processing showed significantly increased in treatments 60, 90 and 180 Minute (p < 0.05). The amount of crude protein in 180 minutes treatment showed a significant increase compared to the control (P <0.05) but no significant difference was observed in other treatments. The amount of ash was not affected by ozone treatment. Ozone gas processing increased the amount of gas production (P <0.05). The gas production of insoluble part showed a significant increase in all processing times compared to the control (P <0.05). The decomposition rate constant showed a significant decrease in the 180-minute treatment (P <0.05). There was a significant increase in methane production volume and dry matter digestibility of all treatments (P <0.05). The pH value was not significant. The protozoan population in 90 and 180 min treatments showed a significant increase compared to the control (P <0.05). Dry matter degradability showed a significant increase in all treatments (P <0.05). The insoluble part showed a significant increase with increasing frequency (P <0.05). Effective degradability in all passage rate constants showed a significant increase with increasing processing time (P <0.05(.<br />Conclusion: According to the results of this experiment, it can be concluded that processing of Feather meal using ozone gas releases peptides and amino acids and consequently increases its degradability and nutritional value. However, further studies are needed to increase the processing time, use of oxygen in the air,سابقه و هدف: استفاده از پسماندهای زیستی در تغذیه دام علاوه بر کاهش قیمت تمام شدهی خوراک، سبب کاهش آلودگیهای زیست محیطی حاصل از دفع این پسماندها میشود. پر حدود 10 درصد وزن پرنده را تشکیل میدهد. 90 درصد وزن پر دارای کراتین است که سرشار از اسید آمینههای سرین سیستئین، گلایسین، آلانین و ترئونین است. محکم بودن پروتئین فیبری به دلیل بالابودن پیوندهای هیدروژنی، دیسولفیدی و خاصیت آبدوستی پایین است که سبب نامحلول شدن کراتین و پایداری آن در برابر تجزیه به وسیلهی آنزیمهایی مانند تریپسین و پپسین میشود. اگرچه صنعت طیور در کشور روز به روز در حال گسترش میباشد ولی هیچگونهای برنامهای برای فرآوری و به چرخهی تولید برگرداندن این محصول با ارزش وجود ندارد. بنابراین هدف از انجام این طرح فرآوری پودر پر با استفاده از گاز ازن در تغذیهی نشخوارکنندگان و ارزیابی آن به صورت آزمایشگاهی و تکنیک کیسههای نایلونی میباشد. <br />مواد و روشها: جهت فرآوری پودر پر با گاز ازن، یک رآکتور با توان تحمل دو بار فشار برای این هدف، طراحی و ساخته شد. رآکتور فرآوری کننده از یک مخزن دوجدارهی فولادی با رویهی استیل با گنجایش یک کیلوگرم بود. یک ژنراتور تولید کنندهی گاز ازون با توان تولید ده گرم ازن در ساعت به آن متصل شد و از یک کپسول اکسیژن جهت تامین اکسیژن مورد نیاز دستگاه و همچنین افزایش فشار در داخل رآکتور استفاده شد. تیمارهای آزمایش شامل: شاهد (بدون فرآوری)، پودر پر فرآوری شده با ازن در زمان 30 دقیقه، پودر پر فرآوری شده با ازن در زمان 60 دقیقه، پودر پر فرآوری شده با ازن در زمان 90 دقیقه و پودر پر فرآوری شده با ازن در زمان 180 دقیقه بودند. بهمنظور تعیین ضرایب تجزیهپذیری ماده خشک، قبل و پس از فرآوری از سه رأس گاو نر بالغ اخته فیستولهگذاری شده نژاد هلشتاین استفاده شد. بهمنظور تعیین اثر فرآوری بر میزان گاز تولیدی در شرایط آزمایشگاهی از تعیین فشار گاز تولیدی در سه دور مجزا و سه تکرار به ازای هر نمونه در هر دور، استفاده شد. <br />یافتهها: ماده خشک پودر پر تحت تاثیر گاز ازون کاهش معنیداری در تیمارهای 60، 90 و 180 دقیقه نشان داد (05/0>P) مقدار چربی خام تحت تاثیر فرآوری با گاز ازن افزایش معنیداری را در تیمارهای 60، 90 و 180 دقیقه نشان داد (05/0>P). مقدار پروتئین خام نیز در تیمار 180 دقیقه افزایش معنیداری نسبت به شاهد نشان داد (05/0>P) ولی در سایر تیمارها تفاوت معنیداری مشاهده نشد. مقدار خاکستر تحت تاثیر فرآوری با گاز ازن قرار نگرفت. فرآوری با گاز ازن مقدار تولید گاز را افزایش داد (05/0>P). تولید گاز بخش قابل نامحلول افزایش معنیداری را در همهی زمانهای فرآوری نسبت به شاهد نشان داد (05/0>P). ثابت