per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-08-23
2
2
1
16
1872
گوارشپذیری مواد مغذی، فراسنجههای تخمیر شکمبهای و عملکرد تولیدی در پاسخ به تغییر دادن نسبت دانه غله جو به ذرت در جیره گاوهای شیری هلشتاین
شهریار کارگر
shkargar@gmail.com
1
غلام رضا قربانی
ghorbani@cc.iut.ac.ir
2
محمد خوروش
khorvash@cc.iut.ac.ir
3
دانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه صنعتی اصفهان
اثر جیرههائی بر پایه دانه جو (BBD)، دانه ذرت (CBD) و یا مخلوط یکسانی از آنها (BCBD) بر گوارشپذیری مواد مغذی، فراسنجههای تخمیر شکمبه و عملکرد تولیدی گاوهای شیری با استفاده از نه رأس گاو هلشتاین چند شکمزا در قالب طرح مربع لاتین سه بار تکرار شده با دورههای 21 روزه ارزیابی شدند. گوارشپذیری ظاهری ماده خشک و ماده آلی به صورت درجه دوم تغییر کرد (0.03 = P) و در گاوهای تغذیه شده با BBD نسبت به گاوهای تغذیه شده با CBD بیشتر بود (0.05 > P). گوارشپذیری ظاهری پروتئین خام در کل دستگاه گوارش در گاوهای تغذیه شده با BBD نسبت به CBD افزایش یافت (0.001 = P). غلظت اسیدهای چرب فرار و pH مایع شکمبه در بین تیمارهای آزمایشی تغییری نکرد. انرژی و ماده خشک مصرفی بین تیمارها یکسان بود. تولید شیر خام و شیر تصحیح شده برای انرژی تغییر نکرد. میانگین درصد و تولید ترکیبات شیر مانند پروتئین، لاکتوز و کل مواد جامد بین تیمارها یکسان بود. با افزایش نسبت دانه ذرت در جیرهها درصد چربی شیر نیز به طور خطی افزایش پیدا کرد (0.02 = P) و در جیره CBD نسبت به BCBD اما نه BBD بیشتر بود. به هر حال، تولید چربی شیر با افزایش دانه ذرت در جیرهها تمایل به افزایش خطی داشت (0.07 = P). بدون توجه به این که کاهش چربی شیر در همه تیمارهای آزمایشی اتفاق افتاد، تغییر دادن نسبت دانه جو به دانه ذرت کمینه اثر را بر عملکرد تولیدی گاوهای شیری داشت.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1872_88c216ab7b65bf7f04516ea3bad73e28.pdf
دانه جو
دانه ذرت
گوارشپذیری
گاو شیری
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-08-23
2
2
17
37
1882
اثر منبع انرژی بر فعالیت برخی آنزیمهای هیدرولیتیک بخشهای مختلف شیرابه شکمبه و ابقای نیتروژن در گوسفند تغذیه شده با جیره حاوی کود مرغی فرآوری شده
ایوب عزیزی شترخفت
azizi.msc.modares@gmail.com
1
داود میرمحمدی
davod_m85@yahoo.com
2
جواد رضائی
rezaei.j@modares.ac.ir
3
علی کیانی
asglu86@gmail.com
4
حسن فضائلی
hfazaeli@gmail.com
5
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشگاه تربیت مدرس
گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
این مطالعه به منظور بررسی اثر افزودن منابع مختلف انرژی (شامل ذرت، جو و ملاس) به جیره حاوی کود مرغی فرآورری شده با حرارت (به عنوان مکمل نیتروژنی) بر فعالیت برخی آنزیمهای هیدرولیتیک شکمبه شامل کربوکسی متیل سلولاز، میکروکریستالین سلولاز، فعالیت تجزیه کاغذ صافی و آلفا آمیلاز در بخشهای مختلف شیرابه شکمبه (شامل بخش جامد، خارج سلولی و درون سلولی) و ابقای نیتروژن انجام گرفت. بدین منظور از 15 رأس گوسفند نر مغانی در قالب طرح کاملاً تصادفی متعادل با 3 تیمار و 5 تکرار استفاده گردید. جیرههای آزمایشی شامل جیره حاوی ذرت (یونجه، کاه گندم، کود مرغی و ذرت)، جیره حاوی جو (یونجه، کاه گندم، کود مرغی و جو) و جیره حاوی ملاس (یونجه، کاه گندم، کود مرغی و ملاس) به عنوان منبع انرژیزا بودند. فعالیت آنزیم کربوکسی متیل سلولاز و فعالیت تجزیه کاغذ صافی در بخشهای جامد، خارج سلولی، درون سلولی و کل (مجموع هر سه بخش) شیرابه گوسفندان تغذیه شده با جیره حاوی ملاس در مقایسه با سایر تیمارها بیشتر بود (05/0>P). همچنین، استفاده از ملاس در جیره، در مقایسه با منابع نشاستهای (ذرت و جو)، سبب افزایش فعالیت آلفا آمیلاز در بخش جامد، درون سلولی و کل شیرابه شکمبه و ابقاء نیتروژن گردید (05/0>P). فعالیت آنزیم میکروکریستالین سلولاز در جیرههای آزمایشی مشابه بود (05/0
