دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
5
3
2017
11
22
اثرات رقیقکنندههای مختلف و سطوح مختلف قند ترههالوز بر کیفیت منی قوچ دالاق در شرایط انجماد
1
14
FA
آیدین
آخوندی
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه گنبد کاووس
aidin6925@yahoo.com
یوسف
مصطفیلو
عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه گنبد کاووس
mostafaloo@yahoo.com
آشور محمد
قرهباش
عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه گنبد کاووس
ghareh44@yahoo.com
رضا
راهچمنی
عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه گنبد کاووس
r_rahchamani@yahoo.com
10.22069/ejrr.2017.12189.1498
سابقه و هدف: در تلقیح مصنوعی حیوانات مزرعهای معمولا از اسپرم منجمد استفاده میشود. یکی از روشهای مهم جهت حفظ و نگهداری ذخایر ژنتیکی انجماد اسپرم است که به عنوان یکی از روشهای کمک باروری میتواند سبب حفظ کیفیت اسپرم شود. از ابتدای بکارگیری تکنیک تلقیح مصنوعی، رقیقکنندههای مختلفی جهت حفظ و نگهداری منی در شرایط مایع و منجمد استفاده شده است. ترکیب و ماهیت رقیقکنندهها از اهمیت زیادی در زندهمانی اسپرم برخوردارند. بدین منظور هدف از این پژوهش بررسی اثرات رقیقکنندههای شیر، تریس-زرده تخممرغ و تریس-زرده تخم بوقلمون و سطوح مختلف قند ترههالوز (صفر، 80، 100 و 120 میلیمولار) بر کیفیت منی قوچ دالاق پس از فرآیند انجماد-یخگشایی بود. <br /> مواد و روشها: در این پژوهش نمونههای منی از چهار رأس قوچ دالاق 2 تا 3 ساله با استفاده از مهبل مصنوعی جمعآوری گردید. سپس نمونهها در رقیقکنندههای مختلف، رقیقسازی شدند و تیمارهای مختلف قند ترههالوز را دریافت نمودند. نمونههای منی وارد پایوتهای 5/0 میلیلیتری شدند و به مدت 150 دقیقه در دمای 4 درجه سانتیگراد خنک شدند و سپس در نیتروژون مایع منجمد گردیدند. پایوتهای منجمد شده برای ذخیرهسازی به تانک حاوی ازت منتقل شدند. پس از یخگشایی فراسنجههای کیفی اسپرماتوزوآ ﺷﺎﻣﻞ درﺻﺪ تحرک اسپرم، زندهمانی، سلامت غشاء و اسپرم طبیعی ﻣﻮرد ارزﯾﺎﺑﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. این آزمایش به صورت فاکتوریل 3×4 با استفاده از طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف قند ترههالوز (صفر، 80، 100 و 120 میلیمولار) و رقیقکنندههای مختلف (شیر، تریس-زرده تخممرغ و تریس-زرده تخم بوقلمون) بودند. دادههای به دست آمده از این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SAS (مدل 1/9) با رویه ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مقایسه میانگین دادهها توسط آزمون توکی در سطح خطای 1 درصد انجام شد.<br /> یافتهها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تأثیر سطوح مختلف قند ترههالوز بر درصد تحرک اسپرم، زندهمانی، سلامت غشاء و اسپرم طبیعی معنیدار بود (01/0P<). بیشترین تحرک اسپرم (59/1±33/42 درصد)، زندهمانی (61/1±73/68 درصد)، سلامت غشاء (35/1±06/66 درصد) و اسپرم طبیعی (25/1±66/79 درصد) در سطح 120 میلیمولار قند ترههالوز بدست آمد. تأثیر رقیقکنندهها نیز بر درصد تحرک اسپرم، زندهمانی، سلامت غشاء و اسپرم طبیعی معنیدار بود (01/0P<). بیشترین تحرک اسپرم (38/1±50/42 درصد)، زندهمانی (39/1±25/71 درصد)، سلامت غشاء (17/1±30/53 درصد) و اسپرم طبیعی (08/1±85/73 درصد) در رقیقکننده تریس-زرده تخم بوقلمون بدست آمد.<br /> نتیجهگیری: در کل، با در نظر گرفتن همه شاخصهای ارزیابی شده در رقیقسازی منی قوچ دالاق، افزودن 120 میلیمولار قند ترهالوز در رقیقکننده تریس-زرده تخم بوقلمون پاسخ بهتری نسبت به دیگر تیمارها پس از فرآیند انجماد-یخگشایی نشان داد.
