مقایسه ارزش غذایی و خصوصیات تخمیر شکمبه‌ای سیلاژ تاج خروس سبز (آمارانتوس هیپوکوندریاسوس) با سیلاژ ذرت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی- دانشگاه بوعلی سینا

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام

3 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 استاد موسسه تحقیقات علوم دامی

5 استادیار گروه علوم دامی- دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

سابقه و هدف: امروزه کشت گیاهان علوفه‌ای مقاوم و سازگار به شرایط خشک و کم آب در ایران از اهمیت خاصی برخوردار است. بر این اساس، اخیراً گیاه تاج خروس به‌عنوان یک گیاه زراعی از خارج از کشور وارد الگوی زراعی شده است. از آنجا که تحقیقات بسیار اندکی در مورد امکان استفاده از این گیاه به‌عنوان خوراک دام انجام گرفته است، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی امکان سیلو کردن این گیاه و مقایسه آن با سیلاژ ذرت بود.
مواد و روش‌ها: علوفه تاج خروس سبز و ذرت پس از برداشت به قطعات 5-3 سانتی‌متری خرد شدند. به منظور تهیه سیلاژ، هر دو علوفه به‌طور جداگانه در داخل لوله‌های پلی‌اتیلن به‌طول 75 و قطر 16 سانتی‌متر (در 4 تکرار) سیلو شدند. پس از گذشت زمان‌های صفر، 40 و 60 روز پس از سیلو کردن، درب سیلوها باز شد و از آنها نمونه‌برداری صورت گرفت. ترکیب شیمیایی، pH، خصوصیات شیمیایی (کربوهیدرات‌های محلول در آب، نیتروژن آمونیاکی و غلظت اسیدهای چرب فرار)، قابلیت هضم (به‌روش برون‌تنی) و کینتیک تخمیر شکمبه‌ای (به‌روش آزمون تولید گاز) هر دو سیلاژ در زمان‌های صفر، 40 و 60 روز پس از سیلو کردن تعیین شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که درصد ماده خشک و پروتئین خام علوفه تاج خروس در تمام زمان‌ها به‌طور معنی‌داری بیشتر از علوفه ذرت بود (05/0P<). تفاوت درصد ترکیبات شیمیایی (ماده خشک، ماده آلی، خاکستر خام، پروتئین خام، دیواره سلولی و دیواره سلولی فاقد همی سلولز) در هر دو علوفه در زمان صفر با سایر زمان‌ها (40 و 60 روز) نیز معنی‌دار بود (05/0P<). مقدار pH و نیتروژن آمونیاکی در علوفه تاج خروس در هر 3 زمان نمونه‌برداری بیشتر از علوفه ذرت بود (05/0P<). اما درصد کربوهیدرات‌های محلول در آب در علوفه تاج خروس کمتر از علوفه ذرت بود (05/0P<). همچنین، سیلو کردن (اثر زمان) باعث کاهش معنی‌دار pH و کربوهیدرات‌های محلول در آب در هر دو علوفه در فاصله زمان بین صفر تا 40 روز شد (05/0P<). غلظت اسید استیک، اسید پروپیونیک و کل اسیدهای چرب فرار در هر دو زمان 40 و 60 روز پس از سیلو کردن، در علوفه تاج خروس به‌طور معنی‌داری بیشتر از علوفه ذرت بود (05/0P<). نتایج مربوط به تعیین قابلیت هضم نشان داد که درصد قابلیت هضم ماده خشک (DMD)، درصد قابلیت هضم ماده آلی (OMD) و محتوای ماده آلی قابل هضم (DOMD) در روز صفر در هر دو نوع علوفه یکسان بودند. اما درصد DMD در علوفه تاج خروس در روزهای 40 و 60 پس از سیلو کردن، نسبت به علوفه ذرت افزایش معنی‌داری نشان داد (05/0P<). بر اساس نتایج آزمون تولید گاز، حداکثر ظرفیت تولید گاز (b) و سرعت تولید گاز (c) در هر سه زمان نمونه‌برداری در علوفه تاج خروس به‌طور معنی‌داری با علوفه ذرت تفاوت داشت (05/0P<). همچنین، سیلو کردن (اثر زمان)، باعث کاهش معنی‌دار پارامترهای فوق شد.
نتیجه‌گیری: به‌طور کلی، با توجه به سطح مناسب پروتئین خام، اجزای دیواره سلولی و نیز قابلیت هضم علوفه تاج خروس و خصوصیات سیلویی آن از قبیل pH، میزان کربوهیدرات‌های محلول در آب، این علوفه می‌تواند به‌عنوان یک سیلاژ با کیفیت در تغذیه دام مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Comparison of nutritional value and ruminal fermentation characteristics of ensiled green amaranth (Amaranthus hypochondriacus) with corn silage