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1882_8d11ce9d1fe283dd4fca004ecd8f7eec.pdf
آنزیمهای سلولایتیک و آمیلولتیک شکمبه
ابقاء نیتروژن
منبع انرژی
کود مرغی
گوسفند
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-08-23
2
2
37
60
1880
تأثیر پوست انار عصارهگیری نشده و عصارهگیری شده بر فراسنجههای تولید گاز با استفاده از شیرابه شکمبه گوسفند نژاد قزل
محمد جواد ابرقوئی
mj.abarghuei@modares.ac.ir
1
یوسف روزبهان
mj_abarghuei59@yahoo.com
2
محمد جواد ضمیری
zamiri@shirazu.ac.ir
3
دانش آموخته تغذیه دام دانشگاه تربیت مدرس
عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه تربیت مدرس
هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه شیراز
هدف از این پژوهش بررسی ارزش تغذیهای پوست انار عصارهگیری شده با و بدون استفاده از پلیاتیلنگلیکول بر کنیتیک تولید گاز به روش آزمایشگاهی و برخی فراسنجه­های تخمیر شکمبه­ای همانند نیتروژن آمونیاکی، اسیدهای چرب فرار و جمعیّت پروتوزوآدر گوسفند بود. مقادیر کل ترکیبات فنولیک (01/۰P<)، تانن کل (01/۰P<)، اسید گالیک آزاد (01/۰P<) و گالوتانن (01/۰P<) در پوست انار عصارهگیری شده در مقایسه با عصارهگیری نشده کاهش یافت. با استفاده از پلیاتیلنگلیکول همراه با پوست انار عصاره­گیری ­نشده، مقادیر تولید گاز در ۲۴ ساعت (01/۰P=)، گوارشپذیری ماده آلی (047/۰P=)، انرژی قابل متابولیسم (018/۰P=)، سوبسترای هضم شده واقعی (01/۰P<)، تولید گاز بالقوه (b) (01/۰P<) افزایش یافت، ولی تولید پروتئین میکروبی، ضریب تفکیک و محصول گاز تحت تأثیر قرار نگرفتند. عصارهگیری سبب افزایش تولید پروتئین میکروبی و مقدار ضریب تفکیک گردید (01/۰P<). افزودن پلیاتیلنگلیکول به پوست انار عصارهگیری نشده مقدار اسیدهای چرب فرار کل (04/۰P=) و استات را افزایش داد. استفاده از پلیاتیلنگلیکول همراه با پوست انار عصارهگیری نشده و عصارهگیری شده نیتروژن آمونیاکی را افزایش داد (01/۰P<). استفاده از پلیاتیلنگلیکول و عصارهگیری، مقدار کل پروتوزوآ (01/۰P<) و زیر خانواده انتودینیوم (01/۰P<) را افزایش داد، ولی تعداد زیر خانواده دیپلودینینه (01/۰P<) با افزودن پلیاتیلنگلیکول افزایش یافت. در کل، استفاده از پلیاتیلنگلیکول سبب بهبود ارزش غذایی پوست انار شد، در حالی­که عصارهگیری تأثیر منفی بر ارزش غذایی پوست انار داشت. به هر حال انجام مطالعات درون­تنی برای بررسی بیشتر تأثیر استفاده از این محصول بر بازده کاربرد انرژی و پروتئین در نشخوارکنندگان، پیشنهاد میشود.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1880_987749d6cb4eead9afbe6b06d90da47a.pdf
پوست انار
آزمون تولید گاز
گوارشپذیری ماده آلی و پلیاتیلنگلیکول
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-08-23
2
2
61
79
1873
مقایسه خصوصیات تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین نسبتهای مختلف علوفه به کنسانتره در جیره با استفاده از سیستمهای CNCPS و NorFor
سمانه اربابی
arbabi_s@yahoo.com
1
تقی قورچی
ghoorchi@yahoo.com
2
سیده ساناز رمضانپور
3
نورمحمد تربتی نژاد