انجماد,ترههالوز,رقیقکننده,منی,قوچ دالاق
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3984.html
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3984_cbe84bd14716fcc4cf2c654370bb5c7e.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
5
3
2017
07
23
تاثیر روغن ماهی و اسانس آویشن بر عملکرد پروار، قابلیت هضم، اجزا و کیفیت لاشه ی برههای نر دالاق
15
26
FA
یداله
چاشنی دل
null
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری- ریاست دانشکده علوم دامی و شیلات
ychashnidel2002@yahoo.com
زمان
رستم نژاد
فارغ التحصیل
zamanrostamnejad@yahoo.com
اسداله
تیموری یانسری
3333-3333-3333-3333
عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری
astymori@yahoo.com
10.22069/ejrr.2018.12959.1534
در سالهای اخیر استفاده از آنتیبیوتیکها به عنوان افزودنیهای مواد خوراکی به دلیل توانایی ماندگاری آنها در محصولات دامی و بافتهای بدن انسان غیر مجاز اعلام شده است و به همین دلیل، دانشمندان علاقهمند هستند که تأثیر و توانایی ترکیب آنتیمیکروبی و بهبود هضم شکمبهای را با اسانس گیاهی ارزیابی کنند. روغن ماهی منبع خوب اسیدهای چرب اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید دکوزاهگزانوئیک میباشد که هر دو از اسیدهای چرب امگا- 3 میباشند. بنابراین وارد کردن روغن ماهی به جیره نشخوارکنندگان سبب افزایش غلظت این اسیدهای چرب در شیر و گوشت میگردد که میتواند برای سلامتی انسان بسیار مفید باشد. هدف از این پژوهش، تعیین اثرات روغن ماهی و اسانس آویشن بر عملکرد پروار، قابلیت هضم و کیفیت لاشه برههای نر نژاد دالاق میباشد.<br /> مواد و روشها: در این مطالعه 16 رأس بره نر نژاد دالاق با میانگین وزن اولیه 2± 27 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار به مدت 90 روز پروار شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد بر پایه دانه جو و سیلاژ ذرت بدون روغن ماهی و اسانس آویشن، 2- جیره مکمل شده با 2 درصد روغن ماهی (بر اساس ماده خشک)، 3- جیره حاوی 2 درصد روغن ماهی و 2/0 درصد اسانس آویشن (بر اساس ماده خشک) و 4- جیره حاوی 2/0 درصد اسانس آویشن (بر اساس ماده خشک) بودند. <br /> یافتهها: وزن نهایی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی به طور معنیداری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت (05/0 >P)، طوری که تیمار حاوی 2 درصد روغن ماهی و 2/0 درصد اسانس آویشن دارای بهترین عملکرد بود. همچنین تیمارها تاثیر معنیداری بر مصرف خوراک نداشت. قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی به طور معنیداری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت (05/0 >P)، طوری که تیمار حاوی اسانس آویشن به مقدار 2/0 درصد در ماده خشک جیره دارای بهترین بالاتربن مقدار بود. افزودن روغن ماهی و اسانس آویشن به جیره به استثنای درصد وزن کبد و درصد وزن دنبه و درصد وزن ران، بر سایر اجزای لاشه اثر معنیداری نداشت (05/0 <P). <br /> نتیجهگیری: نتیجه کلی تحقیق نشان داد که استفاده از روغن غیراشباع و اسانس گیاهی به صورت همزمان در جیره غذایی نسبت به مصرف جداگانه، سبب بهبود عملکرد رشد به خصوص وزن پایان دوره، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در برهها شد. همچنین، این ترکیب توانست در بهبود صفات لاشه به ویژه وزن لاشه در پایان آزمایش موثر باشد.به طور کلی تیمار حاوی ترکیب 2 درصد روغن ماهی و 2/0 درصد اسانس آویشن نسبت به سایر تیمارها دارای عملکرد بهتری بود. به علت بهبود عملکرد رشد دام در اثر مصرف این افزودنیهای غذایی مفید، استفاده از آنها در جیره نشخوارکنندگان کوچک با توجه به سطح مصرف در جیره، جهت پروار توصیه میشود.<br /> واژههای کلیدی: روغن ماهی، اسانس، گیاه دارویی، لاشه، بره
روغن ماهی,اسانس,گیاه دارویی,لاشه,بره
https://ejrr.gau.ac.ir/article_4078.html
