per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2016-05-21
4
1
1
20
10.22069/ejrr.2016.3080
3080
ارزیابی جایگزینی ضایعات ماکارونی با دانه جو در جیره بره های پرواری بلوچی و آزمون تولید گاز
Evaluation substituting pasta waste with barley grains in fattening diet of Balouchi lambs and gas production test
عباس افقهی زاده
aafghahizade@yahoo.com
1
محمدهادی اعظمی
m.h.aazami@gmail.com
2
عباسعلی ناصریان
abasalin@yahoo.com
3
محمدحسن فتحی نسری
mhfathi@gmail.com
4
دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد
دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد
عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد
استاد گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند
ارزیابی جایگزینی ضایعات ماکارونی با دانه جو در جیره بره های پرواری بلوچی و آزمون تولید گازچکیدهسابقه و هدف: ضایعات ماکارونی از نظر اقتصادی نسبت به دانه جو 40 تا 50 درصد ارزان تر است. از طرفی ضایعات ماکارونی و دانه جو ترکیب شیمیایی تقریبا مشابهی دارند. بنابراین هدف آزمایش حاضر جایگزینی دانه جو با ضایعات ماکارونی در جیره بره های پرواری بود.مواد و روش ها: به منظور بررسی اثر جایگزینی ضایعات ماکارونی با دانه جو در کنسانتره های پرواری دو آزمایش طراحی شد. در آزمایش اول فراسنجه های مربوط به تولید گاز دانه ی جو، ضایعات ماکارونی و کنسانتره های پرواری مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش دوم اثر جایگزینی ضایعات ماکارونی با دانه جو به میزان 0، 50 و 100 درصد (به ترتیب گروه شاهد، کم ضایعات و پر ضایعات) بر مصرف خوراک، روند رشد، قابلیت هضم خوراک و فراسنجه های خونی 18 بره نر بلوچی ( k 1 ± 28/5) در سن 6-5 ماهگی مورد ارزیابی قرار گرفت. مطالعه در قالب طرح فاکتوریل به صورت کاملا تصادفی و طی یک دوره 90 روزه انجام شد.یافته ها: میانگین گاز تولید شده از بخش قابل تخمیر (b) به طور معنی داری در ضایعات ماکارونی نسبت به دانه جو بیشتر بود (05/0>P). همچنین بیشترین میانگین گاز تولیدی از بخش قابل تخمیر مربوط به تیماری بود که تمامی جو با پسماند ماکارونی جایگزین شده بود (43/183 میلی لیتر) و کمترین آن در تیمار شاهد (46/165 میلی لیتر) مشاهده شد. مصرف ماده خشک، وزن نهایی بدن، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل بین تیمارهای آزمایش تفاوت معنی داری نداشت. غلظت گلوکز و کلسترول خون بین گروه های تغذیه شده با جیره شاهد، جیره کم ضایعات و جیره پر ضایعات به لحاظ آماری تفاوت معنی داری نداشت. قابلیت هضم مواد مغذی بین تیمارهای مختلف آزمایش یکسان بود، اما هزینه افزایش وزن بدن به میزان 44/9 و 89/18 % به ترتیب برای جیره های کم ضایعات و پر ضایعات به نسبت گروه شاهد کاسته شد.نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان گاز تولیدی ضایعات ماکارونی در شرایط برون تنی بیش از دانه جو می باشد علاوه بر این جایگزینی ضایعات ماکارونی با دانه جو اثر منفی بر عملکرد بره های پروار بلوچی نداشت و موجب کاهش قابل توجه هزینه های خوراک و در نتیجه هزینه های افزایش وزن روزانه شد پس به طور موثری می توان از ضایعات ماکارونی در تغذیه بره های پروار استفاده کرد.کلید واژه ها: ضایعات ماکارونی، دانه جو، بره های پرواری، تولید گاز
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3080_6b7e1aeecc99fcb457a72b20e3eb3751.pdf
ضایعات ماکارونی
دانه جو
بره های پرواری
تولید گاز
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2016-05-21
4
1
21
38
10.22069/ejrr.2016.3081
3081
مطالعه فراوانی، سروتیپ و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلاهای جدا شده از گوسفندان در استان گلستان، ایران
Frequency, Serovars and antibiotic resistant pattern of Salmonella spp. isolated from sheep in Golestan province, Iran
سمیه نمرودی
snamroodi2000@yahoo.com
1
کاظم بهینه
behinekazem@gmail.com
2
