دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42537420200220Application of some nonlinear models for prediction of gas production kinetic in different rations of sheep in term of the accuracy of these modelsکاربرد برخی از مدل های غیر خطی در پیش بینی کینتیک تولید گاز در جیره های مختلف گوسفند با تکیه بر دقت این مدل ها115490210.22069/ejrr.2019.17285.1714FAسعید مرادیگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایرانخلیل زابلیعضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا0000000198872736Journal Article20191024Background and objectives: The in vitro gas production test (IVGP) is used for evaluating the nutritional value of feedstuffs in animal nutrition. In IVGP, the volume of gas produced during incubation time is fitted by using a nonlinear model and some parameters related to ruminal fermentation kinetic are predicted. In last year’s, animal nutrition researchers have proposed a variety nonlinear models for this purpose. However, it has been reported that each of these models have predicted ruminal fermentation parameters with different accuracy and presented contradictory results. The purpose of this experiment was to compare the accuracy of some nonlinear models for predicting of gas production kinetics in different diets. <br />Materials and methods: For this experiment, 5 diets with different forage to concentrate ratio (70:30, 60:40, 50:50, 40:60 and 30:70) were prepared. Feedstuffs which used for preparing of these diets included alfalfa hay, wheat straw, barley grain, wheat bran and soybean meal. For investigating the ruminal fermentation kinetic of the experimental diets, the IVGP was used in 3 separate runs. For each run, rumen fluid was obtained from three fistulated Mehraban rams before the morning feeding. Then, 200 mg of each dried experimental diets with 30 ml of buffered rumen fluid were transferred into each glass vial (in 3 replications) and all vials were capped. The prepared vials (Three vials were considered as the blanks) were incubated at 39 ° C and the volume of gas produced were recorded at 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 20, 24, 36, 48, 72, 96, 120, 144 hours after incubation. The results (the volume of gas produced at different incubation times) were fitted for exponential (EXP), exponential with lag time (EXPL), Mitscherling (MIT), Korkmaz-Uckardes (KOR) and Weibull (WEB) models. The models goodness of fit were performed using mean square error (MSE), coefficient of determination (R2), residual mean absolute deviation (RMAD), mean percentage error (MPE) and relative efficiency (RE). Durbin-Watson (DW) test and Akaike's information criterions (AIC) were used for selection of the best model.<br />Results: Results showed that the models had no significant difference in term of asymptotic gas volume (A). The EXP model had the highest MSE (35.74), RMAD (4.67), MPE (4.46) and lowest R2 (0.970), (pسابقه و هدف: آزمون تولید گاز به منظور بررسی ارزش غذایی مواد خوراکی در تغذیه دام استفاده میشود. در آزمون تولید گاز، حجم گاز تولید شده در طول زمان انکوباسیون با استفاده از یک مدل غیر خطی برازش میشود و از این طریق برخی فراسنجههای مربوط به تخمیر شکمبهای ماده خوراکی پیشبینی میگردد. در طول سالهای گذشته، محققین تغذیه دام، انواع مدلهای غیر خطی را برای این منظور پیشنهاد نمودهاند. اما گزارش شده است که هر کدام از این مدلها، فراسنجههای تخمیر شکمبهای را با دقت متفاوتی پیشبینی کرده و نتایج متناقضی را ارایه دادهاند. هدف از انجام این آزمایش، مقایسه دقت برخی از مدلهای غیر خطی در پیشبینی کینتیک تولید گاز در جیرههای مختلف بود.<br />مواد و روشها: برای انجام این آزمایش، تعداد 5 جیره غذایی با نسبتهای مختلف علوفه به کنسانتره (30:70، 40:60، 50:50، 60:40 و 70:30) تهیه شدند. مواد خوراکی مورد استفاده برای تهیه این جیرهها، شامل علوفه یونجه، کاه گندم، دانه جو، سبوس گندم و کنجاله سویا بودند. جهت بررسی کینتیک تخمیر شکمبهای جیرههای آزمایشی از آزمون تولید گاز در 3 دوره جداگانه استفاده شد. در هر دوره، مایع شکمبه، قبل از خوراکدهی صبحگاهی از تعداد 3 راس گوسفند نر نژاد مهربان مجهز به فیستولای شکمبهای گرفته شد. سپس، مقدار 200 میلیگرم ماده خشک از هر کدام از جیره های آزمایشی به همراه 30 میلیلیتر مایع شکمبه بافری شده به داخل هر یک از ویالهای شیشهای (در 3 تکرار) منتقل و همه ویال ها درپوش گذاری شدند. ویال های آماده شده (تعداد 3 عدد ویال هم به عنوان بلانک در نظر گرفته شد) در دمای 39 درجه سانتیگراد انکوباسیون شده و حجم گاز تولید شده در زمانهای 2، 4، 6، 8، 10، 12، 16، 20، 24، 36، 48، 72، 96، 120، 144 ساعت پس از انکوباسیون ثبت گردید. نتایج به دست آمده (حجم گاز تولید شده در زمانهای مختلف انکوباسیون) با استفاده از مدل-های اکسپونانشیال، اکسپونانشیال همراه با فاز تأخیر، میچرلینگ، کورکمز-اوکاردس و ویبول برازش شدند. نکویی برازش مدلها با استفاده از آمارههای میانگین مربعات خطا، ضریب تبیین، انحراف مطلق میانگین باقیمانده، میانگین درصد خطا و کارآیی نسبی انجام شد. از آزمون-های دوربین-واتسون و معیار اطلاعات آکائیک نیز بهمنظور انتخاب بهترین مدل استفاده شد.<br />یافتهها: نتایج نشان داد مدلها از نظر پیشبینی پتانسیل تولید گاز تفاوت معنیداری با هم نداشتند. مدل اکسپونانشیال دارای بیشترین مقدار میانگین مربعات خطا (74/35)، انحراف مطلق میانگین باقیمانده (67/4)، میانگین درصد خطا (46/4) و کمترین مقدار ضریب تبیین (970/0) بود (05/0phttps://ejrr.gau.ac.ir/article_4902_6ec80bd5056b5e1e348bc4d6572eb0e8.