https://ejrr.gau.ac.ir/article_4078_42569dc7f3854e4ca0d680f9e756a799.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
5
3
2017
11
22
تأثیر سطوح مختلف محصول فرعی تاننگیری شده پسته بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی در برههای پرواری
27
40
FA
حامد
کشفی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
hamedkashfi66@yahoo.com
نورمحمد
تربتی نژاد
سردبیر مجله پژوهشهای نشخوارکنندگان/دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
n_torbatinejad@yahoo.com
احمدرضا
یزدانی
0000-0002-5880-5923
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
aryazdani2004@yahoo.com
تقی
قورچی
0000-0002-6869-2932
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
ghoorchit@yahoo.com
فرهاد
شیرانی بید آبادی
0000-0003-0374-9204
استادیار گروه اقتصادکشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
farhadshirani2000@yahoo.com
10.22069/ejrr.2017.13061.1540
سابقه و هدف: محصولات فرعی پسته یکی از فرآوردههای جانبی کشاورزی است که در سالهای اخیر در تغذیه دام مورد استفاده شده است. تحقیقات متعدد انجام شده بر روی این محصولات نشاندهنده این است که ضایعات پسته میتواند به عنوان بخشی از خوراک حیوانات نشخوارکننده استفاده گردد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف محصول فرعی تاننگیریشده پسته در جیره برههای پرواری بر عملکرد و قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، فیبر جیره و پروتئین خام صورت گرفت.<br /> مواد و روشها: برای این آزمایش تعداد 24 رأس بره نر افشاری با میانگین وزن 5/1±6/30 کیلوگرم استفاده شد. برهها به طور تصادفی بین تیمارهای آزمایشی تقسیم شدند به گونهای که 6 بره (تکرار) در هر تیمار قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تیمار شامل: 1- شاهد یا جیره بدون محصول فرعی تاننگیریشده پسته 2-جیره حاوی 10 درصد محصول فرعی تاننگیریشده پسته 3- جیره حاوی 20 درصد محصول فرعی تاننگیریشده پسته و 4- جیره حاوی 30 درصد محصول فرعی تاننگیری شده پسته انجام شد. یک دوره عادتدهی 14 روزه و 84 روز دوره آزمایش برای این طرح در نظر گرفته شد. در طول دوره صفات عملکردی شامل میانگین افزایش وزن روزانه، میزان خوراک مصرفی روزانه، ضریب تبدیل و وزن نهایی اندازهگیری شد. همچنین قابلیت هضم مواد مغذی در روز 75 به مدت 5 روز با جمعآوری نمونههای مدفوع و از طریق اندازهگیری خاکستر نامحلول در اسید تعیین شد. <br /> یافتهها: نتایج آزمایش نشان داد که سطوح مختلف محصول فرعی تاننگیریشده پسته تأثیر معنیداری بر خوراک مصرفی روزانه داشتند (05/0P<). در بین تیمارهای آزمایشی بیشترین میزان خوراک مصرفی مربوط به تیمار حاوی 20 درصد محصول فرعی تاننگیریشده پسته و کمترین میزان مربوط به تیمار حاوی 30 درصد از این فرآورده فرعی پسته بود. سطوح مختلف محصول فرعی تاننگیری شده پسته، بر ضریب تبدیل غذایی تأثیر معنیداری داشت (05/0P<). بین میانگین تیمار 10 درصد و مابقی تیمارها از نظر ضریب تبدیل اختلاف معنیداری وجود داشت و بیشترین ضریب تبدیل مربوط به تیمار با 10 محصول فرعی تاننگیریشده پسته و کمترین و بهترین میزان ضریب تبدیل مربوط به تیمار حاوی 20 درصد بود. تأثیر سطوح مختلف محصول فرعی تاننگیریشده پسته بر افزایش وزن روزانه از نظر آماری معنیدار بود (05/0P<). تأثیر سطوح مختلف محصول فرعی تاننگیری شده پسته بر وزن نهایی برههای پرواری معنیدار بود و بین میانگین تیمارها از نظر وزن نهایی اختلاف معنیداری وجود داشت. تیمارهای آزمایشی تأثیری بر قابلیت هضم ماده خشک نداشتند، امّا قابلیت هضم ماده آلی، پروتئین خام و فیبر نامحلول در شوینده خنثی تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار گرفت (05/0P<).<br /> نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این مطالعه، محصول فرعی تاننگیریشده پسته تا سطح 20 درصد در جیره برههای پرواری بدون تأثیر نامطلوب بر عملکرد میتواند استفاده شود.