دانشگاه عل.م کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده سابقه و هدف: سالمونلاها از جنس باکتریهای گرم منفی استوانهای شکل و از خانواده انتروباکتریاسه، یکی از شایع­ترین باکتری­های قابل انتقال از حیوانات به انسان می­باشند و بهدلیل تنوع مخازن حیوانی و انتقال آنها از طریق مدفوع یکی از مهمترین و شایعترین بیماری­های زئونوز را ایجاد می­کنند. سرووارهای مختلف سالمونلا می­توانند موجب بروز گاستروانتریت، سپتی سمی و مرگ ناگهانی در انسان­ها و چارپایان شوند. دامهای اهلی چون گوسفند و بز که از مهمترین منابع غذایی انسانی می­باشند، از مخازن اصلی سروتیپ­های مختلف سالمونلاهای زئونوز میباشند. همچنین مقاومت آنتیبیوتیکی در سالمونلاها در دهههای اخیر تبدیل به یک مشکل نوظهور شده است. هدف نهایی این مطالعه تعیین فراوانی دفع سالمونلا در نمونه­های مدفوع گوسفندان به ظاهر سالم و سروتیپ و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلاهای جدا شده در گلههای روستایی استان گلستان بود. مواد و روش کار: تعداد 120 نمونه مدفوع بهطور مستقیم از ناحیه رکتوم گوسفندان بهظاهر سالم تهیه شد. آلودگی نمونه­های مدفوع بدست آمده به سالمونلا از طریق کشت میکروبی و واکنش زنجیره­ای پلیمراز، با استفاده از پرایمرهای ژن inv A، مورد بررسی قرار گرفت. سروتیپ و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلاهای شناسایی شده نیز تعیین شد. مطالعات آماری با استفاده از نرمافزار SPSS (نسخه 20)، صورت گرفت، با استفاده از تست آماری کای اسکوار معنیدار بودن آماری داده­ها مورد بررسی قرار گرفتند و مقادیر p برابر با 05/0 یا کمتر معنیدار در نظر گرفته شد. یافتهها: از 120 نمونه مورد بررسی، 20 و 22 نمونه بهترتیب به روش کشت میکروبی و واکنش زنجیره­ای پلیمراز آلوده حامل سالمونلا بود. با وجود بالاتر بودن میزان شناسایی سالمونلا به روش واکنش زنجیرهای پلیمراز از روش کشت میکروبی، اختلاف مشاهده شده معنی­دار نبود (05/0P˃). در این مطالعه تمامی نتایج مثبت با روش میکروبیولوژی، با روش واکنش زنجیرهای پلیمراز نیز تأیید شدند. سروتیپ­های جدا شده شامل سالمونلا اینتریتیدیس (65 درصد) و سالمونلا تیفی موریوم (35 درصد) بود. میزان آلودگی به سالمونلا در 2 جنس نر و ماده مشابه بود (05/0P˃). بالاترین میزان دفع سالمونلا در مدفوع گوسفندان مورد مطالعه، در فصل پائیز مشاهده شد (05/0P˂). بیشترین میزان مقاومت در برابر سیپروفلوکسازین (75 درصد)، تتراسایکلین (60 درصد) و استرپتومایسین (60 درصد) بود. همچنین نتایج مطالعه اخیر بیانگر این مطلب است که فورازولیدون آنتی بیوتیک مناسبی میباشد زیرا کارایی بالایی بر ضد جدایههای سالمونلا نشان داد. نتیجهگیری: نتایج مطالعه اخیر بیانگر نقش بالقوه گوسفندان به عنوان حاملین بالقوه سالمونلا میباشد و در نتیجه انجام مراقبتهای لازم در پرورش و مصرف محصولات تهیه شده از این حیوانات در مناطق روستایی توصیه میشود. به طور کلی، نتایج به دست آمده بر نیاز به یک سیستم نظارت و پایش بر مقاومتهای آنتی بیوتیکی نو ظهور در باکتریهای بیماریزا در نشخوارکنندگان و سایر حیوانات تأکید میکند.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3081_fe28a695b016f9987bce021a55a6c589.pdf
گوسفند
سالمونلا
استان گلستان
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2016-05-21
4
1
39
54
10.22069/ejrr.2016.3082
3082
ارزیابی اثرات جایگزینی جو با فرآوریهای مختلف ذرت بر سودآوری در برههای پرواری نژاد افشاری
Investigating the effects of replacement barley seeds with processed corn seeds on profitability of Afshary fattening lambs
فاطمه کاظمی
fatima.kazemi@yahoo.com
1
تقی قورچی
ghoorchit@yahoo.com
2
بهروز دستار
dastar392@yahoo.com
3
فرشید اشراقی
f_eshraghi@yahoo.com
4
دانشجوی دکترای گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استاد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استاد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