نرخ تجزیه کاهش معنیداری را در تیمار 180 دقیقه نشان داد (05/0>P). در حجم تولید متان و قابلیت هضم ماده خشک همهی تیمارها افزایش معنیداری مشاهده شد(05/0>P). مقدارpH از لحاظ آماری معنیدار نشد. جمعیت پروتوزایی در تیمارهای 90 و 180 دقیقه افزیش معنیداری را نسبت به شاهد نشان داد(05/0>P). تجزیهپذیری ماده خشک افزایش معنیداری در همهی تیمارها نشان داد (05/0>P). بخش نامحلول با افزایش مدت زمان فراوی افزایش معنیداری نشان داده است(05/0>P). تجزیهپذیری موثر در همهی ثابتهای نرخ عبور با افزایش زمان فرآوی افزایش معنیداری نشان داده است(05/0>P) <br />نتیجهگیری: طبق نتایج حاصل از این آزمایش میتوان نتیجه گرفت که فرآوری پودر پر با استفاده از گاز ازن سبب آزاد شدن پپتیدها و اسیدهای آمینه شده و به تبع آن سبب افزایش تجزیهپذیری و ارزش تغذیهای آن میشود. هر چند نیازمند مطالعات بیشتر در زمینهی افزایش مدت زمان فرآوری، استفاده از اکسیژن هوا و ... در جهت افزایش هرچه بیشتر تجزیهپذیری این پسماند زیستی با ارزش می-باشد.دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42539220210823Nutritional effects of ground cannula and soybean as a fat supplement on performance of Ghezel ewes during the transition periodاثرات تغذیهای دانههای روغنی کلزا و سویا آسیاب شده به عنوان مکمل چربی بر عملکرد میشهای قزل در دورهی انتقال137152564710.22069/ejrr.2021.18473.1768FAمحمد نظریکارشناس ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایرانیونس علی علی جواستادیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایرانحامدمد خلیل وندی بهروزیاراستادیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایرانبهزاد اسدنژاددانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران0000-0001-6807-2383Journal Article20201019Background and objectives: The last month of pregnancy is one of the critical stages for cattle. Providing the nutrients and energy needed at this time is vital, as In sufficient energy supply at this time increases the risk of metabolic diseases in livestock, which can be greatly prevented by increasing the energy density of the diet using oilseeds. Therefore, this experiment was performed to investigate Nutritional effects of cannula and soybean as a fat supplement on performance of Ghezel ewes during the transition period<br />Materials and Methods: This experiment was carried in a completely randomized design using 16 ghezel ewes with an average age of three years and an average weight of ±59.8 kg in a 74-day period (14 days of adapting and 60 days of experiment). Treatments included: 1. Control (diet without fat supplementation) 2. Base diet containing 5% milled cannula as a source fat supplementation, 3. Base diet it contained 5% of milled soybean source fat supplementation and 4. Base diet containing 5% mixture of cannula and soybean at 50:50. The rations were given to the cattle in a completely mixed manner at 6:00 and 18:00. The weight gain of lambs in the postpartum period was measured daily using a digital scale. In order to determine the milk produced and the composition of ewes' milk, milk samples were collected on two consecutive days and analyzed using a Milco-scanner. Rumen fluid sample was taken to evaluate the parameters of ruminal fermentation on the twentieth day after delivery using esophageal catheter. Intravenous blood samples were taken from the venous vein on the twentieth day after delivery to measure blood counts.