ORIGINAL_ARTICLE
کاهش سهم پروتئین جیره، پروتئین عبوری و پروتئین قابل تجزیه در شکمبه بر توان تولیدی در گاوهای پرشیر هلشتاین در اوایل دوره شیردهی
هدف از این تحقیق تعیین اپتیمم سطح پروتئین خام، پروتئین عبوری و پروتئین قابل تجزیه در شکمبه در گاوهای پرشیر هلشتاین میباشد. در آزمایش اول از 12 راس زایش دوم گاو هلشتاین شیرده در قالب طرح مربع لاتین مکرر 4 ×4 و در آزمایش دوم از 9 راس زایش دوم گاو هلشتاین شیرده در قالب طرح مربع لاتین مکرر 3 ×3 انجام شد. تیمارها در آزمایش اول شامل جیرههای آزمایشی شامل 18 ، 2/17 ،4/16 و 6/15 درصد پروتئین خام بود. سطح پروتئین قابل تجزیه برای کلیه جیرهای آزمایشی ثابت بود و سطح پروتئین عبوری به تدریج کاهش پیدا کرد. در آزمایش دوم جیره های آزمایشی شامل 4/16 ، 6/15 و 8/14 درصد پروتئین خام بود، سطح پروتئین عبوری در کلیه جیرهها ثابت بود و سطح پروتئین قابل تجزیه به تدریج کاهش یافت. ماده خشک مصرفی و تولید شیر تصحیح شده بر اساس 4 درصد چربی در تیمار سوم آزمایش اول به طور معنیداری بیشتر از سایر گروها بود (05/0P
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1994_39bb70a7cb45d2d247d7bc931e46d230.pdf
2015-01-21
1
20
پروتئین عبوری
گاو هلشتاین
پروتئین خام و تولید و ترکیبات شیر
مهدی
بهرامی یکدانگی
mehdi.bahramiyekdangi@gmail.com
1
دانشجوی دکتری
LEAD_AUTHOR
غلامرضا
قربانی
ghorbani@cc.iut.ac.ir
2
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
محمد
خوروش
khorvashm@yahoo.com
3
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
محسن
دانش مسگران
danesh@ um. ac. ir
4
استاد دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
جمشید
جلیل نژاد
j.jalilnejad@yahoo.com
5
مدیرعامل شرکت کشت و دامداری فکا
AUTHOR
امیر
خامسی
a.khamesi@yahoo.com
6
مدیر تولید شرکت کشت و دامداری فکا
AUTHOR
وحید
محرمی
vahid.moharrami@yahoo.com
7
کارشناس تغذیه شرکت کشت و دامداری فکا
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر تغذیه جو خیسانده شده در اسیدهای آلی بر عملکرد و قابلیت هضم گوسالههای پرواری
سی راس گوساله نر هلشتاین به وزن تقریبی22±308 کیلوگرم و میانگین سنی حدود 10 ماه در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 جیره آزمایشی و 10 تکرار در هر تیمار به مدت 100 روز مورد استفاده قرار گرفتند. جیره های آزمایشی شامل، تیمار اول جیره شاهد حاوی دانه جو خیسانده شده در آب، تیمار دوم شامل جیره بر پایه دانه جو خیسانده شده با سطح 0/5 درصد اسید لاکتیک و تیمار سوم شامل جیره بر پایه دانه جو خیسانده شده با سطح 1 درصد اسید سیتریک بودند. صفات عملکردی، فراسنجه های خونی، قابلیت هضم مواد مغذی و اسیدیته مدفوع گوساله ها اندازه گیری گردید. وزن نهایی، افزایش وزن روزانه و نسبت خوراک مصرفی به افزایش وزن گوساله ها به طور معنی داری تحت تاثیرجیره ها قرار گرفت (P