در پرواربندی گوسفند، جو به عنوان یک غله بومی تنها منبع تأمین نشاسته در جیره است. اما با توجه به سریع التجزیه بودن جو در شکمبه و ایجاد مشکلاتی مانند اسیدوز و در نتیجه افت عملکرد دام، جایگزینی این غله با غله دیگری مانند ذرت که در شکمبه از سرعت تجزیه پایینتری برخوردار است، لازم به نظر میرسد. از طرف دیگر، تغییر در ترکیب جیره علاوه بر آثار و پیامدهای تغذیهای، از لحاظ مالی و اقتصادی نیز آثاری را به دنبال دارد. بدون توجه به این آثار مالی و اقتصادی، تصمیمگیری در مورد ترکیب غذایی دام و یا تغییر آن میتواند پیامدهای منفی قابلتوجهی در پی داشته باشد. ترکیبات مختلف جیره دام همزمان آثار هزینهای و درآمدی متنوعی میتواند در پی داشته باشد که در نهایت به تاثیرات مختلف بر میزان سودآوری منجر خواهد شد. بنابراین لازم است همزمان به مجموع این آثار مثبت و منفی نیز توجه شود. در تحقیق حاضر تلاش شد تا با استفاده از یک رویکرد و روش علمی مناسب تحت عنوان بودجهبندی جزئی، تحلیل کاملی از کلیه آثار و پیامدهای مثبت و منفی اقتصادی جایگزینی جو با فرآوریهای مختلف ذرت در پرواربندی گوسفند ارائه شود. بدین منظور خوراکهای مورد استفاده در طول دوره پروار بر اساس تیمارهای آزمایشی با مقادیر ثابت انرژی و پروتئین و سایر مواد مغذی متعادل شدند و 7 تیمار شامل جیره شاهد: 1-100 درصد جو، 2- 50:50 جو و ذرت آسیاب شده، 3- 100 درصد ذرت آسیاب شده، 4- ترکیب 50:50 جو و ذرت ورقه شده با بخار، 5- 100درصد ذرت ورقه شده با بخار، 6- ترکیب 50:50 جو و ذرت پلت شده و7- ترکیب 100 درصد ذرت پلت شده در نظر گرفته شد. به هر تیمار 5 راس بره پرواری تعلق گرفت و در کل 35 راس بره به صورت انفرادی به مدت 84 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که در مورد تغییرات هزینه ای، در مجموع کل دوره، جیره شاهد یا "100 درصد جو" کمترین افزایش و جیره "100 درصد ذرت پولکی شده با بخار" بیشترین افزایش هزینه جیره را ایجاد کردهاند. همچنین، در مورد تغییرات درآمدی برای کل دوره، جیره شاهد یا "100 درصد جو" کمترین افزایش درآمد و جیره "100 درصد ذرت پلت شده" بیشترین افزایش درآمد را داشتهاند. در مجموع و بر اساس نتایج بودجه بندی جزیی، جیره "100 درصد ذرت پولکی شده با بخار" کمترین میزان و جیره "100 درصد ذرت آسیاب شده" بیشترین میزان تاثیر نسبی بر سودآوری را داشتهاند.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3082_6b0bbe759bf0cb136e6d84798f4f77a3.pdf
پرواربندی گوسفند
جو
فرآوریهای مختلف ذرت
بودجهبندی جزیی
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2016-05-21
4
1
55
76
10.22069/ejrr.2016.3083
3083
بررسی تنوع ژنتیکی بز کرکی رائینی با استفاده از روش تحلیل شجره
A study on genetic diversity of Raeini Cashmere
Goat using pedigree analysis
هادی شمسالدینینژاد
hadishamsaddiny@yahoo.com
1
محمد رضا بحرینی بهزادی
bahreini@yu.ac.ir
2
دانشگاه یاسوج
استادیار رشته علوم دامی دانشگاه یاسوج
سابقه و هدف: بز کرکی رائینی از مهمترین نژادهای بز در ایران است. این پژوهش با هدف بررسی تنوع و ساختار ژنتیکی بز کرکی رائینی با استفاده از روش تحلیل شجره انجام شد. با تحلیل شجرهی یک جمعیت میتوان برخی فراسنجههای مؤثر بر تنوع ژنتیکی را محاسبه کرد. همچنین با شناخت این فراسنجهها میتوان راهکارهایی مناسب برای کنترل همخونی و از دست رفتن تنوع ژنتیکی در جمعیتهای مورد مطالعه ارائه نمود. مواد و روشها: اطلاعات مورد استفاده مربوط به 7264 رأس حیوان حاصل از 293 پدر و 2057 مادر میباشد که طی سالهای 1369 تا 1390 در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد بز کرکی رائینی شهرستان بافت واقع در استان کرمان جمعآوری شده بود. برای برآورد ضریب همخونی از نرمافزار سیافسی و برای سایر تحلیلهای شجره از نرمافزار اندوگ (نسخه 8/4) استفاده شد. رکوردهای جمعآوری شده برای برآورد میزان همخونی، متوسط همتباری، متوسط رابطه خویشاوندی، اندازهی مؤثر جمعیت، فراسنجههای حاصل از تحلیل احتمال منشأ ژن و فاصله نسل مورد استفاده قرار گرفت. یافتهها: میانگین فاصله نسل در مدت زمان مورد مطالعه این جمعیت 93/3 سال بود. همچنین میانگین فاصله نسل در مسیر تولیدمثلی بز نر– نتاج بیشتر از مسیرهای بز ماده – نتاج بود. متوسط همتباری موجود در این جمعیت 012/0 درصد برآورد گردید. میزان همخونی در کل جمعیت و در بین حیوانات همخون به ترتیب 08/0 و 5/3 درصد محاسبه شد. حیوانات همخون بخش کوچکی از این جمعیت و حدود 2 درصد افراد این جمعیت را شامل میشدند. بیشترین مقدار همخونی 25 درصد و بیشترین حیوانات همخون را حیوانات با ضریب همخونی تا 5 