%0 Journal Article %T بررسی اثر اسانس روغنی زنیان (Carum copticum L.) بر فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای در شرایط آزمایشگاهی %J نشریه پژوهش‌ در نشخوار کنندگان %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان %Z 2345-4253 %A طالب زاده, راضیه %A علیپور, داریوش %A سحرخیز, محمد جمال %A ملکی, مصطفی %D 2013 %\ 07/23/2013 %V 1 %N 3 %P 17-30 %! بررسی اثر اسانس روغنی زنیان (Carum copticum L.) بر فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای در شرایط آزمایشگاهی %K زنیان %K تخمیر شکمبه‌ای %K آزمون تولید گاز %K توده‌ی میکروبی %R %X هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر اسانس روغنی زنیان بر فراسنجه‌های تخمیر یک جیره گوسفند پرواری با استفاده از آزمون تولید گاز بود. بدین منظور سطوح مختلف اسانس زنیان (صفر، 150، 300، 450 و 600 میلی‌گرم در لیتر) به سرنگ‌های اندازه گیری گاز که حاوی جیره بودند، افزوده شد. در مرحله اول انکوباسیون به مدت 144 ساعت به طول انجامید و فراسنجه‌های حداکثر گاز تولیدی بالقوه یا نقطه مجانب منحنی تولید گاز (A)، فاز تاخیر (L) و تجزیه پذیری ماده خشک برآورد گردید. در مرحله دوم پس از 24 ساعت انکوباسیون مقدار گاز تولیدی، غلظت کل اسیدهای چرب فرار، آمونیاک، توده‌ی میکروبی، ضریب تفکیک و قابلیت هضم حقیقی ماده‌ی آلی اندازه‌گیری شد. افزودن اسانس زنیان باعث شد فراسنجه‌های A و تجزیه پذیری ماده‌ی خشک کاهش یابد و در مقابل فاز تاخیر افزایش یافت. استفاده از اسانس باعث افزایش توده‌ی میکروبی در سطوح 150 و 300 میلی گرم در لیتر در مقایسه با سایر تیمارها شد. ضریب تفکیک نیز تحت تاثیر اسانس زنیان به طور معنی‌داری افزایش یافت. با افزایش دوز اسانس مورد استفاده قابلیت هضم حقیقی ماده‌ی آلی نیز کاهش یافت. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس زنیان دارای فعالیت ضد میکروبی علیه میکروارگانیسم‌های شکمبه است و در سطوح بالا مهار کننده‌ی تخمیر است. این اسانس توانایی تغییر در تخمیر شکمبه‌ای را دارد و بهتر است اثرات آن در سطوح پایین تر بر تولید اسیدهای چرب و توده‌ی میکروبی مورد ارزیابی قرار گیرد. %U https://ejrr.gau.ac.ir/article_1224_0f245b419cad86972502cbf35600e6c5.pdf