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42537420200220Genomic evaluation of support vector machine and common genomic prediction methods in different prevalence of threshold phenotype- A simulation studyارزیابی ژنومی روش ماشین بردار پشتیبانی و روشهای رایج پیشبینی ژنومی در بروز متفاوت فنوتیپ آستانهای مطالعه شبیهسازی1732490310.22069/ejrr.2019.17100.1710FAیوسف نادریعضو هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا0000000277616503Journal Article20190905Background and objectives: Many prominent traits in livestock including disease resistance and dystocia, present a classification distribution of phenotypes. These traits are important in animal breeding due to importance of animal welfare and human tendency for healthy and high quality products. Therefore, identifying and characterizing the genetic variants that impact threshold traits, ranging from disease susceptibility, is one of the central objectives of animal genetics. In this regard, genomic selection can have an important role in increasing the genetic progress of the threshold traits. The objective of current study was genomic evaluation of area under receiver operating characteristic curve (AUROC) of support vector machine (SVM), GBLUP and Bayes LASSO methods for different rates of binary phenotype distribution in training set.<br />Materials and methods: A population of 1000 animals genotyped for 10,000 markers was simulated using QMSim software. Genomic population were simulated to reflect variations in heritability (0.05 and 0.2), number of QTL (100 and 1000) and linkage disequilibrium (low and high) for 29 chromosomes. In order to create different rates of discrete phenotype, the animal’s phenotype of training set was coded as 1 (inappropriate phenotype) depending on whether their phenotype residuals was less than the average of residuals (e ̅), e ̅- 1〖SD〗_eor e ̅+ 1〖SD〗_efor the first, second and third approaches, respectively, and other individuals was defined as code 0 (appropriate phenotype). Three statistical models were implemented to analyze the simulated data including SVM, GBLUP and Bayes LASSO methods.<br />Results: Optimal training sets were characterized by inappropriate phenotype rate that were similar to the population real, leading to the highest AUROC in SVM, GBLUP and Bayes LASSO methods, in which concluded for e ̅- 1〖SD〗_e threshold point to the training set. The highest (0.813)and lowest(0.521) AUROC were observed for SVM method.Generally, heritability of trait was a factor affecting on genomic AUROC of SVM, GBLUP and Bayes LASSO methods; so that we recognized an increase in genomic AUROC with increase in heritability in all three statistical methods. Average r2 in the low and high LD scenarios was 0.221 and 0.435 at distances of 0.05 cM and the results showed an increase in genomic AUROC using GBLUP, Bayes LASOO and SVM methods with increasing in linkage disequilibrium. The result of current study showed that high level of LD between SNP and QTLs increased the probability of adjacent markers sampling for re-sampling methods. Therefore, this resulted in a positive performance of SVM. Despite of the higher AUROC of GBLUP and Bayes LASSO methods at different scenarios, SVM method showed a better performance when discrete traits were controlled by a large number of QTLs.<br />Conclusions: Despite the important role of different rates of binary phenotype distribution in training set, SVM method to predict genomic AUROC of discrete traits depends on genetic basis of the population analyzed and cost parameter.سابقه و هدف: بسیاری از صفات برجسته در دامهای اهلی شامل: مقاومت به بیمارها و سختی زایش مشمول یک توزیع طبقه بندی از فنوتیپ هستند. این صفات به علت اهمیت در آسایش حیوان و گرایشات انسانی به تولیدات با کیفیت بالا و سالم از اهمیت ویژهای در اصلاح دام برخوردار میباشند. بنابراین شناسایی و تشخیص واریانت های ژنتیکی موثر بر صفات آستانهای اعم از مقاومت به بیماری یکی از اهداف اصلی در ژنتیک حیوانی است. در این رأستا گزینش ژنومی میتواند نقش مهمی در افزایش پیشرفت ژنتیکی صفات آستانهای ایفا کند. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد (AUROC) ژنومی روشهای ماشین بردار پشتیبانی (SVM)، GBLUP و بیز لاسو (LASSO) برای نرخ مختلف توزیع فنوتیپ دودویی در جمعیت مرجع بود.<br />مواد و روشها: یک جمعیت پایه 1000 رأسی برای 1000 نسل با استفاده از نرم افزار QMSimشبیهسازی شد. جمعیتهای ژنومی برای سطوح مختلف وراثتپذیری (05/0 و 2/0)، عدم تعادل پیوستگی (221/0 و 435/0) و تعداد متفاوت جایگاه صفات کمی (100 و 1000) بر روی 29 کروموزوم شبیهسازی شدند. جهت ایجاد نسبتهای مختلف فنوتیپ آستانهای دودویی، فنوتیپ افراد جمعیت مرجع وابسته به این که باقیمانده آنها کمتر از میانگین باقیمانده (e ̅ : رویکرد اول)، e ̅〖-1SD〗_e (رویکرد دوم) یا e ̅〖+1SD〗_e باشد کد یک (فنوتیپ نامطلوب) و سایر حیوانات کد صفر (فنوتیپ مطلوب) اختصاص داده شدند. جهت آنالیز دادههای شبیهسازی شده سه مدل آماری شامل: SVM، بیز لاسو و GBLUP به کار گرفته شد.<br />نتایج: بهترین نرخ آستانه جمعیت مرجع هنگامی بود که فنوتیپ نامطلوب این مجموعه نسبتی نزدیک به شرایط واقعی داشت (1〖SD〗_e-e ̅) و منجر به ایجاد بیشترین سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد در روشهای ماشین بردار پشتیبانی، بیز لاسو و GBLUP شد. بیشترین (813/0) و کمترین (521/0) میزان سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد برای روش ماشین بردار پشتیبانی مشاهده شد. به طور کلی وراثت پذیری صفت عاملی مؤثر بر سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد ژنومی روشهای آماری ماشین بردار پشتیبانی، بیز لاسو و GBLUP بود. به طوری که با افزایش وراثت پذیری سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد ژنومی در هر سه روش آماری افزایش یافت. میانگین LDبرای جمعیتهای LLD و HLD در فاصله 05/0 سانتی مورگان به ترتیب 221/0 و 435/0 بود و سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد ناشی از روشهای GBLUP، بیز LASSO و ماشین بردار پشتیبانی با افزایش سطح عدم تعادل پیوستگی افزایش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که سطح بالای LD میان QTLها و نشانگرها، باعث افزایش احتمال نمونهگیری نشانگرهای مجاور در روشهای باز نمونهگیری میشود، که این امر عملکرد مثبت ماشین بردار پشتیبانی را به همراه داشت.