محصول فرعی,تانن,پرواربندی,ضریب تبدیل,قابلیت هضم
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3986.html
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3986_a4a5f840a6ba02ba31b1d9278c03b2f7.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
5
3
2017
11
22
اثرات متقابل سطح و منبع پروتئین عبوری با فرآوری دانه ذرت بر عملکرد تولیدی گاوهای شیری
41
56
FA
مجید
سواری
دانشگاه صنعتی اصفهان
m.savari@ag.iut.ac.ir
محمد
خوروش
0000-0001-6128-0411
دانشگاه صنعتی اصفهان
khorvash@cc.iut.ac.ir
حمید
امانلو
0000-0002-5631-125X
استاد گروه علوم دامی دانشگاه زنجان
amanlou@znu.ac.ir
غلامرضا
قربانی
null
ghorbani@cc.iut.ac.ir
ابراهیم
قاسمی
استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان
ghasemi@cc.iut.ac.ir
مهدی
میرزائی
دانشگاه اراک
mirzaee.1984@gmail.com
فاضل
محمدی
دانشگاه صنعتی اصفهان- گروه علوم دامی
shoaibmohamadi@yahoo.com
10.22069/ejrr.2017.13524.1562
سابقه و هدف: مشخص شده است که فرآوری غلات باعث افزایش انرژی دردسترس میکروارگانیسمهای شکمبه و افزایش تولید پروتئین میکروبی میشود، اما تأثیر فرآوری منبع کربوهیدراتی بر نیازهای پروتئینی گاو شیری و در واقع بررسی اثر متقابل بین فرآوری دانه غلات و سطح پروتئین عبوری مورد نیاز در شرایط عملی مزارع کشور انجام نشده است. هدف اصلی این آزمایش بررسی اثرات متقابل سطح پروتئین غیرقابل تجزیه در شکمبه با فرآوری دانه ذرت و منبع پروتئین عبوری بر عملکرد گاوهای پرتولید هلشتاین تغذیه شده با جیره های حاوی مقادیر بالای کنسانتره بود. <br /> مواد و روش ها: به منظور بررسی اثرات متقابل سطح و منبع پروتئین عبوری با فرآوری دانه ذرت بر توان تولیدی گاوهای شیری دو آزمایش مجزا طراحی و اجرا شد. در آزمایش اول از 12 رأس گاو شیرده هلشتاین با میانگین تولید شیر 3 ±48 کیلوگرم در روز در قالب طرح مربع لاتین تکرار شونده 4×4 به روش فاکتوریل 2×2 و در آزمایش دوم از 8 رأس گاو پرتولید در قالب طرح مربع لاتین تکرار شونده 4×4 استفاده شد. تیمارهای آزمایش اول عبارت بودند از: 1) پروتئین عبوری معادل 40 درصد (درصدی از پروتئین خام) و استفاده از ذرت آسیاب شده 2) پروتئین عبوری معادل 40 درصد و استفاده از ذرت ورقهای شده با بخار 3) پروتئین عبوری