1. Abdullah, N. 1995. Effects of bentonite on rumen protozoa population and rumen fluid characteristics of sheep fed palm kernel cake. Asian, Australian J. Animal Science. 8: 249-254.
2. Bechaar, C., Wang, Y., Chaves, A.V., McAllister, T.A., and Beauchemin, K.A. 2008. Use of plant extracts in ruminant nutrition. In: Acharya. S.N., Thomas, J.E., (Eds.) advanced in medicinal plant.
3. Bodas, R., Frutos, P., Giraldez, F.J., Hervas, G., and Lopez, S. 2009. Effect of sodium bicarbonate supplementation on feed intake, digestibility, digest, kinetics, nitrogen balance and ruminal fermentation in young fattening lambs. Spanish j. Agricultural Research. 7(2): 330-341.
4. Broderick, G.A., and Kang, J.H. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. J. Dairy Science. 63: 64–75.
5. Busquet, M., Calsamiglia, S., Ferret, A., Cardozo, P.W., and Kamel, C. 2005. Effects of cinnamaldehyde and garlic oil on rumen microbial fermentation in a dual flow continuous culture. J. Dairy Science. 88: 2508-2516.
6. Cheng, R.C., Hall, G., and Burroughs, W. 1955. A method for the study of cellulose digestion by wash suspensions of rumen microorganisms. J. Dairy Science. 38: 1135.
7. Conner, D.E. 1993. Naturally occurring compounds. In: Davidson. P.M., Branen, A.L. Eds. Antimicrobials in Food. Dekker. New York. pp: 441-468.
8. Cowan, M.M. 1999. Plant product as antimicrobial agents. J. Microbiological Reviews. 12: 564-582.
9. Daneshmesgaran, M. Tahmasebi, A.M., and Vakiley, A.R. 2008. Digestion and metabolism in ruminant. Ferdowsi University Press, Mashhad. (In Persian)
10. Davidson, S., Hopkins, B.A., Diaz, D.E., Bolt, S.M., Brownie, C., Fellner, V., and Whitlow, L.W. 2003. Effects of amounts and degradability of dietary protein on lactation, nitrogen utilization, and excretion in early lactation Holstein cows. J. Dairy Science. 86: 1681-1689.
11. Erdman, R.A., Hemken, R.W., Douglass, L.W., Thee, T.H., and Mann, L.M. 1982. Effects of sodium bicarbonate on palatability and voluntary intake of concentrates fed lactating dairy cows. J. Dairy Science 65: 1647-1651.
12. Gorinstein, S., Leontowicz, H., Leontowicz, M., Namiesnik, J., Najman, K., Drzewiecki, J., Cvikrová, M., Martincová, O., Katrich, E., and Trakhtenberg, S. 2008. Comparison of the Main Bioactive Compounds and Antioxidant Activities in Garlic and White and Red Onions after Treatment Protocols. J. Agriculture Food Chemistry. 56: 4418– 4426.
13. Hashemi, M., Zamani, F., Vatankhah, M., and HosseinZadeh, S. 2012. Effect of Sodium Bicarbonate and Magnesium Oxide on Performance and Carcass Characteristics of Lori-Bakhtiari Fattening Ram Lambs. Global Veterinarian. 8: 89-92.
14. Johny, K.A., Darre, M.J., Hoagland, T.A., Schreiber, D.T., Donoghue, A.M., Donoghue, D.J., and Venkitanarayanan, K. 2008. Antibacterial effect of trans-cinnamaldehyde on Salmonella enteritidis and Campylobacter jejune in Chicken Drinking Water. J. Apply Poultry Research. 17: 490–497.
15. Kennelly, J.J., Robinson, B., and Khorasani, G.R. 1999. Influence of carbohydrate source and buffer on rumen fermentation characteristics, milk yield, and milk composition in early-lactation Holstein cows. J. Dairy Science. 82: 2486-2496.
16. Le Ruyet, P., and Tucker, B. 1992. Ruminal buffers: Temporal effects on buffering capacity and pH of ruminal Fluid from cows fed a high concentrate diet. J. Dairy Science. 75: 1069-1077.
