TY - JOUR ID - 1141 TI - ارزیابی ومقایسه خصوصیات جایگاه های نگهداری دام بر عملکرد گوسفند در سیستم پرورش روستائی JO - نشریه پژوهش‌ در نشخوار کنندگان JA - EJRR LA - fa SN - 2345-4253 AU - کرمی, مرتضی AD - هیات علمی Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 1 IS - 1 SP - 41 EP - 52 KW - جایگاه گوسفند KW - معیارهای ساختمانی جایگاه KW - بره زائی KW - تلفات و پرورش روستائی گوسفند DO - N2 - برای بررسی خصوصیات مختلف ساختمانی، تهویه در جایگاههای سنتی، بهسازی شده و نیمه صنعتی بر عملکرد تولید گوسفند در سیستم پرورش روستائی تعداد 13 گله با 3578 راس گوسفند به ترتیب شامل 3 ، 6 و4 گله روستایی بود. اطلاعات در زمینه‌های سطح جایگاه بسته ، سطح بهاربند، مشخصات آخور، آبشخور، انبار ، درب و پنجره موجود ، انبار خوراک و سطح انبار دان و علوفه، تعداد و درصد زایش گوسفندان بود. داده ها با استفاده از نرم‌افزار SAS (Ver 9.1, 2003) تجزیه و تحلیل آماری شدند. نتایج نشان داد کمترین مساحت جایگاه بسته به ازای هر رأس گوسفند مربوط به جایگاه سنتی (94/. متر مربع) و بیشترین مربوط به جایگاه‌بهسازی شده و نیمه صنعتی به ترتیب 51/3 و 75/3متر مربع بود(05/0< P). در مورد فضای بهاربند نیزجایگاههای سنتی کمترین و جایگاه نیمه صنعتی بیشترین بود (05/0 < P). میانگین طول آخور، ارتفاع آخور و طول آبشخور به ازای هر رأس گوسفند در جایگاههای مختلف دارای تفاوت معنی دار نبود. درصد بره‌زائی (7/93 درصد) در جایگاه نیمه صنعتی بطور معنی‌داری بالاتر از جایگاه سنتی(1/79 درصد) بود (05/0P<). میانگین درصد تلفات در گله های جایگاه سنتی (7/11 درصد) بیشتر از جایگاه بهسازی(53/8 درصد) وبا جایگاه نیمه صنعتی (01/5 درصد) تفاوت معنی دار داشت. (05/0 < P). لذاتوصیه می گردد که در حد امکان جایگاههای سنتی بهسازی شوند وجایگاههای نیمه صنعتی بطور کامل ساخته و پس از آن مجوز بهره برداری صادر شود و تلاش شود از تمام ظرفیت آنها استفاده گردد. UR - https://ejrr.gau.ac.ir/article_1141.html L1 - https://ejrr.gau.ac.ir/article_1141_be6245615b6bd88cb3839ee6d4bab8cd.pdf ER -