معادل 35 درصد (درصدی از پروتئین خام) و استفاده از ذرت آسیاب شده و 4) پروتئین عبوری معادل 35 درصد و استفاده از ذرت ورقه ای شده با بخار. سطح پروتئین خام در همه تیمارها یکسان (16/7درصد ماده خشک) و سطح پروتئین عبوری و نوع فرآوری دانه ذرت بین جیره ها متفاوت بود. تیمارهای آزمایش دوم به ترتیب دارای کنجاله سویای فرآوری شده (منبع پروتئین عبوری مورد استفاده در آزمایش اول)، پودر ماهی، پودر گوشت و مخلوطی از پودر ماهی و پودر گوشت به عنوان منبع پروتئین عبوری بود. در این آزمایش سطح پروتئین عبوری و نوع فرآوری دانه ذرت با توجه به نتایج حاصل از آزمایش اول در نظر گرفته شد.<br /> یافته ها: در آزمایش اول سطح پروتئین عبوری اثر معنی داری بر مصرف ماده خشک نداشت. اما گاوهای دریافت کننده سطح پایین پروتئین عبوری (35 درصد بر اساس پروتئین خام) یا به عبارتی سطح بالای پروتئین قابل تجزیه در شکمبه (65 درصد بر اساس پروتئین خام) شیر بیشتری تولید کردند (4/44 در مقابل 2/43 لیتر در روز به ترتیب برای سطح 35 و 40 درصد پروتئین عبوری). ورقه ای کردن ذرت با بخار نسبت به ذرت آسیاب شده منجر به کاهش مصرف ماده خشک در دامها شد ( 1/25 در مقابل 1/26 کیلوگرم در روز به ترتیب برای ذرت ورقه ای شده با بخار و ذرت آسیاب شده) اما بر میزان تولید شیر تأثیر معنی داری نشان نداد و تنها شیر تصحیح شده براساس چربی را کاهش داد. تغذیه ذرت ورقه ای شده با بخار، افزایش درصد پروتئین و کاهش چربی شیر را بدنبال داشت. در مجموع اثر متقابل بین فاکتورهای مورد بررسی در این آزمایش معنی دار نبود. نتایج آزمایش دوم بیانگر عدم تأثیر معنی دار منابع پروتئین عبوری بر مصرف ماده خشک، تولید و ترکیب شیر گاوهای پرتولید هلشتاین تحت شرایط اعمال شده در این تحقیق بود.<br /> نتیجه گیری کلی: نتایج این تحقیق نشان داد که بین سطح پروتئین عبوری و روش فرآوری دانه ذرت بر عملکرد تولیدی گاوهای شیری اثر متقابلی وجود ندارد. از طرفی نوع منبع پروتئین عبوری مورد استفاده در این آزمایش اثر معنی داری بر عملکرد گاوهای پرتولید در اوایل شیردهی نداشت. به طور کلی، استفاده از ذرت آسیاب شده و سطح پروتئین عبوری پایین تر تأمین شده از منبع پودر گوشت در جیره گاوهای شیری تغذیه شده با سطح بالای کنسانتره به عنوان راهکارهای تغذیه ای موثر قابل توصیه خواهد بود.