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1993_85e373598863fe81dc23e02d50693f36.pdf
2015-01-21
21
34
گوساله پرواری
جو عمل آوری شده با اسیدهای آلی
عملکرد
قابلیت هضم
فراسنجه های خونی
مهدی
نعمت پور
m.nematpoor@ut.ac.ir
1
دانشگاه تهران
AUTHOR
کامران
رضا یزدی
rezayazdi@ut.ac.ir
2
دانشگاه تهران
LEAD_AUTHOR
مهدی
دهقان بنادکی
dehghanb@ut.ac.ir
3
دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثرجیره حاوی کربوهیدراتهای غیر الیافی زیاد بر عملکرد تولیدی، القاء التهاب و تغییرات مولکولی سیستم ایمنی ذاتی گاوهای شیری جرزی
هدف اصلی این آزمایش ارزیابی اثر جیره حاوی کربوهیدراتهای غیرالیافی زیاد بر عملکرد تولید، القاء التهاب، پاسخ نوتروفیل و برخی نشانگرهای التهابی در گاوهای شیری نژاد جرزی بود. برای انجام آزمایش از 7 رأس گاو چند شکمزا (5/0±5/2) با میانگین روزهای شیردهی 3±71 و میانگین تولید شیر 6/6 ± 28 کیلوگرم استفاده شد. تمامی گاوها در دو هفته اول آزمایش جیره شاهد (حاوی 34 درصد کربوهیدراتهای غیرالیافی) و در هفته سوم، جیره حاوی کربوهیدراتهای غیرالیافی زیاد (حاوی 40 درصد کربوهیدراتهای غیرالیافی) را دریافت کردند. میزان انرژی و پروتئین هر دو جیره یکسان بود. مصرف خوراک هر حیوان و تولید شیر اندازهگیری شد. جیره حاوی کربوهیدراتهای غیرالیافی زیاد ماده خشک مصرفی را کاهش داد (05/0>P) ولی تولید شیر تحت تأثیر قرار نگرفت. سه نشانگر التهابی بیگانهخواری، انفجارتنفسی و تولید پروتئین ال-سلکتین بر سطح نوتروفیلها اندازهگیری شد. تولید ال-سلکتین در اثر مصرف جیره با کربوهیدراتهای غیرالیافی زیاد افزایش(05/0>P) و بیگانهخواری کاهش یافت (10/0>P). انفجارتنفسی تحت تأثیر جیره قرار نگرفت. هاپتوگلوبین و روی به عنوان دیگر شاخصهای مهم التهاب و سایتوکاین پیش التهابی تومور نکروسیس فاکتور آلفا در پلاسما اندازه گیری شد. میزان هاپتوگلوبین پلاسما افزایش و روی پلاسما کاهش یافت. افزایش معنیداری در مقدار تومور نکروسیس فاکتور آلفا مشاهده نشد (05/0P>) . افزایش تولید ال-سلکتین و میزان هاپتوگلوبین پلاسما و کاهش روی پلاسما همراه با کاهش ماده خشک مصرفی و بیگانهخواری حاکی از القاء التهاب با مصرف جیره حاوی کربوهیدراتهای غیرالیافی زیاد میباشد.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1987_d8aa79076ef59f700f41c6edacc696a8.pdf
2015-01-21
35
50
کربوهیدرات های غیرالیافی
التهاب
ایمنی ذاتی
گاو شیری
گلناز
تأسلی
gtaasoli@gmail.com
1
دانشگاه رازی
LEAD_AUTHOR
فرخ
کفیل زاده
kafilzadeh@razi.ac.ir
2
دانشگاه رازی
AUTHOR
داراب
قدیمی
ghadimi@bafm.de
3
مرکز تحقیقاتی مکس رابنر. کیل. آلمان.