درصد تشکیل میدادند. نرخ افزایش همخونی سالیانه 004/0 درصد در این جمعیت وجود داشت که با توجه به فاصله نسل 93/3 سال میتواند افزایش همخونی 015/0 درصدی به ازای هر نسل را ایجاد کند. متوسط رابطه خویشاوندی جامعه 24/0 درصد بود. اندازهگیری متوسط رابطه خویشاوندی میان بزهای نر و ماده به منظور پیشبینی سطوح آینده همخونی جمعیت میباشد. تعداد کل حیوانات بنیانگذار، تعداد مؤثر حیوانات بنیانگذار، تعداد مؤثر اجداد و تعداد مؤثر ژنوم حیوانات بنیانگذار به ترتیب 1227، 251، 232 و 240 رأس به دست آمد. اندازهی مؤثر جمعیت نیز 191 رأس محاسبه شد. نتیجهگیری: اندازهی مؤثر جمعیت در طی سالهای مورد مطالعه دارای سیر نزولی بود ولی نسبت به تعداد پیشنهادی سازمان خوار و بار جهانی که حداقل تعداد اندازهی مؤثر جمعیت نباید کمتر از 50 رأس باشد، اندازهی مؤثر جمعیت در بز کرکی رائینی در وضعیت مطلوبی قرار دارد. ولی اگر همین روند کاهش اندازهی مؤثر جمعیت ادامه داشته باشد در نسلهای آینده به مقادیر بحرانی نزدیک خواهد شد. بهطورکلی نتیجهگیری میشود که میزان مشارکت حیوانات بنیانگذار در ایجاد جمعیت کنونی به علت اجرای برنامهی انتخاب نامتعادل بوده که سبب کاهش تنوع ژنتیکی در این جمعیت شده است. همچنین در مقایسه با سایر نژادهای مورد بررسی ایرانی و خارجی، تنوع ژنتیکی این جمعیت در وضعیت نسبتاً خوبی قرار دارد.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3083_0da29fbaa5401aa8c4cf737639eaedc3.pdf
اندازه مؤثر جمعیت
فاصله نسل
همخونی
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2016-05-21
4
1
77
94
10.22069/ejrr.2016.3084
3084
اثرجایگزینی سیلاژ کدوی آجیلی با سیلاژ ذرت بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی در گاوهای شیری هلشتاین
The effects of replacing pumpkin silage (Cucurbita pepo) with corn silage on performance and nutrients digestibility in Holstein dairy cows
احمد جانجان
ahmadjanjan2015@yahoo.com
1
حسن علی عربی
h_aliarabi@yahoo.com
2
پویا زمانی
pzamani@basu.ac.ir
3
کارمند مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان همدان
رییس دانشکده کشاورزی/ دانشگاه بوعلی سینا
عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا
چکیده : سابقه وهدف: با توجه به کمبود مواد خوراکی در تغذیه دام، استفاده از بقایای محصولات کشاورزی در تغذیه دام امر ضروری میباشد لذا آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر جایگزینی سطوح مختلف سیلاژ کدو آجیلی با سیلاژ ذرت بر عملکرد گاوهای شیری هلشتاین طراحی و انجام شد. مواد و روشها: بدین منظور 12 راس گاو شیری هلشتاین با میانگین وزن20±650 کیلوگرم با تعداد روزهای شیردهی 10±70 روز و متوسط تولید شیر 3 ± 31 کیلوگرم در روز در قالب طرح مربع لاتین ادغام شده ناقص با 3 تیمار و4 تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در 3 دوره 28 روزه اجرا شده و تیمارهای آزمایشی شامل:1) جیره شاهد حاوی سطح صفر درصد سیلوی کدو آجیلی جایگزین سیلاژ ذرت؛ 2) جیره حاوی سطح 30 درصد سیلاژ کدو آجیلی جایگزین سیلاژ ذرت؛ 3) جیره حاوی سطح 60 درصد سیلاژ کدو آجیلی جایگزین سیلاژ ذرت بودند. سیلاژ کدوی آجیلی با ترکیب 80 درصد پسماند کدوی آجیلی و 20 درصد از مخلوطی شامل85 درصد سبوس، 5 درصد ملاس و 2 درصد اوره تهیه گردید. نمونه گیری از شیر، مدفوع و ثبت مقدار خوراک مصرفی هر دام در هفت روز انتهایی هر دوره انجام شد. قابلیت هضم مواد مغذی با استفاده از روش مارکر خارجی اکسید کروم تعیین گردید. یافته ها: جایگزین کردن سیلاژ ذرت با سیلاژ کدوی آجیلی در سطح 30 و 60 درصد تاثیر معنی داری بر میانگین تولید شیر، میانگین تولید شیر تحصیح شده بر اساس 4 درصد چربی، مقدار چربی، پروتئین، لاکتوز و مواد جامد بدون چربی شیر، درصد پروتئین و لاکتوز شیر، تعداد سلول های بدنی، راندمان تولید شیر، راندمان تولید شیر تحصیح شده بر اساس 4 درصد چربی و ماده خشک مصرفی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0 P). نتیجه گیری: بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که پسماند کدوی آجیلی میتواند پس از فرآوری) مانند سیلو کردن همراه با کاه، ملاس و...) بدون اثرات منفی در تغذیه گاوهای شیری مورد استفاده قرار گیرد.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3084_edb87ca8e3545ec286e413f2c86b7704.pdf