torbatinejad.@.gau.ac.ir
4
فیروز صمدی
samadi542@yahoo.com
5
فارغ التحصیل تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
به منظور تعیین پتانسیل و مقایسه ارزش غذایی نسبتهای مختلف دانه باقلا در جیره، آزمایشی در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول فراسنجههای تجزیهپذیری و مقادیر ناپدید شدن ماده خشک کنجالهها در 0، 2، 4، 8، 16، 24، 48 ،72 و 96 ساعت پس از تغذیه با استفاده از روش کیسههای نایلونی تعیین شد. تجزیهپذیری موثر (در سرعت عبور 2% ) ماده خشک و پروتئین در جیرههای با نسبت کنسانتره بیشتر به طور معنیداری بالاتر بود(05/0P˂). مرحله دوم آزمایش اندازهگیری بخشهای مختلف پروتئین بر اساس سیستم کربوهیدارت و پروتئین خالص کرنل(CNCPS) و سیستم NorFor بود. نتایج نشان داد در بخش A و 1B دانه باقلا حاوی بیشترین و علوفه یونجه خشک دارای کمترین مقدار بود(05/0P˂). مقدار 2B در جیره با نسبت 75 درصد کنسانتره بیش از سایر تیمارهای حاوی کنسانتره(05/0P>) بود. با توجه به نتایج تنها تفاوت مشاهده شده در میزان 3 Bمربوط به علوفه خشک یونجه بود که مقدار آن بطور معنیداری بیشتر از سایر تیمار بود. با افزایش درصد علوفه جیره کاهش در مقدار sCP و افزایش در مقدار PdCP مشاهده شد(05/0P˂)، با این وجود تفاوت بین مقدار sCP دانه باقلا و جیرههای 75 و 50 درصد کنسانتره معنی دار نبود(05/0P>). نتایج نشان داد دانه باقلا به دلیل داشتن پروتئین و انرژی بالا میتواند به عنوان یک خوراک دومنظوره در تغذیه نشخوارکنندگان، در مناطقی که به وفور کشت میشود، توصیه شود.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1873_94ecac0f6da1f7285ab6f980de07239e.pdf
دانه باقلا
تجزیهپذیری
تانن
CNCPS
NorFor
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-08-23
2
2
79
98
1875
مقایسه اثر منابع مختلف سلنیوم در جیرههای غنی از پنبه دانه بر قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، صفات عملکردی و فراسنجههای خونی در گاوهای شیرده هلشتاین
بهروز نجف نژاد
behrooznajafnejad@gmail.com
1
حسن علی عربی
h_aliarabi@yahoo.com
2
اکبر تقی زاده
ataghius@yahoo.com
3
داریوش علیپور
daryoush.alipour@gmail.com
4
دانشجوی دکترای تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
رییس دانشکده کشاورزی/ دانشگاه بوعلی سینا
استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
به منظور بررسی اثر منابع مختلف سلنیوم بر عملکرد، فراسنجههای خونی و قابلیت هضم مواد مغذی در جیرههای غنی از پنبهدانه در گاوهای شیرده هلشتاین انجام شد. 12 راس گاو هلشتاین با میانگین تولید 4 ± 40 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین ادغام شده ناقص با 4 تیمار و3 تکرار به ازای هر تیمار مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در 3 دوره 28 روزه اجرا شده و تیمارهای آزمایشی شامل: 1 (جیره پایه محتوی 20% پنبه دانه بدون مکمل سلنیوم)؛ 2 (جیره شاهد + 3/0 ppm سلنیوم معدنی، سلنیت سدیم)؛ 3 (جیره شاهد +3/0 ppm سلنیوم آلی، از منشأ مخمر غنی از سلنیوم) و 4 (جیره شاهد +3/0 ppm نانو سلنیوم) بودند. نمونهگیری از شیر، مدفوع و خون دامهای آزمایشی و تعیین وزن و امتیاز بدنی و مقدار خوراک مصرفی هر دام در ابتدا و انتهای هر دوره انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد افزودن منابع مختلف سلنیوم تأثیری بر میزان ماده خشک مصرفی، تغییرات وزن و امتیاز بدنی نهایی دام، فراسنجههای خونی و قابلیت هضم پروتئین خام نداشت (05/0P). به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد افزودن 3/0ppm سلنیوم به ویژه سلنیوم آلی و نانو سلنیوم به جیرههای حاوی سطوح بالایی از منابع چربی غیر اشباع باعث افزایش معنیدار قابلیت هضم خوراک و در نتیجه افزایش تولید شیر میشود.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1875_25d2ba0eb762d2ed81ad5fbbc86855a3.pdf