17. Leanna, E., and Wester, A. 2002. Offering sodium bentonite and sodium bicarbonate ere-choice to lactating dairy cattle. Virginia Polytechnic Institute and State University (MS). 69 p.
18. Mohsen, M.K., and Tewfik, E.S. 2000. Growth performance, rumen fermentation and blood constituents of goats fed diets supplemented with bentonite. Faculty of Agriculture. Kafr El-Sheikh. Tanta University. Egypt.
19. Mostaghni, kh. 2004. Nutritional and Metabolic Diseases of Livestock. Shiraz University Publisher. Second edition. Pp: 188-192. (In Persian)
20. Newbold, C.J., Thomas, P.C., and Chamberlain, D.G. 1988. Effect of dietary supplements of sodium bicarbonate on the utilization of nitrogen in the rumen of sheep receiving a silage-based diet. J. Agriculture Science. 110: 383-386.
21. NRC. 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids and New World Camellias. National Research Council. National Academies Press. Washington. USA.
22. Richard, A., and Erdman, A. 1988. Dietary Buffering Requirements of the Lactating Dairy Cow: A Review. J. Dairy Science. 71: 3246-3266.
23. SahraeiBelverdy, M., and Pirmohammadi, R. 2013. Effect of Rosemary (Rosemary officinalis L.) essential oils on Digestibility, Blood and Rumen Parameters of Ghezel sheep. Animal Science J. (Pajouhesh and Sazandegi). 103: 71-82. (In Persian)
24. Santra, A., Chaturvedi, O.H., Tripathi, M.K., Kumer R., and Karim, S.A. 2003. Effect of dietary Sodium bicarbonate supplementation o fermentation characteristics and ciliate protozoa population rumen of lamb. Small Ruminant Research. 47: 203-212.
25. SAS. 2004. User's guide: Statistics, Version 9.1. SAS Inst. Inc. and Cary. NC.
26. Stewart, C.S., and Duncan, S.H. 1985. The effect of Avoparcin on cellulolytic bacteria of the ovine rumen. J. General Microbiology. 131: 427-435.
27. Tajik, J., and Nazifi, S. 2011. Diagnosis of sub-acute ruminal acidosis: A review. Asian j. Animal Science. 5:80-90.
28. TorabiGoudarzi, M., Bahonar, A.R., Raoofi, A,.Akbari, H., and Haghi, G.H. 2010. Clinical evaluation of chicory (Cichoriumintybus L.) and anise (Pimpinellaanisum L.) on cattle appetite and comparison with common product. Iranian j. Medicinal and Aromatic Plants. 26: 275-282. (In Persian)
29. Walz, L.S., White, T.W., Fernandez, J.M., Gentry, L.R., Blouin, D.C., Froetsche, M.A., Brown, T.F., Lupton C.J., and Chapa, A.M. 1998. Effects of fish-meal and sodium bentonite
on daily gain, wool growth, carcass characteristics and ruminal and blood characteristics of lambs fed concentrate diets. J. Animal Science. 76: 2025-2030.
30. Zakian, A., Lotfollahzadeh, S., Tehrani-Sharif, M., Faramarzian, K., and Gholami, N. 2015. Correlation among beta hydroxy butyric Acid (BHBA), Total Antioxidant Capacity (TAC) and Protein Profile Pre and Post-Partum in Shall Ewes. J. Veterinary Medicine Research. 2: 1038.
31. Talebzadeh, R., Alipour, D., Saharkhiz, M.J., Azarfar, A., and Malecky, M. 2012. Effect of essential oils of Zatariamultiflora on in vitro rumen fermentation, protozoal population, growth and enzyme activity of anaerobic fungus isolated from Mehraban sheep. J. Animal Feed Science and Technology. 172: 115–124.
32. Gozho, S., Li, G.N., Gakhar, N., Khafipour, E., Krause, D.O., and Plaizier, J.C. 2012. Evaluation of diagnostic measures for sub acute ruminal acidosis in dairy cows. Can. J. Animal Science. 92: 353-364.