کلمات کلیدی: سیلاژ ذرت
کدو آجیلی
گاو شیری
عملکرد
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2016-05-21
4
1
95
112
10.22069/ejrr.2016.3085
3085
تاثیر روغن اسانسی دارچین بر عملکرد، تخمیر و جمعیت میکروبی و برخی متابولیتهای خونی گوسفند
Effect of essential oil of cinnamon on performance, rumen microbial populations and fermentation and some blood parameters of sheep
رضا راه چمنی
r_rahchamani@yahoo.com
1
اعظم پورعارفی
arefi.azam69@gmail.com
2
فرزاد قنبری
3
آشورمحمد قره باش
ghare44@yahoo.com
4
عضو هیات علمی دانشگاه گنبد کاووس
دانشجوی کارشناسی ارشد
عضو هیات علمی دانشگاه گنبد کاووس
عضو هیات علمی دانشگاه گنبد کاووس
سابقه و هدف: متخصصان تغذیه نشخوارکنندگان تلاش میکنند تا با تعدیل رقابت بین جمعیتهای میکروبی مختلف، بازدهی استفاده از انرژی و پروتئین را در شکمبه بهبود بخشند. روغنهای اسانسی میتوانند به عنوان افزودنیهای خوراکی، بهمنظور بهبود بازده خوراک و کنترل عوامل بیماریزا در دامها به کار روند با توجه به خاصیت آنتیاکسیدانتی و ضدمیکروبی گیاه دارچین و اطلاعات محدود درباره تاثیر این گیاه و روغن اسانسی آن بر تخمیر میکروبی شکمبه گوسفند در شرایط درون تنی این مطالعه با هدف بررسی اثرات افزودن روغن اسانسی گیاه دارچین بر عملکرد، جمعیت میکروبی، تخمیر شکمبهای و برخی متابولیتهای خونی گوسفند انجام شد. مواد وروش ها: این طرح در قالب طرح چرخشی و با استفاده از 9 رأس گوسفند بالغ نر نژاد دالاق با میانگین وزن اولیه 54/2± 45/26 کیلوگرم در 3 دوره 21 روزه انجام شد. در هر دوره، 3 تیمار با 3 تکرار، 14 روز برای عادت پذیری و 7 روز برای جمعآوری نمونه درنظر گرفته شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار1(شاهد) جیره پایه بدون روغن اسانسی ، تیمار2) جیره پایه+ 100 میلی گرم در روز اسانس دارچین و تیمار3) جیره پایه+ 120 میلی گرم در روز اسانس دارچین بود. نمونههای مایع شکمبه روز پایانی هر دوره آزمایش بهمنظور شمارش جمعیت کل باکتریها، باکتریهای اسیدلاکتیکی و کلیفرمها و اندازه گیری pHدر سه نوبت (قبل از خوراکدهی صبح، 4 و 8 ساعت بعد از خوراکدهی صبح) از راه دهان حیوان و با استفاده از لوله مری جمعآوری شد. خونگیری در پایان هر دوره از سیاهرگ گردنی صورت گرفت. جهت ارزیابی اثر افزودن اسانس دارچین بر عملکرد گوسفندان وزن کشی در ابتدای دوره و پس از آن بهصورت هفتگی تا پایان دوره انجام شد. مقدار خوراک مصرف شده و باقیمانده روز قبل، روزانه ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده های بهدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون توکی در سطح احتمال 5 درصد انجام گرفت.یافته ها: افزودن اسانس دارچین تاثیر معنیداری بر pH، تعداد کل باکتریها و باکتریهای اسید لاکتیکی نداشت. هر دو سطح اسانس دارچین بطور معنی دار باعث افزایش تعداد کلی فرمها قبل خوراک دهی صبح و کاهش تعداد پروتوزوا 8 ساعت بعد از خوراک دهی صبح در مایع شکمبه شد. سطوح مختلف اسانس دارچین در تیمارهای آزمایشی تاثیر معنیداری بر گلوکز، تریگلیسرید و پروتئین کل سرم خون و شاخصهای عملکرد گوسفندان از جمله مصرف خوراک روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک نداشت. نتیجه گیری: به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد اسانس دارچین با تاثیر بر میکروفلور شکمبه پتانسیل تغییر الگوی تخمیر شکمبهای را دارد هر چند بر عملکرد و متابولیتهای خونی تاثیری نداشت.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3085_d4860a706155689c2755fd46ab6c8942.pdf
روغن اسانسی
دارچین
گوسفند
تخمیر شکمبهای
متابولیتهای خونی
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2016-05-21
4
1
113
130
10.22069/ejrr.2016.3086
3086
تعیین مناسبترین سن جایگزینی گاوهای شیری استان اردبیل با استفاده از برنامه ریزی پویای احتمالی
Determining the most appropriate age of replacement for dairy cows in Ardabil Province using Stochastic dynamic programming.