گاوهای شیری
پنبه دانه
سلنیوم آلی
سلنیوم معدنی
نانو سلنیوم
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-08-23
2
2
99
112
1881
اثر استرادیول/ اکسیتوسین، سنسی بلکس و دینوپروستون بر باز شدن سرویکس، مدت زمان باز ماندن سرویکس و بازده تولیدمثلی در گوسفندان نژاد زندی
رضا مسعودی
reza.masoodi@gmail.com
1
احمد زارع شحنه
azareh@ut.ac.ir
2
آرمین توحیدی
atowhidi@ut.ac.ir
3
حمید کهرام
hamid_kohram@yahoo.com
4
دانشگاه تهران
گروه علوم دامی، دانشگاه تهران
گروه علوم دامی، دانشگاه تهران
گروه علوم دامی، دانشگاه تهران
هدف از این تحقیق بررسی اثر تزریق هورمون­های استرادیول/ اکسی­توسین، سنسی­بلکس و شیاف واژنی دینوپروستون (آنالوگ پروستاگلندین ای-2) بر باز شدن سرویکس، مدت زمان باز ماندن سرویکس و بازده تولیدمثلی گوسفند نژاد زندی بوده است. در آزمایش اول سه گروه 20 تایی از میش­های زندی انتخاب شدند. گروه­ اول ابتدا 100 میکروگرم استرادیول و 12 ساعت بعد 100 واحد اکسی­توسین، گروه دوم دو میلی­لیتر سنسی بلکس و گروه سوم 200 میکروگرم شیاف دینوپروستون دریافت کردند. پس از اعمال تیمارها، باز ماندن سرویکس در چهار زمان مورد معاینه قرار گرفت. در آزمایش دوم 80 راس میش به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول بهعنوان گروه شاهد تیمار بازکننده سرویکس دریافت نکرد و 54 ساعت پس از خارج کردن سیدر تلقیح شد. سه گروه بعدی بهترتیب همان سه تیمار هورمونی آزمایش اول را دریافت کردند و با توجه به بهترین زمان باز بودن سرویکس در آزمایش اول، بهترتیب در زمان­های 20 و 40 دقیقه و پنج ساعت پس از اعمال تیمار هورمونی، همزمان با گروه شاهد تلقیح شدند. در آزمایش اول، هر سه تیمار هورمونی در مقایسه با گروه شاهد، موجب باز شدن و سرویکس شدند (05/0>P). در آزمایش دوم، درصد آبستنی و بره­زایی در گروه استرادیول/ اکسی­توسین در مقایسه با گروه­های دینوپروستون و سنسی بلکس بهطور معنیداری بیشتر بود (65 و 70 در مقابل 30، 20 و 10، 10 درصد، 05/0>P). در نتیجه، تزریق 100 میکروگرم استرادیول و 100 واحد اکسی­توسین باعث باز شدن سرویکس، بهبود بازده تولیدمثلی در میش­های زندی میشود و می­توان از آن به­عنوان روشی برای بهبود بازده تولیدمثل حاصل از تلقیح مصنوعی استفاده نمود.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1881_312ef1725be5077263997021c7467ac9.pdf
تلقیح مصنوعی گوسفند
استرادیول اکسیتوسین
سنسیبلکس
دینوپروستون
باز شدن سرویکس
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-08-23
2
2
113
132
1876
زمانبندی تزریق eCG در برنامه هورمونی ایجاد جفت پذیری در میش های ترک-قشقایی به هنگام آنستروس عمیق
مهسا بابایی کافی آباد
m.babayi67@yahoo.com
1
حسن صادقی پناه
h.sadeghipanah@gmail.com
2
کاظم کریمی
karimikazem@gmail.com
3
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا
رییس بخش مدیریت پرورش دام و طیور و عضو هیئت علمی- موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا
هدف از انجام این پژوهش، تعیین زمان مناسب تزریق eCG در برنامه هورمونی ایجاد جفتپذیری میشهای ترکی-قشقایی در زمان آنستروس عمیق و بررسی تاثیر آن بر بازده تولیدمثلی و اقتصادی در سامانه پرورش عشایری گوسفند در استان فارس بود. سن و نمره وضعیت بدنی300 راس میش ثبت شد و 270 راس از آنها در برنامه تیمار هورمونی با پروژسترون+eCG استفاده شدند. از سیدر به عنوان منبع پروژسترون استفاده شد. میشهای تیمارشده با هورمون بر اساس زمان تزریق eCG به سه گروه تقسیم شدند: گروه یکم، تزریق eCG، 48 ساعت پیش از خارج کردن سیدر، گروه دوم، تزریق eCG، 24 ساعت پیش از خارج کردن سیدر و گروه سوم، تزریق eCG، همزمان با خارج کردن سیدر. گروه چهارم به تعداد 30 راس، به عنوان شاهد تحت برنامه تیمار هورمونی قرار نگرفتند. تزریق eCG، 24 ساعت پیش از خاتمه در مقایسه با تزریق در زمان خاتمه تیمار پروژسترون، به طور معنیداری نرخهای آبستنی، زایش، برهزایی و برهگیری و همچنین محصول بره متولدشده، محصول بره ازشیرگرفته، درآمد ناخالص و خالص تولید بره را افزایش داد (05/0≥P). همچنین صفات فوق در گروهی که eCG 48 ساعت پیش از خاتمه تیمار پروژسترون تزریق شد، در مقایسه با تزریق در زمان خاتمه، تمایل به افزایش داشتند (10/0≥P). در گروه شاهد هیچ آبستنی رخ نداد که نشاندهنده وجود آنستروس عمیق در زمان انجام آزمایش بود. نتایج این پژوهش نشان داد که در فصل آنستروس عمیق (اسفند و فروردین ماه)، بهترین زمان تزریق eCG برای ایجاد جفتپذیری در میشهای ترکی-قشقایی، 24 ساعت قبل از خاتمه تیمار پروژسترون است.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1876_60e4b568fb17f12b8b181cd9e68a9a14.pdf
"میش ترکی- قشقایی"
"ایجاد جفت پذیری"
"زمان تزریق eCG"
"بازده تولیدمثل"
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-08-23
2
2
137
148
1879
تاثیر چندشکلی ژن کاپاکازئین روی ارزش اصلاحی صفات تولیدی شیر گاو براون سوئیس
سونیا زکی زاده
sonia_zaki@yahoo.com
1
هادی غلامی
hadi.gholami2008@yahoo.com
2
رضا وکیلی
rezavakili2010@yahoo.com
3
محسن قدس روحانی
qhods@yahoo.com
4
مرکز آموزش جهاد کشاورزی خراسان رضوی
دانشگاه آزاد اسلامی- واحد کاشمر
دانشگاه ْزاد اسلامی- واحد کاشمر
مرکز آموزش جهاد کشاورزی خراسان رضوی
امروزه با کمک ژنتیک ملکولی، امکان بررسی ژنهای موثر بر صفات کمّی فراهم شده است. کاپاکازئین از جمله پروتئین-های مهم در شیر است که چندشکلی در ژن آن باعث بروز تفاوتهایی در صفات تولیدی شیر میشود. در این تحقیق از 91 راس گاو براون سوئیس نمونه خون گرفته شد، DNA به روش نمکی از خون کامل استخراج گردید و ژنوتیپ گاوها در جایگاه چندشکلی تک نوکلئوتیدی اگزون 4 به روش PCR-RFLP تعیین شد. با استفاده از روش حداکثر درستنمایی محدود شده تحت مدل دام و مدل یک نرم افزار DFREML، ارزش اصلاحی حیوانات برای سه صفت تولید شیر، درصد چربی و درصد پروتئین شیر بهطور جداگانه پیشبینی شد. ارتباط ژنوتیپ با ارزش اصلاحی صفات مورد مطالعه در سطح معنیداری 5% توسط نرمافزار آماریSAS و رویه GLM بررسی شد. فراوانی ژنوتیپ AA، AB و BB به ترتیب 19/0، 35/0 و 46/0 و فراوانی آللی A و B به ترتیب 365/0 و 635/0 برآورد شد. آزمون کای-مربع بیانگرعدم تعادل هاردی واینبرگ در جمعیت بود (P
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1879_52ed39ec57fe60488bae3f851e22a6f1.pdf
کاپاکازئین
PCR-RFLP
چند شکلی تک نوکلئوتیدی
صفات تولیدی شیر
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-09-23
2
2
145
156
1877
بررسی علل حذف و تابع توزیع زنده مانی در میش های نژاد لری بختیاری
محمود وطن خواه
vatankhah_mah@yahoo.com
1
محمد علی طالبی
matalebi@yahoo.com
2