با وجود سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد ژنومی بالاتر بیز لاسو و GBLUP در جمعیتهای مختلف، هنگامی که صفات گسسته توسط تعداد زیادی QTL کنترل شدند، روش ماشین بردار پشتیبانی عملکرد بهتری داشت.<br />نتیجهگیری: علیرغم نقش مهم نرخ توزیع فنوتیپ دودویی در جمعیت مرجع، بهترین پیشبینی سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد ژنومی صفات گسسته دودویی روش ماشین بردار پشتیبانی به ساختار ژنتیکی جمعیت مورد آنالیز و پارامتر جریمه وابسته بود.https://ejrr.gau.ac.ir/article_4903_90f887a404a886a10791de1b70c22c98.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42537420200220The effect of nutrients-containing supplemental block on productive and reproductive performance of Torki Qashqai sheep under nomad conditionاثر بلوک مکمل حاوی مواد مغذی بر عملکرد تولیدی و تولیدمثلی گوسفند ترکی قشقایی در شرایط عشایری3344490410.22069/ejrr.2020.17005.1705FAعباس عبدالهی پناهگروه علوم دامی، دانشگاه یاسوجسیامک پارساییگروه علوم دامی، دانشگاه یاسوجمحمد هوشمندگروه علوم دامی دانشگاه یاسوجJournal Article20190808Background and objectives<br />Some reports indicate that, due to different reasons, in grazing animals (such as nomad animals) nutrients deficiency may occur particularly for degradable and undegradable protein, metabolizable energy, vitamins and some minerals including sulfur and phosphorus. Thus, in some parts of the world, supplemental nutrients in the form of supplemental blocks are used in animal nutrition to overcome these deficiencies and to improve the nutritional value of consumed feeds. Application of supplemental blocks has been highly extended in recent years. The current study was designed and conducted to investigate the effects of supplemental block containing urea, molasses and mineral- vitamins on productive and reproductive performance of Qashqai ewes, in Fars province. <br />Materials and methods<br />For conducting the experiment, a total number of 75 Qashqai ewes (1-4 parity) were chosen and then distributed in a completely randomized design among 3 experimental groups (treatments) (25 replicates per treatment). All groups were fed with pasture forage as main feedstuff throughout the study. In the control group, ewes did not receive supplemental block but in two other groups, they received 100g (T100) or 150g (T150) block/ewe/day, in 2 phases (The first phase 20 days before breeding until 50 days after that and the second one 30 days before expected lambing until lamb weaning at 90 days of age). The supplemental block contained the following ingredients: molasses, urea, wheat bran, common salt, mineral-vitamin supplement, gypsum, cement and sodium bicarbonate.<br />Results <br />The results indicated that feeding ewes with 100 or 150 g supplemental block resulted in a significant decrease in percentage of the barren ewes (Pسابقه و هدف <br />در دامهای چراکننده در مراتع (همانند دام های عشایری) ممکن است کمبود مواد مغذی به ویژه پروتئین قابل تجزیه و غیرقابل تجزیه در شکمبه، ویتامینها و برخی مواد معدنی مثل گوگود و فسفر رخ دهد. به همین دلیل در برخی از نقاط دنیا برای رفع این کمبودها و بهبود ارزش تغذیه ای خوراک مصرفی، از مکملهای مواد مغذی به شکل بلوک مکمل در تغذیه دام استفاده می شود. کاربرد بلوکهای مکمل تغذیهای در سالهای اخیر گسترش زیادی یافته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات بلوک مکمل حاوی اوره، ملاس و مواد معدنی- ویتامینی بر عملکرد تولیدی و تولیدمثلی گوسفند در شرایط عشایری ایل قشقایی در استان فارس طراحی و اجرا شد.<br />مواد و روش ها <br />برای انجام پژوهش، تعداد 75 رأس میش ترکی قشقایی (یک تا چهار شکم زایش) انتخاب شده و سپس در قالب یک طرح کاملا تصادفی بین سه گروه (تیمار) آزمایشی هر یک با 25 رأس میش توزیع شدند. در طول دوره آزمایش، همهی گروهها با علوفه مرتعی به عنوان خوراک اصلی تغذیه شدند. میشها در تیمار شاهد بلوک مکمل دریافت نکردند اما در دو تیمار دیگر، هر رأس میش روزانه 100 (تیمار 100) و یا 150 (تیمار 150) گرم بلوک مکمل در دو مرحله (مرحله اول از 20 روز پیش از قوچ اندازی در گله تا 50 روز پس از آن و مرحله دوم از 30 روز پیش از زایش میشها تا زمان از شیرگیری برهها در سن 90 روزگی) دریافت کرد. بلوک مکمل حاوی ملاس، اوره، سبوس گندم، نمک معمولی، مکمل معدنی- ویتامینی، گچ، سیمان و جوش شیرین بود.<br />یافته ها <br />نتایج نشان داد تغذیه میش ها با بلوک مکمل باعث کاهش معنی دار درصد میش های قسر شد (05/0Phttps://ejrr.gau.ac.ir/article_4904_1e446d81704257ba2db42e286e740730.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42537420200220Determination of appropriate levels of using Purslanes herb in the diet and its effect on digestive and fermentative activity of fungi or ruminal bacteria in lambsتعیین سطح مناسب استفاده از گیاه دارویی خرفه در جیره و اثر آن بر فعالیت هضمی و تخمیری قارچها یا باکتریهای شکمبه برههای پرواری4564490610.22069/ejrr.2019.16998.1704FAصادق میاحیدانشجوی دکترا ،گروه آموزشی علوم دامی،دانشکده علوم دامی، دانشگاه زابل، ایرانکمال شجاعیانگروه آموزشی علوم دامی، هیئت علمی دانشکده علوم دامی، دانشگاه زابلمرتضی چاجیعضو هیات علمی، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان0000-0002-9336-4094Journal Article20190806Abstract<br />Background and purpose: Iran is the main habitat of many forage and medicinal species with good nutritional value. They grow under harsh environmental conditions such as low rainfall and drought and can be a good alternative to some common forage items such as alfalfa that often require very favorable conditions for their growth. The present study was to determine the appropriate level of replacement of purslane in the diet and its effect on the digestive and fermentative activity of microbial population, microorganisms isolated from rumen of lambs fed experimental diets.