AUTHOR
مایکل
بالو
michael.ballou@ttu.edu
4
دانشگاه تگزاس- تک. تگزاس. آمریکا.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر منابع مختلف مکمل سلنیوم بر رشد، فراسنجه های هماتولوژی و شکمبه در بره های پرواری مهربان
این آزمایش به منظور بررسی اثر منابع مختلف مکملهای خوراکی سلنیوم بر رشد، فراسنجههای هماتولوژی و شکمبه در برههای پرواری مهربان به مدت 70 روز انجام شد. تعداد 24 رأس بره نر مهربان با میانگین سن 5-4 ماه و میانگین وزن بدن 7/2 ± 8/35 کیلوگرم، بطور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. تیمارها شامل: 1) گروه شاهد (جیره پایه بدون افزودن مکمل سلنیوم، حاوی 06/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیوم)؛ 2) جیره شاهد + 2/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیوم بصورت مخمر سلنیومی؛ 3) جیره شاهد + 2/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیوم بصورت سلنیت سدیم و 4) جیره شاهد + 4/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیوم بصورت سلنیت سدیم بودند. جهت بررسی تغییرات وزن زنده، برهها در ابتدای آزمایش و در روزهای 14، 28، 42، 56 و 70 وزنکشی شدند. در روزهای صفر، 35 و 70 آزمایش قبل از نوبت غذایی صبح نمونهگیری از خون و در روزهای 35 و 70، نمونهگیری از شکمبه انجام شد. خوراک داده شده و پسمانده آن نیز برای هر حیوان به صورت روزانه اندازهگیری شد. افزودن سلنیوم آلی و معدنی به جیره تأثیر معنیداری بر رشد برهها، فراسنجههای هماتولوژی و آنزیمهای آلکالینفسفاتاز، آسپارتاتآمینوترانسفراز و کراتینفسفوکیناز نداشت (05/0
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1988_b18569d75329cd264ba59559f675d067.pdf
2015-01-21
51
68
سلنیت سدیم
مخمر سلنیومی
بره
هماتولوژی
فراسنجههای شکمبه
حسن
علی عربی
h_aliarabi@yahoo.com
1
رییس دانشکده کشاورزی/ دانشگاه بوعلی سینا
LEAD_AUTHOR
رضا
علیمحمدی
rezaalimohamady@yahoo.com
2
دانشجوی دکتری دانشگاه بوعلی سینا همدان
AUTHOR
علی اصغر
بهاری
baharia@yahoo.com
3
3. استادیار گروه علوم درمانگاهی دانشکده پیرادامپزشکی دانشگاه بوعلی سینا همدان
AUTHOR
پویا
زمانی
zamani.p@gmail.com
4
2. دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه اثرات مصرف روغن ماهی با روغن پالم در دوره انتقال بر ترکیب اسیدهای چرب شیر گاوهای هلشتاین
چکیدهبه دلیل اهمیت چربی شیر از نظر تأمین برخی از اسیدهای چرب خاص در تغذیه انسان، دستکاری پروفیل اسیدهای چرب بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. به منظور مطالعه تاثیر مصرف روغن ماهی و پالم بر پروفیل اسیدهای چرب شیر، تعداد ده راس گاو هلشتاین با حداقل یکبار زایش بر اساس تاریخ زایش احتمالی، از شش هفته قبل تا 63 روز پس از زایش به طور تصادفی، روغن اشباع پالم یا روغن ماهی را دریافت نمودند. تولید شیر به صورت روزانه و ترکیبات شیر به طور هفتگی تعیین شدند. پروفیل اسیدهای چرب چربی شیر با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی تعیین شد. مکمل روغن ماهی موجب کاهش مقدار اسیدهای چرب اشباع در چربی شیر شده (05/0P
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1990_10d11d65807f86026b3d426cea8d8ee7.pdf
2015-01-21
69
94
گاو شیری
روغن ماهی
چربی شیر
پروفیل اسیدهای چرب
گازکروماتوگرافی
هدی
جواهری بارفروشی
hoda.javaheribarfourooshi@gmail.com
1
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و دانشجوی دکتری تخصصی فیزیولوژی دام دانشگاه تهران
AUTHOR
آرمین
توحیدی
atowhidi@ut.ac.ir
2
گروه علوم دامی دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران
LEAD_AUTHOR
حسن
صادقی پناه
h.sadeghipanah@gmail.com
3
مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور
AUTHOR
مهدی
ژندی
mzhandi@ut.ac.ir
4
گروه علوم دامی دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران
AUTHOR
سعید
زین الدینی
zeinoaldini@ut.ac.ir
5
گروه علوم دامی دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران
AUTHOR
مهدی
گنج خانلو
ganjkhanlou@ut.ac.ir
6
گروه علوم دامی دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تجزیه و تحلیل ژنتیکی درصد پروتئین شیر با استفاده از مدل تابعیت تصادفی در گوسفند کردی شیروان
چکیدهاین پژوهش بر روی میشهای نژاد کردی ایستگاه پرورش و اصلاحنژاد حسینآباد شیروان صورت گرفته است. به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی، تعداد 1065 رکورد روزآزمون درصد پروتئین شیر مربوط به 245 رأس میش جمعآوری شد. رکوردگیری از هر رأس میش در اردیبهشت ماه سال 1391 شروع گردید و تا پایان دوره شیردهی ادامه یافت. برای آنالیز ژنتیکی دادهها، از مدل روزآزمون با ضرایب تابعیت تصادفی استفاده شد. در مدل تابعیت تصادفی ، اثرات ثابت شکم زایش، تعداد بره در زایش، ماه رکوردگیری، متغیرهای کمکی سن در هنگام رکوردگیری و روزهای شیردهی گنجانده شدند. تابع چند جملهای لژاندر با درجات برازش مختلف برای مدل تصادفی در خصوص تنوع ژنتیکی افزایشی و محیطی دائم در نظر گرفته شدند که چند جملهای لژاندر با درجه برازش 2 بهعنوان بهترین مدل انتخاب شد. برای برازش مدل روزآزمون با تابعبت تصادفی از نرم افزارWOMBAT استفاده شد. اجزای واریانس (کواریانس) ژنتیکی و محیطی توسط روش حداکثر درست نمائی محدود شده برآورد شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که کمترین مقدار واریانس ژنتیکی افزایشی در اوایل شیردهی و بیشترین مقدار آن در اواخر شیردهی بدست آمد. واریانس فنوتیپی و محیطی دائم در ابتدای و انتهای شیردهی بالا بود. وراثت پذیری در طول دوره شیردهی افزایش یافت که کمترین مقدار آن در ابتدا (096/0) و بیشترین مقدار آن در انتهای شیردهی (178/0) بدست آمد. همبستگیهای ژنتیکی افزایشی و محیطی دائم برآورد شده بین روز آزمونهای نزدیک بیشتر از روزآزمونهای دور از هم بود.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1989_24606d88fed1fb46e64083d675303969.pdf
2015-01-21
95
108
گوسفند
تابع لژاندر
تابعیت تصادفی
درصد پروتئین شیر
پارامترهای ژنتیکی
ساناز
عباسی امین آبادی
snz.abbasi@gmail.com
1
کارشناس ارشد
AUTHOR
سعید
حسنی
saeedh_2000@yahoo.com
2
دانشگاه گرگان
LEAD_AUTHOR
سعید
زره داران
zerehdaran@um.ac.ir
3
عضو هیئت علمی- دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
علیرضا
خان احمدی
ali.khanahmadi@gmail.com
4
مربی/ دانشگاه گنبد کاووس
AUTHOR
رضا
اشکانی فر
rezaashkan57@yahoo.com
5
کارشناس ارشد/ ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند کردی حسین آباد شیروان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی روند همخونی و تاثیر آن بر صفات تولیدی مرتبط با رشد در گوسفندان زندی
هدف از این مطالعه برآورد ضرایب همخونی و بررسی اثرات آن بر صفات وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن 6 ماهگی، وزن 9 ماهگی و وزن یکسالگی در گوسفند زندی است. داده های مورد استفاده شامل اطلاعات ثبت شده 6140 راس بره بود که طی سالهای 1370 تا 1390 در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند زندی تهران جمعآوری شده بود. 32/36 درصد از کل حیوانات همخون بودند. میانگین ضریب همخونی کل جمعیت و جمعیت همخون 22/1 و 61/3 درصد بود. میانگین ضریب همخونی در هر سال 01/0±02/0 درصد افزایش یافته بود که از نظر آماری معنیدار بود. تجزیه و تحلیل اثر همخونی بر صفات مورد مطالعه با استفاده از 12 مدل مختلف در قالب مدل دام با روش