<br />Results: The results showed that the birth weight of lambs, the amount of feed intake and daily changes in the weight of ewes before and after calving were not affected by experimental treatments (p < 0.05). Weight gain of lambs did not show a significant difference between treatments. Milk production was significantly higher in the diet of cannula (p < 0.05). There was no significant difference in the amount of milk compounds (P <0.05). There was no significant difference in blood triglyceride, cholesterol and beta-hydroxybutyrate levels between different experimental treatments. The amount of glucose and total blood protein in the postpartum period showed a significant difference between treatments (p < 0.05). However, the amount of blood urea nitrogen in the postpartum period was higher in soybean treatment than other treatments (P <0.05). There was no significant difference in pH and the amount of major volatile fatty acids in the rumen including acetic acid, propionic acid, butyric acid and iso valeric acid (P <0.05). The control treatment had the lowest digestibility of protein and the highest digestibility of insoluble fibers in neutral detergent among the treatments (p < 0.05).<br />Conclusion: According to the results of this study, the use of oilseed cannula as a fat source at the level of 5% can improve milk production without changing the composition of milk and feed intake. However, more studies are needed in this area.سابقه و هدف: ماه آخر آبستنی، جزء مراحل حساس برای دامها محسوب میشود. تامین مواد مغذی و انرژی مورد نیاز در این زمان امری حیاتی به شمار میآید، بهطوریکه عدم تامین انرژی کافی در این زمان، احتمال ابتلاء دام به بیماریهای متابولیکی را افزایش می-دهد که میتواند به میزان زیادی با افزایش تراکم انرژی جیره با استفاده از دانههای روغنی از بروز آن پیشگیری کرد. بنابراین این آزمایش به منظور بررسی اثرات دانهی کلزا و سویا بر عملکرد، تولید و ترکیبات شیر، فرآیندهای تخمیر شکمبهای و متابولیتهای خونی میشهای قزل در دورهی انتقال انجام گرفت.<br />مواد و روشها: این آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی با استفاده از 16 راس میش قزل با میانگین سنی سه سال و میانگین وزن (kg 8/3±59) و در یک دورهی 74 روزه (14روز عادتدهی و 60 روزه ثبت صفات) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- شاهد (جیرهی بدون مکمل چربی) 2- جیرهی پایهی حاوی 5 درصد دانهی کلزای آسیاب شده به عنوان مکمل چربی، 3- جیرهی پایهی حاوی 5 درصد دانهی سویای آسیاب شده به عنوان مکمل چربی و 4- جیرهی پایهی حاوی مخلوط 5 درصد دانهی کلزا و سویای آسیاب شده به نسبت 50:50 بود. جیرهها به صورت کاملا مخلوط در دو نوبت 6:00 و 18:00 در اختیار دامها قرار داده می-شد. میزان افزایش وزن برهها در دورهی بعد از زایش، همه روزه با استفاده از باسکول دیجیتالی اندازهگیری شد. به منظور تعیین شیر تولیدی و ترکیب شیر میشها، نمونهی شیر در دو روز متوالی جمعآوری و با استفاده از دستگاه میلکواسکن آنالیز شد. نمونهی مایع شکمبه به منظور بررسی پارامترهای تخمیر شکمبهای، در روز بیستم بعد از زایش با استفاده از روش سوند مری گرفته شد. نمونهی خون وریدی نیز از طریق ورید وداج در روز بیستم بعد زایش، برای اندازهگیری فرآسنجههای خونی گرفته شد. <br />نتایج: نتایج نشان داد که وزن تولد برهها، میزان خوراک مصرفی و تغییرات روزانهی وزن میشها در دورهی قبل و بعد از زایش تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت(05/0>P). افزایش وزن برهها تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان نداد. میزان تولید شیر در تیمار مصرف کنندهی جیرهی حاوی دانهی کلزا بهطور معنیداری بیشتر بود(05/0>P). تفاوت معنیداری در بررسی میزان ترکیبات شیر وجود نداشت (05/0>P). میزان تریگلیسرید، کلسترول و بتاهیدروکسیبوتیرات خون در بین تیمارهای مختلف آزمایشی تفاوت معنی-داری نداشت. مقدار گلوکز و پروتئین تام خون در دورهی بعد از زایش تفاوت معنیداری در بین تیمارها نشان داد(05/0>P). اما میزان نیتروژن اورهای خون در دورهی بعد از زایش در تیمار سویا بیشتر از سایر تیمارها بود(05/0>P). تفاوت معنیداری در pH و میزان اسیدهای چرب فرار عمدهی شکمبه شامل اسید استیک، اسید پروپیونیک، اسید بوتیریک و اسید ایزووالریک اسید وجود نداشت (05/0>P). تیمار شاهد کمترین میزان گوارشپذیری پروتئین و بیشترین میزان گوارش پذیری الیاف نامحلول در شویندهی خنثی را در بین تیمارها داشت(05/0>P).<br />نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، افزودن دانههای کلزا به عنوان مکمل چربی در جیرهی میشهای قزل در دورهی انتقال با کاهش تعادل منفی انرژی سبب افزایش تولید شیر بدون تاثیر منفی بر ترکیبات شیر و مصرف خوراک در سطح 5 درصد شود. هرچند نیازمند مطالعات بیشتر در این زمینه میباشد.