<br />Materials and Methods: Experimental treatments included control diet (no purslane supplement) and four diets containing levels of 25, 50, 75 and 100% purslane alfalfa. The gas production test was used to determine the appropriate replacement level. The amount of gas produced in the samples was recorded at 2, 4, 6, 8, 10, 12, 24, 48, 72 and 96 hours after incubation and the parameters of gas production, organic matter digestibility and metabolic energy were estimated. The digestibility of dry matter and organic matter was investigated under specific culture conditions of microorganisms. At this stage, the diets containing (0, 25, 50%) of the purslane plant selected from the experiment were tested with rumen of lambs fed the diets containing these treatments. The data were analyzed using a completely randomized design.<br />Results: The results of this study showed that the level of 100% purslane replaced by alfalfa had the highest amount of gas production (25.80 ml) compared to other experimental diets and its difference with 25 and 50 % levels was not (P> 0.05). Fermentable fraction was higher in all levels of purslane and was significantly higher than control (Pچکیده<br />سابقه و هدف: ایران رویشگاه اصلی بسیاری از گونههای علوفهای و دارویی با ارزش تغذیهای مناسب میباشد. این گونهها در شرایط سخت محیطی نظیر بارندگیهای کم و خشکسالی رشد کرده و میتوانند جایگزین مناسبی برای برخی اقلام علوفهای متداول نظیر علوفه یونجه باشند که اغلب شرایط بسیار مساعدی برای رشد خود نیاز دارند. پژوهش حاضر تعیین سطح مناسب جایگزینی گیاه خرفه در جیره و اثر آن بر فعالیت هضمی و تخمیری جمعیت میکروبی، میکرواگارنیسمهاجدا شده از شکمبه برههای پرواری تغذیه شده با این جیرههای آزمایشی بود. <br />مواد و روش ها: تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (فاقد مکمل خرفه) و چهار جیره حاوی سطوح 25، 50، 75، 100 درصد خرفه به صورت جایگزین شده با یونجه بودند. از آزمایش تولید گاز برای تعیین سطح مناسب جایگزینی استقاده شد. مقدار گاز تولیدی نمونهها در زمانهای 2، 4، 6، 8، 10، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از انکوباسیون ثبت و فراسنجههای تولید گاز، گوارشپذیری ماده آلی و انرژی متابولیسمی آنها برآورد گردید. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در شرایط کشت اختصاصی میکروارگانیسمها مورد بررسی قرار گرفت. در این مرحله جیرههای حاوی (صفر، 25، 50 درصد) گیاه خرفه که از آزمایش تعیین سطح انتخاب گردیده بودند با مایع شکمبه برههای تغذیه شده با جیره حاوی این تیمارها مورد آزمایش قرار گرفت. داده های حاصل با طرح کاملا تصادفی آنالیز شدند. <br />یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد که سطح 100 درصد خرفه جایگزین شده با یونجه، به طور معنیداری بالاترین مقدار تولید گاز (۸۰/۲۵ میلی لیتر) را نسبت به سایر جیرههای آزمایشی داشت و اختلاف آن با سطوح ۲۵ و ۵۰ درصد معنی دار نبود (05/0P>). بخش قابل تخمیر در تمام سطوح دارای خرفه بالاتر بوده و نسبت به شاهد اختلاف معنیداری داشت (05/0Phttps://ejrr.gau.ac.ir/article_4906_6455e91eecb0c3d655057bb2cea2ac08.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42537420200220The effect of lactate producing and utilizing bacterias and Saccharomyces cerevisiae on anaerobic biofermentation and digestibility in Arabi sheepبررسی تاثیر باکتریهای تولید کننده و مصرف کننده اسید لاکتیک و ساکارومایسیس سرویسیه بر فراسنجههای تولید گاز، تخمیر شکمبهای و قابلیت هضم مواد مغذی در جیره با کنسانتره بالا به روش برون تنی در گوسفند عربی111129490510.22069/ejrr.2020.17401.1722FAاحسان دیرکوندیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستانطاهره محمدآبادیدانشگاه رامین0000-0002-8250-6704عبدالفتاح زیدان محمد سالمAut&oacute;noma del Estado de M&eacute;xico, Toluca, Edo de M&eacute;xico, M&eacute;xicoJournal Article20191202Background and objectives: Acidosis is a nutritional disorder that is often caused by intake of the high amount of fermentable carbohydrate and an inadequate amount of fiber to induce buffering in the rumen. Hence, a strategy such as the use of microbial additives to prevent acidosis have been suggested. So, this study performed to investigate the effect of using three microbial feed additives (lactate producing and utilizing bacteria and Saccharomyces cerevisiae) in high-concentrate diet on in vitro anaerobic fermentation and digestibility in sheep. Our hypothesis was that the combination of microbial additives compared with individual use and without additives will have a positive effect on in vitro gas production parameters and digestibility in sheep. <br />Materials and methods: For investigating the effect of microbial additives on the in vitro gas production (GP) parameter, ruminal fermentation and digestibility, 8 treatments were studied based on as factorial experiment based on a completely randomized design; (1) control (basal diet (70% concentrate and 30% forage) without additive; CON); (2) basal diet + Megasphaera elsdenii (Me); (3) basal diet + Saccharomyces cerevisiae (SC); (4) basal diet + Lactobacillus fermentum and Lactobacillus plantarum (FP); (5) basal diet + Me + SC (MSC); (6) basal diet + Me + FP (MFP); (7) basal diet + SC + FP (SCFP) and (8) basal diet + Me + SC + FP (MSCFP). Gas production techniques and two step digestion were used to evaluate the effectiveness of experimental treatments. Ruminal fluid was collected from three adult male Arabi sheep that fed a diet based on forage. <br />Results: Results showed that use of microbial feed additive improved GP and the highest amount of GP was observed in treatment MSCFP (Pسابقه و هدف: اسیدوز یکی از اختلالات تغذیهای در نشخوارکنندگان میباشد که به دلیل مصرف مقادیر زیاد کربوهیدراتهای با قابلیت تخمیر بالا و ظرفیت بافری پایین شکمبه در نتیجه مصرف کم فیبر ایجاد میشود. از این رو راهکارهایی از جمله استفاده از افزودنیهای میکروبی به منظور جلوگیری از بروز اسیدوز پیشنهاد شده است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر استفاده از سه افزودنی خوراکی میکروبی (باکتریهای تولید کننده و مصرف کننده اسید لاکتیک و مخمر ساکارومایسیس سرویسیه) در جیره با کنسانتره بالا بر فراسنجههای تولید گاز و تخمیر شکمبهای در شرایط برونتنی در گوسفند و با فرض تاثیر مثبت استفاده هم زمان افزودنیها در مقایسه با کاربرد آنها به تنهایی و تیمار کنترل انجام گرفت.