رضا سید شریفی
reza_seyedsharifi@yahoo.com
1
سهیلا نور محمدی
soheila.normohamadi@gmail.com
2
نعمت هدایت ایوریق
hedayatuma@gmail.com
3
سیما ساور سفلی
simasavar@gmail.com
4
هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی
دانشجوی کارشناسی ارشد ژنتیک و اصلاح دام دانشگاه محقق اردبیلی
هیات علمی گروه علوم دامی
استادیار مرکز تحقیقات علوم دامی کشور
سابقه و هدف: هدف از این مطالعه تعیین مناسبترین زمان جایگزینی گاوهای شیری با استفاده از مدل برنامهریزی پویا در شرایط عدم قطعیت وضعیت سامانه تولید میباشد.یکی از مهمترین تصمیمهای مدیریتی موثر بر سود دامداری، جایگزینی به موقع گاوشیری با تلیسه جوان است. اساس تصمیم گیری برای جایگزین کردن یک گاو شیری که چندین دوره شیردهی در گله تولید می نماید با یک تلیسه که به تازگی اولین زایش خود را پشت سر گذاشته و شروع به شیردهی کرده مقایسه ارزش حال این دو گزینه است. بطوریکه اگر ارزش حال انتظاری گاو شیری موجود در گله از یک تلیسه کمتر شود تصمیم به جایگزینی گرفته می شود. در غیر اینصورت گاو شیری حداقل یک دوره دیگر در گله باقی خواهد ماند تا در ابتدای دوره بعد برای آن تصمیم گیری شود. در برنامهریزی پویای احتمالی جهتگیری به سمتی است که در نهایت بتوان عدم قطعیتهای موجود در تحلیل را به نحو موثرتری در فرایند تصمیمگیری دخالت داد.مواد و روش ها: با استفاده از روش تحلیل سامانه، سامانه اقتصادی گله گاو شیری به مولفههای درآمدی و هزینه ای تجزیه شده و هر کدام از این مولفهها نیز به زیر بخش های دیگری تقسیم شدند. سپس با بهره گیری از مدلهای ریاضی و به کمک زبان برنامه نویسی متلب نسبت به شبیهسازی یک مدل زیست اقتصادی اقدام شد. مؤلفه درآمد مشتمل بر درآمدهای حاصل از فروش شیر، فروش تلیسه مازاد، گوساله نر، گاوهای حذفی و هزینهها شامل تغذیه، مدیریت و هزینه ثابت بودند. هزینههای مدیریت نیز شامل هزینه بهداشت و درمان، نیروی انسانی و تولیدمثل بودند که به عنوان پارامترهای ورودی مدل استفاده شدند. به منظور تصمیم گیری بهینه برای نگهداری یا جایگزینی گاوهای شیری از روش برنامه ریزی پویای احتمالی استفاده شد. تابع هدف حداکثر سازی ارزش حال خالص دام در یک افق برنامه ریزی با 10 دورهی شیردهی بود. گاو شیری با متغیرهای حالت شامل دوره شیردهی، ظرفیت تولید شیر و حالات مختلف تأخیر در آبستن شدن تعریف گردید. در هر مرحله گاوهای شیری به وسیله متغیرهای وضیعتی شامل توان تولیدی در 3 سطح (کم تولید، متوسط و پر تولید) و عملکرد تولید مثلی در 4 سطح با فاصله زایش 410، 450، 490 و 530 روز طبقه بندی شدند. یافته ها: نتایج بررسی نشان داد که برای یک گاو شیرده بهازای تأخیر 40، 80 و 120 روز در آبستنی نسبت به وضعیت ایدهآل 410 روز، به ترتیب 4/3549666، 8/6020255 و 3/10382976 ریال زیان اقتصادی حاصل شد. نتایج مدل در حالت عدم قطعیت سامانه تولید نشان داد که نگهداری گاوهای شیری پرتولید تا شکم هشتم توجیه اقتصادی داشته و نگهداری گاوهای کمتولید و متوسط تولید توصیه نمیشود. عمر بهینه تعیین شده توسط برنامهریزی پویا با استفاده از شبیه سازی مارکف معادل 75/4 سال و نرخ جایگزینی برابر 21 درصد حاصل گردید. نتیجه گیری: در بسیاری از گاوداریها نرخ جایگزینی سالیانه را محاسبه و درصد گاوهای حذف شده را مشخص می نمایند. در صورتیکه برای بهبود تصمیمات حذف یک مطالعه آینده نگر لازم است که بتواند موجب تصمیمات حذف متفاوت توسط تولید کنندگان شود. بطوری که لازمه تعیین زمان بهینه برای حذف گاوها محاسبه همزمان چندین متغیر بیولوژیکی و اقتصادی است. با بکار گیری استراتژی جایگزینی بهینه دام می توان ضمن دستیابی به سود بیشتر الگوهای مدیریتی مناسبتری را در اختیار مدیران واحد های دامی در جهت تصمیم گیری بهتر قرار داد تا منجر به افزایش بهره وری در واحدهای تولیدی گردد.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3086_f96deb2ae0d34e3d5e84b96f487fbcde.pdf