حداکثر درستنمایی محدود شده انجام شد. ضریب تابعیت صفات وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن 6ماهگی، وزن 9ماهگی و وزن یکسالگی از همخونی به ترتیب 87/4 ± 49/3-، 18/20 ± 20/42-، 12/25 ± 35/60-، 80/24 ± 70/40-، 24/29 ± 55/76- گرم برآورد شد که برای صفات وزن تولد و وزن 9ماهگی از نظر آماری معنیدار نبوده ولی برای بقیه صفات معنیدار بود. در نتیجه به منظور جلوگیری از افزایش اثرات زیانآور ناشی از همخونی باید با حذف آمیزشهای خویشاوندی بسیار نزدیک و افزایش آمیزشهای دور، همخونی را در این گله مدیریت کرد.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1991_83ec2b2d01afa51e20eb76067a99e154.pdf
2015-01-21
109
120
ضریب همخونی
صفات رشد
گوسفند زندی
محمد
الماسی
malmasi04@gmail.com
1
دانشگاه کردستان
LEAD_AUTHOR
امیر
رشیدی
arashidi@uok.ac.ir
2
دانشگاه کردستان
AUTHOR
محمد
رزم کبیر
m.razmkabir@uok.ac.ir
3
دانشگاه کردستان
AUTHOR
محمد مهدی
غلام بابائیان
mehdi.gholambabaeian@uok.ac.ir
4
دانشگاه کردستان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی روند همخونی جمعیت گاوهای شیری با تغییر نوع آمیزش، شدت انتخاب و استفاده از انتقال جنین با استفاده از شبیهسازی تصادفی
هدف از این تحقیق، ارزیابی همخونی در گاوهای شیری با تغییر نوع آمیزش، شدت انتخاب با و بدون استفاده از انتقال جنین به کمک شبیهسازی تصادفی بود. به این منظور دو سطح نوع آمیزش (تصادفی، حداقل همتباری)، دو سطح شدت انتخاب برای چهار مسیر انتخابی (بالا و پایین) با و بدون استفاده از انتقال جنین برای مادر نرهای آینده باهم ترکیب شده و در مجموع 8 سناریو مورد مقایسه قرار گرفت. 5000 گاو ماده توزیع شده بین 50 گله 100 راسی و ثبت شده برای 6 صفت تولید شیر، پروتئین، چربی، سن در اولین گوسالهزایی، فاصله گوسالهزایی و نمره سلولهای بدنی برای 30 سال شبیهسازی شد. روند و تغییرات سالیانه همخونی برای 8 سناریو و سطوح مختلف عوامل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که آمیزش با حداقل همتباری و شدت انتخاب پایین نسبت به آمیزش تصادفی و شدت انتخاب بالا به ترتیب 43/60 و 56 درصد تغییرات همخونی کمتری دارند. تغییرات سالیانه همخونی در موقع استفاده کردن از انتقال جنین نسبت به حالت استفاده نکردن 98/21 درصد بیشتر بود. کمترین تغییرات سالیانه همخونی برای سناریو هشتم (آمیزش با حداقل همتباری- شدت انتخاب پایین- استفاده از انتقال جنین) و بیشترین تغییرات سالیانه همخونی برای سناریو سوم (آمیزش تصادفی- شدت انتخاب بالا- استفاده از انتقال جنین) بدست آمد. با توجه به نتایج میتوان گفت که انتخاب حیوانات با شدت بالا و استفاده از انتقال جنین با هدف افزایش پیشرفت ژنتیکی بهتر است در کنار آمیزشهای با حداقل همتباری باشد.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1992_b92505db278f5952a351f14f4c353ef6.pdf
2015-01-21
121
138
گاو شیری
انتقال جنین
سیستم آمیزش
شبیهسازی
همخونی
هادی
فرجی آروق
hadifaraji.um@gmail.com
1
دانشگاه فردوسی مشهد- گروه علوم دامی
LEAD_AUTHOR
علی اصغر
اسلمی نژاد
agr764@yahoo.co.uk
2
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
مجتبی
طهمورث پور
m_tahmoorespur@yahoo.com
3
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی
AUTHOR
مجمد
رکوعی
rokouei@gmail.com
4
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
AUTHOR
محمد مهدی
شریعتی
shariati52@gmail.com
5
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
آنالیز فنوتیپی رکوردهای شیر روز-آزمون تصحیح شده برای انرژی در گاوهای شیری شکم اوّل