<br />مواد و روشها: به منظور بررسی تاثیر افزودنیهای میکروبی بر فراسنجههای تولید گاز، تخمیر شکمبهای و قابلیت هضم مواد مغذی به روش برونتنی 8 تیمار آزمایشی شامل 1) کنترل (جیره پایه (نسبت کنسانتره به علوفه 70 به 30) بدون افزودنی میکروبی)؛ 2) جیره پایه + مگاسفرا السدنی (Me)؛ 3) جیره پایه + ساکارومایسیس سرویسیه(SC)؛ 4) جیره پایه + لاکتوباسیلوس فرمنتوم+لاکتوباسیلوس پلانتاروم (FP)؛ 5) جیره پایه + مگاسفرا السدنی+ساکارومایسیس سرویسیه (MSC)؛ 6) جیره پایه + مگاسفرا السدنی+لاکتوباسیلوس فرمنتوم+لاکتوباسیلوس پلانتاروم (MFP)؛ 7) جیره پایه + ساکارومایسیس سرویسیه+لاکتوباسیلوس فرمنتوم+لاکتوباسیلوس پلانتاروم (SCFP) و 8) جیره پایه + مگاسفرا السدنی+ساکارومایسیس سرویسیه+لاکتوباسیلوس فرمنتوم+لاکتوباسیلوس پلانتاروم (MSCFP) در قالب آزمایش فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور بررسی اثر بخشی تیمارهای آزمایشی از تکنیک تولید گاز و هضم دو مرحلهای در شرایط آزمایشگاهی استفاده شد. مایع شکمبه مورد نیاز از 3 راس گوسفند نر عربی تغذیه شده با جیره بر پایه علوفه گرفته شد.<br />یافتهها: تحت تاثیر استفاده از افزودنیهای خوراکی میکروبی میزان گاز تولیدی در همه زمانها به طور معنیداری برای تیمار MSCFP افزایش یافت (05/0>P). همچنین کمترین میزان متان تولیدی در تیمار MSC مشاهده شد (05/0>P). استفاده از افزودنیهای خوراکی میکروبی سبب بهبود فراسنجههای تولید گاز شد (قابلیت هضم مادهآلی و انرژی قابل متابولیسم) (05/0>P). همچنین بیشترین میزان پروتئین میکروبی در تیمار MSC مشاهده شد. قابلیت هضم پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی به طور معنیداری در تیمارهای FP و MSCFP افزایش یافت (05/0>P). بیشترین میزان قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی در تیمار SCFP مشاهده شد (05/0>P). غلظت کل اسیدهای چرب فرار به طور معنیداری برای تیمار MSCFP افزایش یافت (05/0>P). بیشترین درصد اسید چرب استات در تیمار کنترل مشاهده شد (05/0>P) و در مقابل استفاده از افزودنیهای خوراکی میکروبی سبب افزایش درصد پروپیونات و بوتیرات به ترتیب در تیمارهای MSC و FP شد (05/0>P). همچنین استفاده از افزودنیهای خوراکی میکروبی سبب کاهش نسبت استات به پروپیونات و همچنین کاهش نسبت استات+بوتیرات به پروپیونات شد (05/0>P). بیشترین غلظت نیتروژن آمونیاکی در تیمارهای MSCFP و SCFP مشاهده شد (05/0>P). <br />نتیجهگیری: با توجه به نتایج مثبت تیمارهای آزمایشی بر تولید گاز، کاهش تولید متان و همچنین قابلیت هضم مواد مغذی، شاید بتوان استفاده از این افزودنیهای میکروبی را در جیره با کنسانتره بالا در بره پرواری توصیه کرد. از این رو این تیمارها FP، SCFP و MSCFP کاندیدای خوبی برای استفاده هستند.https://ejrr.gau.ac.ir/article_4905_629a372d84deb556259d22136aa2aab1.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42537420200220Effects of an enzyme mixture on in vitro digestibility of some by productsتأثیر مخلوط آنزیمی بر فراسنجههای تخمیری برخی از محصولات فرعی کشاورزی در آزمایش تولید گاز6575490810.22069/ejrr.2019.16990.1702FAسمانه قاسمیدپارتمان کشاورزی، دانشکده فنی و کشاورزی شهریار، دانشگاه فنی و حرفه ای استان تهران، ایرانمهدی بهگرپژوهشکده کشاورزی، پزشکی و صنعتی کرج. پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای. سازمان انرژی اتمی ایران.رضا ولی زادهگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدعباسعلی ناصریانگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20190806Effects of an enzyme mixture on in vitro digestibility of some by products<br />Abstract<br />Background and objective<br />Increasing of livestock population has resulted in shortage of feed sources and competition between humans and animals. These problems have led to increasing concern in using by-products in animal feeding. But, most by-products have a low nutritional value due to the presence of high concentrations of lignocellulosic compounds and intermediate metabolites. In such a situation, a good solution is to use different processing methods to increase the nutritional value of these compounds or to use commercial enzyme mixture in animal fed. The aim of this study was to determine chemical composition of some agricultural by-product and also to the test the effect of a commercial enzyme mixture on their in vitro fermentation characteristic using gas production technique. <br /><br />Material and methods<br />Soybean hull was provided from a soybean processing factory and pistachio hull and sugar beet pulp were provided from a local farm. In the laboratory soybean hull divided in to batch and one of them was under wind blowing separate soybean hull from cracked bean to produce bean-free soy hull. All samples were analyzed in duplicate for kjeldahl nitrogen, organic matter, neutral detergent fiber and acid detergent fiber. Gas production test was performed and metabolisable energy, digestible organic matter and volatile fatty acids were estimated. About 200 mg of each were incubated in 100 ml glass syringes and 30 ml of incubation liquid were added and were incubated in 39 C° water bath. The amount of enzyme was 0.05 %. The gas production was measured in 2, 4, 8, 12, 24, 48, 72, 96, 120h. The results were analyzed in completely randomized design.