پروتئین عبوری,فرآوری ذرت,گاو شیری
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3987.html
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3987_f0b4b416527b9a464dae85a31b1fcc79.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
5
3
2017
11
22
تاثیر دوزهای مختلف eCG بر عملکرد تولید مثلی میشهای ترکی قشقایی در فصل پائیز
57
68
FA
جواد
حبیبی زاد
گروه علوم دامی-دانشکده کشاورزی - دانشگاه یاسوج
j_habibi58@yahoo.com
مهرداد
معمار
هیات علمی
meamar@yu.ac.ir
10.22069/ejrr.2017.13627.1567
چکیده<br /> سابقه و هدف: تولیدمثل مهمترین صفت اقتصادی در پرورش گوسفند است که میتوان آن را با استفاده از روشهای مختلف از جمله هورمون درمانی دستکاری کرد. از هورمونهای مهم که بهطور وسیعی برای بهبود باروری در گوسفند استفاده میشود eCG است. با این وجود، در برخی از پژوهشها استفاده از دوزهای زیاد یا کم این هورمون سبب افزایش تعداد و رشد فولیکولهای بزرگ شده، و با وجود افزایش نرخ تخمکریزی باعث کاهش نرخ آبستنی شده است. از آنجاییکه، تاکنون گزارشی مبنی بر تاثیر eCG بر عملکرد تولیدمثلی میشهای ترکی قشقایی ارائه نشده است پژوهش حاضر بهمنظور بررسی تاثیر دوزهای مختلف eCG بر نرخ پاسخ فحلی، زمان آغاز فحلی، نرخ آبستنی و دوقلوزایی این میشها در فصل پائیز، طراحی و اجرا شد. <br /> <br /> مواد و روشها: در این مطالعه 75 راس میش ترکی قشقایی با سن 3 تا 4 سال و میانگین وزنی 6/357 کیلوگرم انتخاب و بهطور تصادفی به 5 گروه آزمایشی تقسیم شدند. چرخه فحلی تمام میشها با استفاده از اسفنجهای حاوی پروژسترون در فصل پائیز در یک دوره 12 روزه همزمانسازی شد. یک روز قبل از برداشت اسفنج، به گروههای دوم، سوم، چهارم و پنجم بهترتیب 300، 400، 500 و 600 واحد بینالمللی eCG بهصورت درون ماهیچهای تزریق، و گروه اول (بدون تزریق eCG) بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد. فراسنجههای مورد بررسی در این پژوهش شامل: زمان آغاز فحلی(ساعت)، نرخ پاسخ به فحلی، نرخ آبستنی، نرخ دوقلوزایی، تعداد برههای متولد شده، نرخ برهزایی و نرخ چندقلوزایی بود.<br /> <br /> یافتهها: نرخ پاسخ به فحلی در گروههای دریافت کننده eCG، 100 درصد بود که بهطور معنیداری (01/0P<) نسبت به گروه شاهد (80 درصد) بیشتر بود. نتایج نشان داد که زمان آغاز فحلی پس از برداشت اسفنج در گروه چهارم و پنجم (بهترتیب 03/36 و 68/32 ساعت) بهطور معنیداری (05/0P<) نسبت به گروههای شاهد، دوم و سوم زودتر بود. اگر چه درصد میشهای آبستن در گروههای آزمایشی اختلاف معنیداری نداشت (05/0<P) با این وجود در گروه پنجم (600 واحد بینالمللی eCG) نسبت بیشتری از میشها آبستن شدند (3/93 درصد) در حالی که در گروه شاهد این نسبت 3/83 درصد بود. نتایج نشان داد که تمام گروههای دریافت کننده eCG نسبت به گروه شاهد دارای نرخ دوقلوزایی بیشتری بودند و از طرف دیگر با افزایش دوز eCG تعداد میشهای دوقلوزا افزایش پیدا کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که نرخهای برهزایی و چندقلوزایی در تیماری که میشها همراه با برنامه همزمانسازی فحلی دوز 600 واحد بینالمللی eCG را دریافت نمودند نسبت به تیمار شاهد و میشهای دریافت کننده 300 و 400 واحد بینالمللی eCG بیشتر بود.<br /> <br /> نتیجهگیری: بهطور کلی نتایج نشان داد که دوز 600 واحد بینالمللی eCG دارای بیشترین تاثیر در افزایش نرخ آبستنی و دوقلوزایی در میشهای ترکی قشقایی در فصل پائیز بود.