هدف این پژوهش، بررسی فنوتیپی رکوردهای شیر روز-آزمون تصحیح شده برای انرژی، در گاوهای شیری شکم اوّل بود. تعداد 774013 رکورد روز-آزمون روی 88456 گاو شکم اوّل و سه بار دوشش که بین سال های 1376 تا 1388 در 165 گله (در شش استان) زایش داشتند، استفاده شد. تجزیه و تحلیل فنوتیپی رکوردهای شیر روز-آزمون، به وسیله ی یک مدل مختلط خطی انجام شد که در آن اثرات ثابت استان، گله داخل استان، سال زایش، ماه تولید، نوع ژنوتیپ گاو (دورگ یا اصیل)، نوع اسپرم، سن هنگام تولید داخل اثر ثابت نوع ژنوتیپ، و اثر تصادفی پدر گنجانده شد. بمنظور در نظر گرفتن شکل منحنی شیردهی، تابع چندجمله ای پیشنهاد شده توسط علی و شفر استفاده شد. اثر ثابت استان، سال زایش، ماه تولید، نوع اسپرم و نوع ژنوتیپ گاو بر رکوردهای روز-آزمون شیر تصحیح شده برای انرژی معنی دار بود. روند فنوتیپی صفت در سال های مختلف زایش، مثبت و معنی دار بود (0.434 کیلوگرم در سال). ضریب تابعیت شیر روز-آزمون تصحیح شده برای انرژی، از متغیر همراه سن هنگام رکوردگیری، برای گاوهای زینه و اصیل با یکدیگر تفاوت معنی دار داشتند. اثرات متقابل دوطرفه معنی دار بود؛ بنابراین، شناسایی و گنجاندن آن ها در مدل های روز-آزمون، سبب افزایش دقت و صحت ارزیابی ژنتیکی می شود.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1995_e8bc3b8e66a6e996ede410341d4b4cb6.pdf
2015-01-21
139
164
رکوردهای روز-آزمون
شیر تصحیح شده برای انرژی
گاوهای شیری
مهشید
محمدپناه
m.mohammadpanah36@yahoo.com
1
دانشگاه بیرجند
LEAD_AUTHOR
همایون
فرهنگ فر
hfarhangfar2003@yahoo.co.uk
2
دانشگاه بیرجند
AUTHOR
مسلم
باشتنی
m.bashtani@yahoo.com
3
دانشگاه بیرجند
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات رشد در گوسفند نژاد مغانی با استفاده از مدل تابعیت تصادفی
به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات وزن بدن با استفاده از مدل تابعیت تصادفی، از 19388 رکورد روزآزمون وزن مربوط به 6013 راس گوسفند نژاد مغانی جمع آوری شده طی 15 سال (1374-1388) در ایستگاه تحقیقاتی دشت مغان واقع در استان اردبیل استفاده گردید. . سال- فصل رکوردگیری، سال- فصل تولد، جنسیت بره، نوع تولد و شکم زایش مادر به عنوان عوامل ثابت دستهبندی شده و سن مادر هنگام زایش بره و سن بره هنگام رکوردگیری به عنوان متغیرهای همبسته (کواریت) در نظر گرفته شدند. عوامل تصادفی موجود در مدل شامل اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم، اثر ژنتیکی افزایشی مادری، اثر محیطی دائمی مستقیم و اثر باقیمانده بود. مدل 9 با درجه برازش 2 برای دو اثر ژنتیکی و درجه برازش 4 برای اثر محیطی دائمی و با تعداد 21 پارامتر به عنوان مناسبترین مدل معرفی شد. مقدار وراثتپذیری با این مدل برای وزن تولد و وزن در سنین 90، 180، 270 و 360روزگی به ترتیب 069/0 ، 002/0 ،005/0، 013/0 و 021/0 برآورد شد. نتایج نشان داد که وراثتپذیری مستقیم، پس از تولد کاهش یافته و در سن 90 روزگی به حداقل مقدار خود رسید، ولی پس از آن همزمان با افزایش سن، افزایش مییابد. وراثتپذیری مادری بعد از تولد کاهش چشمگیری داشته و سپس با نوسان اندکی تا 360 روزگی با بالا رفتن سن افزایش یافت. حداکثر همبستگی بین وزن 270 و 360 روزگی بدست آمد و میزان همبستگیها در اکثر موارد به موازات افزایش فاصله بین سنین، کاهش یافت.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1996_f0003be2e27fc98fc0d8db182691a84b.pdf
2015-01-21
165
182
تابعیت تصادفی
پارامترهای ژنتیکی
وزن بدن
گوسفند مغانی
ابوالقاسم
لواف
aynm.lavvaf@yahoo.com
1
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
LEAD_AUTHOR
بهزاد
همتی
bzdhmt@gmail.com
2
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
AUTHOR
طرلان
فرهوش
t_farahvash@yahoo.co.uk
3
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر
AUTHOR