<br />Results <br />Greatest content of crude protein and lignin were measured in soybean hull (20.49 % of Dry Matter) and pistachio hull (8.55 % of Dry matter), respectively. High amount of non-fiber carbohydrate were noted in pistachio hull and sugar beet pulp. Enzyme had no effect on gas production in different hours, cumulative gas production, and the rate of gas production, organic matter digestibility, metabolisable energy and volatile fatty acids. <br /><br />Conclusion<br />Pistachio hull and sugar beet pulp had a large amount of non-fibrous carbohydrates and both soybean hull and sugar beet pulp had a small amount of lignin. Appling enzyme in the recommended dose did not have any effect on the fermentation parameters, digestible organic matter, metabolisable energy and chort chain fatty acids. For future studies, using higher doses of the enzyme mixture and different times of enzyme application be suggested. <br /><br />Key words: By products, exogenous Enzyme, Gas production, Volatile fatty acid.سابقه و هدف<br />افزایش جمعیت دامی منجر به کمبود منابع خوراکی و رقابت بین انسان و دام شده است. این مشکلات باعث افزایش توجه به استفاده از محصولات فرعی کشاورزی در تغذیه دام شده است. اما اکثر ضایعات کشاورزی به دلیل وجود ترکیبات لیگنوسلولزی و متابولیتهای ثانویه ارزش غذایی اندکی دارند. در چنین شرایطی از روشهای مختلف فرآوری و همچنین ترکیبات مختلف آنزیمی برای بهبود ارزش غذایی این محصولات استفاده میشود. هدف از این مطالعه تعیین ترکیب شیمیایی محصولات فرعی کشاورزی شامل پوسته سویا حاوی دانه، پوسته سویا فاقد دانه، پوسته نرم پسته و تفاله چغندر قند و بررسی تاثیر یک مخلوط آنزیمی بر فراسنجههای تخمیری این محصولات فرعی در آزمایش تولید گاز است. <br />مواد و روشها<br />در آزمایشگاه پوسته سویا به دو بخش تقسیم شد و برای تهیه پوسته سویای فاقد دانه از جریان باد در آزمایشگاه استفاده شد. مقدار پروتئین خام، دیواره سلولی، عصاره اتری، لیگنین و ماده آلی مواد خوراکی مورد بررسی با استفاده از روشهای استاندارد اندازهگیری شد. مقدار انرژی قابل متابولیسم، ماده آلی قابل هضم و اسیدهای چرب فرار با استفاده از معادلات مربوطه محاسبه شدند. برای انجام آزمایش تولید گاز 200 میلیگرم از محصولات فرعی مورد مطالعه به همراه یک مخلوط آنزیمی در سرنگهای شیشهای 100 میلی لیتری ریخته و به آن محیط کشت حاوی مایع شکمبه به میزان 30 میلیلیتر اضافه شد و در حمام آب گرم 39 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. مخلوط آنزیمی با نام تجاری ناتوزیم به مقدار 05/0 درصد برای تیمار محصولات فرعی استفاده شد. مقدار تولید گاز در طی ساعات 2، 4، 8 ،12، 24، 48، 72، 96 و 120 اندازهگیری شد. نتایج در قالب طرح کاملاً تصادفی آنالیز شد. <br />یافتهها<br />بیشترین مقدار پروتئین خام در پوسته سویای دارای دانه (49/20 درصد ماده خشک) و بیشترین مقدار لیگنین در پوسته نرم پسته (55/8 درصد ماده خشک) مشاهده شد. پوسته نرم پسته و تفاله چغدر قند دارای مقدار کربوهیدراتهای غیر الیافی بالایی در مقایسه با دو نوع پوسته سویای مورد بررسی بودند. آنزیم مورد استفاده بر اساس دز پیشنهادی تأثیری بر مقدار گاز تولیدی در ساعات مختلف، مقدار تولید گاز تجمعی و نرخ تولید گاز نداشت. همچنین آنزیم تأثیری بر مقدار ماده آلی قابل هضم، انرژی متابولیسمی و اسیدهای چرب فرار نداشت.<br />نتیجهگیری <br />پوسته پسته و تفاله چغندر قند مقادیر زیادی کربوهیدرات غیرفیبری دارند و پوسته سویا و تفاله چغندر قند مقادیر اندکی لیگنین دارند. استفاده از آنزیم در دز پبشنهادی تأثیری بر پارامترهای تخمیری، ماده آلی قابل هضم، انرژی متابولیسمی و کل اسیدهای چرب فرار نداشت. <br /><br />کلمات کلیدی: آنزیم، اسید چرب فرار، تولید گاز، محصولات فرعی کشاورزیhttps://ejrr.gau.ac.ir/article_4908_9603e3c2075a2cf04aa2ab40cfa7385b.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42537420200220Comparison of Chemical Composition, Fermentation Characteristics and Nutritional Value of Different Sorghum Cultivars by Gas Production Testمقایسه ترکیبات شیمیایی، خصوصیات تخمیر و ارزش غذایی ارقام مختلف سورگوم علوفه ای سیلو شده به روش آزمون تولید گاز7791490910.22069/ejrr.2020.16727.1692FAعبداله کاویانمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستانJournal Article20190602Background and objective:Planting of fodder plants with high production potential and high quality and adapted to Iran's climate conditions due to lack of forage in Iran has been considered. Today, in addition to common indigenous cultivars, sorghum hybrids cultivate growing in Iran is increasing. Not only does sorghum have a high yield, but it is well adapted to climatic conditions in most parts of Iran, especially in dry and temperate regions. This plant is able to absorb water better than other grasses This plant is one of the most important forage forests in arid and semi-arid regions of the world. It can be productive due to adaptation to warm conditions and to a certain extent soil salinity and high water use efficiency. The purpose of this study was to determine the amount of yield, chemical composition, silage properties and energy metabolism, digestibility of organic matter, digestibility of organic matter in dry matter and volatile fatty acids by the method of gas production of forage sorghum cultivars.<br /><br />Materials and methods: In order to investigate the fermentation quality and nutritive value of five variety of sorghum silages, different sorghum cultivars Viz: ICRISAT623×R165, ICRISAT632×R165, ICRISAT625×165, ICRISAT520×166 and Speed feed were compared in completely randomized design with five replicates. For this purpose sorghum cultivars was obtained at dent stage, chopped with an average particle length of 2 cm and were preserved in 10kg plastic boxes. Silos were kept at room temperature and opened at 45 days for determination of pH , DM, CP, EE, ADF, Ash , WSC and NH3-N. The Gas productions were used for determination of digestion and fermentation of samples. <br />Results: maximum dry matter by 1400.5 Kg per hectare and metabolism energy by 131627 Mcal per hectare obtained in ICRISAT520 ×R166, Whereas cultivars Speed Feed provided Minimum. The highest gas production , metabolisable energy, water-soluble carbohydrate (WSC), Volatile fatty acids and Ether Extract was observed in ICRISAT625×165. Whereas ICRISAT520 ×R166 and ICRISAT632×R165 had the lowest. Results indicated that there were significant differences between different cultures in %DM, %OM, %CP, %EE, %Ash, %ADF, %WSC and %NH3-N.The ICRISAT 165 × 165 has the highest amount of cumulative gas, metabolisable energy, soluble sugar, volatile fatty acids and crude fat. However, ICRISAT520 × R166 and ICRISAT632 × R165 had lower values. There was no significant difference between cultivars in estimating of organic matter digestibility (OMD) and digestible organic matter in dry matter (DOMDM) using the amount of gas production.