گاو شیری
مدل زیست اقتصادی
نرخ جایگزینی
حذف
برنامهریزی پویا
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2016-05-21
4
1
131
146
10.22069/ejrr.2016.3087
3087
اثر سطوح مختلف عصاره سیر بر عملکرد و برخی فراسنجه های خون و لاشه بره های پرواری نژاد زل
Effects different levels of Garlic exteract on some blood parameters and performance and carcasses in fattening Zel lambs
صفورا شه روان
safura_shahravan@yahoo.com
1
یداله چاشنی دل
y.chashnidel@sanru.ac.ir
2
اسداله تیموری یانسری
astymori@yahoo.com
3
سید مسعود حسینی
sssmasoud@yahoo.com
4
رحمت اله سمیعی
samiei_25@yahoo.com
5
دانش آموخته دانشگاه ساری
عضو هیئت علمی دانشگاه ساری
عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی ساری
دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه گرگان
معاون بهبود تولیدات دامی استان گلستان
چکیدهسابقه و هدف: این پژوهش با هدف بررسی اثر افزودن سطوح مختلف عصاره سیر بر عملکرد پرواری (شامل افزایش وزن روزانه، مقدار خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک) و برخی فراسنجه های ذبح و لاشه (شامل وزن لاشه گرم، سر، پوست، قلب، جگر، شش، کلیه ها، چربی دور کلیه ها، دستگاه گوارش خالی، ران، سردست، دنده ها، گردن و دم) و همچنین خون (شامل گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، HDL و LDL) صورت پذیرفت.مواد و روش ها: بدین منظور از 12 راس بره نر زل در 3 تیمار و 4 تکرار استفاده شد. جیره ها در تیمار یک فاقد عصاره سیر و تیمار دو و سه به ازای هر کیلوگرم وزن زنده، بترتیب حاوی 125 و 250 میلی لیتر عصاره سیر بود که در دو نوبت به خوراک اسپری شد. زمان پرواربندی 14 هفته (2 هفته عادت پذیری و 12 هفته پرواربندی) بود و برهها هر 2 هفته یکبار وزن کشی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SAS و رویه GLM و مقایسه میانگین با دانکن در سطح 5% انجام شد.یافته ها: نتایج این پژوهش در بخش عملکرد پرواری نشان داد افزایش وزن روزانه در تیمار یک، دو و سه بترتیب 128، 137 و 146 گرم در روز، میانگین خوراک مصرفی بترتیب 77/1، 83/1 و 87/1 کیلوگرم در روز و ضریب تبدیل خوراک نیز بترتیب 5/15، 9/14 و 1/13 بدست آمد که اختلاف معنی داری در افزایش وزن روزانه نشان داد و در آن با اضافه شدن مقدار عصاره سیر به جیره، افزایش وزن روزانه بالاتر بدست آمد. در میانگین خوراک مصرفی روزانه و ضریب تبدیل خوراک اختلاف معنی داری مشاهده نشد. پس از ذبح سه راس بره از هر تیمار، نتایج نشان داد فراسنجه های لاشه با افزایش مقدار عصاره سیر جیره سبب افزایش معنی دار وزن نیم لاشه، قلب، جگر، معده چهار قسمتی، سردست، ران و نسبت ران به لاشه و همچنین کاهش معنی دار چربی دور کلیه ها شد. در فراسنجه های خونی مقدار کلسترول، LDL و تری گلیسرید با افزایش عصاره سیر در جیره، کاهش و مقدار گلوکز و HDL افزایش معنی داری را نشان دادند.نتیجه گیری: یافته های این پژوهش نشان داد عملکردهای رشد و فراسنجه های لاشه در بره های پرواری با استفاده از عصاره سیر بهبود یافت و باعث کاهش چربی و در نتیجه افزایش وزن روزانه بالاتر شد. همچنین کاهش معنی دار کلسترول، LDL و تری گلیسرید در تیمارهای حاوی عصاره سیر نشان داد با استفاده از عصاره سیر می توان به تولید گوشت سالم و کم کلسترول رسید که در نتیجه بهبود شرایط سلامت در جامعه حاصل می شود. این پژوهش نشان داد بهترین مقدار افزودن عصاره سیر به جیره، 250 میلی گرم روزانه بوده است. اگرچه استفاده از مقادیر بالاتر عصاره سیر در جیره، محتاج مطالعات بیشتری می باشد.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3087_cd477ca9199d7ed6a05c85a8a42e034c.pdf