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبعیعی شهرکرد
عضو هیئت علمی
در این تحقیق از رکوردهای طول عمر 1802 رأس میش، نتاج حاصل از 217 رأس پدر و 851 رأس مادر، مربوط به گله ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند لری بختیاری (ایستگاه شولی) واقع در شهرکرد که طی سال های 1368 تا 1391 جمع آوری شده بودند، استفاده گردید.داده ها با استفاده از رویه های Freqو Lifetest برنامه آماری SASتجزیه شدند. نتایج نشان داد که میانگین طول عمر تولیدی میشها 37//1774 روز (معادل 86/4 سال) بود. بیماری بالاترین علت حذف میشها (22/51 درصد)، بویژه در شکمهای زایش 3-1 بود. بعد از بیماری به ترتیب پیری، مشکلات باروری، تولید پایین، کشتار آزمایشی، حادثه فیزیکی، مازاد داشتی و در آخر تیپ نامناسب بیشترین درصد علت حذف میشها را به خود اختصاص دادند. احتمال شرطی تلفات با افزایش سن روندی افزایشی داشت در حالی که میزان زنده مانی تجمعی روند کاهشی نشان داد. نسبت خطر مرگ تا سن 6 سالگی به طور جزئی ولی بعد از آن به شدت افزایش نشان داد. بنابراین به منظور بهبود طول عمر و زندهمانی میشها لازم است با بهبود شرایط محیطی و مدیریتی به پیشگیری و درمان بیماریها مبادرت نمود.
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1877_964df1ea9920d7177ef4894a495e56a9.pdf
عللعلل حذف
تابع زندهمانی
میشهای لری بختیاری
per
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان
2345-4253
2345-4261
2014-09-01
2
2
157
172
1874
تاثیر عوامل مدیریتی، اقتصادی و زیستی بر ارزش اقتصادی صفات مختلف در روشهای سنتی و صنعتی پرورش گاو شیری
بهاره اطهری مرتضوی
motazavi@gmail.com
1
عبدالاحد شادپرور
shadparvar@yahoo.com
2
دانشکده کشاورزی-دانشگاه گیلان
دانشیار-دانشگاه گیلان-دانشکده کشاورزی
از یک مدل زیست اقتصادی قطعی و با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از روشهای سنتی و صنعتی پرورش گاو شیری، برای برآورد ارزش اقتصادی صفات تولیدی (تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین شیر)، صفات مرتبط با رشد (وزن تولد، افزایش وزن روزانه پیش از شیرگیری، افزایش وزن روزانه پس از شیرگیری و وزن زنده دام بالغ)، صفات تولید مثلی (سن در اولین زایش و فاصله بین دو زایش) و صفات عملکردی (ماندگاری پیش و پس از شیرگیری و طول عمر تولیدی) استفاده شد. در روش پرورش سنتی ارزش اقتصادی صفات رشد، ماندگاری و تولید شیر به غیر از پروتئین شیر، مثبت و صفات تولیدمثلی و طول عمر تولیدی منفی برآورد شد. در روش پرورش صنعتی، ارزش اقتصادی صفات تولید شیر، ماندگاری و طول عمر تولیدی مثبت و صفات تولید مثلی، صفات مرتبط با رشد به غیر از وزن زنده دام بالغ در روش پرورش هلشتاین، منفی بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تاثیر صفات بر درآمدها و هزینهها در روشهای پرورش مختلف، متفاوت است. نتایج همچنین نشان داد، عامل مدیریتی روش پرورش گوساله، نقش مهمی در تغییر ارزش اقتصادی صفات ماندگاری و تولیدی دارد .از طرفی سیستم قیمتگذاری تلیسههای مازاد عامل اصلی موثر بر ارزش اقتصادی صفات رشد و طول عمر به حساب می آید . به منظور بررسی تاثیر عامل قیمت بر ارزش اقتصادی، آزمون حساسیت ارزش اقتصادی صفات به تغییر 20%± قیمتها در روشهای پرورشی انجام شد و مشاهده شد که، مهمترین عامل تغییر ارزش اقتصادی صفات، قیمت وزن زنده بالغ میباشد
https://ejrr.gau.ac.ir/article_1874_d3c6e043323e3651287e1f78c42e91a6.pdf
مدل زیست- اقتصادی
ارزش اقتصادی
روش پرورش گاو شیری
عوامل مدیریتی