%0 Journal Article %T استفاده از کنجاله گوار به‌جای کنجاله‌ دانه‌های روغنی معمول در تغذیه بره‌های نر پرواری نژاد زل مازندران %J نشریه پژوهش‌ در نشخوار کنندگان %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان %Z 2345-4253 %A مهدوی کلاته نو, مجید %A تربتی نژاد, نور محمد %A زره داران, سعید %A مسلمی پور, فرید %A سمیعی, رحمت %D 2014 %\ 03/21/2014 %V 2 %N 1 %P 51-66 %! استفاده از کنجاله گوار به‌جای کنجاله‌ دانه‌های روغنی معمول در تغذیه بره‌های نر پرواری نژاد زل مازندران %K کنجاله گوار %K مکمل پروتئینی %K کنجاله دانه های روغنی %K بره نژاد زل %R %X به‌منظور ارزیابی پتانسیل تغذیه‌ای کنجاله گوار و مقایسه آن با سایر کنجاله‌های معمول در تغذیه دام (کنجاله های آفتابگران، پنبه-دانه، سویا و کلزا) آزمایشی در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول ترکیب شیمیایی کنجاله‌های مورد آزمایش اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که به‌جز بخش ماده خشک در سایر بخش‌های مربوط به ترکیب شیمیایی تفاوت‌هایی بین کنجاله‌های مورد آزمایش وجود دارد. نتایج بیان کننده بالاترین میزان پروتئین خام مربوط به کنجاله گوار به میزان 02/51 درصد بود. در مرحله دوم آزمایش عملکرد پرواری بره‌های نر نژاد زل در دروه 90 روزه پروار مقایسه شد. اختلاف معنی‌داری در بین تیمارهای مختلف از نظر افرایش وزن روزانه مشاهده نشد. هر چند مقدار عددی افزایش وزن روزانه در بره‌های مصرف کننده کنجاله گوار بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0P <). نتایج نشان داد بین مصرف خوراک در بره‌های مصرف کننده کنجاله گوار و سویا اختلافی وجود نداشت. در این پژوهش ضریب تبدیل ‌غذایی گروهی از بره‌ها که کنجاله گوار به‌عنوان مکمل پروتئینی آن‌ها بود از سایر گروه‌ها بهتر بود (05/0P <). میزان ضریب تبدیل کنجاله‌های سویا و کلزا اختلافی با هم نداشتند. با توجه به وجود شباهت‌های زیاد کنجاله گوار با کنجاله سویا به‌عنوان مکمل پروتئینی رایج مصرفی در ایران و با توجه به نتایج پژوهش حاضر در خصوص عملکرد پرواربندی، کنجاله گوار می‌تواند جایگزین مناسبی برای بخش پروتئینی جیره بره‌های پرواری باشد. %U https://ejrr.gau.ac.ir/article_1762_700b92cfd979342bd5ebabbfa83baf44.pdf