عصاره سیر
ذبح
فراسنجه خونی و لاشه
عملکرد پرواری
بره زل
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2016-05-21
4
1
147
171
10.22069/ejrr.2016.3088
3088
اثر افزایش سلول های بدنی بر تغییر مقدار و ترکیب شیر در گاو شیری نژاد هلشتاین
Effect of an increasing the somatic cells on milk yield and its composition in Holstein dairy cows
حسین دقیق کیا
hdk6955@gmail.com
1
حسن بدرقه
devil.cradle@gmail.com
2
غلامعلی مقدم
ghmoghaddam@tabrizu.ac.ir
3
صادق علیجانی
saeidsbry@yahoo.com
4
ابوذر نجفی
abozar.najafi@yahoo.com
5
دانشگاه تبریز
دانشگاه تبریز
دانشگاه تبریز
دانشگاه تبریز
دانشگاه تبریز
پرورش گاوشیری از نظر تولید شیر و گوشت نقش بسیار مهمی در تغذیه جوامع انسانی و اقتصاد آنها ایفا می کند. کارایی مؤثر این بخش، شرط لازم برای ادامه فعالیت آن است. کیفیت نهایی فرآوردههای لبنی وابسته به کیفیت ترکیبات اولیه آن است. عملآوری شیر، بستگی به خصوصیات فیزیکی، شیمیایی شیر دریافتی از دامپروریها دارد. بهترین و بیشترین میزان تولید روزانه شیر زمانی خواهد بود که برنامه های کنترل ورم پستان بدرستی انجام شده و بهداشت محیط در سطح مطلوبی باشد. ورم پستان از مهمترین بیماری ها در صنعت گاو شیری است که باعث کاهش کمیت و کیفیت شیر تولیدی و افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی گله میشود. ورم پستان می تواند از طریق بهداشت مناسب کنترل شود. علاوه براین، انتخاب ژنتیکی بطور مستقیم و یا غیر مستقیم می تواند برای ممانعت از ورم پستان استفاده شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر شکم زایش، سال-فصل زایش، ماه رکورد برداری و روزهای شیردهی روی سطح سلول های بدنی و اثر افزایش آن بر مقدار و ترکیب شیر گاوهای شیری بود. بدین منظور اطلاعات 1250 رأس گاو شیری نژاد هلشتاین بین سالهای 1389 تا 1391 مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات مشتمل بر شماره ثبت دام، تاریخ ثبت رکورد، تاریخ زایش، شکم زایش، رکورد تعداد سلولهای بدنی، درصد چربی و پروتئین شیر بود. پس از جمعآوری دادههای مورد نظر، تصحیحات لازم بر روی دادهها صورت گرفت. از 13250 داده تولید شیر و رکوردهای تعداد سلولهای بدنی پس از تصحیح، 10189 رکورد باقی ماند. همچنین داده های چربی و پروتئین هر کدام 7110 رکورد بودند. در این پژوهش داده های خارج از دامنه δµ±3، داده های پرت بحساب آمدند. برای حذف دادههای پرت و دور افتاده و تعیین حداقل و حداکثر مقادیر قابل قبول برای دادهها از نرم افزار SAS نسخه 1/9 (2003) و رویه تک متغیره استفاده گردید. بر اساس نتایج بدست آمده، میانگین شیر تولیدی در طول پژوهش 1/37 کیلوگرم، درصد چربی 77/2 و درصد پروتئین 28/3 محاسبه گردید. درصد چربی نمونههای شیر گاوهای با تولید پایین، بهطور معنی داری بیشتر بود. با افزایش شکم زایش، شیوع بیماری ورم پستان تحت بالینی افزایش یافت. اثر سال-فصل زایش (0001/0P
https://ejrr.gau.ac.ir/article_3088_885d7b6528621775c61561d655056c2c.pdf
گاو شیری
ورم پستان تحت بالینی
سلول بدنی