<br />Conclusion: Based on the results of this study, ICRISAT520 × R166 for dry matter production (18487 kg ha-1) and protein production (1400 kg ha-1) is recommended for cultivation in Golestan province. But in terms of yield per hectare, ICRISAT625×165 varieties is recommended for the rest of the cultivars.سابقه و هدف: کاشت گیاهان علوفهای با توان تولید و کیفیت بالا و سازگار با شرایط آب و هوایی ایران به دلیل کمبود علوفه در ایران مورد توجه زیادی قرار گرفتهاست. امروزه علاوه بر ارقام بومی متداول، کشت ارقام هیبرید پر محصول سورگوم در ایران رو به افزایش است. سورگوم نه تنها از عملکرد بالائی برخوردار است بلکه با شرایط اقلیمی اکثر مناطق ایران به خصوص مناطق خشک و معتدل سازگاری خوبی دارد. سورگوم از مهم ترین گیاهان علوفهای مناطق خشک و نیمه خشک دنیاست که به علت سازگاری با شرایط گرم و تا حدی شوری خاک و بالا بودن بازده مصرف آب میتواند تولید خوبی داشته باشد. این گیاه قادر است که آب را بهتر دیگر علوف ها جذب کند .هدف از این تحقیق تعیین میزان عملکرد، ترکیبات شیمیایی ، خواص سیلویی ونیزتخمین انرژی متابولیسمی، قابلیت هضم ماده آلی ، قابلیت هضم ماده آلی در ماده خشک و اسیدهای چرب فرار به روش تولید گاز ارقام سورگوم علوفه ای بود.<br />مواد و روش ها: ااین آزمایش به منظور تعیین میزان عملکرد، ترکیبات شیمیایی، خواصسیلویی، تخمین انرژیمتابولیسمی و اسیدهای چرب فرار، قابلیت هضم مادهآلی، قابلیت هضم مادهآلی در ماده خشک ارقام سورگوم علوفهای شامل: ICRISAT520×R166، ICRISAT625×R165، ICRISAT623×R165، ICRISAT632×R165 و speed feed (اسپیدفید) به روش تولیدگاز در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار انجام شدهاست. ارقام سورگوم خردشده در قطعات 2 سانتیمتری در سطلهای 10 کیلویی فشرده و ذخیرهگردید. بعد از 45 روز ماده خشک، پروتئینخام، چربیخام، الیاف نامحلول در شویندهاسیدی و خاکسترخام، قندهایمحلول و ازت آمونیاکی مواد سیلویی اندازهگیری شد.<br />یافته ها: :بیشترین عملکرد ماده خشک و پروتئینخام ( کیلوگرم در هکتار) مربوط به سورگوم رقم ICRISAT520 ×R166 و کمترین عملکرد مربوط به سورگوم اسپیدفید بود. نتایج نشانداد که هیبرید های سیلوشده در این آزمایش از نظر درصد ماده خشک، مادهآلی، پروتئین خام، چربیخام، خاکسترخام، الیافنامحلول در شویندهاسیدی، قندهایمحلول و ازتآمونیاکی اختلاف معنیداری باهم دارند. رقم ICRISAT625×165 دارای بیشترین مقدار گازتجمعی، انرژی متابولیسمی، قندمحلول، اسیدهای چرب فرار و چربیخام بود. اما رقمهای ICRISAT520 ×R166و ICRISAT632×R165 دارای مقادیر کمتری بودند. اختلاف بین ارقام سورگوم از نظر تخمین میزان قابلیت هضم مادهآلیو قابلیتهضم مادهآلی در مادهخشک با استفاده از میزان گاز تولیدی معنیدار نبود.<br />نتیجه گیری: بر اساس نتایج این تحقیق، رقم ICRISAT520×R166 از نقطه نظر تولید ماده خشک (18487 کیلوگرم در هکتار) وتولید پروتئین (1400 کیلوگرم در هکتار) قابل توصیه برای کشت در استان گلستان میباشد ، اما رقم ICRISAT625 ×R165 به دلیل مقدار انرژی قابلمتابولیسم و مادهآلی قابل هضم بیشتر نسبت به بقیه ارقام ارجحیت دارد .https://ejrr.gau.ac.ir/article_4909_480898c3aaa98ce70089f2fa373eb122.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاننشریه پژوهش در نشخوار کنندگان2345-42537420200220Heterogeneity of variance copmonents for milk yield test-day records and their effects on genetic parameters and breeding values of Iranian Holstein cowsناهمگنی مؤلفه های واریانس رکوردهای روزآزمون تولید شیر و تأثیر آن بر پارامترهای ژنتیکی و ارزش اصلاحی گاوهای هلشتاین ایران93109490710.22069/ejrr.2019.16285.1679FAجمشید احسانی نیاگروه کشاورزی، مجتمع آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران0000-0003-1169-2973نوید قوی حسین زادهگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرانJournal Article20190218Background and objectives: One major component in designing breeding programs is accurate assessment of breeding values. In most countries, selection decisions in animal breeding are usually based on predicted genetic values obtained using best linear unbiased predictors (BLUP). The first applications of BLUP and mixed linear models are associated with assuming homogeneous variance components. However, numerous studies have showed that there exists heterogeneity variance for milk yield and genetic and residual variances are not constant between herd and different production level. The level of herd production, management and nutritional practices and breeding strategies are heterogeneous variance factors. The problem of heterogeneous variances in genetic evaluation of dairy cows is that above average animals in the more variable herds may be over evaluated and larger proportion of animals is selected from these herds than when variance is homogeneous. When heterogeneity is not properly taken into account, differences in variance components can result in biased estimates of breeding values, in-correct ranking of sire and dams elite and reduced genetic progress. In evaluation of dairy cows, a simple method to reduce heterogeneous phenotypic variance, is pre-adjustment of records prior to fitting the animal model. The objectives of this study were to investigate the heterogeneity variance components for milk test-day records as well as the impact of data pre-adjustment method on on genetic parameters, breeding values and re-ranking of the top sires and dams in the Iranian Holstein cows. <br />Materials