واژههای کلیدی: میش ترکی قشقایی,eCG,عملکرد تولیدمثلی,نرخ دوقلوزایی
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3988.html
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3988_758be28c1f3f98e0a66fcc7db6ca0e7e.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
5
3
2017
11
22
امکان سنجی آنتروپی نسبی در خوشه بندی تعدادی از ژنهای موثر بر تولید شیر در گاو شیری
69
86
FA
هوشنگ
دهقان زاده
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان
h_dehghanzadeh@yahoo.com
سید ضیاء الدین
میرحسینی
استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
mirhosin@guilan.ac.ir
مصطفی
قادری زفره ای
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه یاسوج، یاسوج
mghaderi@yu.ac.ir
حسن
توکلی
استادیار گروه مهندسی برق، دانشکده فنی، دانشگاه گیلان، رشت
htavakoli@guilan.ac.ir
سعید
اسماعیل خانیان
دانشیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
esmaeilkhanian@yahoo.com
10.22069/ejrr.2017.13707.1570
چکیده <br /> سابقه و هدف: جدا از اینکه شیر نقش مهمی در تغذیه انسان ایفا مینماید، افزایش تولید شیر و یا تغییر در میزان ترکیبات آن بیشترین توجه اصلاحگران گاو شیری را به خود اختصاص داده است به همین علت پژوهش و بررسی ژنهایی که روی تولید و ترکیب شیر نقش موثری دارند، بسیار با اهمیت است. نظریه اطلاعات، شاخهای از ریاضیات است که با مهندسی ارتباطات، زیست شناسی و پزشکی همپوشانی دارد. آنتروپی اندازهای از عدم قطعیت در مجموعه اطلاعات است. شانون در مقاله مشهور خود در سال 1948 این مفهوم را معرفی کرده و نتایج آن را در تعدادی از مسائل پایهای نظریه کدگذاری و انتقال دادهها مورد استفاده قرار داد که پایه نظریه اطلاعات جدید را تشکیل میدهد. از تئوری اطلاعات در تجزیه و تحلیل های ژنتیکی و بیوانفورماتیکی استفاده گردیده و میتوان از آن جهت بسیاری از آنالیزهای مربوط به ساختارها و توالیهای زیستی استفاده نمود.<br /> <br /> مواد و روشها: توالی 30DNA ژن مربوط به تولید پروتئین شیر به صورت جداگانه از پایگاه داده ژنوم NCBI استخراج و در فرمت FASTA ذخیره شد. در این پژوهش برای هر مجموعه ژن و اگزونهای آن فراسنجه آنتروپی در مراتب یک الی چهار محاسبه شد. در این راستا از زنجیره مارکف تا رتبه 3 استفاده گردید. بر اساس آنتروپی نسبی حاصله برای ژنها و اگزونها، واگرایی کولبک – لیبلر برای ژنها و اگزونها تعریف و محاسبه گردید. سپس ماتریس واگرایی کولبک – لیبلر ژنها و اگزونها به عنوان ورودی 7 روش معمول خوشه بندی Single ، Complete،Average ، Weighted،Centroid ، MedianوK-Means در نظر گرفته شد. برای تجمیع نتایج حاصل از خوشه بندیهای مختلف، از الگوریتم AdaBoost استفاده گردید. در پایــان جهت تایید نتایج حاصل از AdaBoost و پیش بینی عملکرد ژنها و ارتباط بین آنها، با مراجعه به GeneMANIA prediction server نتایج بر اساس حاشیه نویسی ژنومی آنها مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. همه محاسبات با استفاده از نرم افزار مهندسی متلب نسخه 2015 انجام گردید.<br /> <br /> یافته ها: با بررسی نتایج در GeneMANIA prediction server ، ارتباط متقابل و مسیرهای متابولیکی مشترک ژنها براساس حاشیه نویسی ژنومی آنها، روش خوشه بندی ارایه شده را روشی صحیح، منطقی و در عین حال سریع نشان داد. این روش علاوه بر اینکه زمانبر بودن حاصل از همتراز نمودن ژنها را نداشته، محتوا و اندازه واقعی ژنها را مورد بررسی قرار داده و نیاز به حافظه بالا برای پردازش فایلهای همردیف توالیهای با طول بزرگ را ندارد.<br /> <br /> نتیجه گیری: نتـایج نشـان داد که روش پیشنـهادی جهت خوشه بنـدی مجموعهای از ژن ها به لحاظ زیستی بسیار جـذاب به نظر می رسد. اعتقاد بر این است که روش ارائه شده میتواند با سایر روشها از جهت خوشه بندی مجموعهای از ژنها رقابت نماید. روش یاد شده میتواند به عنوان یک روش پیش بینی عملکرد زیستی ژنهایی با دادههای حاشیه نویسی ژنومی ضعیف نیز در نظر گرفته شود.