and methods: In this research, heterogeneity of variance components for milk production trait was investigated by using 1843985 test-day records of first parity of Iranian Holstein cows. Collected records were including 199353 cows in 983 herds that were collected by the Animal Breeding Center and Promotion of Animal Products of Iran. According to the average of herd-year production three groups (high, medium and low) were identified. The heterogeneity of variances was studied using the Bartlett’s test. A pre-correction method was used to correct heterogeneity of variance. Variance components, genetic correlations, heritabilities as well as animals’ breeding values (BVs) were estimated by ASreml program, using animal model. Spearman's rank correlations and re-ranking of top sire and dam before and after data pre-correction were estimated. The number of best sires and cows removed from top animal list after adjustment the heterogeneity of variance was obtained in order to investigate the benefit of this adjustment.<br />Results: The results of Leven’s test for milk test-day records before data pre-correction were significant (P<0.001) which indicated the heterogenous of variances. Data correction did not result in homogeneity of variance across the herd-year classes but the heterogeneity of variance was decreased by 25%. Applying of the pre-correction method resulted in slightly higher heritabilities so that estimates of total heritabilities were 0.319±0.007 and 0.351 ±0.009 before and after adjustment for heterogeneity of variance, respectively. Additive genetic correlations for milk test-day records were estimated in the range of 0.345 to 0.985 before and 0.403 to 0.996 after pre-correction, respectively. Adjustment of data had a considerable effects on the top 1% of animals and caused that 14% and 20% of top sires and dams, respectively, to be excluded from selection when compared to the homogenous variance scenario. Substantially different in re-ranking of top animals occurred and the best of sire and dam cows had rank 8 and 23 after adjustment of heterogeneity of variance<br />Conclusion: The results showed that variance components of test-day records based on different production levels in Holstein cow population are not homogeneous and heterogeneity of variance may influence the ranking and genetic evaluation of top animals.سابقه و هدف: یک جزء مهم در طراحی برنامه های اصلاح نژادی برآورد صحیح ارزش های اصلاحی می باشد. در بسیاری از کشورها معمولاً تصمیمات انتخاب در اصلاح نژاد حیوانات براساس ارزش های اصلاحی حاصل از روش بهترین پیش بینی نااریب خطی (BLUP) انجام می شود. کاربردهای اولیه مدل های مختلط خطی و روشBLUP برای ارزیابی ژنتیکی گاو شیری با فرض همگن بودن مؤلفه های واریانس همراه بوده است. اما مطالعات مختلفی نشان داده اند که برای تولید شیر واریانس های ژنتیکی و باقیمانده بین گله ها و سطوح مختلف تولیدی ثابت نیستند. مشکل واریانس های ناهمگن در ارزیابی گاو شیری این است که حیوانات با میانگین تولید بالا ممکن است در گله های متغیرتر بالاتر از حد ارزیابی شوند و نسبت به حالتی که واریانس ها همگن هستند نسبت زیادتری از حیوانات از این گله ها انتخاب شوند. سطح تولید گله، اعمال مدیریتی و تغذیه ای و استراتژی های اصلاح نژادی از عوامل ناهمگنی واریانس ها هستند. وقتی که ناهمگنی وریانس به درستی محاسبه نشود، تفاوت ها در مؤلفه های واریانس می تواند منجر به برآوردهای اریب ارزش های اصلاحی، رتبه بندی نادرست گاوهای نر و ماده ممتاز و کاهش پیشرفت ژنتیکی شود. در ارزیابی گاو شیری، یک روش ساده برای کاهش ناهمگنی واریانس، پیش از برازش مدل حیوانی، پیش تصحیح داده ها بر اساس واریانس فنوتیپی است. اهداف پژوهش حاضر، بررسی ناهمگنی مؤلفه های واریانس رکوردهای روزآزمون تولید شیر و همچنین تأثیر روش پیش تصحیح داده ها بر پارامترهای ژنتیکی، ارزش های اصلاحی و رتبه بندی گاوهای نر و ماده برتر در جمعیت گاوهای هلشتاین ایران بودند.<br />مواد و روشها: در این تحقیق، ناهمگنی مؤلفه های واریانس صفت تولید شیر با استفاده از 1843985 رکورد روزآزمون شیر گاوهای هلشتاین شکم زایش اول بررسی شد. بدین منظور از رکوردهای مربوط به 301197 رأس گاو شیری متعلق به 983 گله مختلف که طی سال های 1365 تا 1395 توسط مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور جمع آوری شده بود، استفاده گردید. داده ها براساس میانگین سطوح مختلف تولید گله-سال به سه گروه بالا، متوسط و پائین دسته بندی شدند. ناهمگنی واریانس ها با استفاده از آزمون لون بررسی شد. برای تصحیح ناهمگنی واریانس ها از روش پیش تصحیح داده ها استفاده شد. مؤلفه های واریانس، همبستگی های ژنتیکی، وراثت پذیری ها و همچنین ارزش های اصلاحی با استفاده از برنامه ASreml و تحت مدل حیوانی برآورد شدند. همبستگی های رتبه ای و تغییر رتبه حیوانات نر و ماده ممتاز قبل و بعد از پیش تصحیح داده ها بررسی شد.<br />یافته ها: نتایج آزمون لون برای رکوردهای روزآزمون تولید شیر معنی دار (0.001>p) بود که نشان دهنده ناهمگن بودن واریانس ها است. پیش تصحیح داده ها منجر به واریانس های همگن نشد اما مقدار ناهمگنی واریانس را تا 25 درصد کاهش داد. بکارگیری روش تصحیح باعث شد وراثت پذیری ها اندکی بالاتر باشند به طوریکه برآوردهای وراثت پذیری کل قبل و بعد از تصحیح ناهمگنی واریانس ها به ترتیب 0.007±0.319 و 0.009±0.351 بودند. تصحیح داده ها تاثیر قابل توجهی بر 1 درصد حیوانات ممتاز داشت و باعث شد به ترتیب 14 و 20 درصد گاوهای نر و ماده ممتاز در مقایسه با سناریوی واریانس همگن از لیست انتخاب خارج شوند. تفاوت قابل ملاحظه ای در تغییر رتبه حیوانات برتر اتفاق افتاد و بهترین گاوهای نر و ماده، به ترتیب رتبه های 8 و 23 را پس از تصحیح ناهمگنی واریانس داشتند. <br />نتیجه گیری: نتایج نشان دادند که مؤلفه های واریانس رکوردهای روزآزمون شیر در جمعیت گاوهای هلشتاین ایران بر اساس سطوح مختلف تولید گله-سال همگن هستند و ناهمگنی واریانس ممکن است ارزیابی ژنتیکی و تغییر رتبه گاوهای نر و ماده ممتاز را تحت تأثیر قرار دهد.https://ejrr.gau.ac.ir/article_4907_6157ab54085b5cc98cd0b04c2fb22207.pdf