تئوری اطلاعات,واگرایی کولبک- لیبلر,گاو شیری,خوشه بندی ژن
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3989.html
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3989_e0c5b72767ce96fb42d2574dfa4b0195.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
5
3
2017
11
22
اثر افزودن ملاس و تفاله چغندر قند بر ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و قابلیت هضم برون تنی سیلاژ فضولات مرغ تخمگذار
87
102
FA
جواد
بیات
0000-0003-0722-3808
عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه گنبد
javad_bayat@yahoo.com
فاطمه
فتحی
دانشچو
nfathei@yahoo.com
فرزاد
قنبری
استادیار دانشگاه گنبد کاووس
عباسعلی
ناصریان
استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
abasalin@yahoo.com
شهریار
مقصوودلو
عضو هیات علمی
maghsoudloushahriar@yahoo.com
10.22069/ejrr.2017.13895.1579
سابقه و هدف: استفاده از ضایعات طیور در جیره نشخوارکنندگان منجر به کاهش قابل توجه هزینه خوراک، افزایش سطح پروتئین جیره و حل مشکلات ناشی از انباشتگی آنها میشود. بهطور کلی فضولات طیور حاوی مقدار بالای الیاف و خاکستر میباشند. به نظر میرسد که آنها نسبت به برخی علوفههای با کیفیت، حاوی مقدار بیشتری انرژی، کلسیم، فسفر و نیتروژن باشند. فضولات طیور را میتوان در تغذیه دام بهویژه در مناطقی که با کمبود مواد خوراکی با ارزش مواجه هستند، استفاده نمود. هدف از انجام این پژوهش بررسی افزودن سطوح مختلف ملاس و تفاله چغندرقند بر ترکیب شیمیایی، مولفههای تولید گاز و قابلیت هضم برونتنی سیلاژ فضولات مرغ تخمگذار بود. <br /> مواد و روشها: این پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: تیمار 1: سیلاژ فضولات طیور بدون افزودنی (شاهد)، تیمارهای 2، 3 و4 به ترتیب شامل سیلاژ فضولات + 5 درصد ملاس، 10 درصد ملاس و 20 درصد ملاس و تیمارهای 5، 6 و 7 بهترتیب شامل سیلاژ فضولات + 5 درصد تفاله چغندرقند، 10 درصد تفاله چغندرقند و 20 درصد تفاله چغندرقند. دادهها توسط نرم افزار SAS تجزیه شدند. برای مقایسه میانگینها از آزمون حداقل تفاوت معنیدار استفاده شد.<br /> یافتهها: نتایج نشان داد که بین تیمارها اختلاف معنیداری از لحاظ ترکیب شیمیایی وجود دارد (05/0<P). تیمار شاهد و سیلاژ فضولات عملآوری شده با 5 درصد ملاس، ماده خشک کمتری نسبت به سایر تیمارها داشتند. در بین تیمارها، تیمار عملآوری شده با سطح 20 درصد ملاس دارای بیشترین مقدار پروتئین خام بود. pH تیمار حاوی تفاله چغندرقند سطح 20 درصد در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنیداری کاهش یافت. تیمار دارای20 درصد تفاله چغندرقند و تیمار دارای 10 درصد ملاس به ترتیب بالاترین و پایینترین پتانسیل تولید گاز را داشتند. در تیمارهای سیلاژ مرغ تخمگذار تیمار ملاس 5 درصد دارای بالاترین نرخ تولید گاز و پایینترین پتانسیل تولید گاز نسبت به تیمار شاهد بود. بیشترین مقدار قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی (770 و 737 گرم بر کیلوگرم ماده خشک) با افزودن تفاله چغندر سطح 20 درصد بهدست آمد. از نظر عامل تفکیک و توده میکروبی تولید شده نیز بین تیمارها اختلاف معنیداری وجود داشت. بالاترین و پایینترین مقدار تولید پروتئین میکروبی بهترتیب مربوط به تیمار دارای سطح 20 درصد تفاله چغندرقند و تیمار شاهد بود.<br /> نتیجهگیری: بهطور کلی احتمالاً استفاده از سطوح مختلف ملاس و تفاله چغندرقند میتواند ارزش تغذیهای سیلاژ فضولات مرغ تخمگذار را افزایش دهد
فضولات طیور تخمگذار,ملاس,تفاله چغندرقند,قابلیت هضم,تولید پروتئین میکروبی
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3990.html
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3990_3539c65600743b267ca4c2718755f3bd.pdf